ελληνική μουσική
    843 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Μουσική με... πιθήκους

    Οι νέοι μουσικοί συνεργάτες του Πίτερ Γκάμπριελ είναι... πίθηκοι! Τον τελευταίο καιρό ο πρωτοπόρος της «world music» έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Georgia της Ατλάντα προκειμένου να δουλέψει, μουσικά, με πιθήκους.
    Γράφει το μέλος Τάνια (tanya)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 22 Ιούλ 2003
    Ο καλλιτέχνης, με ένα κλειδοκύμβαλο... υπό μάλης, επέλεξε να ασχοληθεί με τους Μπονόμπο, ένα είδος πιθήκων που απαντάται στο Κονγκό. Οι εν λόγω πίθηκοι έχουν «μουσικό αυτί», αλλά και μεγαλύτερη ικανότητα επικοινωνίας από άλλα είδη. Διαθέτουν, δε, πλούσιο «λεξιλόγιο» καθώς μπορούν και καταλαβαίνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάμπριελ, 4.000 λέξεις της αγγλικής και αναγνωρίζουν 400 εικονογράμματα. «Είναι σαν να δουλεύει κανείς με ένα παιδί», δίνει το στίγμα ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος εξάρει διαρκώς την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μουσική νοημοσύνη των πιθήκων. Μάλιστα οι Μπονόμπο μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε άλλα μέλη της ομάδας που μπορεί να βρίσκονται σε άλλο χώρο, γεγονός που κάνει τον Γκάμπριελ να πιστεύει πως η ράτσα έχει τηλεπαθητικές ιδιότητες.

    Για τις ανάγκες του σχεδίου που έχει στο μυαλό του ο Πίτερ Γκάμπριελ θα χρειαστούν δώδεκα πίθηκοι, οι οποίοι όμως θα χωριστούν και θα διασκορπιστούν σε διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο εμπνευστής του Φεστιβάλ των «μουσικών του κόσμου» Womad δηλώνει αισιόδοξος, καθώς θα αξιοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία.

    Σκέφτεται να δημιουργήσει ένα ειδικό ηλεκτρονικό δίκτυο, το Apenet, στα πρότυπα του Internet, ώστε να μπορούν οι Μπονόμπο να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα εγκατασταθούν μικρές οθόνες με σύμβολα-εικονογράμματα γνώριμα στους πιθήκους. Αγγίζοντας ένα σύμβολο θα ενεργοποιείται μια μικροκάμερα εγκατεστημένη πάνω στην οθόνη και με εικονικό τρόπο, έστω, οι πίθηκοι θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

    Ο πρώην αρχηγός των Genesis για λίγο σταματά να μιλάει, αφήνοντας ένα μειδίαμα να φωτίσει το πρόσωπό του. «Φαντάζομαι πως διαβάζοντας κάποιος αυτές τις γραμμές θα νομίζει πως είμαι κάποιος εκκεντρικός τύπος», λέει.

    Η εφευρετικότητα, χαρακτηριστικό της οικογενείας του, ίσως δεν είναι ευρέως γνωστή. Ο Πίτερ Γκάμπριελ την έχει... στο αίμα του. Την τάση για πειραματισμούς και υλοποίηση ευφάνταστων ιδεών την κληρονόμησε από τον ­ 90χρονο σήμερα ­ πατέρα του. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, στα νιάτα του, είχε εφεύρει ένα ηλεκτρονικό σύστημα διανομής βασισμένο σε καλωδιακό δίκτυο. «Ως Βρετανός εφευρέτης δεν έτυχα της δέουσας υποστήριξης», θυμάται ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του ασχολείται με ψηφιακά συστήματα όπως το OD2, που βοηθά τις μουσικές εταιρείες να λαμβάνουν τραγούδια μέσω δικτύου.

    Παράλληλα, αναζητά φόρμουλα για τη δημιουργία ενός κοινού φορέα τραγουδιστών, στιχουργών και συνθετών που θα τους εισάγει στην εποχή του Διαδικτύου. Χάρη στο Napster ο Γκάμπριελ διδάχθηκε πως οι μουσικοί πρέπει να έχουν τη δική τους εκπροσώπηση στον κυβερνοχώρο. Κι έτσι πρότεινε την ίδρυση της MUDDA - Magnificent Union of Digital Downloading Artists.

    Μ' αυτά και μ' αυτά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο δημοφιλής καλλιτέχνης δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά την τελευταία πενταετία. Πού να βρει χρόνο για ηχογράφηση!


    ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

    Tags
    Καλλιτέχνες:Genesis



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε