ελληνική μουσική
    536 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    In The Court Of The Crimson King


    Ενότητες
    Το ξεκίνημα και η δημιουργία των King Crimson
    Ο δίσκος
    Τα τραγούδια
    Η ηχογράφηση
    Γράφει ο Βαγγέλης (Moonchild92)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 14 Νοέ 2009

    Τα τραγούδια

    Σε πρώτο επίπεδο τα πάντα μοιάζουν υπερβολικά απλά, προσιτά, ως και απλοϊκά, τόσο στο μουσικό όσο και στο ηχοληπτικό επίπεδο. Αφήνεται έτσι ο ακροατής να παρακολουθήσει με ευκολία τις μελωδίες, τους ρυθμούς και την εξέλιξη των πέντε τραγουδιών, τα οποία είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχει εδώ τουλάχιστον μία στιγμή συγκίνησης για τον καθένα μας και ανεξάρτητα από τις μουσικές μας προτιμήσεις, γι' αυτό και ο δίσκος αυτός αγαπήθηκε και βρήκε τόσο πλατιά απήχηση, που συγκρίνεται μόνο ίσως με αυτήν που θα επιφυλασσόταν έπειτα από λίγα χρόνια για το "Dark Side of the Moon" των Pink Floyd. Η ανυπέρβλητη όμως μουσικότητα, καθώς και η διαχρονικότητά του, συνίστανται στο γεγονός ότι εδώ κρύβεται μία τουλάχιστον έκπληξη σε κάθε καινούριο άκουσμα που επιχειρούμε. Πίσω από τη φαινομενική απλότητα βρίσκεται μια δουλειά υψίστης μουσικής και τεχνικής έμπνευσης. Οι ρυθμικές αξίες είναι ιδιαίτερες και μεταβάλλονται συνεχώς, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τη συνολική ηχητική ατμόσφαιρα.

    Ο δίσκος ξεκινά και για τριάντα δευτερόλεπτα ακούμε διάφορες νότες από ένα χαλασμένο εκκλησιαστικό όργανο. Και εκεί που περιμένουμε να προχωρήσουν σε κάποια ανάπτυξη πάνω σε αυτούς τους σχετικά απαλούς ήχους, βομβαρδιζόμαστε στην κυριολεξία από έναν καταιγισμό έντονων ακόρντων παραμορφωμένης κιθάρας που παίζουν ένα απλό αλλά μανιασμένο θέμα με τη συνοδεία ενός σαξοφώνου που ουρλιάζει. Η εικόνα συμπληρώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα από μια παραμορφωμένη φωνή που βγάζει τρομαγμένους στίχους συνοδευόμενη από στακάτα πλέον ακόρντα. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, αφού ακολουθούν συνεχείς αυτοσχεδιασμοί του σαξοφώνου και της κιθάρας, εντυπωσιακές αλλαγές ύφους, και όλα κυλούν σε ένα μοτίβο που σε καθηλώνει. Το τραγούδι "21st Century Schizoid Man" που ανοίγει το δίσκο είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο των King Crimson και στον ήχο αυτό θα βασίσουν ένα μεγάλο μέρος της πορείας τους σε όλα τα επόμενα χρόνια.

    Αν μείνει όμως κανείς μόνο εδώ, έχει χάσει την ουσία του δίσκου και συνολικά των King Crimson, διότι αυτό που ακολουθεί έπειτα από επτάμιση περίπου λεπτά και ύστερα από το καθαρά τζαζίστικο φινάλε του πρώτου τραγουδιού, είναι ένα από τα πιο γλυκά και ευχάριστα μελαγχολικά (όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο) τραγούδια που έχετε ποτέ ακούσει. Είναι η μόνη σύνθεση του δίσκου που μένει σε όλη τη διάρκειά της πιστή στο αρχικό κλίμα της (I Talk Τo Τhe Wind) και κυριαρχείται από το αιθέριο φλάουτο του McDonald. Ακολουθεί το πιο γνωστό τραγούδι του δίσκου, αυτό που έβαλε τους King Crimson σε κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και αυτό που ακουγόταν σε κάθε πάρτι της εποχής. Μιλάμε φυσικά για το επιβλητικό "Epitaph" που ξεκινά με ρόλα κρουστών και κιθάρες, αλλά στη συνέχεια τα ηνία παίρνουν τα διπλά mellotron και τα φωνητικά. Ώρες ώρες τείνει να πέσει σε μονοπάτια που θυμίζουν έντονα Moody Blues, αλλά η ιδιαίτερη ενορχήστρωσή του και η διαδρομή που παίρνει μετά το τέταρτο λεπτό το διαχωρίζουν πλήρως από κάθε άλλη ανάλογου ύφους απόπειρα.

    Η συνέχεια συγγενεύει αρκετά σε ύφος με το "I Talk Τo Τhe Wind", αλλά όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Fripp, πλατειάζει προς το τέλος του και οι αυτοσχεδιαστικοί πειραματισμοί εκτείνεται σε μεγάλο μάκρος, με φόβο να χαθεί η προσήλωσή μας από την ακρόαση του δίσκου. Ίσως όμως αυτό να είναι και θετικό, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ακόμη πιο έντονη αντίθεση κατά τη μετάβασή μας στο τελευταίο κομμάτι, το επικό "The Court Οf Τhe Crimson King", με τα καθηλωτικά κρουστά και το mellotron που στηρίζουν τα πρώτα του μέτρα, και μέχρι να μπει η φωνή, που συνοδεύεται μόνο από μια ακουστική κιθάρα. Η σύνθεση αυτή αποτελεί την αδιαμφισβήτητη κορύφωση του δίσκου και κατά τη διάρκειά της θα παρελάσουν όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μουσικής γραφής των King Crimson. Η έξοδος είναι ηρωική και διθυραμβική. Σε ωθεί να σπεύσεις να ακούσεις και πάλι όλο το δίσκο από την αρχή, κάτι που είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι οι μουσικοί έχουν πετύχει στο έργο τους.

     

    Επόμενο: Η ηχογράφηση



    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesHeavy MetalMetalRockΜουσικά Όργανα:ακουστική κιθάρακιθάραΚαλλιτέχνες:Paul McCartneyFrank ZappaJimi HendrixPink Floyd



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19211   /   14.11.2009, 23:20   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό συγκρότημα! Πολύ καλό και το κείμενο αλλά εξαιρετικά κουραστικό... Ίσως θα έπρεπε να το κάνεις πιο συμπιεσμένο από το πρωτότυπο... Good Job!
    #19212   /   15.11.2009, 01:01   /   Αναφορά
    Φοβερο αλμπουμ και μια φοβερη μπαντα...
    #19218   /   16.11.2009, 10:24
    Μπράβο Moonchild για τη δημοσίευση. Το γεγονός ότι από τόσο μικρή ηλικία έχεις ανακαλύψει αυτόν το δίσκο και, κυρίως, έχεις εμβαθύνει σε αυτόν, θα σε βοηθήσει πολύ στο μέλλον να "διαμορφωθείς", τόσο ως μουσικός, όσο και ως άνθρωπος. Τούτο, βέβαια, θα το καταλάβεις σε μερικά χρόνια ....



    Εγώ θα επαναλάβω αυτό που έχω γράψει και στο φόρουμ : Το ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ αυτού του δίσκου είναι αυθύπαρκτο και αυτόνομο και, φυσικά, πολύ υψηλού επιπέδου. Προτείνω να διαβάσετε ΜΟΝΟ τους στίχους, χωρίς να ακούτε το δίσκο, να "χαθείτε" στη μαγεία του λόγου του στιχουργού / ποιητή PETER SINFIELD [από τους μεγαλύτερους ροκ ποιητές]. Ένας λόγος ονειρικός και συνάμα απόλυτα προσγειωμένος ... οι ιστορίες του ακουμπούν αφενός στο "παραμύθι" κι αφετέρου στη σκληρή / ωμή πραγματικότητα .... Υπάρχουν εδώ και ... 40 χρόνια σε αυτόν το δίσκο και περιμένουν τις επόμενες γενιές να τις ανακαλύψουν ....

    #19221   /   16.11.2009, 18:15   /   Αναφορά
    τρομερό συγκρότημα...........άφησε εποχή.......:):)
    #19294   /   07.12.2009, 20:33
    Πολύ καλός δίσκος. Έμεινα έκπληκτος με τις καταπληκτικές μελωδίες του συγκροτήματος. Έχω ξέρετε ένα χούι να θέλω να αποκτήσω όποιον δίσκο για τον οποίον ακούω καλά λόγια. Άλλες φορές έμεινα απογοητευμένος και άλλες φορές ενθουσιάστηκα οπως στην περίπτωση του δίσκου του άρθρου. Μάγκες οι τύποι και κυρίως ικανοποιούν τα γούστα μου.