αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Home
Ελεύθερο ΒΗΜΑ
Δώσε μου μια νύχτα να σου πω, δωσε μου μια νύχτα να σου γράψω...
 
28 Ιανουαρίου 2007, 21:12
Η γενιά, που έζησε τα πάντα.
Από μένα...  


Είμαστε η γενιά (±40), που έζησε (εκτός από πόλεμο) τα πάντα. Αυτό από μόνο του δε λέει και πολλά.
Για την ακρίβεια, είμαστε η γενιά που έζησε όλων των ειδών τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ζωής. Όταν ανοίξαμε τα μάτια μας στη ζωή, κάποιοι από μας δεν είχαμε νερό στο σπίτι μας, δεν είχαμε ηλεκτρικό και να μη μιλήσω για τηλέφωνο. Σχεδόν όλα φτάσανε μαζί.

Θυμάμαι που κοιτούσαμε το τηλέφωνο σαν η αγελάδα το τρένο.
Κάποιοι από 'μας μπορεί να τρέχανε να κρυφτούνε κιόλας όταν χτυπούσε.

Αν αρρώσταινε κάποιος τα πράγματα ήταν δύσκολα, τα μέσα μεταφοράς υποτυπώδη και τα νοσοκομεία...
Τώρα έχουμε τα πάντα. Μέσα σε τριάντα χρόνια οι εξελίξεις ήταν τόσο γρήγορες, που εύκολα θα τις χαρακτήριζα βίαιες για την παιδική, εφηβική και μετά εφηβική ηλικία μας.
Κάποια στιγμή, όταν αποκτήσαμε τηλεόραση την κλείναμε όταν "το έργο" είχε "σκοτωμούς" για να μη σκοτωθεί ο κόσμος, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η εικόνα της χρησιμοποιώντας τηλεφωνικά κυκλώματα βοηθά να γίνονται εγχειρήσεις από απόσταση!

Όταν σπούδαζα υπήρχαν κάποιοι οργανισμοί που ερχόταν σε επαφή με νέους, μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλέγοντας διευθύνσεις και προτιμήσεις (σε μια έντυπη φόρμα) και μετά στέλνανε τη διεύθυνσή σου σε όσα άτομα παγκοσμίως είχαν τις ίδιες ή περίπου ίδιες προτιμήσεις. Αντίστοιχα στέλνανε σε σένα όσες διευθύνσεις πιθανώς σε ενδιέφεραν.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με άλλα συνομήλικα άτομα από όλο τον κόσμο (φυσικά στα Αγγλικά).

Σήμερα επικοινωνώ, με τον φίλο μου, τότε συμφοιτητή και σύντροφο στην παγκόσμια αλληλογραφία, τον Μωχάμαντ στα περίχωρα της Νέας Υόρκης με ήχο και εικόνα. Μερικές φορές τον “συναντώ” και σ’ ένα χωριό, φτιαγμένο από χώμα, στη δυτική όχθη του Νείλου κάπου στο Σουδάν

Περάσαμε από τα σήματα καπνού στη μετάδοση δεδομένων με τη σκέψη.

Όπως πάντα όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η άρση της ιδιωτικότητας είναι ένα τμήμα της άλλης πλευράς. Με ελάχιστο και φτηνό εξοπλισμό, κάποιος που γνωρίζει λίγα πράγματα από Η/Υ μπορεί να γνωρίζει, στην καλύτερη περίπτωση, τις συνήθειές μας και τον τρόπο ζωής μας και στη χειρότερη να μας καταστρέψει οικονομικά, ηθικά, κοινωνικά ή ότι άλλο σκεφτεί ένας κακόβουλος νους.

Πιστεύω πως τέτοιες έντονες αλλαγές, δεν θα συμβούν στις γενιές που έρχονται. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή, νομίζω, θα είναι και η τελευταία που θα ζήσει ο πλανήτης γη.

Ο Αϊνστάϊν, όταν ρωτήθηκε για τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει.

Ήταν, όμως, βέβαιος πως ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με ρόπαλα.

Κουράγιο, που λένε κι οι φίλοι μας οι Ιταλοί και μη ξεχνάτε πως η ζωή είναι ωραία.
----------------------------------------
Η εικόνα είναι από (σπανιότατη) εγχείρηση σε έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο κατά την οποία το έμβρυο πιάνει το δάχτυλο του γιατρού.
----------------------------------------
Καλά να περνάτε.3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από mprizas (29.01.2007)
Σίγουρα η γενιά σου είναι προνομιούχος, όπως και η παραπάνω των 50αρηδων καθώς υπήρξαν συμμέτοχοι των μεγαλύτερων αλλαγών στην Ελλάδα, στον πλανήτη. Αλλά κι η τωρινή γενιά θα γίνει μάρτυρας ακόμα περισσότερων, πολλαπλάσιων αλλαγών και το πιστεύω αυτό. Η μόνη διαφορά είναι πως η γενιά των 40αρηδων+/- τις αλλαγές τις έζησε,τις "χάρηκε", η τωρινή γενιά απλώς θα τις φωτογραφήσει...


Σχόλιο από AlmaNegra (29.01.2007)
Καταπληκτική εικόνα! Φανταστική! Όσον αφορά στο κείμενο, δε μπορώ να σχολιάσω, ανήκω στη γενιά που τα'χει όλα μα δεν έχει τίποτα (σημερινοι 20άρηδες) και σας θεωρώ τυχερούς, αλλά οι κατηγοριες μου για το χαλι του κοσμου αυτού πεφτουν παλι σε σας!


Σχόλιο από rigas (29.01.2007)
@ mprizas
Δεν είναι σίγουρο πως ζήσαμε όλα όσα συνέβησαν.
Το σίγουρο είναι πως είμαστε εκεί.

@ AlmaNegra
Έχεις ΚΑΙ δίκιο, μα έχεις ΚΑΙ άδικο.
Σαφώς δεν διαχειριστήκαμε σωστά και με πρόνοια όλα όσα ζήσαμε, μα σε τέτοιο καταιγισμό αλλαγών κάποια πράγματα είναι αδύνατο να τα προλάβεις.

Δε νομίζω πάντως, πως ανήκεις/ετε στη γενιά που έχει τα πάντα.Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 

Συγγραφέας
rigas
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ποιητής - Μηχανολόγος Μηχανικός
από ΙΩΑΝΝΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/rigas

Λίγο από μένα, λίγο από μουσική κι ότι πάρω από 'σας ...


Follow @rigas69

 

Ioannina Blogs

Vasilios Papayiannis

Δημιουργήστε το δικό σας διακριτικό
Tags

Classical Guitar Consert Posters Music Art Playlist Από μένα... Βιογραφίες Εμείς & οι άλλοι... Εντός και επί τα αυτά... Κόσμος Κόσμος... Λίγο από μουσική... Παλιά Διαφήμιση Παλιά Διαφήμιση Δίσκου Παρουσίαση δίσκου Φωτογραφία
Επίσημοι αναγνώστες (5)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksPhoto courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge

Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
Όροι Χρήσης