Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
04 Σεπτεμβρίου 2012, 00:52
Ο έρωτας στο...διαδίκτυο...


Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που είναι μόνοι  ή/και νιώθουν φόβο, συστολή και ανασφάλεια για κάθε είδους αμεσότητα στην επαφή με τους άλλους γενικά και με το αντίθετο φύλο ειδικά, δεν προκαλεί πλέον μεγάλη εντύπωση η επιλογή της διαδικτυακής αναζήτησης  επαφής με άλλους, είτε φιλικά είτε ερωτικά.

 

Τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη ανάγνωση αυτής της τόσο διαδεδομένης τα τελευταία χρόνια τάσης. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αναγνώσεις. Οι ουσιαστικές σχέσεις των περισσοτέρων από εμάς έχουν συρρικνωθεί και έχασαν σε ποιότητα, συχνότητα, διάρκεια και βάθος, σε βαθμό που, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη καταναλωτική διάθεση και στάση μας απέναντι στη ζωή γενικότερα, έχουμε αρχίσει να βιώνουμε -τουλάχιστον ασυνείδητα- ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό ως εμπόρευμα

 

Αυτό φαίνεται σε πολλούς τομείς της πολύπλοκης πλέον καθημερινότητάς μας -όπου σχεδόν παντού πρέπει να καταθέτουμε βιογραφικά και να λανσάρουμε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό μας, οι δε πλουσιότεροι να συμβουλεύονται ακόμα και image makers- αλλά ίσως ακόμα περισσότερο στην αναζήτηση του διαδικτυακού έρωτα. Όσο αποτελεσματικότερα καταφέρει κάποιος να λανσάρει τον εαυτό του, ως να ήταν εμπόρευμα, τονίζοντας τα θετικά του και καλύπτοντας τα όποια αρνητικά του στοιχεία -όπως και σε κάθε διαφήμιση- τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητές να βρει αυτό που ζητά…

 

Η διαδικτυακή αναζήτηση συντρόφου είναι ελκυστική και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Μειώνει για τον ενδιαφερόμενο  τους κινδύνους που έχουν άλλες μορφές αναζήτησης συντρόφου, όπως οι αγγελίες ή η άμεση επαφή. Οι κίνδυνοι αυτοί μειώνονται καθώς αναβάλουν τη στιγμή της άμεσης συνάντησης στην πραγματική ζωή και αντικαθιστώνται από την ασφάλεια που δίνει η επιλογή διαφόρων υποψήφιων συντρόφων και η επικοινωνία μαζί τους μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, που καλύπτει πλήρως τη γλώσσα του σώματος που θα αποκάλυπτε την όποια νευρικότητα, ανασφάλεια ή φόβο που τυχόν υπήρχε. Ο άμεσος διάλογος απαιτεί έκθεση στο άγνωστο και ικανότητες που δεν διαθέτουμε όλοι μας.

 

Η πληθώρα των ιστοσελίδων, όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει ταίρι, εξοικειώνουν τους «καταναλωτές» με τη νέα αυτή συνήθεια και χρήση καθώς μειώνουν το όποιο άγχος τους για το νέο και επομένως άγνωστο. Οι ιστοσελίδες του «έρωτα» είναι, επίσης, και ένα είδος «οικονομικού συστήματος» που καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε απαιτήσεις του «καταναλωτικού» κοινού που ως τέτοιο είναι σχεδόν πάντα αδηφάγο. Η συνεχής κατανάλωση δεν οδηγεί αυτόματα στην ικανοποίηση και την ευτυχία αλλά, αντίθετα, σε μια συνεχή αίσθηση έλλειψης ικανοποίησης και μιας ανάγκης για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση.

 

Το καταναλωτικό «σύνδρομο» προσπαθεί να αποτρέψει τον καταναλωτή από το να διατηρεί τα όσα αγοράζει. Κινητά, υπολογιστές, αντικείμενα ένδυσης, σχεδόν τα πάντα -έμψυχα και άψυχα- πρέπει να αλλαχθούν το συντομότερο δυνατόν για να αποτραπεί μια βαθύτερη σχέση εξάρτησης από αυτά. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η κουλτούρα του «φθείρω και πετώ στον κάλαθο των αχρήστων» μας κάνει να νιώθουμε σχεδόν άγρια χαρά, πετώντας το οτιδήποτε χρησιμοποιημένο που θα αντικατασταθεί, είτε πρόκειται για αντικείμενο είτε για…άτομο…!!!

17 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Merarxos (04.09.2012)
Πολύ σωστός φίλε μου. Μια συμβουλή από εμένα, όποτε δεν έχουμε να κάνουμε κατι σημαντικό σ'αυτά τα χαζοκούτια να τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη και να κάνουμε λίγη αποτοξίνοση, καλό θα μας κάνει.
yokor (04.09.2012)
Καλέ  μου Sven, συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα έγραψες παραπάνω. Με μία διαφορά.
Για μένα υπάρχει πάντα και μια άλλη οπτική γωνία. Δεν θεωρώ απαραιτήτως κακό να γνωρίζεις ανθρώπους απο το διαδίκτυο. Πολλές φορές, ειδικά σε πιο κλειστές κοινωνίες ή σε πιο μικρές περιοχές, δεν είναι εύκολο να βρεις άτομα που να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Την ανάγκη σου για κάτι τέτοιο μπορεί να καλύψει κάποια εξειδικευμένη ιστοσελίδα (πχ. είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις μουσικούς στο mh, βιβλιόφιλους στη Λέσχη του Βιβλίου, εκπαιδευτικούς σε ανάλογα sites κλπ.). Προσωπικά έχω κάνει πολλούς φίλους, πολλούς καλούς φίλους μ΄ αυτό τον τρόπο και νιώθω τυχερή που μπήκαν στη ζωή μου, έστω και μ΄ αυτό τον τρόπο.
Το θέμα είναι τι θέλει καθένας από μας, πως το ζητάει και πως το διαχειρίζεται.
Καλή σου μέρα :) 
 
sven (04.09.2012)
@ Μέραρχε,

έχεις απόλυτο δίκιο πως η ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο θα πρέπει να είναι συμπληρωματική στη ζωή μας και όχι σχεδόν όλη μας η ζωή...

@ Γιώτα μου,
 
συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις:)! Δεν αφορίζω ούτε δαιμονοποιώ οριζοντίως και καθέτως τη χρήση του διαδικτύου. Εξάλλου, κι εγώ ο ίδιος το χρησιμοποιώ επιλεκτικά και έχω γνωρίσει κάποια λίγα, αλλά πολύ αξιόλογα και αξιαγάπητα, άτομα μέσα από αυτό και νιώθω ιδιαίτερα τυχερός για αυτό.
 
Στην πρώτη παράγραφο του ποστ μου, περιγράφω σε ποια άτομα αναφέρομαι κυρίως. Δεν είναι τα άτομα που ΚΑΙ θέλουν την άμεση επαφή ΚΑΙ την μπορούν, χωρίς να τη φοβούνται, και που για κάποιοπυς πρακτικούς, κυρίως, λόγους -όπως αυτοί που αναφέρεις- δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν πράξη, αλλά αυτά που, ενώ θέλουν, νιώθουν τόσο μεγάλη ανασφάλεια, φόβο και ανημπόρια μπροστά στο ενδεχόμενο της άμεσης επαφής, σε σημείο που να γίνεται αποτρεπτικό το ενδεχόμενο αυτό.
 
Μια πολύ συχνή επιλογή, στην τελευταία αυτή περίπτωση, είναι το "σωστό" λανσάρισμα του εαυτού τους για επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, με τις παραμέτρους που αναφέρω. Θεωρώ έξω από τα δεδομένα της ανθρώπινης φύσης τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ χρήση του διαδικτύου ως μέσου κάλυψης της ανθρώπινης ανάγκης μας για άμεση επαφή και όχι την εκ περιτροπής γνωριμία φίλων ή/και ερωτικών συντρόφων μέσα από το διαδίκτυο.
 
Το θέμα της χρήσης του διαδικτύου είναι πολύ πολύπλοκο και νέο για να έχουμε απόλυτα αξιόπιστα συμπεράσματα για τις συνέπειες και τις κοινωνικές και ατομικές του διαστάσεις. Εδώ, θίγω μία μόνον οπτική, πολύ απλά και περιγραφικά, με σκοπό να γίνει μία ανταλλαγή απόψεων.
 
Καλή συνέχεια!!!
Hastaroth (04.09.2012)
Κατά την ταπεινή μου άποψη,ο έρωτας είναι κάτι που απαιτεί την προσωπική επαφή γιά να υπάρξη.Ακόμα κι'άν δυό άτομα γνωριστούν μέσω τού διαδικτύου,είναι αδύνατον να αναπτύξουν και-κυρίως-να διατηρήσουν μιά ερωτική σχέση χωρίς ποτέ να συναντήσουν ο ένας τον άλλον από κοντά.Ακόμα και οι σημερινές δυνατότητες με τα skype και τίς web cameras,όπου έχεις εικόνα και ήχο και ξέρεις πώς είναι ο άλλος και πώς μιλά,χειρονομεί κλπ,δέν μπορούν να συμβάλουν στην διατήρηση μιάς ερωτικής σχέσης-και μάλιστα μακρόχρονης. 
sven (06.09.2012)
Εννοώ κυρίως την αναζήτηση μιας ερωτικής/συντροφικής σχέσης μέσω διαδικτύου. Θεωρώ, όμως, πως τα ίδια ισχύουν ακόμα και για τνη αναζήτηση σεξ μέσω διαδικτύου...
 
Όσο πιο απρόσωπη είναι μία γνωριμία τόσο μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνει ο φαντασιωσικός Άλλος, απομακρύνοντάς μας από τον πραγματικό Άλλον και άρα και από μια βιώσιμη σχέση που να στηρίζεται εξαρχής σε πιο πραγματικά δεδομένα...
sven (07.09.2012)
SPQR,

ναι, ακόμα και το  one night stand είναι πιο απρόσωπο, όταν ξεκινά από το διαδίκτυο καθώς ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει κανένα στοιχείο της άμεσης προσέγγισης, όπως όταν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα και όχι με εικονικά δεδομένα.
 
Ακόμα και σ΄ένα ενδεχόμενο one night stand χρειάζεται να προσεγγίσεις, δηλαδή να μη φοβάσαι σε βαθμό αποτροπής της προσέγγισης την όποια ενδεχόμενη απόρριψη, δηλαδή να διαθέτεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κ.τ.λ. 
DemetresOpc (07.09.2012)
Αν είσαι καλός πωλητής επιβιώνεις στον καπιταλισμό των συναισθημάτων Sven μου..Την καλησπέρα μου!!
Hastaroth (07.09.2012)
Πάλι στον καπιταλισμό θα τα ρίξουμε;
Είναι άσχετο το ένα με το άλλο.
Επειτα.πάντοτε ο άνθρωπος δέν προσπαθούσε να είναι εμφανίσιμος γιά να αρέση στους άλλους ανθρώπους και με τον τρόπο αυτό να εντάσσεται σε κύκλους γνωριμιών;Δέν άρχισε να συμβαίνη αύτό με την έλευση τού internet-υπήρχε ακόμη κι'από τούς προϊστορικούς χρόνους,άν κρίνουμε από τα διάφορα κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε τάφους και ερείπια οικισμών.Κι'αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος πάντοτε "πουλούσε" τον εαυτό του στους συνανθρώπους του.
Ακόμα και άλλα ζωικά είδη έχουν παρόμοιες συμπεριφορές-από τα πιό ανεπτυγμένα όπως τα θηλαστικά,μέχρι τα πιό απλά όπως οι μύγες (που έχουν μάλιστα ιδιαίτερο τρόπο να...φλερτάρουν-διάβαζα τίς προάλλες μιά σχετική εργασία πάνω στα γονίδια που καθορίζουν αυτήν την σεξουαλική συμπεριφορά στην Δροσόφιλο).
Ψιλοξεφεύγουμε μέν από το θέμα,αλλά αυτό που θέλω να πώ είναι πως άν ΕΜΕΙΣ ανάγουμε τον συναισθηματικό βίο μας και την συμπεριφορά μας σε "αγοραπωλησία",αυτό δέν σημαίνει ότι είναι έτσι τα πράγματα.
sven (08.09.2012)
@ Γεια σου, Τζιμάκο!!!
 
Ήρθες, ζωγράφισες και απήλθες...:)))
 
Καλή συνέχεια σε όλα!!!
 
@ Αλβέρτο,
 
το μεμπτό δεν είναι το να θέλουμε ν΄αρέσουμε, κάθε άλλο. Έχει, όμως, μεγάλη διαφορά να φαίνεται άμεσα το πώς και ποιοί είμαστε, από το να "πλασαριζόμαστε" κατά πώς θέλουμε στο διαδίκτυο, χωρίς ρεαλιστική συνήθως αντιστοιχία...
 
Καλό Σαββατικύριακο!!!
Oraclas (08.09.2012)
Όμορφες απόψεις από όλους. Η  δική μου επέμβαση δεν έχει να κάνει με κάτι που δεν συμφωνώ, αλλά με μία προσθήκη. Το γεγονός, ότι αυτή η τάση της "απόστασης" στηρίζεται από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, αλλά και τα Μ.Μ.Ε.. Παράδειγμα τα κινητά. Σου δίνουν 1000 μηνύματα με 5 ευρώ (ενδεικτικά, δεν γνωρίζω αν είναι σωστά), ώστε να προσελκύσουν συνήθως μικρές ηλικίες, να μπουν σε αυτήν την διαδικασία. Παιδιά που μένουν σε απόσταση δύο τετραγώνων, ανταλλάσουν 100 μηνύματα την μέρα και δεν βγαίνουν στον δρόμο να πουν δύο κουβέντες. Αντίστοιχα, αν και έχω καιρό να βγω, την τελευταία φορά που βρέθηκα σε μπαράκι, παρατήρησα μετά λύπης, άντρες και γυναίκες σε απόσταση. Αναφέρομαι πάλι σε ηλικίες γύρω στα είκοσι. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν ούτε πως να προσεγγίσουν μία κοπέλα, ούτε να φλερτάρουν! 
sven (08.09.2012)
Μία από τις μεγαλύτερες τιμωρίες -αν όχι η μεγαλύτερη- που μπορεί να επιβάλει ένας γονιός στο παιδί του πλέον είναι να του στερήσει το κινητό του. Είναι, στην ουσία, σαν να του στερεί τη δυνατότητα επικοινωνίας...
 
Ακούω πολύ συχνά, από γυναίκες όλων των ηλικιών, πως οι άνδρες ΔΕΝ φλερτάρουν πια.....
 
Ακόμα ένα συναρπαστικό προκαταρκτικό τείνει να εξαφανιστεί.....
Hastaroth (08.09.2012)
"Έχει, όμως, μεγάλη διαφορά να φαίνεται άμεσα το πώς και ποιοί είμαστε, από το να "πλασαριζόμαστε" κατά πώς θέλουμε στο διαδίκτυο, χωρίς ρεαλιστική συνήθως αντιστοιχία...Επρεπε να είχες έρθει να δής την παράσταση που είχαμε κάνει τότε με τα παιδιά από το Musicheaven που αποτελούσαμε την θεατρική ομάδα "Απόπειρα".Μιά από τίς σκηνές τής παράστασης ήταν ακριβώς αυτή όπου η kithara-woman κι'εγώ υποδυόμαστε δυό ανθρώπους που,καθήμενοι δίπλα-δίπλα στους υπολογιστές ενός internet cafe,συνομιλούν μεταξύ τους χωρίς να βλέπουν ο ένας τον άλλον και "πλασάρουν" τους εαυτούς τους κατά πώς θέλουν,χωρίς ρεαλιστική αντιστοιχία.
(Βέβαια κάποια στιγμή ανακαλύπτουν πως κάθονται σε διπλανούς υπολογιστές.....).
DemetresOpc (05.12.2012)
"Ακόμα ένα συναρπαστικό προκαταρκτικό τείνει να εξαφανιστεί....."!!! 
Υποκλίνομαι Sven, υποκλίνομαι..
(Αναρωτιέμαι, Ο Ζαρας πως θα χαρακτήριζε το φλερτ??)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven



Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links