ελληνική μουσική
606 online   ·  210.205 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

Θα πάρω φόρα - Κίτρινα ποδήλατα

Όλοι προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους. Ταπεινώνονται χτυπώντας τις πόρτες των πολιτικών, ζητώντας ρουσφέτια για αυτούς ή τα παιδιά τους.

Θα πάρω φόρα - Κίτρινα ποδήλατα

Γράφει η Αυγή (kithara-woman) / 16 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 27 Μαρ 2009

Ένα δυνατό κομμάτι, με πολύ ηλεκτρισμό και δυναμική. Ένα τραγούδι βαθύτατα κοινωνικό, βαθύτατα πολιτικό, από τα Κίτρινα ποδήλατα. Θέλησαν να καυτηριάσουν την Ελληνική πραγματικότητα- και όχι μόνο- που τόσο έχει κουράσει τους νέους ανθρώπους, αλλά και όλους τους ανθρώπους γενικά. Απλά ίσως στους νέους ανθρώπους όλα αυτά να είναι στο μέγιστο βαθμό, γιατί παλεύουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, να καταξιωθούν επαγγελματικά, κοινωνικά, να αποκτήσουν οικογένεια, να κάνουν καριέρα, να αφήσουν και αυτοί το δικό τους αποτύπωμα σε αυτή τη ζωή, αλλά η Ελληνική πραγματικότητα τους κόβει τα φτερά πριν καλά καλά τα σηκώσουν και ανέβουν.

Οι στίχοι μιλάνε για μια κοινωνία όπου βασιλεύει η αναξιοκρατία. Οι λίγοι-και συνήθως όχι οι καλύτεροι- κάνουν κουμάντο και εξουσιάζουν τις ζωές των πολλών. Συγκεντρώνουν στα χέρια τους πλούτο. Δίπλα στα πολυτελή σπίτια τους βρίσκονται οι παράγκες των φτωχών, αλλά δεν τους αγγίζει αυτό. Αποφασίζουν και παίζουν με τις λέξεις ''ειρήνη'' και ''πόλεμος'' σαν να ήταν ο πόλεμος απλά μια  λέξη σε κάποιο κείμενο και όχι μια καταστάση που φέρνει βία και αίμα, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και τόσο πόνο.

Το τραγούδι επίσης μιλάει για το ενδιαφέρον των πολιτικών για τις εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα, για να μην χάσουν τη θέση και τα προνόμια που αυτή συνεπάγεται.

Η αξιοπρέπεια είναι μια λέξη που έχει πια ξεφτίσει. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Όλοι συνηθίζουν να κατηγορούν τους άλλους αλλά οι ίδιοι δεν κάνουν κάτι να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο, μια αλλαγή που πρώτα από όλα ξεκινάει από τον καθένα, ξεκινάει από μέσα μας. Σε αυτή την κοινωνία όλοι προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους. Ταπεινώνονται χτυπώντας τις πόρτες των πολιτικών ζητώντας ρουσφέτια για αυτούς ή τα παιδιά τους.

Όμως μέσα σε όλα αυτά διαφαίνεται μια ελπίδα. Είναι οι νέοι που αντιστέκονται, από αγάπη για αυτόν τον τόπο που δεν φροντίζει να τους κρατήσει εδώ. Καθημερινά οι νέοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι μένουν αλλά βάζουν τον εαυτό τους στο περιθώριο, είτε αδιαφορώντας για όσα συμβαίνουν γύρω τους και ακολουθώντας την πορεία των γονιών τους, την πορεία της ταπείνωσης και της ρουτίνας, είτε βυθίζονται στις καταχρήσεις, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, είτε ,κάποιες φορές κάνοντας απατεωνιές και πλουτίζοντας εις βάρος των άλλων.

Από τους νέους όμως θα ξεκινήσει η αλλαγή. Όταν κάτι είναι παθολογικό, δεν ωφελεί να το επισημαίνεις απλώς, ωφελεί να το αλλάζεις.

Το τραγούδι μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε προφητικά ως προς τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ένα τραγούδι που γράφτηκε φυσικά πολλούς μήνες πριν  και περιλαμβάνεται στον νέο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο ''Ανάδυση'' που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

Το τραγούδι κλείνει με την φράση '''ομως τα πρόβατα τους λύκους θα τους φάνε''. Μια φράση με δυναμική, κάτι σαν σύνθημα για όλους τους νέους που νιώθουν ότι οι μεγαλύτεροι και οι έχοντες εξουσία τους αντιμετωπίζουν σαν πρόβατα, άβουλα και ανίκανα να πάρουν πρωτοβουλία και να αλλάξουν την ζωή τους. Μια φράση-επανάσταση, από μόνη της.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Γίναμε σκλάβοι δέκα τυπάκων
που τον πλανήτη τον κρεμάνε σαν μπρελόκ
θεριζουν πλούτη και σπέρνουν πείνα
θέλουν να δουν να φτύνουμε αίμα στη ρουτίνα.

Νοιάζονται τόσο για τα παιδιά σου
τους ψηφοφόρους που 'χεις μέσα στην κοιλιά σου
θα τους σπουδάσουν, δουλειά να πιάσουν
και με ρουσφέτια υποκλίσεις να χορτάσουν.


Μα εγώ θα ζήσω μέσα στη μέρα
θέλω τα χέρια να σηκώνω στον αέρα
θέλω τον ήλιο και οξυγόνο
κι αυτό το μέλλον με ελπίδα ν' ανταμώνω
θέλω οξυγόνο, θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω.


Κι άμα τα πάρω, θα πάρω φόρα
θα σας ρημάξω στις κλωτσιές στην ανηφόρα
άμα τα πάρω, δε θα μπορέσουν
δυο διμοιρίες από Μ.Α.Τ να με βολέψουν
κι έτσι πλανιέμαι, έτσι ξεχνιέμαι
κρύβομαι μέσα μου και κάνω πανικό
έτσι πλανιέμαι, έτσι ξεχνιέμαι
τη φαντασία μου χορεύω στο κενό.


Αξιοπρέπεια κι αρχές λείπουν ταξίδι
και την καρδιά μας που διψά ποτίζουν ξίδι
ματαιόδοξοι μασόνοι κυβερνάνε, ρε,
μα οι μεγάλοι χορηγοί που πολύ μας αγαπάνε
θα μας γλιτώσουν, είναι σπουδαίοι
θα μας αφήσουν να ρημάξουμε στα βράχια τελευταίοι
δημοκρατία κι αξιοκρατία
πλέον πωλούνται σε πανέρια σ' ευκαιρία.

Μα εμείς πονάμε αυτό τον τόπο
σφίγγουμε δόντια και λουριά για την Ελλάδα, ρε γαμώ το
νομίζουνε ποτέ δεν θα μιλάμε
ομως τα πρόβατα τους λύκους θα τους φάνε.

 

 

 

 

Σημ. σύνταξης: επί τη ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου δίσκου, παραθέτουμε και το σχετικό Δελτίο Τύπου

«ανάδυση»
Τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς, παρουσιάζουν τον έβδομο και ωριμότερο δίσκο της μέχρι τώρα πορείας τους, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης και στίχων όσο και σε επίπεδο παραγωγής, με τίτλο «ανάδυση».

Στα έντεκα τραγούδια του νέου τους άλμπουμ τα Κίτρινα Ποδήλατα ροκάρουν με πολύ δυνατά κομμάτια που μας παρασύρουν με τον ηλεκτρικό τους ήχο αλλά και μας ταξιδεύουν
με υπέροχες μπαλάντες. Οι στίχοι αφορούν θέματα που απασχολούν κάθε σύγχρονο σκεπτόμενο νέο- τα κοινωνικά προβλήματα κι αδιέξοδα, το περιβάλλον που δεν φροντίζουμε και φυσικά τον έρωτα, πάντα όμως με αισιόδοξη ματιά και θετική αντιμετώπιση.

Στο νέο τους άλμπουμ τα Κίτρινα Ποδήλατα συνεργάζονται με τη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία όπως έχουν αποδείξει οι επιλογές της όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει τους νέους δημιουργούς που πιστεύει. Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι «Ξένη ακτή» μαζί με τα Κίτρινα Ποδήλατα.  

Θα πάρω φόρα - Κίτρινα ποδήλατα


Στην «ανάδυση» περιλαμβάνεται και το τραγούδι τους «Θα πάρω φόρα» το οποίο τα Κίτρινα Ποδήλατα τραγουδούσαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις ήδη από το καλοκαίρι ξεσηκώνοντας το κοινό τους.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα υπογράφουν τη μουσική, τους στίχους και την ενορχήστρωση σε όλο το άλμπουμ ενώ στο τραγούδι «Πατρίδα αναποφάσιστη» τους στίχους υπογράφει η Λίνα Δημοπούλου. Η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου συμμετέχει στο εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ «Βαθιά πληγή» που εκφράζει έντονο προβληματισμό για την καταστροφή
που προκαλούμε στον πλανήτη μας. Οι παιδικές φωνές τονίζουν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του οικολογικού μηνύματος.

Η «ανάδυση» προς το φως, των κρυμμένων αντοχών και των υγιών ενστίκτων μιας κοινωνίας που μπορεί να ανταπεξέλθει  σε καιρούς δύσκολους και να οδηγήσει τον κόσμο μας
στο μέλλον, είναι το συγκεκριμένο μουσικό μήνυμα από τα Κίτρινα Ποδήλατα.

Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος  έχουν δυνατό λόγο και ευαισθησίες και οτιδήποτε κάνουν σε σχέση με τη δουλειά τους, το κάνουν με  συνέπεια, αγάπη και σεβασμό για τη μουσική και το κοινό. Ακούστε τους δυνατά!

 

 

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#18115   /   27.03.2009, 18:50   /   Αναφορά
Πάρα πολύ καλό το άρθρο σου, kithara-woman! Πράγματι το "θα πάρω φόρα" είναι πολύ ωραίο τραγούδι και με κοινωνικό περιεχόμενο που μας αφορά όλους. Κι όσο για τα Κίτρινα Ποδήλατα, όλοι ξέρουμε ότι αξίζουν κι ότι αυτό που κάνουν το κάνουν πάρα πολύ καλά.
Administrator
#18116   /   27.03.2009, 19:06   /   Αναφορά
Ωραίοι performers και αρκετά ωραία τραγούδια μέχρι στιγμής. Μου αρέσει που είναι σοβαροί, δε χαζογελάνε, δεν εχουν γινει μαϊντανοί στις τηλεοράσεις και ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα.Το τραγούδι το ακουσα για πρωτη φορα στο Σταυρό του Νότου και η ερμηνεία και η δυναμική του γκρουπ με καθήλωσε.Ευχαριστούμε kithara_woman :)
#18117   /   27.03.2009, 19:57   /   Αναφορά
Παρα πολυ καλο το αρθρο σου!!!Και ειναι και τελεια τα τραγουδια τους αλλα πιο πολυ ειναι το φοβερο τραγουδι Θα παρω φορα!!!:)
#18118   /   27.03.2009, 20:35   /   Αναφορά
MariannaLappa,σ' ευχαριστώ!

Είναι ένα γκρουπ που αγαπάει πάνω από όλα τη μουσική,κι αυτό περνάει στον κόσμο.

Jorge,όπως τους είδες εκείνη τη μέρα,έτσι είναι στις συναυλίες τους.Κάνουν ένα δυνατό πρόγραμμα,και ο κόσμος περνάει όμορφα και συμμετέχει,έχουν καλή επαφή με τον κόσμο.Κι εγώ για αυτούς τους λόγους τους ξεχώρισα,κυρίως επειδή αγαπούν τη μουσική και όχι να προβάλουν τον εαυτό τους,αλλά τα τραγούδια.

Σε ευχαριστώ!

Konvoulis,ευχαριστώ!Κι εγώ το ξεχώρισα αυτό το τραγούδι από την αρχή.
#18119   /   27.03.2009, 21:52   /   Αναφορά
Προσωπικά πιστεύω, ότι τα ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια...

Σοβαροί και με "πρόταση"...

Καμία σχέση με χαζοχαρούμενα και ψευτο-ροκ σχήματα...

Έστω κι αν το ύφος τους παραπέμπει στους Red Hot Chilli Peppers, τίποτα δεν αφαιρείται από την συνολική τους προσπάθεια στίχου/σύνθεσης/ερμηνείας.

Rock On !!!
#18120   /   27.03.2009, 23:37   /   Αναφορά
Ταλαντούχοι, εξαιρετικοί επαγγελματίες, πανέξυπνοι, μα πάνω απ' όλα σεμνοί και ωραίοι άνθρωποι! Ξέρουν πόσο τους αγαπάμε :)))
#18122   /   28.03.2009, 01:33   /   Αναφορά
Ετσί είναι Γρηγόρη.Πάνω από όλα αγαπάνε πραγματικά τη μουσική και ασχολούνται όλη μέρα,δοκιμάζουν νέους ήχους,δουλεύουν και ψάχνουν για νέα πράγματα,αλλά πάνω από όλα είναι προσγειωμένοι.

Σε ευχαριστώ πολύ!!

Νεκταρία μου,κι εγώ τους αγαπώ πολύ και το ξέρουν.Γνωριζόμαστε 7 χρόνια.Αλλά,ανεξάρτητα από αυτό,έχουν δώσει πολύ όμορφα τραγούδια και τα live τους είναι ό,τι καλύτερο,περνάμε πολύ ωραία!Παίζουν τωρα Αρχιτεκτονική αλλά δεν έχω προλάβει να πάω.

Ευχαριστώ για την βόλτα από εδώ!
#18123   /   28.03.2009, 21:15   /   Αναφορά
Πραγματικά πολύ σπουδαίο τραγούδι.Ακομα όμως τα Κίτρινα Ποδήλατα δεν έχουν δείξει την πραγματική τους αξία, πιστεύω.Οψόμεθα...

#18124   /   28.03.2009, 23:36   /   Αναφορά
spiroos,πραγματικά ωραίο τραγούδι,έχει μια δυναμική.

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δώσουν ακόμα καλύτερα τραγούδια.Το βασικό είναι ότι έχουν όρεξη για δουλειά και αγάπη για τη μουσική.

Σε ευχαριστώ για το σχολιάκι!
#18126   /   29.03.2009, 11:40   /   Αναφορά
Αυγούλα μου συμφωνώ απόλυτα!

Πάρα πολύ καλή η δημοσίευση και μπράβο σου, συγχαρητήρια και στα παιδιά!
#18127   /   29.03.2009, 12:15   /   Αναφορά
Να 'σαι καλά Μαιρούλα μου,ευχαριστώ!! :-))
#18131   /   29.03.2009, 14:49   /   Αναφορά
Τους είχα δει στο Fuzz στην Αθήνα και ήταν πραγματικά φοβεροί.Απίστευτη ενέργεια και παλμός!!Μακάρι να συνεχίσουν έτσι και ακόμα καλύτερα!!
#18135   /   29.03.2009, 21:20   /   Αναφορά
Τα live τους είναι μια γιορτή!Όποιος δεν τους έχει δει,πιστεύω δεν έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη.Είναι γκρουπ συναυλίας πολύ περισσότερο,και οι ίδιοι το λένε άλλωστε.Μετά τη συναυλία κάθονται πολύ ώρα και μιλάνε με τον κόσμο.Κάπως έτσι τους γνώρισα.

Σε ευχαριστώ για την βόλτα από δω και το σχολιάκι!
#18146   /   31.03.2009, 00:21   /   Αναφορά
Έτυχε να ακούσω το CD πριν διαβάσω το άρθρο σου. Θα συμφωνήσω στο σύνολό του και θα τονίσω πως "ακούγεται δυνατά"
#18149   /   31.03.2009, 00:32   /   Αναφορά
Ναι,όντως ακούγεται δυνατά!Ως και ...εκρηκτικά θα έλεγα!

Σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και το σχολιάκι!
#18179   /   04.04.2009, 23:13   /   Αναφορά
Πρωτον συγχαρητήρια για το άρθρο σου. (5 αστερια :D)

Αυτό το τραγούδι περνάει πολλά και φοβερά μηνύματα και λέει πολλές, αληθινές αλήθειες!

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα πνεύμα που σου κάνει να θες να πάρεις φορά και να τους ρημάξεις στις κλοτσιές στην ανηφόρα. Όλους εκείνους τους μεγάλους που πιστεύουν ότι έχουν τη ζωή μας στα χέρια τους. Όμως δεν είναι πολλοί και έτσι τα πρόβατα τους λύκους θα τους φάνε.Θα φάνε όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους υποτιθέμενους πολίτικους, και όλους αυτούς που πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους.

Ποιος """""""μεγάλος""""""" θα άφηνε τα πλούτη, την εξουσία, τη δύναμη, την πρωτιά και όλα που σχετίζονται, για να βοηθήσουν αυτούς που αν και ξέρουν οτι την χρειαζονται τη βοηθεια τους, δεν τους νιαζει, αρκει να είναι αυτοι καλα?. Η απάντηση είναι λίγοι ή μήπως... κανείς

Αν τους εδειναν σε ολους αυτούς ενα 0.1% απο ολα αυτά που εχουν εκεινοι οι απλοί ανθρωποι θα ζουσαν μια ζωη ισως και ονειρεμένη...Συγγνωμη για τη μεγαλη απάντηση.Ευχαριστώ kithara-woman που μου ξαναδωσες όλη τη δύναμη να γίνω κι εγώ ενα από τα πρόβατα που θα φάνε τους λύκους... :)
#18180   /   04.04.2009, 23:29   /   Αναφορά
Victorat,σε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και το σχολιάκι!

Συμφωνώ με όσα λες...Μακάρι να νοιάζονταν εστω και λίγο...

Αλλά ελπίζουμε ότι κι ο κόσμος κάποια στιγμή θα πάψει να τους στηρίζει και θα σταθεί στα πόδια του.
#18182   /   05.04.2009, 17:30   /   Αναφορά
Αυγή, κανείς δε μπορεί να σου απαγορεύσει να λες τη γνώμη σου. Υποστήριξε λοιπόν αυτά που σου αρέσουν και άσε τους άλλους να λένε…..(με αφορμή το σχετικό post που αναρτήθηκε)#18185   /   05.04.2009, 20:26   /   Αναφορά
Τρομερό συγκρότημα....

Το τραγούδι ... αρκετά καλό...Πιο πολύ μου άρεσε η ανάλυση που έκανες μια και δεν είχα σκεφτεί από αυτή την πλευρα τους στίχους. Τώρα, αν αντιπροσωπεύουν σωστά τα προβλήματα της κοινωνίας ... ή ... αν βγάζουν ένα σωστό μήνυμα ... δεν το γνωρίζω και ούτε που με ενδιαφέρει καν να το μάθω.Πάντως, συγκρότημα είναι κορυφαίο. Ειδικά μια συνεργασία τους με Δήμητρα Γαλάνη ... απλά τέλεια :)Ευχαριστούμε Αυγή :)
#18186   /   05.04.2009, 20:31   /   Αναφορά
Σε ευχαριστώ Εμμανουέλα!

Κι εμένα μου άρεσε αυτό το τραγούδι και εκείνο με τη Γαλάνη,μπορώ να πω περισσότερο από όλα, σε όλο το cd.Να πω όμως και την αλήθεια,τα προηγούμενα τους cd ήταν πολύ πιο αγαπημένα μου συνολικά,ίσως όμως επειδή αυτό δεν το έχω ακούσει τόσο πολύ,είναι καινούριο και θέλει το χρόνο του.
#18187   /   05.04.2009, 20:36   /   Αναφορά
tago,σε ευχαριστώ!

Έτσι είναι.Απλά γενικά μου αρέσει να έχω-κι εγώ και οι άλλοι-επιχειρήματα για κάτι,όχι να υποστηρίζουμε ή κατηγορούμε κάτι,στα τυφλά.Επειδή τυχαίνει να ξέρω πολύ καλά πως έχει η κατάσταση με τα παιδιά αυτά,ξέρω πόσο αγαπάνε τη μουσική και πόσο προσπαθούν,και το ότι έχουν κάνει εκατοντάδες συναυλίες.Αν δοκιμάσεις να τους τηλεφωνήσεις,το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους διακόψεις από πρόβα ή ηχογράφηση!Το ξέρω από προσωπική πείρα!χαχα!

Όμως αγαπώ πολλά γκρουπ και πολλούς τραγουδιστές,για διαφορετικούς λόγους,και κάποιους που δεν είναι πολύ γνωστοί γιατί έτσι το θέλησαν οι ίδιοι.