αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
 
 
ΕΔΩ
 

09 Αυγούστου 2008, 18:16
48.
Ιστορία  

Σπάει το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού

 

Την αποκωδικοποίηση του μυστικού που κρύβει ο Δίσκος της Φαιστού επιχειρεί ο Κρητικός διδάκτορας-ερευνητής Μηνάς Τσικριτζής, βασισμένος στα ανεπτυγμένα μαθηματικά και τη γεωμετρία των Μινωιτών.

Παράλληλα ο ίδιος, σε μεγάλη συγκέντρωση φορέων και κατοίκων της Μεσσαράς στον Αϊ-Γιάννη της Φαιστού, που οργάνωσε ο Δήμος Τυμπακίου με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την εύρεση του Δίσκου της Φαιστού, υπεραμύνθηκε της γνησιότητας του παγκόσμιου ευρήματος, χαρακτηρίζοντας συκοφάντες και πλαστογράφους όσους πρόσφατα την αμφισβήτησαν στο εξωτερικό.

Στην ίδια εκδήλωση δριμύ ήταν το κατηγορώ που απηύθυναν ο δήμαρχος Τυμπακίου Αντώνης Χαραλαμπάκης και άλλοι παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει με κάθε νόμιμο μέσο κατά των σκευωριών, προστατεύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Μάλιστα, κατονομάστηκαν από τους ομιλητές ως υποκινητές της «μαύρης προπαγάνδας» εβραϊκοί και άλλοι κύκλοι.

«Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί ο Δίσκος της Φαιστού είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό εύρημα κινητής τυπογραφίας με έμπιστα στοιχεία που προηγήθηκε του Γουτεμβέργιου, 3.000 χρόνια», είπε στους συγκεντρωμένους ο Μ. Τσικριτζής.

Και πρόσθεσε: «Διάφορα κέντρα του εξωτερικού έχουν μια ιδιόμορφη άποψη στην προϊστορία. Θέλουν να δείξουν ότι ο πολιτισμός ξεκινά από την Ανατολία και ειδικότερα από τους Βαβυλώνιους, από όπου έχει καταγωγή ο γενάρχης Αβραάμ.

Ετσι κάθε εύρημα που δημιουργεί προβλήματα πολιτισμικής προέλευσης θα πρέπει να είναι πλαστό ή να έχει προέλευση την Ανατολία. Από τη δεκαετία του 1960 είναι γνωστές οι θεωρίες του C. Cordon περί σημιτικής καταγωγής των Μινωιτών».

Ο κ. Τσικριτζής ζήτησε για το θέμα την άμεση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και ανέφερε ότι ο διεθνής θόρυβος στους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού για την αμφισβήτηση της γνησιότητας του Δίσκου της Φαιστού ξεκίνησε με τη συνέντευξη στους «Τimes» του δόκτορα Ιερεμία Αϊζενμπεργκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι εύρημα του 1700 π.Χ. αλλά κατασκευάστηκε από τον ανασκαφέα Λ. Περνιέ το 1908 και το παρουσίασε για να εντυπωσιάσει τους συναδέλφους του αρχαιολόγους.

Διάσκεψη - «παρωδία»
Παράλληλα, ο κ. Τσικριτζής αποκάλυψε στους συγκεντρωμένους ότι ο Ιερεμίας Αϊζενμπεργκ τον είχε καλέσει σε διεθνή διάσκεψη «παρωδία» για τον Δίσκο του Φαιστού, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, όπου ο συγκεκριμένος με άλλους «ομογάλακτούς» του θα επιχειρήσουν και συνεδριακά να αμφισβητήσουν τη γνησιότητα του Δίσκου της Φαιστού. Ο κ. Τσικριτζής αρνήθηκε την πρόσκληση.

Το υπουργείο Πολιτισμού, είπε ο κ. Τσικριτζής, θα πρέπει να δώσει επιστημονική απάντηση στα όσα λέγονται και διαδίδονται, προτείνοντας να γίνει η επανάληψη της γνησιότητας μέσω των επιστημόνων του «Δημόκριτος», με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας και της γεωμαγνητικής χρονολόγησης. Στο μέγα παγκόσμιο «μυστικό» της αποκωδικοποίησης της ερμηνείας του Δίσκου της Φαιστού, ο κ. Τσικριτζής είπε ότι η επιστήμη όλο και περισσότερο πλησιάζει.

Ο ίδιος ένθερμος οπαδός του Ευκλείδη, μαθηματικός και διδάκτορας με αντικείμενο την υπολογιστική γλωσσολογία (ταυτότητα κειμένων), καθηγητής πληροφορικής, κάτοχος μάστερ του Τμήματος Συστημικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ερευνά συστηματικά τα τελευταία χρόνια τον Δίσκο της Φαιστού και έχει εκδώσει το βιβλίο «Ο Δίσκος της Φαιστού: οδηγός στην αποκρυπτογράφησή του».

Οι Μινωίτες -τόνισε- δεν ήταν απλώς καλοί λογιστές, αλλά και μαθηματικές αυθεντίες. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε μια άγνωστη επιγραφή, η οποία, όπως είπε, φέρει κλασματικά σύμβολα της γραμμικής Α και θα αποτελέσει πιθανότατα τον «μπούσουλα» για τη λύση του μυστικού.

Η επιγραφή αυτή που συγκεντρώνει την έρευνα-μελέτη του, αποκαλύφθηκε σε έπαυλη πλησίον του αρχαίου ανακτόρου της Φαιστού και αποτελεί φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία των μαθηματικών.

Στο εγχάρακτο, όπως είπε, αριθμητικό κείμενο στον τοίχο του διαδρόμου της Αγίας Τριάδας βρέθηκε ότι περίπου στο 1550 π.Χ. οι Μινωίτες καταγράφουν με κλασματική γεωμετρική πρόοδο με λόγο 3/2 που σε κανέναν άλλο λαό δεν συναντάται, παρά μόνο έπειτα από 11 αιώνες στα μαθηματικά του Ευκλείδη.

«Οι Μινωίτες, όπως παρατηρούμε, αφενός από το εγχάρακτο αριθμητικό κείμενο με την κλασματική γεωμετρική πρόοδο και αφετέρου από τις λογιστικές πινακίδες με άθροισμα των μερικών συνόλων, προκύπτει ότι είχαν ανακαλύψει σύνθετες μαθηματικές πράξεις», είπε ο ερευνητής.

Πηγή ‘Εθνος’

 

http://pneymatiko.wordpress.com/

 


2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από mellia (10.08.2008)
Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση και πολύ καλά έκανες και το πόσταρες mnk!
Όντως αυτό που αναφέρεται για την προσπάθεια να φανούν όλοι οι πολιτισμοί σαν καταγώμενοι εκ Βαβυλωνίας, δεν είναι νομίζω ψέμα...
Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν τελικά αποδειχτεί το αντίθετο.....(πολλά πολλά αποσιωποιητικά)!!!!


Σχόλιο από mnk (10.08.2008)
Και να αποδειχτεί, πάλι... δεν θα έχει αποδειχτεί.

Κάποιοι θορυβώδεις "φωστήρες" θα ξιφουλκούν στα ΜΜΕ και στα Ιδρύματα και θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως πρόκειται για... "εθνικιστική προπαγάνδα".Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
mnk


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.
*ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ*

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες Φιλοζωία
Επίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links     
     
    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης