Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
26 Νοεμβρίου 2014, 11:16
Μπάτ-Τάι (α’ μέρος)
Μενέλαος Λουντέμης  

Αρχίζοντας το περιπλανητικό τούτο τετράδιο σκέφτηκα να κάνω μια μικρή «στάση» στην Ιστορία. Να κάνω δηλαδή, μαζί με τον αναγνώστη, μια σύντομη γνωριμία με το λαό και με τον τόπο. Ο λαός δεν είναι πάντα ο τόπος. Στην περίπτωση όμως του Βιετνάμ, λαός και τόπος είναι πάντα ζυμωμένα. Εκεί κάτω -ρύζια, σπίτια, άνθρωποι- είναι σαν να βλάστησαν μαζί. Γιατί ο άνθρωπος δεν απομονώθηκε ποτέ απ’ τη φύση, δεν την έκλεισε ποτέ έξω απ’ την πόρτα του. Κοιμάται και ξυπνά μαζί της. Τα «νιά-λά», (τα καλαμόσπιτά τους) έχουν δυό τοίχους ανοιχτούς, απ’ όπου περνούν οι αχτίνες, οι αύρες, τα πουλιά.

Αυτού του λαού, αυτού του τόπου το παραμύθι θέλω να σας πω έτσι όπως το περπάτησα και το ανάσανα….

Ο τόπος αυτός πραγματικά έχει ανάγκη από πολλή ευτυχία, γιατί δυστύχησε πολύ μες στους αιώνες. Έχει ανάγκη από πολύ ψωμί, γιατί πολύ πείνασε. Από πολλή ανεξαρτησία, γιατί πολύ τη στερήθηκε. Κάτω απ’ τον τίτλο του καθεστωτικού πολιτεύματος («Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ») γράφουν: «Ανεξαρτησία-Ελευθερία-Ευτυχία».

Τρεις είναι οι πόλοι της ζωής ενός Βιετναμέζου, που είναι μαζί και οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ζωής του, τα πάθη, κι οι θρησκείες του: η φιλοπατρία, το ρύζι και το ποδήλατο. Βγάλτον απ’ αυτά τα τρία να μαραζώσει. Θα χάσει τον εθνικό του χαρακτήρα. Ο Βιετναμέζος είναι μικρόσωμος, λιγνός, θαμπόχρωμος, ήμερος, φιλότιμος, εργατικός. Τον κοιτάζει ο αποικιστής και τούρχεται η όρεξη να τον «απελευθερώσει». Τον βρίσκει πολύ του χεριού του, ένα κι ένα για ανθρώπινο εργαλείο. Μα ας τολμήσει! Κείνο το μικρόσωμο πλάσμα, που περπατά με τα καουτσουκένια του πέδιλα, γίνεται ένα φοβερό πολεμικό θηρίο. Ο Βιετναμέζος το κεφάλι του μπορεί να το κόψει και να στο δώσει, την ανεξαρτησία του όχι, ποτέ. Μπορεί να σου δώσει και την τελευταία κούπα του ρυζιού του, να βγάλει το κωνικό καπέλο του και να στο χαρίσει και να καθίσει κάτω απ’ το λιοπύρι να πάθει ηλίαση. Μπορεί να σου δώσει το καλαμόσπιτό του και να κάτσει κάτω απ’ τον καταρράχτη των μεγάλων βράχων και να γίνει παπί. Μπορεί να βάλει το λαιμό του πλάι στο βουβάλι και να σύρει μαζί του τ’ αλέτρι. Μην του πεις όμως να σου δώσει μια κλωστίτσα απ’ την ανεξαρτησία του. Θα γίνει αναμμένο σίδερο, λιοντάρι που πήγαν να του ξεριζώσουν τα νύχια. Είναι αποκοτιάρης, ατίθασος, ανίκητος.

Μπάτ Τάι

Τι σημαίνει; Τι θα πει; Μήπως είναι η πρωτεύουσα κάποιας μακρινής επαρχίας ή μην είναι το όνομα κανενός απ’ τους χίλιους και δύο ποταμούς που βρέχουν αυτή τη χώρα; Το είπαμε. Αλλά ας το πούμε άλλη μια φορά. Το Μπάτ-Τάι είναι το απόσταγμα της λαϊκής ψυχής του Βιετναμέζου. Κάτι σαν το σημείο του σταυρού του χριστιανού, μα ακόμη πιο βαθύ. Είναι το σύμβολο μιας θρησκείας που την καταλαβαίνουν και τα παιδιά. Κάτι απλό, ταπεινό και ανθρώπινο. Θα πει: «Δος μου  να σου σφίξω το χέρι σου». Γιατί; Γιατί έτσι. Να… γιατί θέλω να σου δείξω την αγάπη μου και δεν ξέρω πώς. Γιατί θέλω να σου πω πάρα πολλά… μα δεν ξέρω τίποτα απ’ τη γλώσσα σου… Γι’ αυτό… δος μου να σου σφίξω το χέρι. Μπάτ-τάι. Έλα καημένε Χι-λάπ (σ.σ Έλληνα). Μην είσαι μίζερος. Το χέρι θέλει να σου σφίξει ο άνθρωπος. Δεν θα σε φάει. Μπάτ-Τάι.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ, Μπάτ-Τάι (Δος μου να σου σφίξω το χέρι)-Οδοιπορικό στο Βιτνάμ, εκδόσεις Δωρικός.

Στην παρούσα ανάρτηση ακολουθήθηκε η ορθογραφία του βιβλίου.

 

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (26)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links