αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

Hang - Ένα κρουστό μουσικό όργανο με νότες!

Μωρ΄τι ΄ν΄τούτο το ταψί; Ή μήπως κατέβηκαν εξωγήινοι; Τίποτα από τα δύο. Είναι ένα κρουστό, το hang.

Hang - Ένα κρουστό μουσικό όργανο με νότες!

Γράφει ο Νίκος (analystis)
1 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 09 Νοέ 2009

Λίγες μέρες πριν, γνώρισα κάτι που ακόμα και εσείς, που πολλοί είστε μουσικοί, να το αγνοείτε. Βοηθούσα, λοιπόν (τώρα το πώς και το γιατί είναι μια άλλη ιστορία) σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις σε επαρχιακό μουσείο οι οποίες μεταξύ άλλων περιλάμβαναν και αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Την αφήγηση παραμυθιού – παράσταση είχε αναλάβει μια από τις γνωστές στο χώρο Παραμυθούδες.

Λίγες ώρες πριν από την παράσταση, έρχεται στο χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση και μας συστήνει τον συνεργάτη της ο οποίος, αν μη τι άλλο, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος λόγω ενδυματολογικού ύφους, σαν να είχε βγει και αυτός από κάποιο ανατολίτικο παραμύθι, από τον “Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες” να πούμε.

“Να σας συστήσω τον συνεργάτη μου”, λέει η Παραμυθού, “θα με συνοδεύσει με μουσική στην αφήγηση, αφού παίζει ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο”

Η περιέργειά μου κεντρίστηκε έντονα. Είδα τον μουσικό να κρατά μια θήκη που είχε μέσα το όργανο, σαν στρογγυλή βαλίτσα. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η ώρα της παράστασης. Παιδάκια, μαμάδες και λοιποί μαζεύτηκαν, και ο μουσικός έβγαλε από τη θήκη ένα πράγμα γκρί σκούρο μεταλλικού χρώματος σαν ιπτάμενο δίσκο, σαν δύο στρογγυλά ταψιά κολλημένα που στην επιφάνειά τους είχαν επίσης στρογγυλά βαθουλώματα. Πήγα κοντά στο μουσικό, ο οποίος φανερά ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον μου με κατατόπισε για το όργανο αυτό που λέγεται Hang. Άρχισε μάλιστα να παίζει και τότε κατάλαβα γιατί η Παραμυθού τον ήθελε δίπλα της. Ο ήχος του οργάνου, αν και κρουστό, είναι κυριολεκτικά παραμυθένιος. Μοιάζει λίγο με καμπανάκια, με μεταλλόφωνο, με άρπα, είναι μελωδικός και απαλός και ήταν το ιδανικότερο μουσικό χαλί για την αφήγηση, καθώς κάθε άλλο μουσικό όργανο θα κάλυπτε και θα κυριαρχούσε πάνω στη φωνή της αφηγήτριας.

Hang - Ένα κρουστό μουσικό όργανο με νότες!

Το Hang, λοιπόν, δεν είναι ούτε παραδοσιακό μουσικό όργανο, όπως λανθασμένα αρχικά νόμιζα ότι ο ιδιόμορφος μουσικός το είχε φέρει από τα βάθη της ανατολής, ούτε με αρχαίες καταβολές. Το Hang είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στη Βέρνη της Ελβετίας. Όπως είπα και παραπάνω έχει τη μορφή “ιπτάμενου δίσκου” με δύο ειδικά επεξεργασμένα ατσάλινα ημισφαίρια διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών. Στο πάνω μέρος του (πλευρά Ding) έχει επτά ή οκτώ στρογγυλές λακουβίτσες, ανάλογα με τον τύπο του (μπάσο ή πρίμο) ενώ από στην κάτω πλευρά (Gu) έχει μια οπή στο κέντρο. Οι λακουβίτσες αντιστοιχούν σε νότες μιας οκτάβας και είναι κυκλικά τοποθετημένες στο όργανο.

Ο οργανοπαίχτης του Hang το τοποθετεί συνήθως οριζόντιο στην ποδιά του ενώ κάθεται, ενώ εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί σε σταντ ή να κρατηθεί κάθετο. Οι ήχοι και οι νότες παράγονται από την κρούση των δακτύλων και των χεριών είτε στις λακουβίτσες είτε και στο υπόλοιπο μεταλλικό σώμα του Hang και ανάλογα με την τεχνική και την ικανότητα του κάθε οργανοπαίχτη παράγονται ήχοι μεγάλης ποικιλίας σε χροιά και τονικότητα. Φυσικά, οι μουσικοί που παίζουν Hang είναι αυτοδίδακτοι, αφού το όργανο αυτό δεν διδάσκεται σε κανένα ωδείο ούτε είναι εύκολο να βρεις κάποιον όχι μόνο να παίζει, αλλά να κατέχει ένα τέτοιο όργανο.

 

Το Hang έχει κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία από τους κατασκευαστές του στη Βέρνη της Ελβετίας. Κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 2000 από τους Felix Rohner και Sabina Schδrer που έχουν μια μικρή εταιρεία – εργαστήριο την PANArt Hangbau A.G., όπου και έχει κατασκευαστεί κάθε Hang που υπάρχει στον κόσμο. Αν και νέο όργανο, έλκει την έμπνευσή του από τις εθνομουσικολογικές μελέτες των κατασκευαστών σε κρουστά όργανα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ μουσικής της Φρανκφούρτης το 2001. Οι κατασκευαστές τροποποίησαν το όργανο το 2006 (2ης γενιάς Hang) προσθέτοντας μπρούτζινα στοιχεία στο ατσάλινο σώμα ενώ την άνοιξη του 2008 ανακοίνωσαν την κατασκευή του Integral Hang με αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις στις τονικότητες σε σχέση με τα προηγούμενα. Σε κάθε Hang αναγράφεται στο κάτω καπάκι “Gu” κοντά στον “ισημερινό” που ενώνονται τα δύο καπάκια το λογότυπο της PANArt, το Serial Number του κομματιού, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της κατασκευής του και οι υπογραφές των κατασκευαστών.

Η μεγάλη πλάκα γίνεται όταν θέλει κάποιος να αποκτήσει ένα Hang. Μέχρι το 2006, το Hang δεν ήταν πολύ γνωστό και μπορούσε σχετικά εύκολα να αποκτηθεί κατόπιν παραγγελίας. Όταν όμως άρχισε να γίνεται γνωστό (κυρίως μέσα από το youtube) η ζήτηση άρχισε να ξεπερνά την παραγωγή ενός μικρού εργαστηρίου και οι κατασκευαστές σταμάτησαν τις πωλήσεις Hanghang (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι ο πληθυντικός του Hang…) μέσω εμπόρων και απαιτούσαν από τους ενδιαφερόμενους να στείλουν ταχυδρομικά μια επιστολή που να ζητούν την αγορά ενός Hang και να τους βάζουν σε λίστες αναμονής στις οποίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσοι στέλνουν γράμμα θα αποκτήσουν και το όργανο.

Άρχισαν πλέον να επιλέγουν την πελατεία τους και από το ύφος των επιστολών αλλά και ζητώντας ραντεβού από τους υποψήφιους αγοραστές. Ο μουσικός που είδα εγώ να έχει hang, μου είπε όλο περηφάνια ότι το παρέλαβε σε χρόνο ρεκόρ, σε μόνο τρεις εβδομάδες από τότε που πήραν οι κατασκευαστές το γράμμα του. Πάντως, το τελευταίο Hang πωλήθηκε στις αρχές του 2009, και η παραγωγή τους έχει σταματήσει προς το παρόν διότι οι κατασκευαστές κάνουν έρευνα και δοκιμές για τη βελτίωση και εξέλιξη των Hanghang.

 

 

 

 

 

 

Πηγές

Wikipedia, Hang (musical instrument)

http://www.hangblog.org/panart/Booklet_englisch_GzD1.pdf

http://www.hang-music.com/forum/

 

 


Tags
Μουσικά Όργανα:ΆρπαΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Στείλε το άρθρο σου

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Administrator
#19172   /   09.11.2009, 01:17   /   Αναφορά
Απίστευτο όργανο, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ οτι αυτός ο ήχος που ακούγεται στο βίντεο είναι από κάτι που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο! Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρόκειται για νέο μουσικό όργανο. Δεν ξέρω καν αν έχω ξανακούσει αυτή τη φράση ποτέ. "Νέο μουσικό όργανο"...Μπράβο Νίκο :)
#19173   /   09.11.2009, 07:45   /   Αναφορά
Καταρχήν είναι πράγματι απίστευτη η φράση από μόνη της

"νεο μουσικό όργανο".Είχα μαγευτεί απίστευτα όταν το πρωτάκουσα.

Πως να το περιγράψεις το όργανο αυτό;

Κρουστό; Ρυθμικό; Ατμοσφαιρικό;Ό,τι και να πεις δεν θα είναι αρκετό.

Μόνο αν το ακούσεις.Παραθέτω ένα βίντεο που έχει τον αυτοσχεδιασμό μου πάνω

σε μια μελωδία που έπαιξε κάποιος hang-παίχτης (;;;;).#19174   /   09.11.2009, 07:46
χα, φαίνεται δεν πιάνουν τα embed ιδώ.http://www.youtube.com/watch?v=2jbuoywzhbw

#19175   /   09.11.2009, 08:01   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον αρθρο.Δεν έχω λόγια! Φανταστικό.. φυσικά και δεν ήξερα ότι υπήρχε το hang.Ο ηχος του είναι όντως ατμοσφαιρκός και σε ταξιδεύει... όντως ένα μουσικό όργανο που μοιάζει να έχει βγει από έναν άλλο κόσμο (ή μια άλλη εποχή!)

Υ.Γ. Εμένα μου θυμίζει στρογγυλή ασπίδα της ανατολής στο μεσαίωνα!
#19176   /   09.11.2009, 08:51
Πρώτη φορά που είδα και άκουσα αυτό το μαγικό μουσικό όργανο ήταν πρίν 2 χρόνια περίπου στο Παρίσι έξω απ το Πάρκο Πομ μπι ντου και έμεινα να κοιτάζώ.Είναι όντως μαγικός ο ήχος που βγάζει.Πήρα και το σι ντι που πούλαγε ο ίδιος ο μουσικός που έπαιζε αλλά στην ακρόαση το συναίσθημα ...δεν ηταν το ίδιο.

Τέτοια ωραία πράγματα πρέπει να συμβαίνουν στους δρόμους του κόσμου!


#19179   /   09.11.2009, 11:36
A ρε συμπεθερε! Και εγω εξω απο το Πομπιντου πρωτοακουσα hang, ρεπει να μιλαμε για τον ιδιο παικτη.

#19177   /   09.11.2009, 11:29   /   Αναφορά
ακρως τρελος ηχος λες κ ειναι στον παραδεισο...ξερουμε ακριβως απο που μπορουμε να βρουμε???
#19178   /   09.11.2009, 11:33   /   Αναφορά
Eξαιρετικο αρθρο.Το Hang ειναι οντως απο τα πιο ενδιαφεροντα οργανα εκει εξω. Ειχα την τυχη να δω (3 φορες μαλιστα) μουσικους του δρομου να το χρησιμοποιουν και πραγματικα, στα χερια ενος καλου παικτη ο ηχος του ειναι μαγευτικος.Το προβλημα με την αποκτηση του δεν ειναι μονο η τεραστια αναμονη αλλα και η τιμη του, που ευκολα παει πανω απο 2000 ευρω.Σαν μια πιο φτηνη και πιο ευκολα αποκτησιμη ενναλακτικη υπαρχει το παρομοιου υφους Hapihttp://www.hapitones.com/
#24633   /   17.05.2012, 00:11

to pio prosfato hang pou ida na polite kanei 7,000 twra apo ekei kai pera apla elpizoume na pesei h timh tou... :-)


#19180   /   09.11.2009, 14:41   /   Αναφορά
Το είδα στην Βαρκελώνη που έπαιζε ένας τυπάκος. Απίστευτο όργανο, μου κέντρισε την περιέργεια και ρώτησα πώς παίζεται (με την έννοια πώς βγαίνουν νότες). Είναι πολύ όμορφο και έχει πολύ soothing ήχο (δεν βρίσκω την ακριβή λέξη στα ελληνικά).

Ωραίο το wok (που λέει και η κολλητή μου που είχαμε πάει παρέα στη Βαρκελώνη). :-)

#19181   /   09.11.2009, 19:21   /   Αναφορά
Πολύ καλό άρθρο..μπράβο...Ηδη ψάχνω για κάποιο Vsti να βρω με αυτόν τον ήχο....
#19182   /   09.11.2009, 20:14   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον όργανο,δυστυχώς όμως πολύ ακριβό (πρός το παρόν).Υποψιάζομαι πάντως πως οι κατασκευαστές του εμπνεύστηκαν και από μουσικά όργανα τής Κίνας.Πραγματικά,είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός οτι πρόκειται γιά νέο μουσικό όργανο,καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ίσως (δηλαδή από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν τά ηλεκτρικά μουσικά όργανα) που το "οπλοστάσιο" τής μουσικής εμπλουτίζεται μέ ένα καινούργιο εκφραστικό μέσον.Φαντάζομαι δέ οτι όλο και κάποιος από τούς αυτοδίδακτους αυτούς μουσικούς κάποια στιγμή θά "συστηματοποιήση" τίς γνώσεις του ώστε να αναπτύξη μιά μέθοδο διδασκαλίας δι'ημάς τούς υπολοίπους.Επίσης ελπίζω πως,αφού πλέον το όργανο αρχίζει να γίνεται γνωστό στό ευρύ κοινό,θά πέση και η τιμή του σύντομα ώστε να γίνη πιό προσιτό σέ όσους θέλουν να το αποκτήσουν,χωρίς να περιμένουν σέ λίστες αναμονής ωσάν να πρόκειται να αγοράσουν τζίπ 4x4 ("αγροτικόν" μέ fume τζάμια και GPS..).(Οπως επίσης ελπίζω οτι οι κατασκευαστές τού εν λόγω οργάνου δέν θα ζητούν πλέον ραντεβού μέ τους υποψήφιους αγοραστές,διότι αυτό μάς έλειπε τώρα,νά τρέχουμε χειμωνιάτικα στίς Ελβετίες..)
#19183   /   09.11.2009, 22:13   /   Αναφορά
Υπέροχος, μαγευτικός ήχος, πραγματικά είναι σαν να φαντάζομαι ένα νυχτερινό έναστρο τοπίο στην έρημο ακούγοντάς το!
#19184   /   10.11.2009, 01:21   /   Αναφορά
Η ανάλυση και τα στοιχεία που έδωσες φίλε (και όχι μόνο) Analysti είναι απολύτωςΕίχα βρει τυχαια στο youtube κάποια βίντεο με αυτό το όργανο πριν 3 χρόνια περίπου και πέρσυ το άκουσα live στη Βαρκελώνη. Απίστευτο όργανο... είχα προσπαθήσει να βρω καμία άκρη μήπως αγοράσω κανένα αλλά είδα τα δύσκολα και το άφησα προς το παρόν...
#19185   /   10.11.2009, 08:22   /   Αναφορά
Ευχαριστώ όλους για την ανάγνωση για τα σχόλια και για τα καλά σας λόγια, χάρηκα πολύ που σας άρεσε η δημοσίευση αλλά και το hang.

Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο, στο βιντεάκιhttp://www.youtube.com/watch?v=R-tmBX8fDugέχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η απόδοση του γνωστού blues "Summertime" με ηλεκτρική κιθάρα και hang.
#20720   /   16.08.2010, 01:35   /   Αναφορά
analystis ευχαριστούμε πάρα πολύ για το άρθρο! Κατατοπιστικότατο θα έλεγα :)
#24632   /   17.05.2012, 00:05   /   Αναφορά

ax!!! 5 mhnes twra psaxnw na vrw POS tha agorasw ena... :-/

#29453   /   10.05.2016, 20:50   /   Αναφορά
Καλησπέρα στην παρέα

Οποίος ενδιαφέρεται για μια ακόμα φθηνότερη και ελληνική κατασκευή παρόμοιου ύφους με το Hang μπορεί να επισκεφθεί την σελίδα μου στο fb THESS DRUM ή στο τηλέφωνο 6943263661για πληροφορίες .
#29794   /   11.08.2018, 17:02   /   Αναφορά
Εξαιρετικό άρθρο και εξαιρετικό όργανο,δεν γνώριζα την ύπαρξη του μέχρι χθες βράδυ που ένας Έλληνας νεαρός στην Πλατεία στην Μύρινα της Λημνου με μάγεψε με το παίξιμο αυτού του οργάνου._