ελληνική μουσική
250 online   ·  209.863 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Preisner: Ο διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι, έρχεται στην Αθήνα

Preisner: Ο διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι, έρχεται στην Αθήνα

Τρίτη 04 Μαΐ 2010

Ο διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι, έρχεται στην Αθήνα..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

(Φίλων της Μουσικής)

 

Μαζί του:

·       Η ΣΟΠΡΑΝΟ ELZBIETA TOWARNICKA

·       Σολίστ Οργάνων

·       Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ZBIGNIEW PREISNER

ΚΑΙ ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑΣ

·       Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΛΟΣ

«..Ο Κισλόφσκι με έμαθε την ελευθερία της έκφρασης. Το νόημα της τέχνης είναι η ελευθερία, η ελευθερία έκφρασης. Γι' αυτό πιστεύω ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι για το αντίθετο, αργά ή γρήγορα η τέχνη θα διαδοθεί...»

«..Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας, δεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στη τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους – δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν...»

Ζμπίκνιου Πράϊσνερ

 

 

Κάποτε είχαν με τον Κισλόφσκι από κοινού την ιδέα να πούν την ιστορία μιας ζωής μέσα από ένα κοντσέρτο. Η πρεμιέρα επρόκειτο να δοθεί στην Ακρόπολη της Αθήνας. Σχεδιάζανε να είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός...ο Κριστόφ Κισλόφσκι θα ήταν ο σκηνοθέτης και ο Πράϊσνερ επρόκειτο να αναλάβει τη σύνθεση της μουσικής...αλλά ήταν η ίδια η ζωή που έγραψε ένα τέλος διαφορετικό. Ο Krzysztof Kieslowski πέθανε στις 13 Μαρτίου 1996.

Και ο Πράισνερ, ήρθε 11 χρόνια μετά, το 2007 στο Ηρώδειο, σε μια sold out συναυλία αλλά με άλλους φίλους αυτή την φορά. Έτσι θα έρθει και το 2010 στο Μέγαρο Μουσικής. Την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα διευθύνει ο ίδιος και  ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς ενώ οι σολίστ είναι η φωνή της «Βερόνικα», η σπουδαία σοπράνο Ελζμπιέτα Τοβάρνιτσκα και ο Μανώλης  Λιδάκης. Και έρχεται πάλι με τη σκέψη αλλά και τις εικόνες των ταινιών του Κισλόφσκι στις αποσκευές του..

Ο μεγάλος πολωνός συνθέτης Zμπίγκνιου Πράισνερ έχει υπογράψει τη μουσική σε πάνω από 40 ταινίες, κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη περίπτωση μουσικού όχι μόνο για αυτό, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είναι αυτοδίδακτος. Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη δουλειά του για την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», όταν με το ψευδώνυμο Βαν ντε Μπαντεμάγερ υπέγραφε ένα από τα ομορφότερα κινηματογραφικά θέματα όπως είναι το «Concerto in e minor, Version 1798». Ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ έκτοτε έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και όχι μόνο βεβαίως, με τις περίφημες συνεργασίες του και στις άλλες ταινίες του Κισλόφσκι («Ο δεκάλογος», «Μικρή ιστορία για ένα φόνο», «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο»), καθώς και σε ταινίες άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το «Europa Europa» της Ανιέσκα Χόλαντ, το «Μοιραίο πάθος» του Λουί Μαλ, το «Όταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα» του Λούις Μαντόκι καθώς και το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» της Λουκίας Ρικάκη.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις μελωδίες που έχει γράψει για τις ταινίες «Η διπλή ζωή της Βερόνικα»,  «Τα τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο» «Κουαρτέτο σε τέσσερις  κινήσεις» της Λουκίας Ρικακη,  από το έργο «Requiem for my Friend»   που έγραψε μετά από τον θάνατο του Κισλόφσκι κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις της μουσικής του Πράισνερ για τον κινηματογράφο έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων: η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» έχει πουλήσει πάνω από 300.000 CD από το 1991 που κυκλοφόρησε ενώ η τριλογία «Τα τρία χρώματα» έχει ξεπεράσει τις 700.000 αντίτυπα.

Ο Πράϊσνερ μεγάλωσε στην Κρακοβία και έμαθε μουσική μόνος του.

Η έμπνευση για τον Preisner προήλθε από την ανησυχία του ότι οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή απομακρύνονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους, ως συνέπεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία - παραδόξως - αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία και την ενδοσκόπηση. “Όχι πολύ καιρό πριν,” λέει ο ίδιος, “διαβάζαμε κάτω από το φως της λάμπας πετρελαίου. Τώρα μοιράζουμε την προσοχή μας μεταξύ της τηλεόρασης, της οθόνης του υπολογιστή μας και των κινητών τηλεφώνων μας. Το τεράστιο άλμα της τεχνολογίας όμως, δεν στηρίχθηκε σε κάποιο φιλοσοφικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο, ούτε στην τέχνη. Οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει την ψυχή τους – δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χώρο να της αφιερώσουν.”

Με τον Κισλόφσκι
Με τον Κισλόφσκι

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ...

Ο Zbigniew Preisner, ο συνθέτης των βραβευμένων μουσικών επενδύσεων των ταινιών του Krzystof Kieslowski, του Louis Malle, της Agnieszka Holland και πολλών άλλων, έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο και θα το γιορτάσει με αυτές τις δύο συναυλίες.

Ο Zbigniew Preisner γεννήθηκε στην Πολωνία το 1955. Αυτοδίδακτος μουσικός, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο επιφανείς συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο της γενιάς του. Η στενή συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Krzysztof Kieslowski και τον σεναριογράφο του, Krzysztof Piesiewicz, χάρισαν στον Preisner διεθνή αναγνώριση μέσα από τη μουσική του για τις ταινίες “Δεκάλογος”, “H διπλή ζωή της Βερόνικα”, “Τρία χρώματα: «Μπλε”, “’Λευκο ” και “ Κόκκινο”. Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική για την ταινία του Hector Babenco At Play in the Fields of the Lord, του Louis Malle Damage, του Luis Mandoki When A Man Loves a Woman, της Agnieszka Holland’s The Secret Garden και του Charles Sturridge’s Fairytale: A True Story. Πιο πρόσφατες δημιουργίες του για τον κινηματογράφο είναι το The Last September, σε σκηνοθεσία της Deborah Warner, το Between Strangers, του Edoardo Ponti, το It’s All About Love, του Thomas Vinterberg και το The Beautiful Country, του Hans Petter Moland. Ο Zbigniew Preisner έχει βραβευθεί για τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, με την Αργυρή Άρκτο (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), δύο βραβεία César (Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου) και έχει λάβει τρεις συνεχόμενες μνείες ως “o καλύτερος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής” από την Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες. Εκτός από τις πολλές συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, ο Preisner συνέθεσε επίσης τη μουσική για το  People’s Century, μία σειρά 26 επεισοδίων του BBC και του WGBH-Boston, για την ιστορία του 20ου αιώνα. Η σειρά προβλήθηκε στη Μ. Βρετανία, στις Η.Π.Α., καθώς και σε περισσότερες από 30 χώρες. Άλλα έργα του Preisner είναι το Requiem for my Friend, ένα μεγάλο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Krzysztof Kieslowski, και το 10 Easy Pieces for Piano.

 

www.preisner.com

Διοργάνωση / παραγωγή : Intershow

ΑΘΗΝΑ 30/05/10 στις 20.30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ (ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

 

Τιμές εισιτηρίων:) - 40,00 - 55,00 - 65,00 -100,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Έναρξη προπώλησης: 30 Απριλίου.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκεύη 10 το πρωί  με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 ή ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr


Tags
Καλλιτέχνες:FieldsStrangersΜπλεΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε