ελληνική μουσική
326 online   ·  209.193 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

Οι Γρίλιες και ο Μιχάλης Κλεάνθης

Ας γνωρίσουμε τον Μιχάλη Κλεάνθη, τον τραγουδοποιό που οδήγησε το τραγούδι του, τις Γρίλιες, στη 2η θέση του 2ου Διαγωνισμού Τραγουδιού του MusicHeaven.

Οι Γρίλιες και ο Μιχάλης Κλεάνθης

Γράφει ο Γιώργος (jorge)298 άρθρα στο MusicHeaven
O Jorge είναι ο ιδρυτής του MusicHeaven. Είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Δίκτυα, έχει σπουδάσει κιθάρα, έχει παίξει κιθαρίστας σε μικρά σχήματα στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ του αρέσουν το τένις, η τεντούρα, το πο...
Δευτέρα 03 Μαΐ 2010

Ακούστε εδώ το τραγούδι Γρίλιες

Όταν πρόκειται να μιλήσω για μένα, νιώθω σα να στήνομαι να βγω φωτογραφία. Δεν ξέρω πώς να κοιτάξω το φακό, νιώθω αμήχανα… Όταν μου ζητάνε να πω όποιο τραγούδι θέλω εγώ, δεν ξέρω ποιο να διαλέξω.

Τώρα από πού να αρχίσω;

Εντάξει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδώ. Γραφώ τραγούδια από έφηβος και εξακολουθώ  γιατί δεν μπορώ  να τ’ αποφύγω.

Είμαι δάσκαλος φωνητικής και σαν μουσικός εργάζομαι από το 1989 ανελλιπώς. Εσπερίδες, Απανεμιά, Σταυρός του νότου. Τραγουδώ παίζοντας κιθάρα.

Τα τελευταία χρόνια έχω  την μουσική σκηνή "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" στα Εξάρχεια. Μαζί με άλλους μουσικούς  προσπαθούμε να εκφράσουμε  τα "ανήσυχα πνεύματα".

Ο Μιχάλης Κλεάνθης με την κόρη του
Ο Μιχάλης Κλεάνθης με την κόρη του


Δισκογραφικά έχω μια προσωπική δουλειά με τίτλο  "στραγάλια στον κατήφορο" και μια  ως συνθέτης με τίτλο  "νύχτα γυμνή". Ανεπίσημα έχω ακόμη δυο κυκλοφορίες "ο Μιχάλης  Κλεάνθης τραγουδάει Μάνο Χατζιδάκι"  και  "μια βραδιά στους βατράχους".

Αυτά και πολλά είπα…

θέλω να ασχολούμαι με το "τώρα" και γι αυτό όταν μιλώ για το παρελθόν μου έρχεται μια φράση στο μυαλό:  "ξέρεις τι μέλλον έχω πίσω μου;"

Θυμάμαι ποσό με κούραζε να ακούω τους  μεγάλους να αναπολούν … Δεν το αντέχω. Επίσης δεν αντέχω την εμπορία των αναμνήσεων… Γραφώ τραγούδια που μιλούν  για το "τώρα".

Μοναδική εξαίρεση, οι "Γρίλιες".

Είναι ένα γρήγορο  σκανάρισμα  σε ό,τι έζησα. Ένα στεναρό παράπονο στη ζωή που ώρες – ώρες μας ξεγελά, μας εξαπατά και εμείς απλώς είμαστε για δυο πόντους έξω… πίσω απ τις γρίλιες.

Ένα demo έστειλα λοιπόν στο διαγωνισμό, ηχογραφημένο στο σπίτι του Γιάννη Κουτσουκέλη που έπαιξε κιθάρες, μπάσο, ντέφι, και ότι βρήκαμε εκεί γύρω. Δανειστήκαμε και μια δωδεκάχορδη απ’ τον Αντρέα και μαζί με τον Αντώνη Μοσχουτη (φυσαρμόνικα) κάναμε συλλογικά την ενορχήστρωση. Πήρα το project και ενώ  με την τεχνολογία δεν έχω και την καλύτερη σχέση, έκανα το μιξάρισα  στο pc μου.

Από την ηχογράφηση
Από την ηχογράφηση


Νιώθω λοιπόν ξαφνιασμένος που το τραγούδι μου βρήκε ανταπόκριση. Πήρα μηνύματα αγάπης από πάρα πολλούς φίλους και φίλες που ούτε καν γνωρίζω. Και ενώ δεν είχα σκοπό να δισκογραφίσω  τα τραγούδια μου, τώρα το σκέφτομαι…

Γιατί κακά τα ψέματα κάνω κάθε μέρα live που είναι αέρας και χάνεται. Για να μείνει κάτι πρέπει με ένα τρόπο να αποτυπωθεί και να εκτεθεί. Δεν γίνεται αλλιώς.

Όσο για τα άλλα τραγούδια του διαγωνισμού έχω να πω πως αρκετά μου άρεσαν. Αλλά στην καρδιά μου έχω  το "ριζιμιό". Ισα που μπήκε στην εικοσάδα. Αυτό με απογοήτευσε λίγο. Σημειωτέον ότι ούτε που ξέρω τα παιδιά που το έγραψαν και δεν είμαι του είδους. Μα… εικοστό πρώτο;

Εγώ προτιμώ να ακούω Χατζιδάκι και ροκ. Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι jethro tull  και αγαπώ τον  Zappa. Με βρίσκετε διχασμένη  προσωπικότητα ; ΕΙΜΑΙ!

Μ’ αρέσουν αντιφατικά πράγματα, ακούω Freddie Mercury και  Bocelli, τις μπαλάντες της οδού Αθηνάς και τα μπλουζ του πρίγκιπα. Κάποιος φίλος έγραψε για τις Γρίλιες, μέσα στα άλλα ότι είναι φεστιβαλικό 80ς και έχει δίκιο. Η παιδική μου ηλικία εκεί τοποθετείται. Πώς να μη βγει 6/8 ένα τέτοιο τραγούδι; Πώς να αποφύγω  το "μελό" όταν θυμάμαι τους παιδικούς μου φόβους;

Δεν είμαι τόσο  δυνατός, ακόμα, ώστε να μπορώ να αποφύγω τα βιώματα μου. Ίσως και να μην το θέλω αρκετά.

Η μουσική δεν είναι επάγγελμα. Οι φιλοδοξίες ας υπάρχουν, αλλά μέχρι εκεί  που δεν αλλοιώνουν τον έρωτα.

Σας ευχαριστώ και πάλι  και σας  χαρίζω (σε όλους μας) ένα απόσπασμα από τις σκέψεις για το τραγούδι, του Μανού Χατζιδάκι το 1971 στη Νέα Υόρκη. (Για μένα είναι το ευαγγέλιο του τραγουδοποιού).

Το τραγούδι,είναι έργο,συμπυκνωμένο σε δυο τρεις φράσεις  μουσικές και μια απόλυτη αξία λεπτομερειών  που το συνθέτουν.Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά αποτελούν οι στίχοι πάνω στους οποίους θα χτιστεί το τραγούδι  και που οφείλουν να περιέχουν με σαφήνεια την ποιητική ιδέα, πρέπει να αποκαλύπτεται  με την πρώτη μελωδική φράση του τραγουδιού, ή με την βασική, ενώ ο ρυθμός της συνοδείας οφείλει να ζωγραφίζει το κλίμα, την ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Να ποιες είναι οι βασικές  προϋποθέσεις  ενός λαϊκού ή έντεχνου τραγουδιού. (Το έντεχνο καθορίζεται από το είδος των λεπτομερειών  που επιστρατεύονται  για να ολοκληρώσουν  μια πιο περίτεχνη και όχι απλή, ποιητική ιδέα).

... χρειάζεται μια καθημερινή άσκηση στη χρήση λεπτομερειών, ώστε να μπορεί την ώρα που συνθέτει ο δημιουργός να απομονώνει τα στοιχεία εκείνα που του χρειάζονται και όχι   εκείνα που του έρχονται εύκολα ή τον βολεύουν.

Τέλος  να επιτυγχάνεται  ένα σφιχτοδεμένο  αποτέλεσμα, έτσι που σαν να ακούς τους στίχους  να φαντάζεσαι αμέσως τη μουσική τους, ή πάλι σαν να ακούς τη μελωδία να σου έρχονται στο νου αυτόματα οι στίχοι που περιέχονται σ αυτήν. Και το  αποτέλεσμα από την ένωση αυτή των στίχων και της μουσικής στη μορφή του τραγουδιού, να δημιουργεί σ αυτόν που το ακούει μια στιγμή ανεπανάληπτη που τον αποκαλύπτει ή τον σφραγίζει οριστικά.

Αυτή πρέπει να είναι η καταγωγή και η μοίρα ενός λαϊκού τραγουδιού.
Του αληθινού λαϊκού τραγουδιού


Μάνος Χατζιδάκις,   Ν.Υόρκη  1971

Ακούστε εδώ το τραγούδι Γρίλιες


Tags
Καλλιτέχνες:Μιχάλης ΚλεάνθηςΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (13)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

atrixospi8ikos Chat
Σολίστ
#20030   /   03.05.2010, 13:43   /   Αναφορά
Εκπληκτικό το κομμάτι, ακόμη πιο εξαίρετος ο ίδιος! Εύχομαι κάθε επιτυχία.

sillia Chat
Βετεράνος
#20031   /   03.05.2010, 14:00   /   Αναφορά
"Η μουσική δεν είναι επάγγελμα. Οι φιλοδοξίες ας υπάρχουν, αλλά μέχρι εκεί που δεν αλλοιώνουν τον έρωτα".

Στέκομαι με σε αυτήν την τοποθέτηση του δημιουργού Μιχάλη Κλεάνθη που δείχνει και τον άνθρωπο.

Συγχαρητήρια και πολλές επιτυχίες στο μέλλον.....
Giorgos_arazei Chat
Σολίστ
#20032   /   03.05.2010, 21:27   /   Αναφορά
Δεν θα αναφερθω στον διαγωνισμο, αλλωστε με τον Μιχαλη τα λεμε πολυ συχνα απο κοντα. Ξερει τι πιστευω για εκεινον και το τραγουδι του.

Ομως, μου δινεται η ευκαιρια να πω δυο λογια για τους Βατραχους, στην Σολωνος 103.

Ας μου επιτραπει να γραψω οτι νιωθω, χωρις να σκεφτομαι.

Αν ποτε γυριζα στην Αθήνα μετα απο χρονια- που καθολου φιλο δεν με εκανε και δεν την εκανα ποτε-, οι Βατραχοι θα ηταν η πρωτη μου επισκεψη, η πρωτη μου αγωνια. Τελικα τι ειναι τεχνη?Τι ειναι ο καλλιτεχνης? Να παιζει σε μαγαζια-σταδια, ή να φτιαχνεται με ενα ποτηρι ρακομελο και τραγουδα και να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ με πεντε, δεκα, εκατο φιλους?

Εκει, εμαθα πεντε πραγματα που κανεις αλλου δεν θα μου εδειχνε, γνωρισα και γνωριζω απιστευτους ανθρωπους, εκει ερωτευτηκα και εκει μου δινεται το βημα να τραγουδαω με την ψυχη μου, πραγμα που το σεβομαι και το εκτιμω οσο απ'τα λιγα που μου χαρισε αυτη η πολη. Τι αλλο να ζητησει κανεις?

Κριμα που γραφω στα "σχολια", ισως καποια στιγμη βρω το κουραγιο να μαζεψω αναμνησεις και να τις γραψω στο blog μου για τον χωρο που δεν πουλιεται σε τιποτα. Τους Βατραχους.Μιχαλη, εχουμε την καλυτερη "σοφιτα" και την καλυτερη "θέα" σ'ολοκληρη την Αθηνα! Σ'ευχαριστω.
Administrator
jorge Chat
Musantiquus
#20033   /   03.05.2010, 21:37   /   Αναφορά
Ένα από τα λίγα πεντάστερά μου :)

Συγχαρητήρια Μιχάλη!
AlfaWolf Chat
Βετεράνος
#20034   /   03.05.2010, 22:16
Με τον Μιχάλη γνωριστήκαμε πριν 2 εβδομάδες με αφορμή το κάλεσμα του στο Wolf On Air

Ο Μιχάλης είναι πολύ αξιόλογη προσωπικότητα

αν μάλιστα έχεις και την ευκαιρία να τον γνωρίσεις από κοντά έστω και 10΄

θα δεις μπροστά σου έναν με άποψη, και Χιούμορ Γνήσιο Ροκά που μουσικά ξέρει που πατάει κι ας νιώθει ‘’διχασμένη προσωπικότητα’’Δεν έχει όρια η μουσική φίλε Μιχάλη

Κι εσύ έχεις πολύ από αυτήν μέσα σουΑπό τον Χατζιδάκι στον Zappa

Και θα συμφωνήσω με τον Giorgos_arazei

Μια Επίσκεψη Στους Βατράχους στα Εξάρχεια …(Όλα τα Λεφτά)


Arorarea Chat
Περαστική Νότα
#20037   /   04.05.2010, 01:34   /   Αναφορά
Από τους ανθρώπους που σπάνια συναντάς.

Η γνώση του στην μουσική, τα ακούσματα του νομίζω πως είναι αμέτρητα.

Σεμνός "καλλιτέχνης" μα πάνω απ'όοολα "άνθρωπος"!

Εύχομαι τα καλύτερα!Οι Βάτραχοι είναι ότι πιο ζεστό υπάρχει στην Αθήνα για μένα.

Τόσο ο χώρος όσο και οι μουσικοί του, αφήνουν την ενέργεια της ελευθερίας να κυριαρχίσει μέσα σου!
mixalis-kleanthis Chat
Σολίστ
#20042   /   05.05.2010, 16:57
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους πολύ ... Πήρα τόση αγάπη και επιβεβαίωση που δεν το αντέχω... Σας νιώθω ολους ΦΙΛΟΥΣ μου!!!!!!!!!!!!!!

stelios15 Chat
Συγχορδία Μινόρε
#20069   /   09.05.2010, 21:04   /   Αναφορά
Εγώ έχω να πω οτι τον Μιχάλη Κλεάνθη τον είξερα καιρό πριν γίνει ο διαγωνισμός και τον θαύμασα απο την πρώτη στιγμή που τον άκουσα!

Δε τον είξερα προσωπικά,αλα μέσα από κάποια τραγούδια του που άκουσα στο youtube μετά την προτροπή ενός φίλου ο οποίος επισκέπτεπε συχνά το μαγαζί που τραγουδάει!Μου αρέσουν πάρα πολύ οι "Γρίλιες" αλα και το "Να μου χορέψεις" το οποίο ήτανε το πρώτο τραγούδι του που άκουσα! (αναζυτήστε το στο youtube!)
stelios15 Chat
Συγχορδία Μινόρε
#20070   /   09.05.2010, 21:10
Συγχαρητήρια Μιχάλη!

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις!!!!

akridas Chat
Περαστική Νότα
#20072   /   09.05.2010, 23:42   /   Αναφορά
Υπέροχο Μιχάλη !! Συγχαρητήρια...Τίποτα αλλωστε δεν είναι τυχαίο...

ilio Chat
Βετεράνος
#20073   /   10.05.2010, 09:39
Καλή συνέχεια Μιχάλη και καλές εμπνεύσεις πάνω απ' όλα!!

Υπέροχες οι "Γρίλιες" σου :-)υ.γ Ευχαριστούμε Χόρχε για αυτό το βήμα που δίνεις μέσα από το e-περιοδικό.Μας δίνει μια εικόνα παραπάνω για τους δημιουργούς :-)

Deos Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#20125   /   18.05.2010, 14:44   /   Αναφορά
Τέτοια τραγούδια, τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιο αγκάλιασμα από τον κόσμο είναι που δίνουν νόημα ύπαρξης στη μουσική μας κοινότητα. Συγχαρητήρια :)


Πρόσφατα σχόλια