αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Home
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ
 
07 Ιουλίου 2021, 14:17
Το βιβλίο


Είχα να το διαβασω εφτά χρόνια (λενε ότι το εφτα είναι σημαδιακος αριθμός αλλά έχω πάψει εδώ και χρόνια να πιστεύω σε σημάδια). Την τελευταία φορά που το ειχα ανοίξει είχα σημειώσει στα περιθώρια των σελίδων του τις σκέψεις μου. Ή μάλλον κάτι περισσότερο από σκέψεις: ένα ημερολόγιο ψυχής βγαλμένο από την ιστορία μας. 

Άρχισα να διαβάζω μια μια τις γραμμές . Δεν μπόρεσα. Ούτε τις λέξεις του συγγραφέα ούτε τις δικές μου. Με δάγκωναν, με εγδερναν. 

Πόσο ανόητοι είμαστε ώρες ώρες ορισμενοι ανθρωποι. Νομίζουμε μπορούμε να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματα μας, να ορίσουμε την καρδιά μας. Μπορεί να μοιάζει ορισμένες φορές ότι τα καταφέρνουμε. Ξεγελάμε τους άλλους,ίσως και τον εαυτό μας. Αλλά φτάνει μια στιγμή, το σημάδι ενός μολυβιού στο χαρτί για να θυμίσει: "Δεν ξεχνάει η καρδιά όταν έχει νιώσει. Είναι αδύνατον να την σταματήσεις. Μπορεί επιφανειακά να σκληρύνει, να γίνε πέτρα, η λάβα όμως καίει όπως στα σπλάχνα του ηφαιστείου."

Έκλεισα το βιβλίο. Το έβαλα πίσω. Δεν έχω κουραγιο και δύναμη να κοιτάξω κατάματα εκείνη την αμαζόνα, που παλεύει να σπάσει τα δεσμά και να καλπάζει ελεύθερη, και να της πω πως όλα έχουν τελειώσει πια για εκείνη


7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από Orfeus (07.07.2021)
Εσύ αποφασίζεις αν όλα έχουν τελειώσει για Εκείνη; Εσύ;
Γιατί δεν τη βοηθάς να σπάσει τα δεσμά της και να καλπάσει ελεύθερη;
Με ποιο δικαίωμα στερείς από άλλους ανθρώπους την ευκαιρία να τη γνωρίσουν;


Σχόλιο από Orfeus (07.07.2021)
Συγγνώμη για το ύφος, μοιάζει για επιθετικό, αλλά σε βεβαιώνω ότι δεν είναι.


Σχόλιο από freddom (09.07.2021)
Καλημέρα, Orfeus
Απαντώ στο βασικο ερώτημα, αν και πιθανότατα δεν έχω καταλάβει το νόημα του.
Ναι εγώ θα αποφασίσω αν έχουν τελειώσει όλα για εκείνη απ'την στιγμή που είμαι η δημιουργός της. Και το κάνω με το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος να επιλέγει τι θέλει να κάνει/να πετύχει/αντέχει/δουλέψει σε κάθε στιγμή της ζωής του, γνωρίζοντας εκείνος και μόνον εκείνος τις αυθεντικές και ολοκληρωμένες συνθήκες.


Σχόλιο από Orfeus (09.07.2021)
Καλημέρα Freddom
Το νόημα του ερωτήματος είναι η θεώρησή μου: α) Εάν πρόκειται για ΑΛΛΟΝ άνθρωπο: Δεν έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς γι αυτόν, και β) Εάν πρόκειται για ΕΜΑΣ τους ίδιους: Γιατί να μένουμε κλειδωμένοι, κλεισμένοι, και δεμένοι σε μία τελειωμένη κατάσταση, στερώντας έτσι την ευκαιρία από άλλους ανθρώπους να μας γνωρίσουν;Σχόλιο από freddom (09.07.2021)
Το κείμενό μου δεν αναφέρεται σε κάποιο τρίτο υπαρκτό πρόσωπο, άρα αποκλείεται η πρώτη παράμετρος της θεώρησης. Όσον αφορά τη δεύτερη (αν και πάλι δεν ισχύει για το κείμενο) σηκώνει μεγάλη συζήτηση με πολλά νέα ερωτήματα:
Α) μπορεί πάντα ένα άτομο να κατανοήσει αν είναι εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση;
Β) μήπως η προσπάθεια να ξεφύγει από μία κατάσταση αποτελεί η ίδια έναν εγκλωβισμό κι έτσι χάνει άλλες παραμέτρους;
Γ) δεν είναι δικαίωμα κάποιου να επιλέξει να μείνει "εγκλωβισμένο" σε μία κατάσταση αν τη δεδομένη στιγμή αυτό μπορεί να διαχειριστεί
Δ) γιατί να νοιάζει κάποιο άτομο αν θα το γνωρίσουν οι άλλοι άνθρωποι; Αν το ίδιο δεν έχει καμία διάθεση να γνωρίσει ή να το γνωρίσουν είναι κακό;
Ε) γιατί να πιέζεται κάποιο ατομο πάντα να "προχωρήσει" να "είναι καλά" να "ξεπερνάει". Γιατί η παύση και η στασιμότητα να είναι κατακριτέα;Σχόλιο από freddom (09.07.2021)
Σημ. Το γ αποτελεί επίσης ερώτηση και όχι κατάφαση.


Σχόλιο από Orfeus (09.07.2021)
Το αν το κείμενό σου αναφέρεται ή όχι σε κάποιο τρίτο υπαρκτό πρόσωπο, ομολογώ πως με απασχόλησε, αλλά το θεώρησα αδιακρισία να ρωτήσω.

Θα μπορούσα να απαντήσω ξεχωριστά σε όλες αυτές τις παραμέτρους (Α,Β,Γ,Δ,Ε), αλλά τελικά ότι και γράψω, καταλήγω στο ότι όλα αυτά είναι θέμα χρόνου για να αλλάξουν.

Είναι θέμα χρόνου να κατανοήσει, να ξεφύγει, να διαχειριστεί, να το νοιάζει ή όχι, να προχωρήσει και να ξεπεράσει. Είναι θέμα χρόνου, γιατί όλα γίνονται όταν είναι για να γίνουν.
Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 

Συγγραφέας
freddom


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/freddom

Μολυβιές χαραγμένες σε σκόρπιες σελίδες από ημερολόγια ζωής..
Τα βαθύτερα θέλω μας είναι εκείνα που ξεδιπλώνονται τις νύχτες. Εκείνα που μας λείπουν ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν ιδανικά. Εκείνα που γεμίζουν την καρδιά κι αδειάζουν την ψυχή. Εκείνα που μας αφήνουν χωρίς ανάσα. Εκείνα που ποτέ δεν τελειώνουν.


Tags

Ανήσυχες νύχτες Εξομολογήσεις Άκουσμα της στιγμής Άδειασμα ψυχής Με αφορμή μια φωτογραφία Σκέψεις του καφέ
Επίσημοι αναγνώστες (4)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
    Template design by Jorge

    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης