ελληνική μουσική
410 online   ·  210.203 μέλη
Μια γιορτή για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης...
Eurovisi-OFF 3
Γράφει το μέλος argi28 / 1 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 22 Μαΐ 2008
Η Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 23 Μαίου 2008, από τις 7.00 μμ, στο παρκάκι δίπλα από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο, τη Eurovisi-OFF 3. Μια μουσική γιορτή, που γίνεται μια μέρα πριν τον τελικό της Eurovision, με κεντρική ιδέα «για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης».

Eurovisi-OFF 3: μια γιορτή της μαύρης μουσικής

Το σκεπτικό της φετινής Eurovisi-OFF 3 κινείται γύρω από τη μαύρη μουσική και συνεκτικός ιστός των διαφορετικών μουσικών που θα ακουστούν από τις διάφορες μπάντες, θα είναι η ανάδειξη των διαφορετικών και αντιπροσωπευτικότερων ειδών της μαύρης μουσικής, έτσι όπως αυτή αναπαράγεται και ξαναδημιουργείται από μουσικούς και σχήματα της Αθήνας.

Γνωστά, λιγότερα ή και τελείως άγνωστα στο ευρύ κοινό μουσικά group θα ανακατέψουν τα Blues με τη Reggae, to Funk με το Latin, το Hip-Hop με τις κλακέτες και το afro-groove, σε μια βραδιά που φιλοδοξεί να έχει πολύ χορό, από μουσική και μουσικούς που δεν εντάσσονται στη μουσική βιομηχανία.

Η φετινή EurovisiOFF θα φιλοξενήσει τις μουσικές των:
• Mickey Pantelous,
• Radical Gee & the Moving Target,
• Grupo Anaconda,
Funkollectiv
• Cast-A-Blast Soundsystem (dj Palov, Blend, Sugahspank & BnC)

Eκτός από μουσική, η EurovisiOFF 3 θα φιλοξενήσει εκθέσεις εικαστικών από νέους καλλιτέχνες, φωτογραφίες, προβολές και δρώμενα.

Με τη διοργάνωση της φετινής «μαύρης» EurovisiOFF, η Ανοιχτή Πόλη θέλει έμπρακτα να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της στην πολυπληθή αφρικανική κοινότητα της Αθήνας, μια από τις πιο παλιές ομάδες μεταναστών της πόλης μας.
Το τελευταίο διάστημα, οι Αφρικανοί και οι Αφρικανές μετανάστες και μετανάστριες που κατοικούν και δουλεύουν στην Αθήνα, βρίσκονται «στο στόχαστρο» συντηρητικών κύκλων με αφορμή ορισμένα φαινόμενα του κέντρου της Αθήνας όπως το μικροεμπόριο, η (εξαναγκασμένη) πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η έλλειψη στέγης - ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες...
Eurovisi-OFF 3
Για εμάς, τα υπαρκτά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού δεν έχουν χρώμα και οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από σοβαρά προγράμματα ένταξης των ομάδων που πλήττονται και όχι με ποινικοποίηση και καταστολή όπως γίνεται σήμερα.

Eurovisi-OFF: μια εναλλακτική γιορτή

Οι περισσότεροι ξέρουμε τη Eurovision. Το γνωστό διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις… εθνικής υπόθεσης. Όμως για εμάς, η Eurovision είναι μονάχα ένα πολυδάπανο χαμηλής αισθητικής θέαμα της μουσικής βιομηχανίας που προωθεί την ισοπέδωση των διαφορετικών πολιτισμικών και μουσικών προτάσεων.

Η Eurovisi-OFF είναι μια γιορτή που στόχο έχει να αναδείξει τη μουσική των διαφορετικών πολιτισμών που ζουν και αναπτύσσονται στην Αθήνα. Τη μουσική των μεταναστών, τη μουσική των ανεξάρτητων σχημάτων, τις νέες τάσεις, την μουσική παραγωγή που συχνά μένει «κρυμμένη» από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης.

Η Εurovisi-OFF είναι μια εναλλακτική πρόταση στη λογική της ομογενοποίησης και της εμπορευματοποίησης της τέχνης.

Eurovisi-OFF: μια γιορτή στο δημόσιο χώρο

Η ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη δεν χρειάζεται πολυδάπανες φιέστες με χορηγούς και «ονόματα» της νύχτας. Στην Αθήνα παράγεται κι ένας διαφορετικός πολιτισμός από καλλιτέχνες που δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο life style. Χρειάζεται να δοθεί χώρος έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, στα υπόγεια μουσικά ρεύματα και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Στην Ανοιχτή Πόλη, πιστεύουμε πως ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο της πόλης: Η πόλη, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι ζωντανεύουν με υπαίθριες δωρεάν γιορτές που μπορούν να είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αισθητικής. Έτσι, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η καλλιτεχνική δημιουργία θα μπορούσαν να γίνουν καθημερινή υπόθεση σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Παρασκευή 23 Μαίου 2008, από τις 7.00 μμ, στο παρκάκι δίπλα από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο, τη Eurovisi-OFF 3, σας περιμένουμε όλους και όλες, για μια γιορτή της μουσικής του πολιτισμού, και όχι της κατανάλωσης.

Λίγα λόγια για τις μπάντες της Eurovisi-OFF 3:

Mickey Pantelous
O Μίκης Παντελούς, μαζί με τον Αντώνη Μαράτο, μας ξεναγούν σε έναν αιώνα Αμερικανικής μουσικής. Από τη Bessie Smith του ’20, περνάνε στον Muddy Watters του ’50, στον Tom Waits του 70, για να καταλήξουν στους White Stripes του 2000. Παίζουν επίσης τραγούδια του Μίκη Παντελούς από τον δίσκο Hangover που έχει ηχογραφήσει με το συγκρότημα του τους Chess mates.

Radical Gee & the Moving Target
Οι "Moving Target" σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 2006, με σκοπό τη διάδοση του underground roots Reggae. Tο ρεπερτόριο τους αποτελείται από διασκευές όχι γνωστών Reggae καλλιτεχνών, καθώς επίσης και κομμάτια από την προσωπική δουλειά του Radical Gee, η οποία έχει εκδοθεί σε τρείς δίσκους.

Grupo Anaconda
Oχταμελές μουσικό συγκρότημα με ρεπερτόριο από όλη τη Λατινική Αμερική, την Ισπανόφωνη Καραϊβική, αλλά και εκπλήξεις! Μουσικά ταξίδια από δεξιοτέχνες μουσικούς, εραστές των "Latin" μουσικών περιπλανήσεων, με μια πλειάδα μουσικών οργάνων, πολλή ενέργεια και "groove".

Funkollectiv
Με κοινό παρανομαστή τη μαύρη μουσική και το groove, το επταμελές σχήμα αναμειγνύει με το δικό του μοναδικό τρόπο, στοιχεία Funk, Soul, ρυθμικού hip hop και κλακετών, σε δικές του αλλά και γνωστές συνθέσεις. Ένα μίγμα που ξεσηκώνει και σε προκαλεί να χορέψεις.

Cast-A-Blast Soundsystem (dj Palov, Blend, Sugahspank & BnC)
2 djs, ένας mc και μία τραγουδίστρια σε ένα performance που μοιάζει περισσότερο με συναυλία παρά με ένα απλό dj set. Φρέσκο Hip-Hop, Funk, breaks και Soul μελωδίες είναι το οπλοστάσιό τους για ένα δυναμικό, μαύρο και εκρηκτικό live.
Μερικές από τις καλλιτεχνικές ομάδες που θα παρουσιάσουν τη δουλεία τους στην EurovisiOFF 3:

Ash in Art
Η ομάδα Ash In Art συμμετέχει με έκθεση της 10 μελούς φωτογραφικής ομάδας με τίτλο "Πόλη εδώ-αλλού", έκθεση της εικαστικής ομάδας με έργα γλυπτικής, κολάζ, ζωγραφικής, κατασκευής, video (Α. Βικεντίου, B. Κονταξάκη, T. Μενεμενόγλου, A. Λάιος, M. Φασουλή, A. Λίτσας, M. Παλαιοδήμου, K. Kολλημένος), free poster όπου ο καθένας θα μπορεί να γράφει, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο έργο, αλλά και event ποίησης με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής "Μονοδιάλογοι" (www.ashinart.gr).

Fotofraxia
Ομάδα νέων φωτογράφων που ακροβατεί μεταξύ τέχνης και φωτορεπορτάζ, αγγίζοντας ιστορίες ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την επικαιρότητα των ΜΜΕ, φωτίζουν τα φιλμ τους με κάποιες από τις στιγμές αυτών των ανθρώπων. Η έκθεση που θα παρουσιάσουν στην EurovisiOFF 3 αφορά τους μετανάστες 2ης γενιάς που ζουν στην Αθήνα.(www.fotofraxia.org)

Ομάδα “CoNnEsTiVa”
Η τετραμελής ομάδα νέων εικαστικών καλλιτεχνών, που παίρνει το όνομά της από το συνδυασμό των λέξεων connection και στοίβα και βασίζεται στην έννοια της κολεκτίβας (collectivus) παρουσιάζουν ένα… mega-jenga ύψους 2,5 μέτρων!

Tags
Μουσικά Είδη:BluesFunkHip-HopLatinReggaeSoulΚαλλιτέχνες:Tom WaitsEurovisionΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#13875   /   22.05.2008, 13:17   /   Αναφορά
Καταρχην συγχαρητιρια για το αρθρο σου....και 2ον..πραγματικα δεν ηξερα οτι γινεται κατι τετοιο...πραγματικα ομως.....
#13878   /   22.05.2008, 16:07   /   Αναφορά
Ενδιαφέρουσα πρόταση, να 'σαι καλά argi28!!!!!!#13880   /   22.05.2008, 17:35   /   Αναφορά
ΜΠΡΑΒΟ!

(Ελπίζω στην επόμενη να μπορώ να είμαι)
#13882   /   22.05.2008, 18:48   /   Αναφορά
Πολύ καλή δημοσίευση! Ούτε εγώ ήξερα πως υπήρχε αυτή η εκδήλωση. Πολύ πετυχημένος τίτλος πάντως το "Eurovisi-OFF"!
#13884   /   22.05.2008, 20:26   /   Αναφορά
"Μια γιορτή για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης..."

Αυτό το χρειαζόμαστε!

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και πλήρως επιτυχημένος τίτλος!
#13888   /   23.05.2008, 00:58   /   Αναφορά
Είδα το πρωί μια αφίσα στο δρόμο και κοντοστάθηκα, εύγλωττος ο τίτλος και η ιδέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα... στενοχωρέθηκα που έχω μάθημα...
#13889   /   23.05.2008, 09:13   /   Αναφορά
Εξαιρετική η δημοσίευση...εξαιρετική πρόταση!
#13901   /   24.05.2008, 14:09   /   Αναφορά
Πολύ καλό άρθρο.....Έτσι πρέπει να γίνετε! Όχι Γιουροβίζιον και μούφες!
#13926   /   25.05.2008, 20:52   /   Αναφορά
Δεν είχα ιδέα πως γινόταν κάτι τόσο φιλόδοξο κάτω από την μύτη μας....
#14020   /   27.05.2008, 16:01   /   Αναφορά
Πολύ καλή πρωτοβουλία!Όσοι είναι κοντά πρέπει να συμμετέουν!Πολύ καλό άρθρο,επίσης!!:))
#17360   /   19.12.2008, 18:59   /   Αναφορά
Μπράβο για το άρθρο σου!Μα, παιδιά δεν κατάλαβα γρι!