Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
08 Σεπτεμβρίου 2012, 01:15
Βρεμένα ‘ναι για ξερά;
Κόκκινη κλωστή δεμένη...  

Μιαν φορά ήταν ένας τεμπέλης, από τους πιο μεγάλους τεμπέληδες του κόσμου. Ο αθεόφοβος εφοβούντον τη δουλειά όσο δεν εφοβούντον το διάολο. Αν τον έδινες ψωμί, έτρωε, αν δεν τον έδινες εμπορούσε να ψοφιάσει από την πείνα. Μιαν ημέραν, ήταν βασιλεμένος ο ήλιος κι αυτός δεν είχε βάλει τίποτα στο στόμα του. Την άλλη μέρα για να μην τόνε βιάσει η πείνα να δουλέψει, εσκέφτηκε να κάμει τον πεθαμένο στα ψέματα. «Πιο καλά να με θάψουνε», είπε μέσα του, «παρά να με δώκουν δουλειά». Τον είδαν οι γειτόνοι ξαπλωμένο στη στρώση του και σκεβρωμένο, τον εθάρρεψαν για νεκρόν κι εφώναζαν τους παπάδες να τον πάρουνε. Στο δρόμο που πήγαινεν το λείψανον του τεμπέλη, μια γυναίκα είδεν τον πεθαμένον, τον ελυπήθηκε κι είπεν από το παναθύρι της: «Ο κακόμοιρος! Από την πείναν του θα πέθανεν! Που να το ‘ξερα εχτές να τόνε στείλω κάμποσα παξουμάδια που ‘χω». Ο τεμπέλης από το σεντούκι του από μέσα, σαν άκουσεν τα λόγια της καλόκαρδης γυναίκας, άνοιξεν τα μάτια του κι ερώτηξεν: «Βρεμένα ‘ναι τα παξουμάδια για ξερά;» «Ξερά», τον λέει η γυναίκα. «Ε, τότες ψάλλετε παπάδες, ψάλλετε», λέει ο τεμπέλης και σφαλά τα μάτια του. Ο γουρσούζης επροτίμησεν να θαφτεί ζωντανός, παρά να κάμει τον κόπο να μουσκέψει τα παξουμάδια.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ-Ελληνικά λαικά παραμύθια (βιβλίο πρώτο), Εκδόσεις Ποταμός

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

sven (08.09.2012)
Μήπως, για να μην έχουμε παρόμοια "τραγικά" συμβάντα, θα έπρεπε οι τεμπέληδες να θεωρηθούν ως άτομα με...ειδικές ανάγκες και να ενταχθεί η τεμπελιά στις περιπτώσεις σοβαρών κινητικών προβλημάτων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ώστε να επιδοτούνται οι άμοιροι; ΡΡΡΡΡΡΡ!!!!!!!!!!!!
 
Καλημέρα και καλό ΣΚ!!!!!
Oraclas (08.09.2012)
Όμορφη ιστορία, αλλά η πιο διδακτική είναι ποτέ μην κοροϊδεύεις κάποιον, γιατί μπορεί να βρεθείς στη θέση του. Στον στενό και μη κύκλο μου, γνωρίζω τρεις τεμπέληδες.. Φίλοι και γνωστοί με διάφορους τρόπους, τους βοηθούσαν, τους έσπρωχναν να δουλέψουν. Ο πρώτος έκανε διάφορες δοκιμές στη ζωή του και τελικά, χαίρομαι που τον βοήθησα εγώ πριν 4 χρόνια να βρει μία δουλειά που να του αρέσει και να αρχίζει να καλύπτει το χρέος του. Ο δεύτερος, είναι εισοδηματίας, οπότε εκ πεποιθήσεως δεν γούσταρε να δουλέψει, γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Φέτος για πρώτη φορά, επειδή σε μια από τις επιχειρήσεις του (που κληρονόμησε) δεν είχε κέρδος, αποφάσισε να δουλέψει αυτός. Ο τρίτος, έβρισκε δικαιολογία στο θέμα ηλικίας (είμαι μικρός ακόμα) και έφτασε να τον έχει ο πατέρας του, στην προσωπική του εταιρεία με ποσοστό, για να αποφασίσει να δουλεύει 3-4 ώρες την ημέρα. Τελικά αποφάσισε να κάνει κάτι μόνος του, με δάνειο που πήρε ο πατέρας του. Το αποτέλεσμα, τρεις τεμπέληδες να δουλεύουν.. και εγώ που ποτέ στη ζωή μου δεν τεμπέλιασα να μην έχω δουλειά. 
Ίσως να φαίνονται όλα υπερβολικά. Έχω φίλους που είναι σαν και εμένα άνεργοι και δεν ψάχνουν, ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν ψάχνουν. Εγώ εδώ και μήνες ακολουθώ και κυνηγάω τα πάντα, αλλά σε σχέση με αυτούς, λαμβάνω σε μεγάλες δόσεις την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ..
Καλημέρα.. Ελπίζω να μην έκανα κατάχρηση στον χώρο σου. 
yokor (08.09.2012)
@Sven
:)))))
Μπα, δε νομίζω, στον συγκεκριμένο κύριο (τον ήρωα του παραμυθιού εννοώ), ακόμα και ένα τέτοιο επίδομα θα του ήταν επώδυνο βάρος...
Καλό Σαββατοκύριακο κι απο μας :)))
@Oraclas
Κατ΄ αρχήν σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, φυσικά και δεν έκανες κατάχρηση. Αντιθέτως, είναι χαρά μου -όπως έχω ξαναγράψει- να ανταλλάσω απόψεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Επίσης, να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να απαξιώσω και να προσβάλλω κανέναν.
Η δική σου περίπτωση, καλέ μου Oracla, είναι πολύ διαφορετική... Εσύ θέλεις να δουλέψεις, αλλά είσαι θύμα της εποχής και της ανεργίας. 
Δεν λέω ότι είμαι και το πιο δραστήριο άτομο στον κόσμο, αλλά μισώ την τεμπελιά. Μπορώ να απαριθμήσω γνωστούς μου, που παρόλο που έχουν μεγάλη ανάγκη για δουλειά, προτιμούν να μην ζορίζονται και να βρίσκουν άλλους τρόπους να επιβιώνουν (παρασιτικά). Ένα παράδειγμα: γνωρίζω μια πολύτεκνη οικογένεια. Χρόνια τώρα είναι άνεργοι κι οι δύο γονείς. Τέσσερα παιδιά. Ζούσαν με επιδόματα και με τις συντάξεις των παππούδων. Ξαφνικά, πεθαίνουν κι οι δυο παππούδες και μένουν ξεκρέμαστοι. Στο μεταξύ, η μητέρα, που έβρισκε πάντα μια δικαιολογία για να μην δουλέψει, όπως ότι είναι μικρά τα παιδιά της, ότι γηροκομεί τους παππούδες κλπ, βρίσκεται χωρίς καμιά δικαιολογία. Τα παιδιά της είναι μεγάλα πια (θα μπορούσαν να δουλεύουν και κείνα αν ήθελαν) και δεν έχει κανέναν να προσέχει. Προτιμάει όμως να είναι όλη μέρα με έναν καφέ και ένα τσιγάρο στο χέρι (άλλη απορία, που βρίσκει λεφτά για τσιγάρα, ενώ υποτίθεται δεν έχουν ούτε για τα στοιχειώδη) και να κλαίει τη μοίρα της και το ζαβό της ριζικό, αντί να ψάχνει για δουλειά. Και την έχουν προσεγγίσει πολλοί εργοδότες,καθώς η περιοχή μας είναι αγροτική. Θα μπορούσε όλη η οικογένεια πχ. να δουλεύει στα ροδάκινα ή στα αμπέλια ή στις πατάτες. Όμως όχι μόνο δεν το κάνουν, αντίθετα παραμελούν ακόμα και τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως καθαριότητα του σπιτιού, διάβασμα των παιδιών κλπ.
Το κυριότερο όμως που θέλω να σου πω είναι να μην απογοητεύεσαι. Μετά απο 4 χρόνια ανεργίας και πολλές δυσκολίες, με πήρανε στα κοινοφελούς. Δεν είναι κάτι σημαντικό, είναι μόνο για 5  μήνες και για 625 ευρώ μικτά, δεν ξέρω καν που να αφήσω τα παιδιά μου, όμως το πάλεψα και νιώθω δικαιωμένη γι΄ αυτό. Επίσης, σιγά σιγά έρχεται η σειρά μου και, ελπίζω ότι, σύντομα, θα με καλέσουν ως αναπληρώτρια. Σου τα λέω όλα αυτά όχι εκ του ασφαλούς, ξέρω ακριβώς πως  νιώθεις και τι περνάς, όμως το σημαντικότερο είναι να διαητρήσεις την αισιοδοξία σου, να μην καταθέσεις τα όπλα και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά :)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (26)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links