ελληνική μουσική
    816 online   ·  210.833 μέλη

    Ο Cliff επηρέασε την μουσική των Metallica, και με τις πινελιές του δημιουργήθηκαν μεγάλες επιτυχίες.

    Cliff Burton (1962-1986)

    Γράφει ο Ντίνος (seras)
    8 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 05 Ιούλ 2009

    O Cliff ασχολήθηκε με τη μουσική και ειδικότερα με τις κλασσικές σπουδές και το πιάνο, έπειτα από προτροπή του πατέρα του. Οι γονείς του, Jan και Ray Burton ήταν Άγγλοι μετανάστες, ενώ είχε και δυο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Scott και την Connie. Ασχολήθηκε με το μπάσο στα 13 του χρόνια όταν χάθηκε ο αδερφός του Scott και υποσχέθηκε στους δικούς, ότι θα γίνει ο καλύτερος μπασίστας για χάρη του Scott. Αποφοιτώντας από το σχολείο σπούδασε μουσική στο Chabot Junior College της California, πέρασε από κανα δυο μπάντες μέχρι που το 1982 τον ανακαλύπτουν οι James Hetfield και Lars Ulrich και του προσφέρουν θέση στους προσχηματισμένους τότε Metallica..

    Cliff Burton (1962-1986)Ενας από τους καλύτερους μουσικούς που έχει περάσει από τη Heavy Metal και όχι μόνο. Χαρισματικός μπασίστας και μουσικός, που με τις καινοτομίες του και το μοναδικό στυλ που διέθετε ξεχώρισε σε μια μπάντα που έγραψε ιστορία...με το παίξιμο του έχει κάνει πολλούς κιθαρίστες να ζηλεύουν τα σόλο του.. Ο Cliff είχε ως μουσικές επιρροές πολλούς μπασίστες αλλά και πολλούς κιθαρίστες..μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: Geezer Butler, Phil Lynott, Lemmy Killmister, Ritchie Blackmore, Ulrich Roth, Jimmy Hendrix, και Tony Iommi.

    Ο Cliff επηρέασε την μουσική των Metallica, και με τις πινελιές του δημιουργήθηκαν μεγάλες επιτυχίες. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τους Metalllica λεγόταν "Kill 'em all" και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του ΄83. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και το 2ο άλμπουμ με τίτλο "Ride the Lightning"...Όσοι έχουν ακούσει αυτά τα άλμπουμ πιστεύουν πως ο Cliff είχα ακόμα πολλά να προσφέρει.. Δυστυχώς όμως το ταλέντο του ακούστηκε για τελευταία φορά στο άλμπουμ "Master of Puppets" που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του ΄86..

     

    27 Σεπτεμβρίου 1986..Ημερομηνία πλήγμα για την μουσική, τους Metallica και όλους τους fan του Cliff Burton..


    Οι Metallica εκείνο το βράδυ βρίσκονταν στο δρόμο μεταξύ Κοπεγχάγης και Στοκχόλμης, όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η τελευταία συναυλία της ευρωπαϊκής “Damage Inc.” περιοδείας τους με σκοπό την προώθηση του “Master of Puppets”.Στο λεωφορείο τα μέλη του συγκροτήματος έχοντας μια μικρή διαφωνία για το σε ποια κουκέτα θα κοιμηθεί ο καθένας τράβηξαν χαρτιά. Στον Cliff, που τράβηξε τον άσσο μπαστούνι έλαχε να κοιμηθεί στην κουκέτα του Kirk Hammett. Αργότερα εκείνο το βράδυ ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το λεωφορείο να ανατραπεί. Ο Cliff Burton πετάχτηκε από το παράθυρο της κουκέτας στην οποία κοιμόταν και είχε καταπλακωθεί από το αναποδογυρισμένο λεωφορείο. Όταν οι υπόλοιποι βγήκαν έξω βρήκαν τον Cliff αναισθητοποιημένο. Δυστυχώς το κακό είχε συμβεί...

    Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι έπεσε σε πάγο, όμως ο Hetfield δηλώνει ότι ο πάγος δεν βρέθηκε ποτέ. Στην κατάθεση του αναφέρει, ότι ο οδηγός ήταν μεθυσμένος ή τουλάχιστον απρόσεκτος. «Περπατούσα αρκετές ώρες στο σημείο, αλλά πάγο δεν βρήκα». H έκθεση της αστυνομίας αναφέρει, ότι η θερμοκρασία του αέρα την ώρα εκείνη ήταν 37 βαθμούς Φαρενάιτ, συνθήκες μάλλον ακατάλληλες για πάγο.

    Η σωρός του αδικοχαμένου Cliff στάλθηκε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτεφρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1986...

    Μετά το θάνατο του, οι Metallica κυκλοφόρησαν το αφιέρωμα ντοκιμαντέρ "Cliff 'Em All", προς τιμήν του. Είναι μια συλλογή βίντεο που γυρίστηκαν από τους οπαδούς, και τηλεοπτικά πλάνα γυρισμάτων..

    Τα χρόνια πέρασαν μα κανένας δεν ξέχασε τον Clifford Lee Burton...ζει ακόμα στις καρδιές μας, και στις μελωδίες των Metallica..

    Πηγες:

    www.Metallicaworld.co.uk/
    www.wikipedia.org
    www.e-bang.gr

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:Heavy MetalMetalΚαλλιτέχνες:Metallica



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18700   /   05.07.2009, 14:13   /   Αναφορά
    Αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους μπασίστες της εποχής του και όχι μόνο. Η χαρισματική φυσιογνωμία του έδωσε στους Metallica έναν ήχο αξεπέραστης δύναμης και ενέργειας που τους χάρισε μια θέση στους καλύτερους thrasers (Anthrax, Megadeth, Slayer και φυσικά Metallica). Από τους πιο γρήγορους μπασίστες. Λένε μάλιστα πως ο Hetfield όταν τον γνώρισε νόμιζε πως έπαιζε κιθάρα από την πολλή ταχύτητα. Σίγουρα θα έχετε όλοι αισθανθεί την εκρηκτική παρουσία του σε κομμάτια όπως το "For Whom The Bell Tolls", "Anaesthesia" καθώς και πολλά άλλα ακόμη. Οι φαν του συγκροτήματος σίγουρα θα έχουν προσέξει μια διαφορά στην ποιότητα του ήχου καθώς και σε όλη τη μουσική ήδη από το " And Justice For All...". Η απώλεια του Cliff συνέτριψε τη μπάντα που ποτέ δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Μπορεί να έφτιαξαν πολλές άλλες επιτυχίες ("Enter Sandman", "One", The Unforgiven"), όμως πάντα έλειπε εκείνο το μαγικό στοιχείο του Cliff. Σίγουρα είχε πολλά να δώσει ακόμα και αν ζούσε οι Metallica θα ήταν διαφορετικοί από ότι τους γνωρίζουμε σήμερα. R.I.P. Cliff (1962-1986).



    #20287   /   09.06.2010, 12:43
    Συμφωνώ στα περισσότερα, με την μόνη ένσταση στην δυσκολία ανάκαμψης των metallica. Θεωρώ ότι ο θάνατος του Cliff ήταν όντως μεγάλο πλήγμα, αλλά επίσης θεωρώ (άσχετα με το One και την επιτυχία του, που λίγο με απασχολεί), ότι το ...And Justice for All ήταν δισκάρα... Το να εξελίσσεται ένα σχήμα δεν είναι κακό... Και ο συγκεκριμένος δίσκος είχε απίστευτες μουσικές συνθέσεις, εκπληκτικό στίχο, και ένα concept, που του δίνει ενδιαφέρον, κατά την άποψή μου.
    Άλλα προβλήματα τους έφαγαν μετά το Black Album και όχι ο θάνατος του Cliff...

    #18701   /   05.07.2009, 14:14   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική δημοσίευση αγαπήτε συμφορουμιστή seras.:p
    #18703   /   05.07.2009, 18:21   /   Αναφορά
    Ωραίο άρθρο seras, πρόσφατα είδα το cliff 'em all!
    #18704   /   05.07.2009, 18:40   /   Αναφορά
    Πολύ καλός μπασίστας και σίγουρα οι Metallica δεν θα ήταν έτσι χωρίς αυτόν
    #18705   /   05.07.2009, 20:55   /   Αναφορά
    Τρομερό άρθρο....ο cliff θα είναι ο καλύτερος μπασίστας της heavy metal........θα τον αγαπάμε όλοι για πάντα και άξιζε ένα άρθρο για πάρτη του......
    #18706   /   05.07.2009, 21:23   /   Αναφορά
    Εαν ο Cliff δεν είχε πεθάνει, οι Metallica θα βγάζαν πολύ πιο νωρίς το Load, πολύ καλύτερο βέβαια, αλλά τέτοιου στυλ.

    Επίσης, κι αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα 'τανε πατίνι, οπότε περί ορέξεως...
    #18708   /   05.07.2009, 22:40   /   Αναφορά
    cliff enas k monadikos!akseperastos!a8anatos! oute hetfield oute mustaine
    #18709   /   05.07.2009, 22:52   /   Αναφορά
    Euxaristo osous afisan thetika sxolia.I dimosieusi tha diagrafi se mia evdomada peripou.
    #20285   /   09.06.2010, 10:33   /   Αναφορά
    Ένας θρύλος αναμφισβητητα.

    Μετά από αυτόν, η μουσική των metallica δεν θα είναι ποτέ η ίδια.



    RIP Cliff Burton

    Θα ζεις πάντα στις καρδιές μας...