ελληνική μουσική
    517 online   ·  210.842 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Σαλίνα: νέα φωνή, δυναμικό ντεμπούτο!

    Η Σαλίνα δίνει συνέντευξη στο MusicHeaven λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ κι ενώ το Πονάει Η Αγάπη παίζεται ήδη από τα ραδιόφωνα! Συγκρατείστε αυτό το όνομα!

    Σαλίνα: νέα φωνή, δυναμικό ντεμπούτο!

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 03 Φεβ 2010

    Σαλίνα, λύσε μου πρώτα μια απορία πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη. Το «Σαλίνα» είναι το πραγματικό σου όνομα;
    Είναι το χαϊδευτικό μου. Με φωνάζουνε Σαλίνα από τότε που με θυμάμαι, αλλά με έχουν βαφτίσει Θεσσαλία!

    Θεσσαλία; Πολύ ωραίο όνομα και καθόλου συνηθισμένο!
    Έχεις δίκιο. Ούτε στην Κύπρο –γιατί από κει είμαι- είναι συνηθισμένο.

    Στην Κύπρο γεννήθηκες;
    Όχι, γεννήθηκα στο Λονδίνο, έζησα στην Κύπρο, σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, μετά πήγα στην Αμερική και τώρα είμαι εδώ!

    Και η Θεσσαλία; 
    Καμία σχέση! Η γιαγιά μου λεγόταν Θεσσαλία αλλά κανένας από την οικογένεια δεν ήταν από κει. Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω πως προέκυψε το όνομα αυτό στην οικογένεια. Ωραίο όνομα, δεν λέω, αλλά δεν γιορτάζω ποτέ!

    Πες μας λίγα λόγια για τις σπουδές σου.
    Τελείωσα το Λύκειο στην Κύπρο και μετά πέρασα με υποτροφία από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασα υποκριτική και παράλληλα πέρασα στο τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήμουνα λίγο «τουρίστρια», πήγαινα δηλαδή μόνο για τις εξετάσεις, αλλά το τελείωσα. Έτσι είμαι στην Αθήνα από το 2000, με ένα διάλειμμα που έκανα στο Los Angeles για σπουδές υποκριτικής κινηματογράφου.

    Σαλίνα: νέα φωνή, δυναμικό ντεμπούτο!
    Τι αποκόμισες από την παραμονή σου στις Η.Π.Α.;
    Ήταν σαν να έζησα άλλη μια ζωή. Αυτό το εξάμηνο ήταν καθοριστικό γιατί νιώθω ότι πήρα πολλές εμπειρίες και γενικά ότι έμαθα πολλά περισσότερα απ’ όσα είχα μάθει 3 χρόνια στη σχολή. Βέβαια στην Αθήνα σπούδασα υποκριτική θεάτρου ενώ στις Η.Π.Α. σπούδασα υποκριτική κινηματογράφου, η οποία είναι εντελώς διαφορετική έστω κι αν θεωρούμε στην Ελλάδα πως αν είσαι ηθοποιός τα κάνεις όλα. Η Αμερική ήταν μεγάλο σχολείο σε όλα τα επίπεδα.

    Και γιατί δεν έμεινες εκεί;
    Για διάφορους λόγους. Υπήρχαν από τη μια πρακτικοί λόγοι, όπως π.χ. η έκδοση βίζας, αλλά είχα και προσωπικούς λόγους.

    Πάντως, οι βασικές σου σπουδές είναι στην υποκριτική. 
    Θα έλεγα ότι είναι γενικότερα στο καλλιτεχνικό κομμάτι γιατί από πολύ μικρή έχω κάνει και χορό, μπαλέτο, πιάνο, μουσική, θεωρίες σολφέζ κ.λπ. Έχω ασχοληθεί πιο πολύ με το μιούζικαλ, επειδή έχει να κάνει περισσότερο με μουσική και χορό, οπότε οι γνώσεις μου δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην υποκριτική.

    Έχεις παίξει σε κάποια έργα;
    Την πρώτη χρονιά που τελείωσα, ήμουνα στο Εθνικό Θέατρο όπου έπαιξα σε μία διασκευή της «Mary Poppins», που ήταν μιούζικαλ, και η επόμενή μου δουλειά ήταν το «Cabaret» στο Θέατρο Βεάκη, που ήταν κι αυτή μια πολύ ωραία δουλειά. Στη συνέχεια έπαιξα στην παράσταση «Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια» με τον Γιάννη Βούρο κι έκανα και κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση.

    Και πως δεν ακολούθησες το επάγγελμα της ηθοποιού και διάλεξες τελικά το επάγγελμα της τραγουδίστριας;
    Μάλλον αυτό με διάλεξε και όχι εγώ!

    Κατά τύχη συνέβη;
    Θα έλεγα ότι έγινε τη σωστή στιγμή. Θεωρώ ότι είναι μια συνέχεια πολύ φυσική από τη στιγμή που έχω ασχοληθεί ούτως ή άλλως με τη μουσική και το χορό. Άλλωστε το επάγγελμα του ηθοποιού έχει τέτοιες απαιτήσεις. Πολλοί ηθοποιοί τραγουδάνε γιατί είναι αναγκαίο είτε για τα μιούζικαλ είτε γενικά για τις παραστάσεις. Ήταν λοιπόν μια φυσική εξέλιξη. Τώρα για το πώς έτυχε, είχα κάνει σε ένα μπαράκι ένα live με τη δασκάλα της φωνητικής μου. Το μπαράκι αυτό το είχε ο τωρινός παραγωγός μου, ο Digi, κι εκεί με άκουσε και μου πρότεινε να κάνω ένα demo. Το demo έφερε το single, το single έφερε το δίσκο κι έτσι όλα βρήκαν το δρόμο τους.

    [photo02]
    Αυτή την εποχή ακούμε στο ραδιόφωνο το τραγούδι «Πονάει Η Αγάπη», το οποίο κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή (σ.σ. iTunes). Θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή;
    Πράγματι, το «Πονάει Η Αγάπη» κυκλοφορεί από την Warner μόνο σε ψηφιακή μορφή και έχουμε γυρίσει ήδη και το video clip. Σε φυσική μορφή θα βγει απευθείας το άλμπουμ με όλα τα κομμάτια, τέλη Γενάρη με αρχές Φεβρουαρίου.

    Πες μας ορισμένα πράγματα για το τραγούδι.
    Η μουσική είναι του Ανδρέα Λάμπρου και οι στίχοι της Ρεβέκκας Ρούσση. Είναι ένα Pop/Rock κομμάτι και από τα αγαπημένα μου από το δίσκο. Συνδυάζει όλα τα στοιχεία, είναι πολύ ραδιοφωνικό και σίγουρα μου πάει.

    Οφείλω να πω ότι το τραγούδι πράγματι σου πηγαίνει και έχει όλα τα φόντα να γίνει επιτυχία. Μια φορά να τ’ ακούσεις δεν το ξεχνάς. Η μόνη μου ένσταση είναι το σόλο που θα ήθελα να κρατήσει άλλο ένα μέτρο.
    Αυτό είναι το καλό! Να θες κι άλλο! Το έχω ακούσει από πολλούς που μου λένε ότι αυτό το τραγούδι δεν το βαριέσαι να το ακούς.

    Αυτό το είδος της Pop/Rock μουσικής που τραγουδάς, το επέλεξες η ίδια ή ήταν επιλογή του παραγωγού;
    Σκεφτόμασταν να κινηθούμε πιο πολύ προς την Pop αλλά η φωνή μου, και γενικά το στυλ μου, μάς πήγε πιο πολύ προς το Rock. Πάντως συμφωνήσαμε όλοι μαζί για το που και πως θα κινηθούμε.

    https://www.youtube.com/watch?v=IgeEPPIO0kY

    Προηγουμένως είπες ότι έχεις γυρίσει και το video-clip για το «Πονάει Η Αγάπη».
    Ναι, το video είναι πολύ κινηματογραφικό και εμφανίζεται ως guest ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί παλιά στο «Cabaret», σε ένα ρόλο που του πάει πάρα πολύ.

    Πού έγιναν τα γυρίσματα;
    Είχαμε δύο locations. Το ένα ήτανε στην Αρχιτεκτονική στου Ζωγράφου, όπου είναι ένα κομμάτι «live», και το άλλο σε ένα πολύ ωραίο σπίτι, αρχοντικό.

    Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept στο βίντεο;
    Έχει μία μεταφυσική dark ατμόσφαιρα αλλά καλύτερα να μη σου πω περισσότερα. Πάντως έχουμε βασιστεί πάνω στο τραγούδι, δηλαδή είναι μία σχέση με κάποιον που υπάρχει και δεν υπάρχει. Αν αυτό είναι στη φαντασία της γυναίκας ή έχει να κάνει με το ότι αυτός είναι νεκρός…

    Την πρώτη φορά που μπήκες στο στούντιο, ένιωθες άγχος;
    Την πρώτη φορά στο στούντιο, είναι αλήθεια πως είχα άγχος. Όμως, το στούντιο είναι ας πούμε σαν το γύρισμα μιας σκηνής και το live είναι σαν την παράσταση. Ούτως ή άλλως έχω ξαναμπεί σε στούντιο για να ηχογραφήσουμε μέρη παραστάσεων, οπότε δεν μου ήταν κάτι τελείως άγνωστο.

    Είπες ότι τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη θα κυκλοφορήσει ο πρώτος σου δίσκος. Ποιος θα είναι ο τίτλος του;
    Δεν το ξέρουμε ακόμη. Δεν έχουμε καταλήξει. Μπορεί να δώσουμε τον τίτλο του single («Πονάει Η Αγάπη») ή το όνομά μου.

    Υποθέτω ότι θα κρατήσεις σκέτο το ‘‘Σαλίνα’’, χωρίς το επώνυμό σου.
    Ναι, είναι πολύ ιδιαίτερο από μόνο του οπότε δεν υπάρχει λόγος να βάλω και το επώνυμό μου.

    Ποιοι θα είναι οι συντελεστές του δίσκου;
    Παραγωγοί είναι ο Digi (Δημήτρης Χωριανόπουλος) και ο Απόστολος Κοσκινάς, οι οποίοι έκαναν και τις επαφές με τους δημιουργούς των τραγουδιών. Εκτός από το «Πονάει Η Αγάπη» του Ανδρέα Λάμπρου και της Ρεβέκκας Ρούσση, από δύο τραγούδια έγραψαν ο Απόστολος Κοσκινάς, η Ευρυδίκη και ο Ted Ζωγράφος, και από ένα ο Θάνος Παπανικολάου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, το οποίο στην ουσία είναι διασκευή ενός τραγουδιού που είχε γράψει και ερμηνεύει ο ίδιος πριν λίγα χρόνια (το «Όπου Κι Αν Πας») και μία μπαλάντα του Ποίμη Πέτρου. Στιχουργός σε 4-5 τραγούδια είναι η Ρεβέκκα Ρούσση και στα υπόλοιπα κομμάτια τους στίχους έχει γράψει ο Θάνος Παπανικολάου, η Εύα Λουκάτου, η Ευγενία Τρικουβέρτη και ο Δημήτρης Τσάφτας. Μιλάμε δηλαδή για 12 τραγούδια, αλλά μπορεί να έχουμε κι ως bonus track ένα ξένο κομμάτι.

    Διασκευή;
    Όχι. Είναι ένα τραγούδι του Ted Ζωγράφου στο οποίο έχει γράψει αγγλικούς στίχους η Gale Πέτρου.

    Εκτός από το «Πονάει Η Αγάπη», υπάρχει κάποιο άλλο τραγούδι που πιστεύεις ότι μπορεί να είναι το επόμενο single ή η επόμενη επιτυχία;
    Πραγματικά, όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι ένα κι ένα! Δυσκολευτήκαμε πολύ να διαλέξουμε ποιο θα είναι το πρώτο single. Συμφωνήσαμε μεν σ’ αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα τραγούδια που είναι εξίσου ωραία. Ο καθένας είχε κι ένα αγαπημένο και τελικά διαλέξαμε το «Πονάει Η Αγάπη» επειδή συνδυάζει τα πάντα. Έχει και το ροκ στοιχείο, είναι και ραδιοφωνικό, είναι και catchy…

    Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;
    Γενικά έχω πολύ υψηλούς στόχους. Πάντα είχα. Θεωρώ ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο για να φτάσω εκεί που ονειρεύομαι. Τα πράγματα πάνε πολύ καλά και πιστεύω ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα.

    Σαλίνα: νέα φωνή, δυναμικό ντεμπούτο!
    Προγραμματίζεις κάποιες ζωντανές εμφανίσεις;
    Ναι, κάνουμε πρόβες με την μπάντα μου και συζητάμε για κάποιες εμφανίσεις αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Σύντομα όμως θα έχουμε κλείσει.

    Σε συγκεκριμένο χώρο ή θα κάνετε εμφανίσεις σε διαφορετικούς χώρους;
    Μάλλον συνδυασμός και των δύο.

    Μόνοι σας ή με συνεργασίες;
    Για την ώρα μόνοι μας.

    Δεν είναι λίγο τολμηρή η επιλογή αυτή για έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη;
    Είναι. Τολμώ αλλά μ’ αρέσει! (γέλια) Φαντάζομαι ότι μέχρι να ξεκινήσουμε τις εμφανίσεις μας, σε περίπου ένα μήνα, θα έχει γίνει γνωστό το τραγούδι κι ίσως να έχει ακουστεί και ο δίσκος.

    Προφανώς θα ερμηνεύεις κι άλλα τραγούδια εκτός από αυτά του δίσκου.
    Ναι, ετοιμάζουμε και κάποιες διασκευές σε ξένα τραγούδια. Για ελληνικό ρεπερτόριο βάζουμε τα δικά μας τραγούδια και το live θα συμπληρώνεται με άλλα τόσα που θα είναι διασκευές ξένων κομματιών.

    Δεν υπάρχει ελληνικό τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που θα ήθελες να πεις;
    Υπάρχουν, αλλά έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε αλλιώς.

    Μπορείς να μας πεις μερικά από τα ξένα τραγούδια που σ’ αρέσουν;
    Αυτά που μ’ αρέσουν ή αυτά που θα τραγουδάω; Γιατί υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στα δύο.

    Θες να μας πεις ότι αυτά που σ’ αρέσουν δεν τα τραγουδάς;
    Εμένα μ’ αρέσουν πολύ dark κομμάτια, που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε live. Στις ζωντανές εμφανίσεις ο κόσμος πρέπει να διασκεδάζει.

    Υπάρχουν τότε τραγούδια που τα ερμηνεύεις χωρίς να σ’ αρέσουν;
    Σίγουρα μ’ αρέσουν. Απλά εννοώ ότι μόνη μου ακούω άλλα πράγματα, π.χ. ακούω Sivert Hoyem, που είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Επίσης ακούω 16 Horsepower. Για τα live, όμως, ετοιμάζουμε πιο χαρούμενα και πιο «ανεβαστικά» τραγούδια όπως, για παράδειγμα, κάποια κομμάτια της Pink, των Kings of Leon, το «We Are The People» των Empire Of The Sun κ.α. Φρέσκα τραγούδια δηλαδή.

    Σαλίνα: νέα φωνή, δυναμικό ντεμπούτο!
    Έχεις κάποια τραγουδίστρια, Ελληνίδα ή ξένη, σαν πρότυπο;
    Ελληνίδα όχι. Ξένες ναι, αλλά δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Από τραγουδίστριες μ’ αρέσει η Pink, η Amy Winehouse, η Duffy κ.α. Από άντρες μου αρέσει ο Jason Mraz. Έχω περάσει από διάφορες φάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Παλιά άκουγα έντεχνη ελληνική μουσική. Γενικά, όμως, ακούω όλα τα είδη. Θεωρώ ότι η μουσική έχει να κάνει και με τη φάση στην οποία βρίσκεσαι. Άλλη μουσική θ’ ακούσεις στο σπίτι, άλλη έξω… Εγώ, στη φάση που είμαι τώρα, ακούω dark. Μάλλον είμαι drama Queen ! (γέλια) Πιστεύω ότι αυτά τα τραγούδια έχουν βάθος και ερμηνεύονται σε πολλά επίπεδα, γι’ αυτό και μ’ αρέσουν.

    Ποιο ήταν το τελευταίο CD που αγόρασες;
    Το «Moon Landing» του Sivert Hoyem.

    Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει κάποιες «παράξενες» συνεργασίες μεταξύ των τραγουδιστών για τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Η Άννα Βίσση συμπράττει με τη Μαριώ, ο Δημήτρης Μητροπάνος με την Πέγκυ Ζήνα… Αν σε προσέγγιζε ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης τελείως διαφορετικού ρεπερτορίου, κι ενδεχομένως μουσικής που δεν ακούς, θα δεχόσουν να συμμετάσχεις στο πρόγραμμά του;  
    Πιστεύω πως ναι. Αν δηλαδή το δικό μου κομμάτι ήταν το ροκ μέρος του show, γιατί όχι; Ούτως ή άλλως βλέπουμε πλέον ότι τα σχήματα είναι ετερόκλητα και ότι χωράνε όλα σ’ ένα πρόγραμμα.

    Εσύ προσωπικά προτιμάς τις μουσικές σκηνές ή τα μεγάλα μαγαζιά;
    Προτιμώ τις μουσικές σκηνές. Και νομίζω ότι έτσι όπως πάει το πράγμα, οι μουσικές σκηνές θα ανεβαίνουν και οι λαϊκές πίστες θα «πέφτουν». Δεν ξέρω σε τι οφείλεται αυτό, αλλά βλέπω μια άνθηση του ροκ σε αντίθεση με το λαϊκό τραγούδι που σβήνει, τουλάχιστον για την ώρα.

    Με το διαδίκτυο πώς τα πας;
    Πολύ καλά! Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Ειδικά με το facebook είχα εθιστεί! (γέλια) Είχα ένα κόλλημα, αλλά νομίζω ότι όλοι το περνάνε. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι το Internet έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Το YouTube, το facebook και το myspace είναι χώροι όπου μπορείς να διαφημίσεις τη δουλειά σου και τις εμφανίσεις σου, πολύ γρήγορα, πολύ εύκολα και σε πολύ κόσμο. Αν αξίζεις και επιμένεις, έρχεται κάποια στιγμή η ευκαιρία. Δεν γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Προσωπικά έχω δουλέψει πάρα πολύ για να φτάσω σ’ αυτό το σημείο. Όλες αυτές οι σπουδές και οι εμπειρίες με οδήγησαν ως εδώ.

    Μετά τη στροφή που έκανες στην καριέρα σου, αν σου κάνανε τώρα ή στο άμεσο μέλλον μία πρόταση να ξαναπαίξεις σε μιούζικαλ, θα τη δεχόσουνα ή όχι;
    Το υποκριτικό μέρος της καριέρας μου μπορώ να το κάνω παράλληλα, αν αυτό είναι π.χ. μία συμμετοχή σε ταινία. Αυτό θα μ’ ενδιέφερε. Αλλά για συμμετοχή σε μιούζικαλ αυτό θα απαιτούσε χρόνο που δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τις απαιτήσεις της μουσικής καριέρας. Έτσι κι αλλιώς οι ηχογραφήσεις στο στούντιο και οι live εμφανίσεις μου θα κάλυπταν επαρκώς το μουσικό κομμάτι της καριέρας μου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνω και μιούζικαλ. Πάντως, το υποκριτικό κομμάτι δεν το έχω εγκαταλείψει. Όλα μπορούν να συνδυαστούν. Άλλωστε βλέπουμε και τραγουδιστές να κάνουν ταινίες.

    Γράφεις μουσική ή στίχους;
    Επειδή σπούδασα και ξέρω πιάνο, έγραφα κάποτε μουσική. Αλλά τώρα ασχολούμαι πιο πολύ με την ποίηση.

    Θα ακούσουμε στο μέλλον κανένα τραγούδι με δική σου μουσική ή στίχους;
    Σε μουσική δεν ξέρω, αλλά σε στίχους σίγουρα! (γέλια)

    Θα πήγαινες ποτέ σε εκπομπή τύπου X-Factor;
    Δεν θα πήγαινα ποτέ. Δεν κρίνω αυτούς που πάνε αλλά εγώ προσωπικά δεν θα επέλεγα αυτό τον τρόπο για να γίνω γνωστή λόγω της μεγάλης πίεσης και της έκθεσης.

    Αν σου έκαναν πρόταση να εμφανιστείς στην Eurovision;
    Νομίζω ότι δεν μου ταιριάζει, αλλά δεν είμαι και απόλυτη. Άλλωστε η εμβέλεια της Eurovision είναι πανευρωπαϊκή. Έχει ένα ενδιαφέρον, είναι μια γιορτή, αλλά δεν μ’ αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται ο διαγωνισμός. Είναι λιγότερο διαγωνισμός τραγουδιού και περισσότερο διαγωνισμός εντυπώσεων. Μ’ αρέσει να τη βλέπω αλλά δεν έχω σκεφτεί ποτέ να πάω. Όχι ότι άμα μου κάνανε πρόταση θα έλεγα «όχι», αλλά θα το σκεφτόμουνα.

    Σαλίνα, εκ μέρους του MusicHeaven σ’ ευχαριστώ πολύ!
    Κι εγώ  το ίδιο!

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20217   /   02.06.2010, 15:54   /   Αναφορά
    Πολύ καλή δουλειά!!!!!!!!



    #21286   /   11.12.2010, 11:32   /   Αναφορά
    Πολύ καλή δουλειά και η Σαλίνα είναι μια υπέροχη καλλιτεχνιδα και της εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή της!