ελληνική μουσική
292 online   ·  208.168 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης

Μια παιδική χορωδία από τη Θεσσαλονίκη, με αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό.

Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης

Γράφει ο vaggelissallonika3 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Δημιουργός της Χορωδίας και πρώτος της Διευθυντής ο προικισμένος νεαρός μουσικός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου (1948-1969) που δεν πρόλαβε φεύγοντας πρόωρα-παρά μόνο τα θεμέλια της Χορωδίας να στήσει και να αφήσει κυρίως μια ιδιαίτερα αξιόλογη Λειτουργεία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αυτή που ακούγεται μέχρι σήμερα στη Β' Λειτουργεία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.Εκτιμώντας το μουσικό αυτό κείμενο το έχουν μελετήσει και παρουσιάσει αρκετές ελληνικές χορωδίες.

Το έργο της Χορωδίας από το 1969 μέχρι σήμερα συνεχίζει ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αυτοδίδακτος στη μουσική τη χορωδιακή, στην επιμονή του οποίου και τη συστηματική δουλειά οφείλεται η διατήρηση και η συνεχής βελτίωση του νεανικού αυτού συνόλου. Υπό τη  διεύθυνσή του η Χορωδία Αγίας Τριάδος έχει τραγουδήσει σε περισσότερες από πενήντα πόλεις ή επαρχιακά κέντρα της πατρίδας μας.Πολλές φορές βέβαια στην πρωτεύουσα και ιδιαίτερα στο Ηρώδειο. Εκτός Ελλάδας έχει εμφανισθεί με επιτυχία στην Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλία κ.α.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επίσκεψή της (Μάιος 2008)στην Κωνσταντινούπολη, όπου την άκουσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Επίσης τραγούδησε στο Ζωγράφειο Λύκειο και στη Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Οι όπερες Κάρμεν, Μποέμ, Τόσκα, Turandot,η 3η και η 8η Συμφωνία του Mahler, το Gloria του Vivaldi, τα Carmina Burana του Orff η Περσεφόνη του Stravinsky, το War Requiem του Britten με τη Συμφωνική χωροδία του Λονδίνου,ο Ύμνος εις στην Ελευθερίαν του Μάντζαρου, οι Όρνιθες του Χατζιδάκη,ο Όλβιος Τάφος του Αδάμη,η Λιλιπούπολη ειναι τα κυριότερα έργα στα οποία τραγούδησε η Χορωδία.Ακόμη υπό την διεύθυνση του Leonard Bernstein με την ορχήστρα Νέων της Ευρώπης και την Χορωδία Νέων της Βιέννης Αθήνα (1985) συμμετείχε στην εκτέλεση της Συμφωνίας του Νο3

Η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος είναι η πιο γνωστή και αναγνωρισμένη για την καλλιτεχνική της ποιότητα Παιδική Χορωδία του τόπου μας εδώ και σαράντα χρόνια, με αξιόλογη επίσης παρουσία και στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν τα α' βραβεία και τα χρυσά μετάλια που απέσπασε σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Χορωδία Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης - Παιδική Χορωδία
Αμαλίας 57 και Χαρ.Τρικούπη γωνία, 54249, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 828330
Φαξ: 2310 304662
Πρόεδρος: Ιωάννης Ρωσσίδης
Υπεύθ. Επικοινωνίας: Ιωάννης Ρωσσίδης
Μαέστρος: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (2)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

vaggelissallonika Chat
Συγχορδία Μινόρε
#17258   /   04.12.2008, 13:55   /   Αναφορά
Στις 20 δεκεμβρίου 2008 η Χορωδία θα πραγματοποιήσει,Χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης στις 8μ.μ.! ''ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ''
nowaveband Chat
Φθασμένος
#17276   /   06.12.2008, 04:57   /   Αναφορά
στην γειτονιά μου όλα αυτά:)


Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις

Αυτά τα διάβασες;