Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
06 Ιουνίου 2010, 12:36
Ιnvestment in fatherhood?


Τόσους πολλούς μπαμπάδες μαζεμένους, χαλαρούς, να έχουν βγει βόλτα με τα παιδιά τους απόγευμα καθημερινής δεν είχα ξαναδεί. Οι μαμάδες πλειοψηφούσαν, μεν, αλλά ο αριθμός των μπαμπάδων ήταν αξιοπρόσεκτος. Τοποθεσία: Παραλία Θεσ/νίκης. Κι εγώ συνόδευα τον κουμπάρο μου και τα τέσσερα παιδιά του στη βόλτα, τη στιγμή που η σύζυγός του εργαζόταν.

 

Το να υπάρχει (ή να βρίσκεται επί τούτου) χρόνος για τα παιδιά από αμφότερους τους γονείς (και ειδικά τους μπαμπάδες), είναι κάτι που, υποθέτω, όλοι επιθυμούν και εύχονται. 

Αυτό που με εξέπληξε είναι που το είδα να γίνεται πράξη (σε όποιο βαθμό, βέβαια, ένα απόγευμα Τετάρτης μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό του τι ισχύει γενικότερα).

Γνωρίζοντας τις ιδέες των κουμπάρων μου, θεωρούσα το παράδειγμά τους (μήνες τώρα κάθεται όλη μέρα στο σπίτι και προσέχει τα παιδιά ο κουμπάρος μου, - λόγω γονεϊκής άδειας από το Δημόσιο - και όλο αυτό το διάστημα τρέχει, κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ, για τη δική της δουλειά στον ιδιωτικό τομέα η κουμπάρα μου) φυσικό για αυτούς, αλλά την εξαίρεση στον κανόνα. Ξέρω κι δύο άλλους που, δεδομένων των συνθηκών εργασίας αυτών και των συζύγων τους, θα μπορούσαν να βοηθούν με τα παιδιά, αλλά δεν το "καταδέχονται"... Εξήγηση αυτής της άρνησης δίνει η επιστήμη της ψυχολογίας: η αυταξία στην ανδρική ψυχοσύνθεση εντοπίζεται πρωταρχικά στην επαγγελματική τους επιτυχία. 

Με αφορμή την τόσο όμορφη εικόνα των τόσο πολλών μπαμπάδων που είχαν βγάλει βόλτα, πρόσεχαν ή έπαιζαν με τα παιδιά τους στην παραλία την Θεσσαλονίκης ένα απόγευμα καθημερινής, αναρωτιέμαι μήπως τελικά δεν ισχύει αυτή η γενική ψυχολογική διαπίστωση; Μήπως, τελικά, είναι πολλοί αυτοί που επενδύουν (εξίσου ή περισσότερο) ευχαρίστως και στην πατρότητα; 


 

4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

mariosnadege (07.06.2010)
Οι έλληνες μπαμπάδες συχνά φοβούνται να φανούν εκδηλωτικοί. Φοβούνται μήπως τους πουν "αδερφές". Bέβαια η πατρική τρυφερότητα δεν έχει καμμιά σχέση με την ομοφυλοφιλία, αλλά η ελληνική κοινωνία μπερδεύει συχνά πράγματα διαφορετικά και κολλάει ετικέτες.
Καλημέρα !
Latte (07.06.2010)
Καλησπέρα, Μάριε :)

Πάντως νομίζω ότι είναι άλλο πράγμα ο φόβος να φανεί ένας πατέρας εκδηλωτικός ή τρυφερός κι άλλο το να μην αναλαμβάνει την ευθύνη του παιδιού (να το ταϊσει, να το αλλάξει, να το βγάλει βόλτα στο πάρκο, να το κοιμίσει).

Thanks for the visit :)
Γενικεύουμε, βέβαια,
mariosnadege (07.06.2010)
Όλα όσα αναφέρεις είναι μορφές φροντίδας που εμπεριέχουν τρυφερότητα κι έχουν "καταχωρηθεί" ως γυναικείες. Με άλλα λόγια, ό,τι δείχνει ευαισθησία, έχει κωδικοποιηθεί από την ελληνική κοινωνία ως "θηλυκό". Αυτό δε συμβαίνει αλλού, και δε βλέπω να αλλάζει πριν περάσουν πολλές γενιές.
Καλό σου βράδυ...
Latte (07.06.2010)
Ναι, κατάλαβα τι εννοείς. Έχεις δίκιο. Ας ελπίζουμε, μόνο, ότι η αλλαγή δε βρίσκεται τόσο μακριά... :)

ΥΓ. Άλλα αντ' άλλων το προηγούμενο σχολιάκι μου :)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links