αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
16 Ιανουαρίου 2014, 12:53
«Πάνω απ΄ όλα υγεία…»


Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε, σχεδόν το ίδιο συχνά, με τα «χρόνια πολλά» που ευχόμαστε σε δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα κάθε χρόνο. Έχουμε, αλήθεια, σκεφθεί τι ακριβώς εννοούμε με αυτό ή τι σημαίνει για εμάς τους ίδιους ο όρος «υγεία» ή η απάντηση «καλά» ή «μια χαρά» που δίνουμε για τους εαυτούς μας στο ερώτημα «Πώς είσαι;».

Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε, αναφερόμενοι στην υγεία, είναι σχεδόν αποκλειστικά η φυσική/σωματική υγεία, ξεχνώντας παντελώς την ψυχική υγεία που χωρίς αυτήν δεν νοείται Υγεία που είναι -σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- μια κατάσταση ενός συνολικού φυσικού, ψυχικού και κοινωνικού ευ ζην, και όχι απλά η απουσία ασθένειας.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που συμπεριλάβουμε και τη διάσταση της ψυχικής υγείας στην οποιαδήποτε ευχή ή απάντησή μας περί υγείας, τι εννοούμε με αυτό; Για να απαντήσουμε σε ένα τέτοιου είδους ερώτημα, δηλαδή αν είμαστε καλά ή όχι, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αυτό στο οποίο αναφερόμαστε.

Πολύ απλά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ψυχική υγεία είναι μια βασική προϋπόθεση που μας βοηθά να οργανώνουμε και να ορίζουμε τη ζωή μας. Επηρεάζεται, χωρίς πάντα να το αντιλαμβανόμαστε, όχι μόνο από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάτι που σημαίνει πως η ψυχική μας υγεία εξελίσσεται και αλλάζει στο διάβα της ζωής μας.

Η καλή ψυχική υγεία χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να μπορούμε να δημιουργούμε και να διατηρούμε ουσιαστικές σχέσεις με άλλους, να αγαπάμε αυθεντικά και ανυστερόβουλα αλλά και να αποδεχόμαστε την αγάπη άλλων, καθώς και να μπορούμε να συναισθανόμαστε. Σημαίνει, επίσης, να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, περίσσευμα ενέργειας και διάθεση για εργασία και δημιουργία. Επειδή αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής είναι και το απρόσμενο, ο πόνος και η τραγωδία, θα πρέπει ο καθένας μας να διαθέτει και την ικανότητα να μπορεί να επαναπροσαρμόζεται και να μπορεί να κάνει νέες επιλογές στη ζωή. Μια καλή ψυχική υγεία, λοιπόν, βοηθά στην αντιμετώπιση των διαφόρων κρίσεων της ζωής και δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα στην καθημερινότητά μας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ψυχική υγεία σημαίνει, επίσης, την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης αίσθησης ταυτότητας, δηλαδή μιας αίσθησης για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε, μιας καλής αυτοεκτίμησης, μιας άνεσης να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας αλλά και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας.

Φαίνονται σίγουρα πολλά αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Καλή ψυχική υγεία -και γενικώς Υγεία- θεωρώ πως σημαίνει, επίσης, και δυνατότητα υπέρβασης του αυστηρά ατομικού, δηλαδή την ύπαρξη μιας αίσθησης κοινωνικής ευθύνης, έγνοιας και συμμετοχής, με διάφορους τρόπους, σε όλα όσα διαδραματίζονται γύρω μας με στόχο την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και βεβηλωμένων πανανθρώπινων αξιών που, όταν συμβαίνει αυτό, υπονομεύουν θεμελιακά το ευ ζην μας, δηλαδή τη συνολική αίσθηση για την Υγεία μας…

ΥΓ. Με βάση τα παραπάνω -και εφόσον κάποιος τα συμμερίζεται- πόσοι από εμάς είμαστε -αυτήν την περίοδο τουλάχιστον- πραγματικά «υγιείς»; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρξει μια αυθεντική και βαθιά αίσθηση Υγείας κάτω από τέτοιου είδους κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, όπως οι σημερινές; Κατά πόσο πολιτικές επιλογές, για παράδειγμα, τύπου Χρυσής Αυγής αποτελούν εκδηλώσεις ενός ψυχισμού που ακροβατεί ή που έχει στην ουσία αναγκαστικά «νοσήσει», έχοντας χάσει βασικά στηρίγματά του που δεν είναι μόνο οικονομικά;


1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από DemetresOpc (26.06.2014)
Τα απλά, τα καθημερινά και τα τετριμμενα έχουν το βάθος και το βάρος που τους δίδουμε.
Ούτεπιο λίγο ούτε περισσότερο.Τα σέβη μου καπετάνιε.
 
 
Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven


Tags
Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης