αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Χρόνης Αηδονίδης - Νεκταρία Καραντζή: Άφραστον Θαύμα

Το διπλό τούτο cd με το γενικό τίτλο  Άφραστον Θαύμα περιλαμβάνει 29  βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας.

Χρόνης Αηδονίδης - Νεκταρία Καραντζή: Άφραστον Θαύμα

Γράφει ο Χρυσόστομος Γελαγώτης (istoxastis)
27 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 29 Μαρ 2010

«Ευθυμεί τις; Ψαλλέτω!» παραγγέλλει ο απόστολος Ιάκωβος. Έχοντας πλήρη επίγνωση της παραγγελιάς αυτής, το παπαδοπαίδι από την Καρωτή του Έβρου - ο μεγάλος δάσκαλος της παράδοσης- Χρόνης Αηδονίδης, με τη χαρά του ψαλτηριού να τον ακολουθεί ως  στη κορυφαία στιγμή της καριέρας του και η μαθήτρια του στο παραδοσιακό τραγούδι και παιδιόθεν ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, καταξιωμένη καιρό τώρα στις καρδιές μας και σε καλλιτεχνικά ώριμη διάσταση, τούτες  τις μέρες της έμπλεες ορθόδοξης χαρμολύπης, αποδίδουν με κατάνυξη βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας, στο νέο διπλό cd με τίτλο "Άφραστον Θαύμα" που κυκλοφορεί από την Legend (7/ΕΠΤΑ), στο οποίο συμμετέχει φιλικά ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Δημήτρης Βερύκιος.

Σημειώνει ο Χρόνη Αηδονίδης στο ένθετο του cd:

Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, για μία ακόμη φορά, να ηχογραφήσω βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, απ’ όταν μάθαινα βυζαντινή μουσική κοντά στον ιερέα πατέρα μου. Το δημοτικό τραγούδι βέβαια που υπηρέτησα όλα αυτά τα -πενήντα και πλέον- χρόνια δεν είναι παρά η «δίδυμη αδελφή» της βυζαντινής μουσικής. Ως δίδυμες αδελφές αυτές οι δύο τέχνες έχουν σίγουρα πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Η ουσία όμως είναι ότι είναι παιδιά της ίδιας μάνας: της ελληνικής μουσικής μας.

Φροντίδα και μέλημά μου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης στις επόμενες γενιές αυτού του μουσικού θησαυρού. Γι’ αυτό χαίρομαι από καρδιάς που συνοδοιπόρος μου, και σε αυτό το έργο, είναι η Νεκταρία Καραντζή. Η σκέψη ότι η εκλεκτή μου μαθήτρια και πλέον συνεργάτιδα συνεχίζει το δικό μου έργο στην αλυσίδα της μακραίωνης ελληνικής μουσικής παράδοσης, με αναπαύει.

Ο διπλός αυτός δίσκος περιέχει επιλογές βυζαντινών εκκλησιαστικών μελών σε ανάμικτη σειρά, κυρίως από τα ψαλλόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά όχι μόνο, όπως και έναν πολύ γνωστό λαϊκό θρήνο της Μ. Παρασκευής. Έχουμε επίσης για μια ακόμη φορά, τη χαρά να μας συνοδεύει ο Πρωτοψάλτης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, φιλόλογος και θεολόγος Δημήτρης Βερύκιος, τον οποίο από καρδιάς ευχαριστώ για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά του. Ευχαριστώ τέλος την εταιρεία και ιδιαίτερα τον παραγωγό μας Ηλία Μπενέτο, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και την τόλμη τους να εκδίδουν, χωρίς ενδοιασμούς, σε αυτούς τους «εμπορικούς» καιρούς, τέτοιες μουσικές «αντιεμπορικές», πάντα όμως διαχρονικές και πολύτιμες και πάνω απ' όλα ακραιφνώς ελληνικές.

Ευχαριστώ κι εσάς όλους, που κρατάτε στα χέρια σας αυτό το άλμπουμ, για την αγάπη σας.

Χρόνης Αηδονίδης

 

Το διπλό τούτο cd με το γενικό τίτλο  "Άφραστον Θαύμα" περιλαμβάνει 29  βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας.

Ξεχωρίζουν οι στιγμές που ο μεγάλος δάσκαλος της παράδοσης ψάλλει συγκλονιστικά  ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ και ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ, όπως  επίσης συγκλονίζει,  ακουμπά τις ψυχές και  μας συνεπαίρνει, η Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύοντας -εν είδει αρχαίας τραγωδού- μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη το λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ.

Πρέπει να επισημάνω εδώ και τις στιγμές του διπλού άλπουμ "Άφραστον Θαύμα" που η Νεκταρία Καραντζή Ψάλλει το ΑΛΛΑΛΑΞΑΤΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ, τα ΕΓΚΩΜΙΑ ή «Τερερίζει», με τέτοιο τρόπο που η γλυκύτητα, η προσήλωση στο τυπικό της Βυζαντινής υμνωδίας και η μεγαλόπρεπη σεμνοπρέπεια της, πρέπει αποτελέσουν  πρότυπο για όσους ασχολούνται  με το Ψαλτήρι και να καταστούν αντικείμενο σπουδής για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη ψαλτική τέχνη.

Το διπλό cd "Άφραστον Θαύμα" διατίθεται σε όλα τα καλά δισκοπωλεία και περιλαμβάνει :

ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης

ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ - ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - Χρόνης Αηδονίδης

ΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ - Νεκταρία Καραντζή

ΙΟΥΔΑΣ Ο ΔΟΛΙΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης

ΚΥΡΙΕ, ΤΑ ΤΕΛΕΩΤΑΤΑ ΦΡΟΝΕΙΝ - Νεκταρία Καραντζή

ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ - Χρόνης Αηδονίδης

ΤΟΥ ΚΡΥΨΑΝΤΟΣ ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟΝ - Νεκταρία Καραντζή

ΟΤΕ ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ - Δημήτριος Βερύκιος

Η ΠΟΡΝΗ ΕΝ ΚΛΑΥΘΜΩ - Νεκταρία Καραντζή

ΣΕ, ΤΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΥΙΟΝ - Χρόνης Αηδονίδης

Η ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΝ - Νεκταρία Καραντζή

ΠΑΡΗΛΘΕΝ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης

ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΑ ΕΠΟΙΗΣΕΝ - Νεκταρία Καραντζή

ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ - Χρόνης Αηδονίδης

ΕΥΛΟΓΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ (Με τεριρέμ Μέλος Εμ. Χατζημάρκου) - Νεκταρία Καραντζή

ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης

ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή

ΕΓΚΩΜΙΑ - Νεκταρία Καραντζή

ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΒΛΕΠΟΥΣΑ - Χρόνης Αηδονίδης

ΚΑΝΟΝΑΣ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟΥ - Νεκταρία Καραντζή

ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΟΥ ΔΟΛΙΟΤΗΤΟΣ ΓΕΜΕΙ - Νεκταρία Καραντζή

ΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΣΕ ΕΠΕΖΗΤΗΣΕΝ - Χρόνης Αηδονίδης

ΑΛΛΑΛΑΞΑΤΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ - Νεκταρία Καραντζή

ΤΕΡΙΡΕΜ (πλ.β') - Νεκταρία Καραντζή

ΙΔΟΥ Η ΣΚΟΤΙΑ - Χρόνης Αηδονίδης

ΠΑΣΧΑ ΙΕΡΟΝ - Χρόνης Αηδονίδης

ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ ΛΑΜΠΡΥΝΘΩΜΕΝ ΛΑΟΙ - Δημήτριος Βερύκιος

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - Χρόνης Αηδονίδης, Δημήτριος Βερύκιος, Νεκταρία Καραντζή

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Στείλε το άρθρο σου

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#19867   /   30.03.2010, 17:21   /   Αναφορά
Ό,τι και να γράψει κανείς για το ΔΑΣΚΑΛΟ Χρόνη Αηδονίδη και όλα αυτά που έχει αφήσει πίσω του (και συνεχίζει άοκνα ν' αφήνει), θα είναι λίγο. Το ίδιο για τον πρωτοψάλτη και καθηγητή Δημήτρη Βερύκιο, όσο και για τη μαγευτική Νεκταρία Καρατζή, που μέσα στη σεμνότητα και το σπάνιο ήθος της (που εκπέμπεται πρώτα από όλα από τις ίδιες τις επιλογές και την πορεία της), δεν παύει να σε κάνει να ανατριχιάζεις και να ταξιδεύεις πετώντας - τέτοια Ικάρεια φτερά φυτρώνουν στην πλάτη του ακροατή κάθε φορά που ακούει τη φωνή της...

Συγχαρητήρια istoxastis για την παρουσίαση του "Άφραστου Θαύματος"!ΥΓ: η μόνη μου ένσταση είναι για τη σημείωση του κ. Αηδονίδη προς τον παραγωγό του δίσκου, τον κ. Μπενέτο. Όχι ως προς το ότι έγινε, φυσικά οι ευχαριστίες δείχνουν το ήθος και την απέραντη ευγένεια του μεγάλου αυτού μουσικού και Έλληνα. Όμως, (όχι μόνο ο κ. Μπενέτος, ο κάθε κ. Μπενέτος), έχουν ΕΥΘΥΝΗ λόγω της θέσης τους να προωθούν τέτοιες σπουδαίες δουλειές και δεν πρέπει το ΧΡΕΟΣ να βαφτίζεται "τόλμη", ειδικά όταν τέτοιες εκδόσεις δεν είναι καθόλου αντιεμπορικές (υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται για αυτές τις μουσικές, είναι περίοδος Πάσχα, η δουλειά είναι σημαντική και διαχρονική - άρα μπορεί να στέκεται εμπορικά για όλα τα επόμενα χρόνια ειδικά τις γιορτές του Πάσχα, κλπ. κλπ.). Όλα αυτά εκείνοι τα μετράνε και αν (;) υπήρξε χρηματοδότηση της παραγωγής και της προώθησης ενός δίσκου που αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια ΣΠΟΥΔΑΙΑ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ μουσική κατάθεση, μόνο ως ...θυσία και τόλμη δεν πρέπει να τη βλέπουμε! Τέτοιους ανθρώπους θα έπρεπε να τους ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ να τους βγάζουνε δίσκους, να τους κάνουν εκπομπές κάθε εποχή (κι όχι να περιμένουν το Πάσχα για ένα πέρασμα από τη Μπήλιω), να χρηματοδοτούν τις συναυλίες τους σε όλα τα πέρατα του Ελληνισμού, αν θέλουν να περνιούνται ως αληθινοί αρωγοί Πολιστισμού! Δε δέχομαι καθόλου τον "ηρωισμό" παραγωγών κι εταιριών, βλέποντας ταυτόχρονα την αναλογία με τις άλλες "παραγωγές" με τις οποίες κατακλύζουν δισκοπωλεία, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα...
#19906   /   04.04.2010, 19:43   /   Αναφορά
ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΟ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ."για να θυμούνται οι παλιοί κ' οι νέοι να μαθαίνουν"ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΝΤΑΚΙΑ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΟΥΛΙΑ "Άφραστον Θαύμα"ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΣ ΣΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!!