ελληνική μουσική
313 online   ·  209.514 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Ρωμιοσύνη - ’ξιον Εστί

Το Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο-cd «Ρωμιοσύνη - ’ξιον Εστί», ζωντανή ηχογράφηση από τις δύο μεγάλες συναυλίες που έγιναν στις 10 και 11 Νοεμβρίου του 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Tα δύο έργα ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας...
Ρωμιοσύνη - ’ξιον Εστί
Γράφει η Χρύσα (Tropaiatissa)9 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 28 Μαρ 2007
Τα δύο αυτά έργα, είναι δύο από τα μεγαλύτερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της ελληνικής μουσικής γενικότερα, καθώς και της ελληνικής ποίησης. Η «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το «’ξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Ο πρώτος ερμηνευτής των δύο έργων είναι ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ μετά από τις κλασσικές εκτελέσεις με τον Μπιθικώτση υπήρξαν κάποιες επανεκτελέσεις εκ των οποίων άλλες έγιναν γνωστές, άλλες όχι.

Σ' αυτή την τελευταία έκδοση τα δύο έργα ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Στο «’ξιον Εστί» συμμετέχει και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης. Συμμετέχουν επίσης: η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, και οι χορωδίες της ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, του Δήμου Αθηναίου υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού.

Στη «Ρωμιοσύνη» η προσθήκη της νεανικής χορωδίας και των αφηγήσεων ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου ενδιαμέσως των τραγουδιών, αλλά και οι ερμηνείες του Γιώργου Νταλάρα, έδωσαν μια λυρικότητα στο έργο! Επίσης η προσθήκη ηλεκτρικής κιθάρας στο τραγούδι "Όταν σφίγγουν το χέρι" δίνουν έναν πιο ροκ χαρακτήρα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται και ο λαϊκός του ήχος. Αυτό είναι και το "νέο ηχητικό ένδυμα" –στο οποίο αναφέρεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο ένθετο της έκδοσης– το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά ακροατών να προσεγγίσουν το έργο αυτό!

Στο «’ξιον Εστί» έχουμε μια δεύτερη ηχογράφηση του έργου με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα (η πρώτη ήταν το 1988 στο Ηρώδειο). Μόνο που αυτή τη φορά, η ερμηνεία του είναι μεγαλειώδης, με τον Γιώργο Νταλάρα πολύ πιο ώριμο ερμηνευτικά! Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, σε δήλωσή του μετά από τις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, χαρακτήρισε την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα στο τραγούδι «Ανοίγω το στόμα μου», "ανυπέρβλητη"! Η μεγάλη έκπληξη είναι ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος με μια ερμηνεία πραγματικά ιδεώδη! Αυτή η επανεκτέλεση του «’ξιον Εστί» είναι και η σημαντικότερη μετά από την πρώτη με τον αείμνηστο Γρηγόρη Μπιθικώτση!

Αυτή η νέα έκδοση της «Ρωμιοσύνης» και του «’ξιον Εστί» είναι σημαντικότατη, και ιδίως σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, καθώς πήγε τα δύο έργα ένα βήμα πιο μπροστά, δίνοντας την ευκαιρία στους "παλιούς" να τα ξαναθυμηθούν και τους "νεότερους" να τα γνωρίσουν!

Είναι μια έκδοση πολύ προσεγμένη και περιποιημένη έχοντας τη μορφή βιβλίου, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία του έργου (από τα ποιήματα μέχρι φωτογραφίες από τις συναυλίες) σε 32 σελίδες.

Ένας δίσκος που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη!


ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
Αυτά τα δέντρα
Όλοι διψάνε
Όταν σφίγγουν το χέρι
Τόσα χρόνια
Μπήκαν στα σίδερα
Δέντρο το δέντρο
Ποιος να το πει
Θα σημάνουν οι καμπάνες
Τραβήξανε ψηλά

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
Ι. Η ΓΕΝΕΣΙΣ
ΙΙ. ΤΑ ΠΑΘΗ
Ιδού εγώ λοιπόν
Η πορεία προς το μέτωπο
Ένα το χελιδόνι
Τα θεμέλια μου στα βουνά
Με το λύχνο του άστρου
Η μεγάλη έξοδος
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού (Ορχηστρικό)
Της αγάπης αίματα
Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού
Προφητικόν
Ανοίγω το στόμα μου
Σε χώρα μακρινή
ΙΙΙ. ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

esta Chat
Σολίστ
#8683   /   22.06.2007, 16:51   /   Αναφορά
Αν και πρόκειται για μία πολύ καλή και προσεγμένη έκδοση,δεν καταλαβαίνω σε τί προσφέρει η επανεκτέλεση των τραγουδιών από τον Νταλάρα!Προτιμώ σίγουρα να τα ακούω από τον Μπηθηκώτση.

ΥΓ.πολύ καλή δημοσίευση!!!Dalarofili!!