ελληνική μουσική
355 online   ·  210.189 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Δημήτρης Ζερβουδάκης - Κλείσ' τα μάτια σου και κοίτα

Τι γίνεται όταν συνδυάζονται αρμονικά η ροκ μουσική με το λαικό τραγούδι, "ντυμένο" ενίοτε με το χρώμα της παράδοσης;
Δημήτρης Ζερβουδάκης - Κλείσ
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou) / 52 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 10 Ιούν 2008
Ο δίσκος "Κλείσ' τα μάτια σου και κοίτα" με ερμηνευτή τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, που κυκλοφορεί από τη Minos-Emi το 1998.

Η μουσική, στα 10 από τα 12 τραγούδια είναι του ίδιου του Ζερβουδάκη, σε ένα με τη συνεργασία του Γιώργου Κόλλια, ενώ σε δυο η μουσική είναι του Στέργου Παπαποστόλου. Αρκετοί στιχουργοί καταθέτουν την γραφή τους σ'αυτή τη δουλειά... Γιάννης Μήτσης, Γρηγόρης Καραντινάκης, Μάριος Μήτσιου, ενώ ακούμε στίχους τόσο του Ζερβουδάκη, όσο και του Στέργου Παπαποστόλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φωνητική σύμπραξη των Μπάμπη Στόκα, Τάκη Μπουρμά, Ελένης Τσαλιγοπούλου, των Πυξ Λαξ αλλά και της Παιδικής χορωδίας δήμου Αγίας Παρασκευής.

"Κλείνουμε λοιπόν τα μάτια μας" κι ακούμε τα τραγούδια:

1) Ο ναύτης (Ρέθυμνο-Θεσσαλονίκη 1995)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
φωνητικά: Μπάμπης Στόκας, Τάκης Μπουρμάς

2) Νευ'ί' (Κως 1996)
(μουσική: Στέργος Παπαποστόλου- στίχοι: Στέργος Παπαποστόλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης)
φωνητικά: Τάκης Μπουρμάς

3) Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα (Κως 1996)
(μουσική-στίχοι: Στέργος Παπαποστόλου)
φωνητικά: Ελένη Τσαλιγοπούλου

4) Το πρώτο ποτήρι (Θεσσαλονίκη 1990)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)

5) Είδα ένα φίλο (Αθήνα 1993)
(μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης - στίχοι: Γιάννης Μήτσης, Δημήτρης Ζερβουδάκης)

6) Γοργόνα ουτοπία (Αθήνα-Θεσσαλονίκη 1993-1996)
(μουσική:Δημήτρης Ζερβουδάκης - στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Μήτσης)

7) Νίκος, Σταύρος, Αντώνης (Θεσσαλονίκη 1997)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)

8) Του παραμυθιού το νήμα (Αθήνα 1994)
(μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης-Γιώργος Κόλλιας - στίχοι: Γρηγόρης Καραντινάκης, Δημήτρης Ζερβουδάκης)

9) Κλείσ' τα μάτια σου και κοίτα (Θεσσαλονίκη 1988)
(μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης - στίχοι: Μάριος Μήτσιου)
φωνητικά: Ελένη Τσαλιγοπούλου

10) Σημαία φλεγόμενη (Θεσσαλονίκη 1996)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
φωνητικά: Πυξ Λαξ, Τάκης Μπουρμάς

11) Του χρόνου το αλώνισμα (Θάσος 1983)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
Φωνητικά: Ελένη Τσαλιγοπούλου

12) Πόλη γυάλινο καράβι (Θεσσαλονίκη 1996)
(μουσική-στίχοι: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
Φωνητικά: Παιδική χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής (υπό τη διεύθυνση της Λίλης Τσιτριμπίνη)

Η παιδική χορωδία αποτελείται από τα μέλη:
Φαίη Γεωργακοπούλου, Αγγελική Γεωργιαδου, Δημήτρη Γιαννόπουλο, Λόλα Γιαννοπούλου, Μυρσίνη Γλέζου, Βλοτίνα Κοχείλα, Ιωάννα Κοχείλα, Μαρία Κρικέττου, Νικολέττα Παπαγεωργίου, Μαρία-Μελλισάνθη Ρούτη, Λένα Τσαντή, Παναγιώτη Φλώρο και Δώρα Χατζή.
Δημήτρης Ζερβουδάκης - Κλείσ

Η ενορχήστρωση είναι του Άκη Κατσουπάκη και του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra από τους Παναγιώτη Πετρονικολό και Τάσο Μπακαστέτα. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Βαγγέλη Γιαννόπουλου.

Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:
Σταύρος Αραπίδης (Ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες)
Ηρακλής Βαβάτσικας (Ακκορντεόν)
Νίκος Βαρδής (Μπάσο)
Θάνος Γκιουλετζής (Βιολί και βιόλα)
Μανώλης Καραντίνης (Τζουρά , μπαγλαμά)
Άκης Κατσουπάκης (Πιάνο, πλήκτρα, hammond και προγραμματισμούς στον Η/Υ)
Αντρέας Μουζάκης (Τύμπανα)
Γιώργος Ρο’ι’λός (Κρουστά)
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (από τους «Μπλε») (Ηλεκτρική κιθάρα στα 3,7,8,10)
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έπαιξε ακουστική κιθάρα στην εισαγωγή και κρητικό δίαυλο στο πρώτο τραγούδι.
Φωνητικά έκαναν οι Στέλιος Γουλιέλμος, Ράνια Διζικιρίκη, Άννα Ιωαννίδου, Κατερίνα Κυριακού με την βοήθεια των Δημήτρη Ζερβουδάκη και Βαγγέλη Γιαννόπουλου.

Στο ένθετο του cd ο Δημήτρης Ζερβουδάκης σημειώνει:
«Ευχαριστώ όλους τους φίλους μουσικούς, τραγουδιστές, ηχολήπτες για την γενναιόδωρη συμμετοχή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο για την πίστη και το κουράγιο του σ’αυτή τη δουλειά.
Εύχομαι σε όλους καλή ακρόαση και στα τραγούδια καλό ταξίδι».
Δημήτρης Ζερβουδάκης

Υ.Γ: Στο τραγούδι «Κλείσ’ τα μάτια σου και κοίτα» η μελωδία του πρώτου μέρους είναι εμπνευσμένη από παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου.
Στο τραγούδι «Το πρώτο ποτήρι» η ιδέα της κλασσικής κιθάρας ανήκει ενορχηστρωτικά στον παλιό καλό φίλο και συνεργάτη Κώστα Βίγλη.

Και ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος , ο παραγωγός:
"Δημήτρη μου σ’ ευχαριστώ βαθειά…
Σ’ ευχαριστώ γιατί όταν σε είδα να κλαις ερμηνεύοντας στο στούντιο του Στέργου, μου θύμησες για άλλη μια φορά τι εστί πραγματικά «καλλιτέχνης»".


Το τραγούδι «Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα» , φαντάζομαι, το έχετε ακούσει όλοι…
Αυτό το «μυστήριο» ηλεκτρικό ζειμπέκικο, το οποίο , λίγα χρόνια μετά, διάλεξε και η Γλυκερία, προκειμένου να το συμπεριλάβει στον προσωπικό της δίσκο «Άνοιξη»…

Είμαι βέβαιος πως το συγκεκριμένο τραγούδι, εκτός απ’το ότι θα μείνει διαχρονικό, είναι και ένα από τα 3-4 που μας έρχονται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε στο Δημήτρη Ζερβουδάκη. Μετά λοιπόν το «θαλασσινό» «Γράμμα σ’ ένα ποιητή» του Νίκου Καββαδία, τα «Σεντόνια δίχτυα» του Γιώργου Καζαντζή και 1-2 τραγούδια του Ζήκα, έρχονται τα «Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα» , εφοδιάζοντας τον πολύ καλό τραγουδιστή με μια ακόμη διαχρονική επιτυχία. Σε συνδυασμό βέβαια με τα υπέροχα φωνητικά της Ελένης Τσαλιγοπούλου, το αυτό παίρνει άλλη διάσταση ενώ έκπληξη αποτελείται και ο τρόπος που μπαίνει ο τραγουδιστής, κατευθείαν χωρίς εισαγωγή.

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι όμορφο. Αυτός ο δίσκος περιέχει εξαιρετικά λαικά τραγούδια όπως το «Είδα ένα φίλο» και το «Νευ’ί’» αλλά και πολύ όμορφες μπαλάντες όπως το ομώνυμο «Κλείσ’τα μάτια σου» και κοίτα ή το «Πόλη γυάλινο καράβι». Δε λείπουν βέβαια και οι ροκ στιγμές, όπως η «Σημαία φλεγόμενη», εγώ όμως θα σταθώ ιδιαίτερα στο «Ναύτη», του οποίου η ενορχήστρωση, σε συνδυασμό με τα φωνητικά και του Στόκα , δίνουν έναν «παραδοσιακό» αέρα με την έναρξη του δίσκου.

Κάτι που μου άρεσε επίσης, είναι η ποικιλία στη θεματική των στίχων. Εκτός δηλαδή από ερωτικά, έχουμε και κοινωνικά θέματα ή θέματα που έχουν να κάνουν με τη μοναξιά του σημερινού ανθρώπου κλπ.

Μερικές ενστάσεις υπάρχουν όσον αφορά τη χρησιμοποίηση, σε μερικά σημεία, κάποιων ηλεκτρονικών ήχων οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν απαραίτητοι.
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#14509   /   10.06.2008, 13:55   /   Αναφορά
Εξαιρετικός ο καλλιτέχνης, ωραία τα τραγούδια!Μπράβο!!!!!
#14514   /   10.06.2008, 15:36
Πολυς αξιολογος καλλιτεχνης!Τον ειχα χασει για λιγο καιρο και τον ξαναπετυχα στα χαμηλα και στα ψηλα...

#14515   /   10.06.2008, 15:37
Πολυς αξιολογος καλλιτεχνης!Τον ειχα χασει για λιγο καιρο και τον ξαναπετυχα στα χαμηλα και στα ψηλα...

#14511   /   10.06.2008, 14:07   /   Αναφορά
Τι να πεις γι' αυτόν τον υπέροχο τραγουδιστή, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ ...Για το ήθος του, τη διακριτικότητα και την ευγένεια με την οποία κινείται τόσα χρόνια στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού .... Πρόκειται για καλλιτέχνη που προτιμά να μιλάει ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ. Ο ίδιος ποτέ του δεν επέτρεψε να γίνει "ντόρος" γύρω από το όνομά του, ακόμη κι όταν συνεργάσθηκε με τον Νταλάρα ....Για την καταπληκτική φωνή του, γεμάτη "υγράδα" .... [έχω γράψει σε κάποιο ποστ ότι η φωνή του με παραπέμπει σε φουσκοθαλασσιά ... είναι σαν περίπατος δίπλα στη θάλασσα, κατά προτίμηση δίπλα στην παραλία της Μηχανιώνας ή των Νέων Επιβατών, μιας και η καταγωγή του είναι από κείνα τα μέρη] .... Αυτήν την "υγράδα" σε 3 φωνές την έχω συναντήσει : Στου Ζερβουδάκη, στου Coverdale και στου Glen Hughes .......Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχωρίζουν - κατά την ταπεινή μου άποψη - τα 3 πρώτα τραγούδια, αλλά και το ηπειρώτικης καταγωγής ομώνυμο [Κλεισ' τα μάτια σου και κοίτα / ξέχασε την αλφαβήτα ..... ] ..... Αλλά για την ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ "Βαριά ποτά, βαριά τσιγάρα" ... τι να πει κανείς ....

#14516   /   10.06.2008, 15:47   /   Αναφορά
Από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους, ίσως ο καλύτερος του Ζερβουδάκη.

Αγαπώ πολύ το τραγούδι 'Γοργόνα Ουτοπία'
#14520   /   10.06.2008, 16:38   /   Αναφορά
Θαναση , κατ αρχας συγχαρητήρια για το άρθρο σου."Συμπαγές" , "ατόφιο" και όπως γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις άρθρων ,έχει και τη προσωπικη σου προσέγγιση.Ο Δημήτρης Ζερβ. είναι ο άνθρωπος που χωρίς "πολλα-πολλά" στη ζωή του καταξιώθηκε στην ελληνική δισκογραφία. Στερήθηκε αλλά στο τέλος κέρδισε. Ρισκάρισε αλλά ανταμοίφθηκε !!! Το¨"κλεισ' τα μάτια σου και κοίτα" είναι απο εκείνους τους δίσκος που σε οδηγούν σε περίεργα μονοπάτια και σε ανατρεπτικές μουσικές αναζητήσεις...Και πάλι μπράβο και περιμένω με πολύ καλή διάθεση το επόμενο άρθρο σου!#14523   /   10.06.2008, 17:00   /   Αναφορά
Tον Δημητρη τυχαινει να τον εχω γνωρισει προσωπικα και ειναι ενας απιστευτος ανθρωπος γενικοτερα! Παντα προσπαθω να ειμαι παρουσσα στις εμφανισεις του αλλα, προτιμα την Αθηνα τελευταια!

Ο συγκεκριμενος δισκος απλα ειναι ενας απο τα διαμαντια και συγκεκριμενα το ομονυμο κομματι, επειδη τυχαινει να χω και ριζες απο την Μεροπη (!!!Χωριο κοντα στα Γιαννενα) μιλα ιδιαιτερα μεσα μου...Ειναι σπανιοι τετοιοι καλλιτεχνες που ξεκινουν με ενα υφος και το κρατουν, χωρις ιδιαιτερους αλλαζονισμους κτλ... Πολυ ιδιαιτερη φωνη, ξεχωριστη αισθητικη για την μουσικη και ολα αυτα πολυ μοναδικα συνδυασμενα.Οι αδυναμιες φαινονται εξαλλου....
#14524   /   10.06.2008, 17:03   /   Αναφορά
*** Και φυσικα ξεχασα να πω οτι το αρθρο ειναι οντως πολυ ομορφο και ζεστο και χαιρομαι που δοθηκε σημασια στην συγκεκριμενη δουλεια του συγκεκριμενου καλλιτεχνη...! :)
#14525   /   10.06.2008, 17:36   /   Αναφορά
Μπράβο Θανάση !Εξαιρετική παρουσίαση , και ιδέα .Νόμιζα οτι δε θα τον θυμάται κανείς αυτό τον δίσκο .Έχω να πω οτι είχε πολύ ωραία τραγούδια μέσα , φυσικά και το "βαριά ποτά..." (το οποίο -κατα τη γνώμη μου- σκότωσε μετά η γλυκερία) , αλλά εγώ κρατάω ακόμα σαν αγαπημένο το "πρώτο ποτήρι" .Όσο για τους "ηλεκτρονικούς ήχους" που λες , αγαπητέ θανάση , ήταν η εποχή .

Η "γραμμή" επέβαλε την "electroποίηση-κατα το δυνατόν" των τραγουδιών .

Υποτίθεται οτι έπρεπε να γίνει ένας εμπορικός δίσκος , στα πλαίσια "Ζερβουδάκης" .

Παρ' όλα αυτά , πρίν κατηγορήσουμε τη "γραμμή παραγωγής" , κοίτα το αποτέλεσμα ...Εγώ προσωπικά έχω παράπονο μόνο απο το mastering , που υποβίβασε πολύ το αποτέλεσμα .

Αίνειγουεη .... μη γκρινιάζουμε , είναι δισκάρα !

#14527   /   10.06.2008, 19:36   /   Αναφορά
Δεν έχω να πω πολλά για τον Δημήτρη Ζερβουδάκη...

Το μόνο που θα αναφέρω είναι το καλοσώρισμά του στο Νεστόριο το προηγούμενο καλοκαίρι... Γειά σας ρε μάγκες! Γεια σας! Ήταν πολύ αληθινός αυτός του ο χαιρετισμός...με έκανε να αισθανθώ πως τον ξέρω χρόνια, πως είμαστε φίλοι...

Δημήτρη Ζερβουδάκη να είσαι καλά όπου κι αν είσαι και πάντα να μας χαρίζεις όμορφες μουσικές...Ευχαριστώ φίλε που ανέβασες το άρθρο αυτό!
#14528   /   10.06.2008, 19:50   /   Αναφορά
Η ενορχήστρωση του φίλου ΑΚΙ ΚΑΤΣΟΥΜΠΑΚΗ ήταν πρωτόγνωρη για την εποχή της.Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και νομίζω ότι έδωσε αυτό το κάτι παραπάνω στα τραγούδια.. Νάναι καλά και ίσως κάποτε τα ξαναπούμε..Καλή αντάμωση..Όσο για το δίσκο αυτό εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα..Τα λένε όλα οι φωνές νέων παιδιών που ψυθιρίζουν ακόμα πολλά απο τα τραγούδια....Στέργος Παπαποστόλου...
#14533   /   10.06.2008, 20:48   /   Αναφορά
Η μουσική είναι ελεύθερη και χαίρομαι πολύ όταν γίνονται συνδυασμοί διάφορων μουσικών στοιχείων και συμπληρώνει το ένα το άλλο......έτσι για αυτούς που βάζουν ταμπέλες και χωρίζουν την μουσική......
#14534   /   10.06.2008, 21:29
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.Μόνο έτσι ίσως έρθει κάτι καινούργιο..

#14535   /   10.06.2008, 21:41   /   Αναφορά
Πολύ καλή δημιοσίευση,μπράβο Θανάση!!

Ο Ζερβουδάκης μου αρέσει πολύ!Πολύ σημαντικός τραγουδοποιός, και μουσικός,μας έχει χαρίσει πολύ όμορφα τραγούδια.

Η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά είναι πολύ καλή.

Αγαπώ ιδιαίτερα το "βαριά ποτά,βαριά τσιγάρα".
#14536   /   10.06.2008, 21:43   /   Αναφορά
Καλά παιδιά ο δίσκος όχι απλά τα σπάει...αλλά δεν χορταίνεις να τον ακούς. Είναι πραγματικά καταπληκτικός. Αλλά τι να λέμε ~~!!! Ζερβουδάκης είναι αυτός !!!Ειδικά το 11) Του χρόνου το αλώνισμα και το 9) Κλείσ'τα μάτια σου και κοίτα είναι πραματικά υπέροχα.
#14569   /   12.06.2008, 01:20   /   Αναφορά
Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Θανάση!Είναι ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου δίσκος του Ζερβουδάκη, καθώς όλα τα τραγούδια του είναι εξαιρετικά. Είναι από τους ελάχιστους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας που ακούω από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να πατήσω σε κανένα τραγούδι το "next". Το έκτο "Γοργόνα Ουτοπία" το τελευταίο "Πόλη Γυάλινο Καράβι" καθώς και ομώνυμο ένατο τραγούδι είναι για μένα οι κορυφαίες στιγμές του δίσκου.Επιπλέον ο Ζερβουδάκης έχει το χάρισμα, σε αντίθεση με τους περισσότερους τραγουδοποιούς, να έχει και πολύ καλή φωνή και ερμηνεία στα δικά του τραγούδια.Δυστυχώς δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα αυτός ο δίσκος. Πριν από 3 χρόνια τον έψαχνα απεγνωσμένα για να τον πάρω δώρο σε έναν φίλο μου. Στα κεντρικά δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε πουθενά! Ευτυχώς τον βρήκα σε ένα μικρό δισκάδικο, όπου είχε ξεμείνει ένα αντίτυπο.
#16105   /   25.08.2008, 15:42
Φανταστικός...Από τους καλύτερους δίσκους του νομίζω...Ο Ζερβουδάκης γράφει ιστορία στη μουσική κατα τη γνώμη μου...Πήγα και στη συναυλία τώρα το καλοκαίρι...Πάντα γοητεύει και μαγεύει με τις μελωδίες και τα ποιήματα του...