ελληνική μουσική
854 online   ·  210.208 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

Πάνος Ράπτης (Ξένοι Τόποι)

Δε χωράει η ψυχή σε καμιά φυλακή
Ευαίσθητος μουσικός, με χαρακτηριστική φωνή ως ερμηνευτής και ικανότατος συνθέτης. Κατάφερε αυτό που ελάχιστοι μπορούν στις μέρες μας. Να παρουσιάσει έναν δίσκο, στον οποίο τα 10 από τα 11 κομμάτια να είναι τουλάχιστον αξιόλογα.

Από το 2004 που παρουσιάστηκε ο δίσκος, ο Πάνος Ράπτης έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές στη σκηνή. Γι' αυτό και είναι μεγάλη η χαρά μας που θα τον έχουμε μαζί μας στις Νύχτες MusicHeaven, την Κυριακή 15 Απριλίου...
Πάνος Ράπτης (Ξένοι Τόποι)
Ακούστε το ηχητικό!
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge) / 299 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 22 Μαρ 2007
Όλ' αυτά τα χρόνια ο Πάνος Ράπτης είχε συνοδοιπόρο τον ξάδελφό του και στιχουργό Γιάννη Ζαρκαδούλα. Μάζεψαν τις οικονομίες τους και αποφάσισαν να βγάλουν προς τα έξω τις μουσικές και τα στιχάκια τους.

Αποτέλεσμα; Ένας δίσκος "διαμάντι", κατά την ταπεινή μου άποψη. Οι Ξένοι Τόποι. Από τις σπάνιες στιγμές που δίσκος-ντεμπούτο ενός σχήματος έχει τόσα να πει. Στα αξισημείωτα του δίσκου, η απουσία ρεφρέν. Δείγμα της μη εμπορικής φιλοσοφίας των δημιουργών του. Ευτυχώς κάποιοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί στον Μελωδία και στο Δεύτερο το πήραν χαμπάρι και έτσι γνωρίσαμε πανέμορφα τραγούδια, όπως το "Όλο Ταξιδεύω", το "Λενε να Φύγω", τη "Χρύσα", το "Δώρο Ακριβό", την "Πεταλούδα", το "Μονοπάτι" και τα υπόλοιπα. Στο ταξίδι τους είχαν και φίλους, τον Νίκο Κουρουπάκη, τη Μαρία Παπανικολάου και τη Φωτεινή Λαμπρίδη.


Οι στίχοι του τραγουδιού Σκύβει στη Γη, που ερμήνευσε στο δίσκο ο Νίκος Κουρουπάκης


Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" που έγραψε τότε:

Οι Ξένοι Τόποι (με 10 δικά τους κομμάτια) έφτασαν τον προηγούμενο χειμώνα στα γραφεία μας από την ανεξάρτητη εταιρεία Καθρέφτης (που κάνει τη διανομή), για να μας τονώσουν λιγάκι το ηθικό (ότι ναι δεν πέθαναν ξαφνικά όλοι οι νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί) και να μας κάνουν να ξανακοιτάξουμε την παραμελημένη και μάλλον παρεξηγημένη όχθη του σημερινού έντεχνου. Ο δίσκος τους, και σε επίπεδο παραγωγής, αλλά και σε αισθητική πακέτου, είναι άψογος. Το περιεχόμενό του - αν μη τι άλλο - αξιοπρόσεκτο.

Με πολλές θυσίες, πλήρωσαν μόνοι τους την παραγωγή. Κόστισε σχεδόν όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Ακολούθησαν λίγα live στην - πλέον ιστορική - Σκιά του Φεγγαριού στην Ασκληπιού, στο Μπαράκι του Βασίλη και αλλού. Μετά ο Γιάννης πήγε στη Σίκινο δάσκαλος, ο Πάνος συνέχισε με την ηχοληψία. Και εμείς περιμένουμε ανυπόμονα το επόμενο βήμα και τη βραδιά στο 5/4 Live, στις 15 Απριλίου.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξή τους στα ΝΕΑ, ενώ στο MP3 player του MusicHeaven (πάνω δεξιά), μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα από τα καλύτερα τραγούδια τους.

«Χτυπήσαμε πόρτες, σχεδόν όλες τις δισκογραφικές, αλλά μας έλεγαν τα ίδια και τα ίδια. Πολλοί μας ενθάρρυναν, μας είπαν ότι το υλικό είναι καλό, αλλά ότι είναι δύσκολες οι εποχές και ότι δεν μπορούν να επενδύσουν. Πριν από 10 χρόνια ήταν άλλες εποχές. Σήμερα όλες οι εταιρείες είναι στριμωγμένες».


Ο Πάνος Ράπτης από live στη Σκιά του Φεγγαριού. Στην κιθάρα ο Κώστας Λαμπρίδης


Ο βρεγμένος όμως τη βροχή δεν τη φοβάται και έτσι ο Πάνος και ο Γιάννης πέρασαν στο επόμενο βήμα και αφού «ελάφρυναν» πρώτα τον λογαριασμό της τράπεζας έφτιαξαν τη δική τους μικρή εταιρεία και βρήκαν ενορχηστρωτή (Κώστα Παρίση) στούντιο, μουσικούς κ.λπ.
«Κοστίζει όσο ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μικρό», λέει χαμογελώντας ο Πάνος, «αλλά ούτε που το σκεφτήκαμε, γιατί ήμασταν αποφασισμένοι να το κάνουμε. Και βέβαια δεν το μετανιώνουμε...».

Αυτό σημαίνει ότι καταφέρατε να κάνετε απόσβεση έστω και ένα μέρος του ποσού που επενδύσατε;
«Μα δεν ποντάραμε ποτέ σ' αυτό. Αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα το επιχειρούσαμε ποτέ. Αυτό που θέλαμε είναι να δώσουμε ένα στίγμα της δουλειάς μας, να παιχτούν τραγούδια στο ραδιόφωνο, να γραφτούν κάποια πράγματα...Από αυτή την άποψη, λοιπόν, θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε».

Ήταν μια καλή εμπειρία - τελικά - το συγκεκριμένο εγχείρημα;
«Μαθαίνεις πολλά πράγματα και μαθαίνεις γρήγορα, γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή. Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η ιστορία με τις μεγάλες εταιρείες είναι θνησιγενής. Μα είναι δυνατόν να σου δίνουν εσένα το 40% με έτοιμο προϊόν μόνο και μόνο για να κάνουν τη διανομή; Το παιχνίδι θα παιχτεί από εδώ και πέρα στο Internet και προς τα εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε όλοι. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τότε, πάντως, για τους νέους θα είναι πιο δίκαια τα πράγματα».

Περισσότερα
- xenoitopoi.gr
- Δισκοπαρουσίαση της δουλειάς Ξένοι Τόποι στο MusicHeaven
σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#7663   /   23.03.2007, 03:07   /   Αναφορά
Εδώ σε αυτόν τον δικτυακό τόπο, ήταν τα πρώτα σχόλια, τα πρώτα χνάρια που άρπαξα από τους "Ξένους Τόπους". Στον "Μελωδία" (αργότερα και στο "Δεύτερο") άκουσα και όσα χρειάστηκε για να με βάλουν σε... σκέψεις. Πριν βρω από κοντά τον Πάνο, με... βρήκε αυτός μέσω ενός άλλου κοινού τόπου ενδιαφέροντος. Εκτοτε συναντιόμασταν τυχαία σε διάφορες μουσικές σκηνές κι όλο λέγαμε να τα πούμε κάπου πιο κανονισμένα... Πόσο τυχαίο όμως είναι το μοιραίο; Προσωπικά, το ορίζω ως αυτό που δεν πιάνει του ανθρώπου ο νους, μα το αγγίζει η ψυχή μας.

Αργότερα, ήρθε και το πιο προσωπικό άκουσμα του cd. Θυμάμαι πως συνέβη σε μια πολύ δύσκολη σε προσωπικό επίπεδο ημέρα και με το που έβαλα τους "Ξένους Τόπους" στο player, έστρεψα το βλέμμα μου, προς το παράθυρο και μου φάνηκε σαν να άνοιξε ο ορίζοντας. Ενιωθα, βρε παιδί μου, πως κάποιος με καταλαβαίνει. Πως άμα αγγίζεις την αλήθεια σου, μη ντρέπεσαι γι' αυτό. Ανακουφίστηκα!

Και έπειτα... ήρθαν όλα τα άλλα... Να ΄σαι πάντα καλά, φίλε!

#7664   /   23.03.2007, 09:32   /   Αναφορά
Πάνος Ράπτης ε; Χμ! Αν και αγαπώ λίγο περισσότερο τον ξάδερφο Ζαρκαδούλα, έχω να πω γι' αυτό το αστέρι, πως τίποτα δεν είδαμε και δεν ακούσαμε ακόμα!!!Και Πάνο, τα επόμενα να είναι όπως τα φαντάζομαι... να ακούγονται δυνατά!

Φιλιά καλό μου! Και θερμό ευχαριστώ στον Χόρχε μας για την υπέροχη επιλογή!!!(Αντικειμενική που είμαι ε);

:)
#7693   /   26.03.2007, 18:20   /   Αναφορά
Αν και επέμενε να μου αντιγράψει το cd του για να το ακούσω, εγώ το αγόρασα γιατί ο Πάνος είχε την υπομονή και το θάρρος να κάνει την παραγωγή μαζί με το Γιάννη Ζαρκαδούλια, βάζοντας τα λεφτά από την τσέπη τους, παρακάμπτοντας στενά μυαλά αλλά και τσέπες με ..καββούρια.

Ακούγοντας και το δίσκο, κατάλαβα γιατί είχε πορωθεί και ο Σωτήρης και αυτό που βγαίνει από εκεί είναι και αυτό που είναι ό Πάνος, από το λίγο που τον ξέρω, ευθύς, αληθινός, λυρικός και ότι κάνει το κάνει γιατί του αρέσει. Έτσι είναι και τα τραγούδια του γι αυτό φτάνουν τόσο γλυκά στο αυτί...έτσι απλά.
Administrator
#7694   /   26.03.2007, 18:39
Όπα γιατί θα μαλώσουμε κ.Σαλταγιάννη μας.Ε όχι και να μου βγάλεις τον Beatlus ως "πορωμένο" με τους Ξένους Τόπους! Εμείς δηλαδή που ήμασταν στο πρώτο πρώτο live και ακούγαμε το CD επί 5 ώρες στ' αμάξι στη διαδρομή Αθήνα - Άστρος - Αθήνα, δεν αξίζουμε μια αναφορά; Αίσχος κι όνειδος, διαμαρτύρομαι και ζητώ την αποκατάσταση της αλήθειας !!:)

#7695   /   26.03.2007, 19:12
Αποκατάσταση της αλήθειας...Ο Γιώργος προηγείται κατά πολύ εμού στην... ανακάλυψη των "Ξένων Τόπων". Επίσης, δεν συγκρίνεται η παρουσίες που έχει καταγράψει ως... ιδρυτής του φαν κλαμπ. Μάλιστα, η δική μου πρώτη παρουσία σε εμφάνιση του Πάνου, ήταν σε αργανωμένη jorgeσυγκέντρωση στο "Μπαράκι του Βασίλη"...:-)

Ωστόσο, τί να κάνω; Αφού κι εμένα η δουλειά του Πάνου μου αρέσει πολύ. Ασε που ο Xristos -κατά βάσην- μας υπενθύμιζε συχνά-πυκνά τί εστί και κατά που... πέφτουν οι "Ξένοι Τόποι":-)))

#7940   /   11.04.2007, 16:12   /   Αναφορά
file an kai eimai makria tha eimai kai ego ekei me ton diko mou tropo ... afti einai i triti fora pou xano live sou ( kai farmakeri ? )

sas eyxomai kala na perasete oloi oi tixeroi

pou tha eiste ekei to vradi tis Kiriakis ... sas skeftomai pantaPanosPs Singnomi gia tous latinikous xaraxtires alla den exo alli epilogi#7968   /   14.04.2007, 17:05
Pano pairno proini ptisi kai erxomai avrio !

#7969   /   14.04.2007, 17:07   /   Αναφορά
ela sto Venizelos stis 11.30! Leme tora ...