ελληνική μουσική
    659 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Τάκης Βούης - Θησέας που επιστρέφει

    Γίνεται σήμερα πολύς λόγος σχετικά με το αν γράφονται ή όχι καλά τραγούδια. Κι αρκετές φορές το συμπέρασμα είναι πως, καλά τραγούδια γράφονται, απλά είναι "βραδυφλεγή", χρειάζονται δηλαδή το χρόνο τους για να ακουστούν πλατύτερα, από τη στιγμή μάλιστα που το 90% των ΜΜΕ δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή τους.
    Τάκης Βούης - Θησέας που επιστρέφει
    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 20 Μαΐ 2008
    Ένας δημιουργός που δεν απασχόλησε ποτέ τον τύπο και όλο το σύστημα είναι ο Τάκης Βούης. Ένας "αθόρυβος" δημιουργός που γεννήθηκε στη Ρόδο το 1946. Ο Βούης ,σύμφωνα με αφηγήσεις του Πασχάλη Τερζή, είναι και ένας απ' αυτούς που τον βοήθησαν στη Ρόδο, στο πρώτο του ξεκίνημα, στις αρχές της δεκαετίας του '70.

    Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έχει πει ο Τερζής για το τραγούδι "Ένας ευαίσθητος ληστής" (του Μάνου Χατζιδάκι) που το άκουγε από τον Τάκη Βούη στη Ρόδο και του άρεσε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να το συμπεριλαμβάνει μέχρι σήμερα, ανελλιπώς, στα προγράμματά του.
    Ο Βούης μπήκε στη δισκογραφία το το 1975 με το δίσκο "Και τώρα τραγουδάμε" ,στην Columbia. Η δουλειά αυτή περιείχε και τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε, αρκετές φορές, διακριτικά πάντα, δίνει το παρόν του στη δισκογραφία.

    Για να φτάσουμε στο 2007 και στην καινούργια δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Θησέας που επιστρέφει" που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Polytropon (που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά πιο συγκεκριμένα) και διανεμήθηκε από τη Universal. Οι στίχοι είναι της Μάρως Βαμβουνάκη, του Στέργου Παπαποστόλου και του Βασίλη Αναγνώστου.

    Τραγουδούν οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Emilia Ottaviano και ο ίδιος ο συνθέτης.

    Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση για το δίσκο από το δελτίο τύπου της εταιρείας:

    Τάκης Βούης - Θησέας που επιστρέφει"Η νέα δισκογραφική δουλειά ενός καλλιτέχνη που εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια διακριτική παρουσία στο μουσικό χώρο . Ο Τάκης Βούης μετά τον "έρωτα στην πόλη" συνεχίζει το ταξίδι του τραγουδιού με την ίδια αγάπη στα υλικά του. 10 ερωτικά τραγούδια ερμηνευμένα από μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. Πιστός στις αξίες του μας προσφέρει μελωδίες ενορχηστρωμένες από τον Γιάννη Γιακουμάκη σε στίχους της Μάρω Βαμβουνάκη του Βασίλη Αναγνώστου και του Στέργου Παπαποστόλου..
    Ένας ευχάριστος και σπάνιος συνδυασμός συναισθημάτων με καθαρό ήχο από φυσικά όργανα που ισορροπούν αρμονικά. Ένα ταξίδι στο σκοτάδι και το φως του έρωτα, στην αλήθεια και στο ψέμα της ομορφιάς και στον κρυμμένο πόθο.
    …καλή ακρόαση"

    Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

    1) Θησέας που επιστρέφει (Στίχοι Μάρω Βαμβουνάκη)
    Δημήτρης Ζερβουδάκης
    2) Lancette (Στίχοι Βασίλης Αναγνώστου από το τραγούδι "Ρολόι" -Ελεύθερη απόδοση στα ιταλικά: Εmilia Ottaviano)
    Emilia Ottaviano
    3) Tης αλήθειας το μαχαίρι (στίχοι Βασίλης Αναγνώστου)
    Μανώλης Μητσιάς
    4) Τα μαύρα μάτια είν'φυλακή (στίχοι Στέργος Παπαποστόλου)
    Δημήτρης Ζερβουδάκης
    5) Frammenti (Στίχοι Μάρω Βαμβουνάκη από το τραγούδι "Κόκκινο φεγγάρι"-Ελεύθερη απόδοση στα ιταλικά Εmilia Ottaviano)
    Emilia Ottaviano
    6) Όμορφο πού'ναι τ'όμορφο (Στίχοι Βασίλης Αναγνώστου)
    Τάκης Βούης
    7) Κατέβα βαλ'τα κόκκινα (στίχοι Στέργος Παπαποστόλου)
    Δημήτρης Ζερβουδάκης
    8) Τα λόγια σου τ'αλλιώτικα (στίχοι Στέργος Παπαποστόλου)
    Γιάννης Κούτρας
    9) Να σε πάρω και να φύγουμε (Στίχοι Μάρω Βαμβουνάκη)
    Τάκης Βούης
    10) Νανούρισμα (Στίχοι Μάρω Βαμβουνάκη)
    Τάκης Βούης

    H ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Γιάννη Γιακουμάκη.Η ηχοληψία και η μίξη έγιναν από τον Γιώργο Κορρέ στο στούντιο ΣΥΝ ΕΝΑ. H παραγωγή είναι του Τάκη Βούη, η επιμέλεια παραγωγής του Γιώργου Κορρέ.

    Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:
    Γιάννης Γιακουμάκης: Κιθάρες, κλασσική, ακουστική
    Ίρις Λουκά: Βιολιά
    Βαγγέλης Κοντόπουλος: Κοντραμπάσο και ηλεκτρικό
    Λευκή Κολοβού: Βιολοντσέλα
    Νίκος Χασάπης: Τύμπανα-κρουστά
    Δημήτρης Μαργιολάς: Μπουζούκι
    Μάνος Πυροβολάκης: Κρητική λύρα
    Xρήστος Βογιατζής: Ηλεκτρικό μπάσο στο Νο8
    Μάνος Νεόφυτος: Τύμπανα στο Νο 8
    Στέργιος Γαργάλας: Βιολί στο Νο 8

    Ο Τάκης Βούης στο σημείωμα του, στο ιδιαίτερα καλαίσθητο και με όλους τους στίχους ένθετο, γράφει τα εξής:
    Αγαπητέ ακροατή,
    έχεις στα χέρια σου το αποτέλεσμα μιας καλλιτχενικής συλλογικής προσπάθειας. Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2004, στο Studio ΣΥΝ ΕΝΑ στην Αθήνα, με πρώτο ακροατή τον Γιώργο Κορρέ, που πίστεψε στα τραγούδια και με υπομονή και ταλέντο, δημιούργησε τις συνθήκες πραγματοποίησης αυτής της δουλειάς.
    Στο ταξίδι αυτό που κράτησε τρία χρόνια , είχα την τύχη να μου εμπιστευθούν τους σημαντικούς στίχους τους, η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Αναγνώστου και Στέργιος Παπαποστόλου, συνεργάτες και πάνω απ'όλα φίλοι.
    Στη βάρκα μας , μπήκε καπετάνιος στο ταξίδι του Θησέα, ο Γιάννης Γιακουμάκης, αδελφικός φίλος, σημαντικός κιθαριστής και εμπνευσμένος ενορχηστρωτής των τραγουδιών μας, των οποίων τις δυνατότητες ανέδιεξε και υποστήριξε.
    Στην προσπάθειά του αυτή, βρήκε εκφραστές σπουδαίους μουσικούς που κατέθεσαν το ταλέντο και την μουσική τους αξία.
    Με πολλή συγκίνηση υποδέχτηκα παλιούς και νέους φίλους, σπουδαίους ερμηνευτές που έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα κι ευαισθησία στα τραγούδια μας. Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιάννης Κούτρας και η Emilia Ottaviano.
    Kι ενώ το ταξίδι του τραγουδιού προχωρούσε με ούριο άνεμο, άρχισε η τρικυμία της εμπορικής του πορείας. Πολλές φορές μας έδεσαν στο κατάρτι, άλλες φορές κινδυνεύσαμε με ανατροπή της βάρκας, κάποια στιγμή κωπηλατήσαμε και με "σπασμένο κουπί".
    Φτάσαμε όμως τελικά, στο δικό σου λιμάνι, τον πραγματικό μας προορισμό, έχοντας "θέλω να ελπίζω" προστατέψει το περιεχόμενο αυτού του δίσκου.
    Ο Θησέας έδεσε κάβο και σου εύχεται Καλή Ακρόαση!

    Τάκης Βούης

    Στη μνήμη της μητέρας μου Μαρίας
    .

    Ο Τάκης Βούης τραγουδά σ'αυτό το δίσκο τρία τραγούδια. Τα υπόλοιπα τα έχει δώσει σε τέσσερις πολύ σημαντικούς τραγουδιστές.Το γράφω αυτό γιατί φαντάζομαι ολόκληρο το δίσκο με τη φωνή του, η οποία χωρίς να είναι άσχημη,είναι αρκετά εκφραστική αλλά δεν είναι η φωνή ενός τραγουδιστή. Πιστεύω λοιπόν πως ο δίσκος ακούγεται σαφώς καλύτερος μ'αυτές τις φωνές κι αυτό θα πρέπει να σταθεί παράδειγμα προς τους υπόλοιπους τραγουδοποιούς που , εγωκεντρικά πολλές φορές, προτιμούν να τραγουδούν το σύνολο του έργου τους οι ίδιοι, στερώντας το από ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

    Σ'αυτή τη δουλειά ακούμε από μπαλάντες και πιο λαικότροπα τραγούδια ,μέχρι δυο τραγούδια με την Emilia Ottaviano ,που παραπέμπουν στη μουσική παράδοση της Ιταλίας. Μπαλάντες όπως αυτές που τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης , ένα δυναμικό (σε 8/8) τραγούδι με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη , με το οποίο ξεκινά ο δίσκος, δυο όμορφα ζειμπέκικα, ένα κλασσικό λαικό με τον Μανώλη Μητσιά "Της αλήθειας το μαχαίρι" κι ένα ενορχηστρωμένο με πιο λιτό τρόπο, με κιθάρες δηλαδή ,με τον Ζερβουδάκη, το "Κατέβα βαλ'τα κόκκινα". Ο Ζερβουδάκης , ο οποίος τραγουδά κι ένα τσιφτετέλι με τίτλο "Τα μαύρα μάτια ειν'φυλακή".
    Ακούμε και τον Γιάννη Κούτρα, σε πιο ροκ πινελιές, με "Τα λόγια σου τ'αλλιώτικα". Μπορεί, ρυθμολογικά τουλάχιστον, τα τραγούδια να ακούγονται διαφορετικά μεταξύ τους.Ο Γιάννης Γιακουμάκης, όμως, με την ενορχήστρωσή του, έχει πετύχει ένα ενιαίο ηχητικό αποτέλεσμα.

    Εξαιρετική και η στιχουργική του δίσκου,της οποίας η θεματολογία είναι κατά κανόνα ερωτική. Ερωτική και απλή μεν, αλλά όχι απλοική. Το περιεχόμενο των στίχων, χωρίς να είναι φτηνό, γίνεται κατανοητό, με την πρώτη ακρόαση.




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #13842   /   20.05.2008, 10:20   /   Αναφορά
    Πολύ καλή η δημοσίευση, άξια λόγου.



    Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση-προβολή αυτού του ήσυχου τραγουδοποιού.



    Υπενθυμίζω οτι πολύ καλός -κι αδικημένος από τα ΜΜΕ- ήταν και ο προηγούμενος δίσκος του "Έρωτας στην πόλη" με συμμετοχές των Β.Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα κ.α
    #13849   /   20.05.2008, 18:13   /   Αναφορά
    Δύσκολο να έχεις αντικειμενική άποψη όταν συμετέχεις σε ένα δίσκο,αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να πω πως για μένα αυτή η δουλειά είναι απο τις καλύτερες που έχω συμετάσχει αλλά και απο τις πιο όμορφες μουσικές στιγμές της χρονιάς.. Στέργος Παπαποστόλου..
    #13851   /   20.05.2008, 21:02   /   Αναφορά
    Τραγουδοποιός με ποιότητα. Είχα τη τύχη να εμφανιστώ μαζί του σε μια συναυλια του Λίνου Κόκοτου. Ο Τάκης Βούης έχει φυσική ευγένεια και ευαισθησία. Πράγματι δεν έχει προβληθεί όσο θα'πρεπε. Συγχαρητήρια για το άρθρο σου.
    #13852   /   20.05.2008, 22:34   /   Αναφορά
    Ακούσα το CD ..και θαύμασα τη ποιότητα της δουλειάς ..Ο Τάκης Βούης

    είναι ένας μεγάλος τραγουδοποιός...επίσης καταπληκτικοί οι στίχοι

    του φίλου Βασίλη Αναγνώστου....καθώς και η ενορχηστρωτική προσπάθεια αν δεν κάνω λάθος του μάγου της κιθάρας Γιακουμάκη

    Μια όμορφη προσπάθεια για καλό Ελληνικό τραγούδι
    #16774   /   16.10.2008, 12:30   /   Αναφορά
    O Τάκης Βούης για μια μόνο εμφάνιση στην Ξάνθη στις 24/10/2008 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ, στα πλαίσια του Avanx Festival.



    Περισσότερες πληροφορίες στο fexblog.worpdess.com