ελληνική μουσική
383 online   ·  208.416 μέλη

Είναι πλέον μόδα και απαραίτητο αξεσουάρ αλλά για τους περισσότερους παραμένει ένας τρόπος να έχουν πάντα στην τσέπη τους την αγαπημένη τους μουσική, τον Μουσικό τους Παράδεισο.
Η Επανάσταση του iPod
Γράφει ο rWmS6 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 17 Ιούν 2008
Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις τουλάχιστο ένα στον χώρο που ζεις. Στο δωμάτιο σου, στο αυτοκίνητο, στο σχολείο, στην τουαλέτα το κουβαλάς πάντα μαζί σου. Ίσως ακόμα και τώρα τα άσπρα ακουστικά κρέμονται από τα αυτιά σου. Κι όμως αυτό που τώρα θεωρείς απαραίτητο αξεσουάρ είναι προϊόν αυτής της χιλιετίας.

Το λογότυπο του Napster
Το λογότυπο του Napster
Το Napster ξεκίνησε σαν ένα file sharing program για μια μικρή πανεπιστημιακή παρέα και μέσα σε λίγους μήνες έγινε παγκόσμια επιδημία. Για όσους δεν το ξέρουν ήταν ο προκάτοχος του σημερινού Limewire και την εποχή του ήταν μοναδικό. Έδινε την ευκαιρία στον καθένα να δημιουργήσει την δική του μουσική συλλογή. Δεν τον περιόριζαν πλέον τα άλμπουμ αφού το κάθε κομμάτι ήταν ανεξάρτητο ενώ η μουσική ήταν σε μια εύχρηστη μορφή που μπορούσε να έχει στον σκληρό του δίσκο και να αποφεύγει τα ενοχλητικά CD.

Παράλληλα η Apple είχε μόλις τελειώσει από την δικαστική διαμάχη με την Microsoft και χωρίς να έχει βρει το δίκιο της προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Ήταν καιρός για αλλαγή, η οποία ήρθε όταν ο διευθυντής παραιτήθηκε και έδωσε την θέση του σε ένα από τα ιδρυτικά μελή της Apple, τον μέχρι τότε "εξόριστο" Steve Jobs. Η εταιρία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και απαιτούσε προσεκτική διαχείριση. Ο Steve σταμάτησε αμέσως εκατοντάδες projects από τα οποία έλειπε η φαντασία και η μοναδικότητα που χαρακτηρίζει την Apple. Έχοντας γνώση για τις απαιτήσεις του χρήστη συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μιας συσκευής που να σου επιτρέπει να κουβαλάς μαζί σου όλα τα αρχεία mp3 που κατέβασες από το Napster. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του iPod.

Μετά από πολλές και επίπονες συνεδριάσεις όλης της εταιρίας, πολλές απολύσεις, απειλές και παρατηρήσεις, ο Steve χειριζόταν την Apple με σιδερένια γροθιά. Εκδήλωσε την ιδέα του στους συναδέλφους του και έδωσε την εντολή να σχεδιαστεί μια τέτοια συσκευή. Επέβλεπε την κάθε λεπτομέρεια και απαιτούσε να είναι όσο πιο απλό γίνεται. Με όσο πιο λίγα κουμπιά και το πιο λιτό menu που μπορούσαν να σχεδιάσουν. Όταν η σχεδίαση τέλειωσε έδωσε στους μηχανικούς και τους προγραμματιστές τρεις μήνες για να του παρουσιάσουν ένα πλήρως λειτουργικό iPod..!

Μετά από πολλά ξάγρυπνα βράδια ο Steve ήταν έτοιμος να παρουσιάσει στον κόσμο το δημιούργημα του. Ο συγχρονισμός όμως δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερος. Ο Napster μετά από πολύχρονες μάχες με τις δισκογραφικές εταιρίες έχασε την μάχη και έκλεισε ενώ το 2001 ήταν η χρονιά που έγιναν οι επιθέσεις στο Πεντάγωνο και τους Δίδυμους Πύργους. Φυσικά ο κόσμος είχε πιο σοβαρά πράγματα να ασχολείται από ένα νέο ηλεκτρονικό μαραφέτι. Το iPod παρουσιάστηκε σε μια από της χαρακτηριστικές δημόσιες "αγορεύσεις" του Steve. Το πρώτο iPod έκανε αίσθηση στο κοινό με το μέγεθος, το design και την χωρητικότητα του όμως απευθυνόταν σε ένα περιορισμένο κοινό αφού ήταν συμβατό μόνο με υπολογιστή Mac και κόστιζε ακριβά.

Τον πρώτο χρόνο πουλήθηκαν κάτω από ένα εκατομμύριο iPods. Ήταν δημοφιλή μόνο στους φίλους των Mac αλλά η χρήση του τους από διάφορα πλούσια και διάσημα άτομα βοηθούσε την φήμη του. Μάλιστα αυτό που έπαιξε τεράστιο ρολό ήταν τα μοναδικά λευκά headphones. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχε δοθεί τόση προσοχή στο ταπεινό earbud και πιο σημαντικά ποτέ δεν υπήρξε ένα λευκό ! Επειδή όταν περπατάς στον δρόμο το iPod βρίσκεται σε κάποια τσέπη εκτός κοινής θέας το μοναδικό earbut μαγνήτιζε την προσοχή των περαστικών. Όταν το δεις δυο τρεις φορές καταλαβαίνεις πλέον ότι δεν είναι ακόμα ένα CD-player.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Apple κυκλοφόρησε το iTunes. Το iPod είχε πλέον ένα πρόγραμμα δικό του που βοηθούσε στην οργάνωση και στο ανέβασμα της μουσικής στην συσκευή. Η Apple μέχρι τότε έβλεπε το iPod σαν μια ευκαιρία να πουλήσει περισσότερα Macs αλλά όταν ξεπέρασε αυτή την λογική ήρθε η μεγάλη αλλαγή.
Αυτό που απογείωσε τις πωλήσεις ήταν η κυκλοφορία του πρώτου iPod για Windows και του αντίστοιχου iTunes. Φαινόταν ότι όλοι ήθελαν ένα κομμάτι Apple, μια δαγκωματιά από το μήλο. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 65 εκατομμύρια (75% της αγοράς !!!!) !!! Αυτό που κράτησε όμως αμείωτο το ενδιαφέρον για το iPod ήταν η συνεχείς μεταλλάξεις του. Μέσα στις διάφορες γενιές iPod βρίσκουμε ένα για τον καθένα. Παραδείγματος χάριν το μικρό shuffle που δεν έχει οθόνη και μας εκπλήσσει συνεχώς αφού κάθε επόμενο τραγούδι είναι άγνωστο. Αυτό το νέο feature που εισήγαγε η Apple σιγά-σιγα ανέβηκε από τα βάθη του κεντρικού μενού στην πρώτη σελίδα αφού παρουσίαζε στους χρήστες μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έπειτα υπάρχει το nano για τους πιο απαιτητικούς ενώ για τους "επαγγελματίες" η full version έρχεται με διάφορες χωρητικότητες, από 30 μέχρι 160 GB.

Μια αναφορά στο iTunes Store είναι απαραίτητη αφού πρόσφερε στον ιδιοκτήτη το προσωπικό του κατάστημα που μπορεί να το επισκεφτεί από το σπίτι του. Μεγάλη καινοτομία είναι η διάθεση νόμιμης μουσικής απαλλαγμένης από τα άλμπουμ στην τιμή των 0.99 δολαρίων. Τα iTunes μετρούν σήμερα κάτι ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ downloads! και κατέχουν το 88% της νόμιμης αγοράς mp3. Εκεί διατίθενται εκτός από μουσική, οι τελευταίες ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Το iPod αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο. Πλέον μπορείς να γνωρίσεις κάποιον από τα playlists του, να διαλέξεις την μουσική που θα ακούσεις και να χρησιμοποιήσεις το shuffle για να σπάσεις την μονοτονία. Είναι το μόνο αντικείμενο που σταμάτησε την κυριαρχία της μπύρας ως το πιο δημοφιλές αντικείμενο στις πανεπιστημιακές εστίες. Έχει σώσει μια εταιρία από την χρεοκοπία και έγινε αντικείμενο λατρείας για πολλούς. Μέχρι και πλατφόρμα για iPod με μεγάφωνα που μπαίνει στην τουαλέτα για το χαρτί υγείας (κοινώς κωλόχαρτο) έχει κυκλοφορήσει. Είναι πλέον μόδα και απαραίτητο αξεσουάρ αλλά για τους περισσότερους παραμένει ένας τρόπος να έχουν πάντα στην τσέπη τους την αγαπημένη τους μουσική.
Τον Μουσικό τους Παράδεισο
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (9)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

revelation Chat
Συγχορδία Μινόρε
#14706   /   17.06.2008, 18:49   /   Αναφορά
''Το MusicHeaven δεν συμφωνεί απαραίτητα και δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των σχολίων που δημοσιεύουν τα μέλη του. ''Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα με αυτό το άρθρο. Μπράβο που βρήκες τέτοιες πληροφορίες.
rWmS Chat
Σολίστ
#14710   /   18.06.2008, 02:26
Αυτο το πρωτο δεν το καταλαβα αλλα μαλον καλο ειναι οποτε ..ευχαριστω :)

revelation Chat
Συγχορδία Μινόρε
#14712   /   18.06.2008, 08:47
xa xa
linkin-fan Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#20342   /   14.06.2010, 12:21
;)

emmanuella Chat
MusicHeaven Guru
#14771   /   20.06.2008, 23:32   /   Αναφορά
Αρκετά χρήσιμες πληροφορίες !
Moonchild92 Chat
Φθασμένος
#14772   /   21.06.2008, 00:55   /   Αναφορά
Ομολογώ πως το Napster, αν και το είχα ακούσει σαν ονομασία, δεν είχα ιδέα τι ήταν.....Δυστυχώς δεν έχω iPod, κι έτσι όλα αυτά μου φαίνονται λίγο ξένα......
rompa Chat
Βετεράνος
#15093   /   03.07.2008, 17:45   /   Αναφορά
Ωραίο κείμενο . Προς το παρόν εγώ έχω αντισταθεί στο ipod αν και χρησιμοποιώ κατά καιρούς (τα διαλύω αμέσως) άλλων εταιριών mp3 ή mp4 . Θεωρώ ότι είναι πολύ γλυκούλια και έχουν το καλύτερο design από όλα τα παρόμοια
taksidiwths Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#18089   /   23.03.2009, 20:52
προσωπικα θεωρω οτι ειναι αχρηστα χρηματα η αγορα γενικως των i..προτιμω να τα χαλαω αλλου παρα εκει..

linkin-fan Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#20343   /   14.06.2010, 12:22   /   Αναφορά
Πάντως πολύ ενδιαφέρον άρθρο... Μάθαμε για κάτι πολύ καθημερινό,αλλά πολύ σημαντικό!


Πρόσφατα σχόλια

Αυτά τα διάβασες;