ελληνική μουσική
95 online   ·  209.541 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη

Ο συλλογικός αυτός τόμος περιλαμβάνει 19 κείμενα που περιγράφουν τα φαινόμενα της μουσικής και της αρμονίας σε συμπαντικό, γήινο και ανθρώπινο επίπεδο. Το 1942 ο έφηβος Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε και στη συνέχεια ανέπτυξε την προσωπική του θεωρία για τη Συμπαντική Αρμονία...
Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge)298 άρθρα στο MusicHeaven
O Jorge ίδρυσε το MusicHeaven το 2002, ως μετονομασία του GreekMusiciansHeaven που είχε δημιουργηθεί το 1997 στο εργαστήριο των Μηχ. Η/Υ στην Πάτρα. Είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Δίκτυα, έχει σπουδάσει κιθάρα, έχει ...
Τετάρτη 12 Δεκ 2007
Το 2006 το διεθνές Συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου στη Χερσόνησο της Κρήτης αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα διεπιστημονικού διαλόγου για μια αναλυτική περιγραφή και δημόσια συζήτηση της θεωρίας αυτής.

Με λόγο μεστό και συναρπαστικό, ο Μίκης Θεοδωράκης μας αφηγείται ποιος “θεός” κυβερνά από την εφηβεία μέχρι σήμερα τη ζωή, τη δράση και το έργο του. Μεταξύ άλλων, προκαλεί ανοικτά την κατακερματισμένη επιστήμη των καιρών μας όταν περιγράφει τις άρρητες στιγμές και τις «μαγικές» διεργασίες γένεσης των νέων μουσικών ιδεών – τι «παθαίνει» το σώμα και ο νους του συνθέτη όταν επικοινωνεί με τη Μούσα.

Η προοπτική του τόμου είναι διεπιστημονική. Ο συνθέτης και 18 ειδικοί επιστήμονες από 10 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετέχουν σε ένα διάλογο για τη μουσική και την αρμονία δια μέσου πολλαπλών προοπτικών: Κοσμολογίας, Βιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μουσικολογίας, Νευροεπιστημών, Παιδαγωγικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Φυσικής και Ψυχολογίας.

Στον τόμο, μεταξύ άλλων, περιγράφονται: η θεωρία της Συμπαντικής Αρμονίας, οι ρίζες και η πορεία της «περίτεχνης» αυτής θεωρίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα, οι ήχοι του Σύμπαντος, η γένεση και η ανάπτυξη του τραγουδιού και της μουσικής σε ορισμένα μόνο είδη του πλανήτη, η φύση και τα δομικά στοιχεία της μουσικής, οι σχέσεις της μουσικής με το Σύμπαν, τον εγκέφαλο, το σώμα και τον νου, το «πού» βρίσκεται η μουσική και η διάκρισή της από την επικοινωνιακή μουσικότητα, οι σχέσεις της με την κίνηση, τη συγκίνηση, τον συγχρονισμό με τους άλλους, οι επιδράσεις της στην προσωπική, διαπροσωπική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη, η δυνατότητα να γίνει η μουσική πρότυπο αρμονίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και συνύπαρξη, τι συμβαίνει σε κράτη της σύγχρονης Δύσης όταν αστόχαστα προχωρούν με την ψευδαίσθηση μιας επίπλαστης κοινωνικής αρμονίας, και τρεις –ούτως ή άλλως ατελείς– περιγραφές του προσώπου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τόμος περιέχει κείμενα των Μίκη Θεοδωράκη ∙ Jerome Bruner ∙ Νάσου Βαγενά ∙ Murray Campbell ∙ Κώστα Γεωργουσόπουλου ∙ Lori Custodero ∙ Carol Feldman ∙ Maya Gratier ∙ Παύλου Καϊμάκη ∙ Βασίλη Κάλφα ∙ Γιάννη Κουγιουμουτζάκη ∙ David N. Lee ∙ Björn Merker ∙ Γιώργου Νικολακάκη ∙ Γιάννη Παπαμαστοράκη ∙ Katharine Payne ∙ Benjaman Schögler ∙ Colwyn Trevarthen ∙ Robert Turner

Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Κουγιουμουτζάκης

ISBN 978-960-524-253-4 | 20 X 28 εκ. | μαλακό | σελ. 414 | Λιανική τιμή: 35,00 €

Tags
Καλλιτέχνες:Μίκης ΘεοδωράκηςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

mnk Chat
Σολίστ
#10717   /   12.12.2007, 01:40   /   Αναφορά
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Τρέχω στο βιβλιοπωλείο !!

Θα είναι συναρπαστικό ....

Αυτή είναι η νέα-παλιά επιστήμη.

Ευχαριστώ jorge.
Thanassis_Priskos Chat
Συγχορδία Μινόρε
#10719   /   12.12.2007, 12:33   /   Αναφορά
Χρήσιμο και ενημερωτικό άρθρο. Ευχαριστούμε.
mike-railse Chat
Συγχορδία Μινόρε
#10720   /   12.12.2007, 12:53   /   Αναφορά
polu wraio dimosieuma..

na pw tin allhtheia den to hksera ayto

kai molis enhmwrwthika!!

euxaristoume jorge
thank Chat
Σολίστ
#10743   /   12.12.2007, 23:10   /   Αναφορά
- Κατά τη γνώμη μου, τιμά τον jorge το γεγονός πως, μεταξύ τόσων επίκαιρων θεμάτων, μας "θυμίζει" τον Μίκη Θεοδωράκη. (όπως τον τιμούν και κάποιες άλλες αναφορές που ειχε κάνει παλιότερα, γιά άλλα θέματα, αλλά αυτό είναι άσχετο). Σε γενικές γραμμές ειναι μάλλον "στην απέξω" πλευρά της δομοσιότητας. Και όχι μόνο ως μουσικός. Ως άνθρωπος που στη ζωή του τόλμούσε να ταξιδέψει όσο πιο βαθεία μπορούσε, σε κάθε διαδρομή που μυριζόταν την ύπαρξή της. Και δεν τον ένοιαζε αν θα κάνει λάθος, αν θα γίνει αποδεκτός ή όχι. Και γι αυτό, ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του ή τη στάση του σε επιμέρους θέματα, θα σκύψει επάνω στα μηνύματά του με προσοχή. Τέλος πάντων, αν και το δημοσίευμα ειναι καθαρά ενημερωτικό, προσωπικά κόλλησα, καταχάρηκα που το είδα και θα πάω να αγοράσω το βιβίλο.. Τελεία.
beatlus Chat
MusicHeaven Guru
#10746   /   13.12.2007, 11:37   /   Αναφορά
Αν δεν κάνω λάθος, είδα πολύ πρόσφατα το καταπληκτικό αυτό βιβλίο στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αμερικής (κάθετη της Πανεπιστημίου, ενώνει με Ακαδημίας). Πολύ καλή εργασία!
mnk Chat
Σολίστ
#11304   /   16.01.2008, 00:24   /   Αναφορά
Το πήρα, έχω αρχίσει να το διαβάζω.

Είναι πραγματικά εξαιρετικό.
axilleas23 Chat
Σολίστ
#19064   /   19.10.2009, 09:50   /   Αναφορά
Eίναι συναρπαστικό!!!