αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ζω σημαίνει επικοινωνώ!
29 Μαΐου 2021, 16:25
Η χαρμολύπη του Μάη...


Φωτογραφία: Sven (23/5/2021)

Για πολλά χρόνια, τα περισσότερα της ζωής μου, ο Μάης ασκούσε πάνω μου μια παράξενη γοητεία, και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του.  Αυτό ίσως συνέβαινε από τα τόσα πολλά ποιήματα και τους όμορφους στίχους που έχουν γραφεί για χάρη του, συνδέοντάς τον με τον έρωτα, τα λουλούδια, τη γονιμότητα και τη διάθεση της φύσης να βάζει τα καλά της και να τα επιδεικνύει, χωρίς την παραμικρή συστολή. Υπάρχει, όμως, και ένας προσωπικός λόγος που ο μήνας αυτός ασκεί τόση γοητεία πάνω μου και που δεν είναι άλλος από ένα λουλούδι που βάζει τις ωραιότερες πινελιές στα φορέματα της φύσης, χαρίζοντάς της μια ομορφιά ακαταμάχητη. Μιλώ για την παπαρούνα που κάνει απέραντα καταπράσινα λιβάδια να μοιάζουν πως φλέγονται και που ταιριάζει απόλυτα με κάθε λογής αγριολούλουδο που τολμά να φυτρώσει δίπλα της. Νομίζω πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως η γενναιόδωρη  παπαρούνα δεν επιδιώκει να επικρατήσει, αλλά να συνυπάρξει αρμονικά με τους συνοδοιπόρους της, και το πετυχαίνει απόλυτα. Όχι μόνο δεν επισκιάζει την ομορφιά των άλλων αγριολούλουδων, αλλά, επιπλέον, την αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, δεν νιώθω την ίδια χαρά όπως παλιά. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να κάνω τις εκδρομές μου στη φύση, σε μέρη που ξέρω πως θα συναντήσω τα αγαπημένα μου τοπία και θα τα φωτογραφήσω, αλλά, ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένω, σκοντάφτω σε κάποια θύμηση ή εικόνα παλιά που φρενάρει τη διάθεση και την εξωστρέφειά μου. Τέτοιες στιγμές, θα ΄θελα να είμαι μόνος εκεί που βρίσκομαι, να αφεθώ πλήρως σε αυτά που αισθάνομαι και να έρθω κοντύτερα σε όλα όσα μου υπενθυμίζουν τόσο πειστικά πως κατοικούν ακόμα εντός μου…

Μάης μήνας πλησίαζε που έφυγε το αγαπημένο μου καρντάσι ο Νικόλας ο Παπάζογλου, Μάης ήταν που χάθηκε ο Ευθύμης, ο καλύτερός μου φίλος, και πολύ παλαιότερα, στα πολύ νεανικά μου χρόνια, η αγαπημένη μου Μυρούλα, η πανέμορφη στην όψη, μα κυρίως στην ψυχή Κυπριοτοπούλα. Τέτοιες στιγμές, θυμάμαι ακόμα τα δάκρυα χαράς και συγκίνησής της, καθώς φιλούσα τρυφερά τις ουλές όπου, πριν από κάποιους μήνες, υπήρχαν δύο πανέμορφα σφριγηλά νεανικά στήθη. Αργότερα, οι σουηδοί πλαστικοί χειρουργοί κατάφεραν να τα αποκαταστήσουν μοναδικά, λες και βρίσκονταν  από πάντα εκεί.

Εκείνον το Μάη, ταξίδεψε με το θείο της στην Κύπρο, για να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά της, τον Ιούλη που έρχονταν, τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από την εμφάνιση του καρκίνου που σήμαινε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πως είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του. Όταν, όμως, ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο διάβολος γελάει. Τον Ιούλιο εκείνον, αντί της γιορτής για τη ζωή, η Μυρούλα θάφτηκε, ντυμένη νυφούλα, στη γη της μαρτυρικής πατρίδας της. Ποτέ δεν μας ξαναχόρεψε μπάλο με τον μοναδικό ανάλαφρο τρόπο που μάγευε όλους μας, κι ακόμα περισσότερο εμένα…


10 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από EVAGGELIASAKELLARIOU (30.05.2021)
Καλησπέρα, Σάββα. Όμορφο το κείμενό σου, αλλά γεμάτο χαρμολύπη του Μάη, όπως είναι ο τίτλος του. Οι αναμνήσεις υπάρχουν για να μας θυμίζουν πόσο όμορφη είναι η ζωή. Εσύ έγραψες στο blog μου ότι η αισιοδοξία είναι καλός συνοδοιπόρος. Ο Μάης έχει μια μέρα ζωής για να τελειώσει. Τη Τρίτη ξεκινά ο Ιούνιος και είναι ευκαιρία να ξεκινήσεις μια καινούργια εμπειρία. Σου αφιερώνω δύο τραγούδια, τα οποία ελπίζω να σου αρέσουν, πρώτα, και μετά να σε κάνουν να νοιώσεις καλύτερα https://www.youtube.com/watch?v=owjyLTx1M-M
https://www.youtube.com/watch?v=ZyhFA3wEBZw


Σχόλιο από freddieKrueger (30.05.2021)
Εξαιρετικό κείμενο


Σχόλιο από sven (30.05.2021)
Ευαγγελία,
ευχαριστώ πολύ για το συναισθαντικό σου σχόλιο και τα όμορφα τραγούδια της αφιέρωσής σου. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινίσω κάτι ώστε να γίνουν πιο σαφή τα όσα γράφω.

Είμαι από τη φύση μου πολύ αισιόδοξο άτομο. Ταυτόχρονα, όμως, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αποφεύγει ή να αλλοιώνει τα όσα αισθάνεται, όσο επώδυνα και αν αυτά είναι. Με τον τρόπο αυτόν, η όποια "λύτρωση", αν πρόκειται για δύσκολα συναισθήματα, έρχεται γρηγορότερα και είναι αυθεντικότερη, ενώ, ταυτόχρονα, φωτίζονται, κάθε φορά ολοένα και περισσότερο, οι όποιες υποφωτισμένες ή/και σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου. Με τον τρόπο αυτόν, λοιπόν, τον γνωρίζω και συμφιλιώνομαι μαζί του και, επιπλέον, τον ορίζω πολύ περισσότερο απ΄ότι αυτός με όριζε, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι...

Εν κατακλείδι, νιώθω αυτό ακριβώς που γράφω, ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ., δηλαδή, χαρά αναμεμειγμένη με, λιγότερο ή περισσότερο έντονες, πινελιές λύπης που, όμως, δεν είναι πλέον τόσο οδυνηρές που να μου στερούν την παρέα της χαράς. Πρόκειται για μια αρκετά αρμονική συνύπαρξη πλέον που την επιδιώκω, αφήνοντάς την να ξεδιπλωθεί ώστε να ανακαλύψω και να ζήσω όλες τις πτυχές της που είναι ο ίδιος μου ο εαυτός που θέλω να τον δω κατάματα, να πάψω να φοβάμαι κάποιες δύσκολες πλευρές του και να αγκαλιαστώ μαζί του, όπως αγκαλιάζουμε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο που το αποδεχόμαστε όπως είναι, με όλες τις θετικές και τις όποιες αρνητικές του πτυχές.

Επειδή αυτή η διαδικασία είναι εσωστρεφής και προϋποθέτει αυτοσυγκέντρωση και ενδοσκόπηση, αυτός είναι και ο λόγος που θα προτιμούσα, τέτοιες στιγμές, να είμαι μόνος και απερίσπαστος και όχι επειδή θέλω να κλειστώ στον εαυτό μου και να κρυφτώ από τον περίγυρό μου. Εξάλλου, τέτοιες στιγμές, δεν αισθάνομαι ποτέ μόνος. Έχω, πλέον, μια πολύ καλή παρέα, τον εαυτό και τα συναισθήματά μου, που με κάνουν να αισθάνομαι πως πραγματικά ΖΩ και έχω άμεση επαφή με την ιστορία και το αφήγημα της ζωής μου!!!

Καλή βδομάδα!


Σχόλιο από freddieKrueger (20.09.2021)
Πολυ σωστα!Μπηκες στο νοημα του συγγραφεα.
Το γενναιοδωρο poppy δεν επιζητα να κυριαρχήσει αλλά να συνυπάρξει με τους φίλους του και πράγματι το καταφέρνει τέλεια!
Αψογο σχόλιο!!


Σχόλιο από Bshannon1995 (06.03.2022)
An absolutely beautiful poem. Thank you for sharing such a beautiful piece of you! It's absolutely magic thank you.Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
sven
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/sven


Tags
Επίσημοι αναγνώστες (39)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης