Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Elvis Presley...
Ο Stanton περιπλανιόταν άσκοπα στο γραφείο του Blackwell κουνώντας ένα μπουκάλι αναψυκτικό. Εκείνη την ώρα ο Blackwell πάλευε να δημιουργήσει ένα τραγούδι-επιτυχία. Τότε ο Stanton τον πλησίασε και, βλέποντας το περιεχόμενο του αναψυκτικού που είχε αφρίσει από το κούνημα, του είπε: - Έχω μια ιδέα. Γιατί δεν γράφεις ένα τραγούδι που να λέγεται ‘‘Εντελώς ταρακουνημένος’’ (All Shook Up);
ALL SHOOK UP - Elvis Presley
Well bless a-my Soul what's a-wrong with me
I'm itchin' like a man on a fuzzy tree
My friends say I'm mad I'm gettin' wild as a bug
I'm in love I'm all shook up
Ooo ooo ooo ooo yay-yay-yay
Oh well my hands are shakin' and my knees are weak
I can't seem to stand on my own two feet
Who do you thank when you found such luck
I'm in love I'm all shook up
Ooo ooo ooo....
Well please don't ask me what's on my mind
I'm a little mixed up but I'm feeling fine
When I met the girl that I love best
My heart beats so it scares me to death
She touch a-my hand what a chill I got
Her lips are like a volcano that's hot
I'm proud to say that she's my buttercup
I'm in love I'm all shook up
Ooo ooo ooo....
My tongue gets tied when I try to speak
My insides shakin' like a leaf on a tree
There's only one cure for this body of mine
That's to have that girl that I love so fine
She touch a-my hand....
Ooo ooo ooo ooo yay-yay-yay
Ooo ooo ooo ooo yay-yay-yay
I'm all shook up
Το ‘‘All Shook Up’’ κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1957 και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Elvis Presley (για την ακρίβεια η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το single “Don’t Be Cruel/Hound Dog’’).
Το τραγούδι το έγραψε ο Otis Blackwell μετά από ένα συνηθισμένο περιστατικό της καθημερινής ζωής. Συγκεκριμένα, ο Al Stanton, ένας από τους ιδιοκτήτες της Shalimar Music (της δισκογραφικής εταιρείας στην οποία ανήκε ο Blackwell), περιπλανιόταν άσκοπα στο γραφείο του Blackwell κουνώντας ένα μπουκάλι αναψυκτικό. Εκείνη την ώρα ο Blackwell πάλευε να δημιουργήσει ένα δυναμικό τραγούδι που θα συνέχιζε την επιτυχία που γνώρισε το ‘‘Don’t Be Cruel’’. Τότε ο Stanton τον πλησίασε και, βλέποντας το περιεχόμενο του αναψυκτικού που είχε αφρίσει από το κούνημα, του είπε:
- Έχω μια ιδέα. Γιατί δεν γράφεις ένα τραγούδι που να λέγεται ‘‘Εντελώς ταρακουνημένος’’ (All Shook Up);
Σε λίγες μέρες ο Blackwell είχε έτοιμο το τραγούδι!
Το ‘‘All Shook Up’’ δεν το έγραψε ο Blackwell ειδικά για τον Elvis Presley, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για το αντίθετο. Δύο άλλοι τραγουδιστές, οι David Hill και Vicki Young, ηχογράφησαν το ‘‘All Shook Up’’ πριν τον Elvis. Ο Elvis πραγματοποίησε τη δική του ηχογράφηση τον Ιανουάριο του 1957 στα Radio Recorders του Hollywood.
Αν και ο Blackwell έγραψε μόνος του τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού, ο μάνατζερ του Elvis Presley ‘‘Συνταγματάρχης’’ Tom Parker, απαίτησε να μπει το όνομα του Elvis ως συνδημιουργός. Ο Blackwell ήταν διστακτικός καθώς το ίδιο είχε συμβεί και με το ‘‘Don’t Be Cruel’’, όμως στο τέλος συμφώνησε αφού οι μουσικοί παραγωγοί Hill και Range πέρασαν το μήνυμα ότι, αν ο Blackwell δεν συμφωνούσε να μπει το όνομα του Elvis ως συνδημιουργού, το τραγούδι δεν θα ηχογραφηθεί ποτέ. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν ‘‘Shook Up’’ και η μοναδική συνεισφορά του Elvis στη δημιουργία του τραγουδιού ήταν ότι πρόσθεσε τη λέξη ‘‘All’’ στο ρεφρέν!
Την παραγωγή του δίσκου την έκανε ο Stephen Sholes, ο άνθρωπος που δύο χρόνια νωρίτερα, το 1955, έφερε τον Elvis Presley στην RCA. Ο Stephen Sholes γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1911 και ήταν 18 χρονών όταν έπιασε δουλειά ως κλητήρας στην RCA. Το 1963 ήταν ήδη αντιπρόεδρος της εταιρείας μέχρι το θάνατό του στις 22 Απριλίου 1968.
Ο ρυθμός του τραγουδιού άρεσε πολύ στον Elvis Presley, ο οποίος επιστράτευσε το τέχνασμα που χρησιμοποίησε και στο ‘‘Don’t Be Cruel’’: συνόδευσε τη φωνή του χτυπώντας με το χέρι του το πίσω μέρος της κιθάρας όπως έκανε τον καιρό που ηχογραφούσε στο Sun Studio.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ‘‘All Shook Up’’ απεικονίζει μουσικά τη ζωή του Elvis Presley τον καιρό που ξεσήκωνε τα πλήθη με τα κουνήματά του και το blue black μαλλί του. Ρίχνοντας μία αναδρομική ματιά διαπιστώνουμε ότι το τραγούδι αυτό τείνει να επισκιαστεί από τις άλλες μεγάλες επιτυχίες του Elvis Presley, ιδιαίτερα εκείνες του 1957. Εντούτοις, υπάρχουν μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό το τραγούδι.
Το ‘‘All Shook Up’’ έγινε στις Η.Π.Α. το πρώτο σε πωλήσεις single της χρονιάς πουλώντας πάνω από 2.000.000 αντίτυπα, μένοντας στο Νο 1 οκτώ εβδομάδες και συνολικά 30 εβδομάδες στους πίνακες επιτυχιών, τις περισσότερες από κάθε άλλο τραγούδι του Elvis. Καθώς το ‘‘Don’t Be Cruel’’ ήταν το πρώτο σε πωλήσεις single το 1956, αυτή είναι η μοναδική φορά στην ιστορία που ο ίδιος καλλιτέχνης είχε δύο συνεχόμενες χρονιές τα Νο 1 σε πωλήσεις singles στις Η.Π.Α.
Εκείνη την περίοδο ο Elvis ήταν στη μέση μιας απίστευτης σειράς επιτυχιών. Το 1956 είχε επί 25 εβδομάδες στο Νο 1 δικά του single: “Heartbreak Hotel’’ (8 εβδομάδες), ‘‘I Want You, I Need You, I Love You’’ (1 εβδομάδα), ‘‘Don’t Be Cruel/Hound Dog’’ (11 εβδομάδες), και ‘‘Love Me Tender’’ (5 εβδομάδες), ενώ συνέχισε και άλλες 25 εβδομάδες στο Νο 1 το 1957 με τα τραγούδια: ‘‘Too Much’’ (3 εβδομάδες), ‘‘All Shook Up’’ (8 εβδομάδες), ‘‘Teddy Bear’’ (7 εβδομάδες) και ‘‘Jailhouse Rock’’ (7 εβδομάδες).
Στη Μεγάλη Βρετανία ο Elvis Presley ήταν ήδη superstar αλλά κανένα τραγούδι του δεν ανέβηκε στο Νο 1. Το ‘‘All Shook Up’’ ήταν το πρώτο τραγούδι του Elvis που κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Μεγάλης Βρετανίας (12 Ιουλίου 1957).
Ποιο ήταν, όμως, αυτό το στοιχείο χάρη στο οποίο το ‘‘All Shook Up’’ γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία;
Πολλοί λένε ότι κανείς στο παρελθόν δεν είχε τραγουδήσει τη λέξη ‘‘love’’ με τον τρόπο που το κάνει ο Elvis σ’ αυτό το τραγούδι: ξεσηκωτικό και ταυτόχρονα συναισθηματικό, μ’ αυτή τη μισή ανάσα που ακούγεται σαν να βάζει τελεία. Μ' αυτό το τραγούδι, ο Elvis εκφράζει τη σαρκική του επιθυμία με αβρότητα και ευγένεια ενώ από μέσα του ‘‘καίγεται’’. Ίσως αυτός ο συνδυασμός να αποτέλεσε το λόγο που το "All Shook Up'' βρήκε τόσο αντίκτυπο.
Μετά την επιτυχία του, το ‘‘All Shook Up’’ έδωσε τον τίτλο του και σ’ ένα δίσκο που περιλαμβάνει ζωντανή ηχογράφηση από μία εμφάνιση που έκανε ο Elvis Presley στις 26 Αυγούστου 1969 στο Las Vegas. ‘‘All Shook Up’’ ονομάστηκε, επίσης, και ένα μιούζικαλ που ανέβηκε στο Broadway στις 24 Μαρτίου 2005 και που περιλαμβάνει μόνο τραγούδια του Elvis Presley.
Το τραγούδι γνώρισε και άλλες εκτελέσεις. Μία σπουδαία εκτέλεση περιλαμβάνεται στο δίσκο του Paul McCartney “Run Devil Run’’, που κυκλοφόρησε το 1999, καθώς και μία του Billy Joel για την ταινία ‘‘Honeymoon In Vegas’’ (ελληνικός τίτλος: Μήνας του Μέλιτος στο Λας Βέγκας), που κυκλοφόρησε το 1992. Επίσης, ακούγεται και στις ταινίες ‘‘Γρανίτα από Λεμόνι Νο 3’’ (1981), ‘‘Cocktail’’ (1988), ‘‘Κοίτα Ποιος Άλλος Μιλάει’’ (1990), ‘‘Χωρίς Λόγια’’ (1994), ‘‘Το Νησί του Διαβόλου’’ (1996), ‘‘Ο Ναυαγός’’ (2000), ‘‘Big Fish’’ (2003) και ‘‘Lucky You’’ (2007).
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#18698 / 03.07.2009, 00:27 / Αναφορά Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η δημοσίευση! Όσο για το "All shook up", ωραίο τραγουδάκι! Δεν το ήξερα ότι όταν κυκλοφόρησε έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία... |
#18699 / 03.07.2009, 03:38 / Αναφορά Πολυ μ'αρεσουν οι ιστοριες που κρυβονται πισω απο τα τραγουδια! Ποσο μαλλον οταν αναφερονται σ' εναν απο τους πιο αγαπημενους μου τραγουδιστες, τον Elvis, του οποιου τα περισσοτερα τραγουδια του τα ακουγα απο τον μπαμπα μου και τον αδερφο μου οταν ημουν μικρη κι ετσι τα αγαπησα σα να εζησα την εποχη τους... (την εποχη που πρωτοβγηκαν εννοω, μιας και νομιζω πως πολλα απο τα τραγουδια του παραμενουν διαχρονικα και φρεσκα λες και γραφτηκαν σημερα.) Πολυ ωραιο το αρθρο σου CHE , σ' ευχαριστουμε για οσα ενδιαφεροντα μοιραστηκες μαζι μας. Καλη συνεχεια! :o) |
#18798 / 31.07.2009, 10:47 / Αναφορά Πολύ ωραίο τραγούδι! O Elvis ζεί!!! |
#18800 / 31.07.2009, 18:13 Σε αυτή τη δημοσίευση μού αρέσουν - εκτός, φυσικά, από το κείμενο - και οι φωτογραφίες !!! Όλες πολύ ωραίες ..... Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι υπάρχει άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση του ALL SHHOK UP από τη SUZI QUATRO και τη μπάντα της, στο ντεμπούτο άλμπουμ της [που βγήκε περί τα μέσα με τέλη των 70ς, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς]. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλες εκτελέσεις του εν λόγω τραγουδιού από άλλους καλλιτέχνες ....... |
#19389 / 20.12.2009, 11:52 / Αναφορά Δεν το έχω ακούσει το τραγούδι... Σύντομα όμως θα το κάνω! Πολύ ενδιαφέρουσα η δημοσίευσή σου. |
#25086 / 29.07.2012, 09:54 / Αναφορά όταν φτάνει στο φωνητικό μέρος, λες, άαα, αυτό είναι ...; διάσημο τραγούδι, ρυθμός και γοητεία από μόνο του, μελωδία - στίχος - πιάνο - ντραμς - ενορχήστρωση, έρχεται κι ο Elvis Presley, κουμπώνει τη συνταγή... Να η πρωτιά... κι όλ' αυτά από μια γκαζόζα... τα άλλα του από τι πετύχανε;;; έγραψα σε άλλο σου άρθρο για τους Beatles και τη μυστική συνταγή της επιτυχίας τους... η ίδια απορία μένει και για το μιγάδα Presley... έχει γραφεί κάτι για την Ηθική, (εννοώ τη Δημιουργική/Καλλιτεχνική), αυτών των ανθρώπων-καλλιτεχνών; η κοφτή ανάσα, το βαθύ τους συναίσθημα, η ανθρώπινη ματιά, η λατρεία της επικοινωνίας, το ξέσπασμα της καρδιάς, το βαρύ παρελθόν της ανθρωπότητας, τ' ασήκωτο παρόν κι ο ψυχρός πόλεμος, κάτι, τι, ήταν αυτό που έδωσε τόση εκτίναξη σε ό,τι κι αν δημιουργούσαν οι άνθρωποι αυτοί. δε μιλάω για τις κορυφαίες εβδομάδες για τα τοπ τεν, όχι. Αναφέρομαι στο σύνολο, στη μυθοποίηση, στο "αθάνατο" δια μέσου των γενεών... κ' οι πριν κι εμείς κ' οι σημερινοί, τους αγαπούν το ίδιο... ΓΙΑΤΙ;;; το τραγούδησε το All Shook Up και ο David Hill και άλλοι και άλλοι... ίδιο είναι, δεν αλλάζει... εξαιρώντας το mmmmm mmmmm ... γιατί μένει στον Elvis ; οψόμεθα... Ένα ακόμα όμορφο άρθρο ενημέρωσης, από τον CHE, που καλοπερνάει με τα ταξίδια του, αλλά που κάνει και φιλότιμο ρεφενέ μαζί μας... Καλή Συνέχεια !!! |