ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Ο Ara Dinkjian ξεκινάει από την Ελλάδα

    Με πρώτη στάση την Ελλάδα ξεκινάει ο Ara Dinkjian μαζί με το ελληνικό τρίο του την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και για να συνεχίσουν στην Ρουμανία και στην Ισπανία.

    Ο Ara Dinkjian ξεκινάει από την Ελλάδα

    Τρίτη 07 Σεπ 2010

     

    Το κοινό θα απολαύσει τους εξαιρετικούς σολίστες σε τρεις συναυλίες:

    - Την Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 21.00, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, στα πλαίσια των Γιορτών της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη.
    - Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 20.30, στα πλαίσια του Plai Festival (Aleea Avram Imbroane nr. 1) στην Timisoara, Ρουμανία.
    - Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 22.15, στα πλαίσια του Mercat de Música Viva de Vic (Plaça dels Màrtirs), στο Vic – Καταλονία, Ισπανία.

    Ο μεγάλος Αρμένιος συνθέτης του “Δυνατά, Δυνατά” και ιδρυτής του πρωτοπόρου για την εποχή του σχήματος “Night Ark” επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις αναδεικνύοντας την δεξιοτεχνία του στο ούτι μέσα από τις μοναδικές συνθέσεις του, οι οποίες μένουν ανεπηρέαστες μέσα στο χρόνο.

    Ο Ara Dinkjian μοιράζεται την σκηνή με τρεις από τους μεγαλύτερους σολίστες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής: τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα, τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά και τον Νίκο Καλαντζάκο στο πιάνο και τα πλήκτρα.

    Μαζί, αναζητούν τα κοινά μονοπάτια μεταξύ των Βαλκανίων και την Ανατολικής Μεσογείου και αναδεικνύουν την δεξιοτεχνία τους μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς τους.

    Οι συνθέσεις του Ara Dinkjian βρίσκουν τις βάσεις τους στις αρμένικες ρίζες του, αλλά επηρεάζονται και από τον δυτικό κόσμο, στον οποίο διαμένει ο μεγάλος σολίστας (H.Π.Α). Με έντονη την αίσθηση της τζαζ, ο ήχος του ακούγεται νοσταλγικός, αλλά παράλληλα και πολύ οικείος.

    Άλλωστε, αυτό είναι ο Ara Dinkjian: ένας Αρμένιος στην Αμερική…

     

    Ara Dinkjian

    «Δυνατά, Δυνατά» εισέβαλλε ο Ara Dinkjan στα ακούσματα του ελληνικού κοινού μέσα από τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο γνωστός συνθέτης έχει να επιδείξει στην πολυετή καριέρα του στη διεθνή μουσική σκηνή ένα ιδιαίτερο, προσωπικό στυλ μέσα από τη μουσική του, που καταφέρνει να ενώσει την ανατολίτικη καταγωγή του με τη δυτική κουλτούρα και επιρροή, καθώς και πληθώρα συνεργασιών με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.
    Γεννημένος στην Αρμενία το 1958, ο Ara Dinkjian έγινε αρχικά γνωστός μέσα από τις επιδόσεις του στο ούτι. Για να μπορέσει να υλοποιήσει τις συνθέσεις του, το 1985 δημιούργησε το κουαρτέτο «Night Ark», με το οποίο ηχογράφησε 5 δίσκους, τους “Picture”(1986), “Moments”(1987), “In Wonderland”(1998), “Petals On Your Path”(1999), “Treasures”(2000) και άσκησε μεγάλη επιρροή σε κοινό και επαγγελματίες του μουσικού χώρου, δείχνοντας πώς η μουσική μπορεί να προχωρήσει, διατηρώντας τα ατομικά πολιτισμικά στοιχεία.
    Οι συνθέσεις του έχουν τραγουδηθεί σε 13 διαφορετικές γλώσσες, αποδεικνύοντας πως η μουσική μπορεί να υπερπηδήσει διαφορές εθνικής ταυτότητας και κουλτούρας. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη (στα τραγούδια «Δυνατά», «Μένω Εκτός» και στους δίσκους «Τα κορμιά και τα μαχαίρια», «Εκπομπή» κ.α.) και η Sezen Aksu είναι μόνο δύο από τους καλλιτέχνες με τους οποίους είχε και έχει στενή συνεργασία, ενώ συνθέσεις του έχουν «ντύσει» μουσικά τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
    Μετά από χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ο Ara Dinkjian επανεμφανίστηκε δριμύτερος τόσο δισκογραφικά όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις του. Οι δυο τελευταίες του κυκλοφορίες, ηχογραφήθηκαν στο Jerusalem International Oud Festival. Το “An Armenian in America, Live in Jerusalem” (2006) είναι το πρώτο του σόλο άλμπουμ, στο οποίο απολαμβάνουμε τις διαχρονικές του συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία του στο ούτι, με τη συνοδεία των κορυφαίων στο είδος τους Zohar Fresco στα κρουστά και Adi Rennert στα πλήκτρα. Το δεύτερο άλμπουμ, “Peace on Earth” (2008) είναι ένα πολυπολιτισμικό αριστούργημα, με τη συμμετοχή των Σωκράτη Σινόπουλου στη λύρα, Tamer Pinarbasi στο κανονάκι, Zohar Fresco στα κρουστά και Rimon Haddad στο μπάσο.
    Το 2009, ο Ara Dinkjian εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει και σε κάτι άλλο που αγαπάει, τις ζωντανές εμφανίσεις, για να βρεθεί και πάλι κοντά στο κοινό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έδωσε συναυλίες στο Ισραήλ (Ναζαρέτ και Ιερουσαλήμ), στην Η.Π.Α (Νέα Υόρκη) και στην Τουρκία (Αγία Ειρήνη, Κωνσταντινούπολη) και προγραμματίζει καινούρια περιοδεία για τη χρονιά που έρχεται.
    Ο Ara Dinkjian θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους καλύτερους σολίστες στο ούτι. Δημιουργεί το δικό του μουσικό τοπίο, χαρίζοντας μας ήχους γνωστούς και πολύ αγαπημένους. Εμείς, παραμένουμε ένα κοινό σε αναμονή να μαγευτεί ξανά από τους ήχους του μεγάλου αυτού σολίστα.

    Έχουν πει για τον Ara Dinkjian :

    “Ο Ara Dinkjian διακρίνεται σαν σολίστας, ερμηνεύοντας τις δικές του συνθέσεις και εν συνεχεία τις χρησιμοποιεί σαν μέσο αυτοσχεδιασμού, συχνά εμπλουτίζοντας τη δομή τους με “άφωνα” φωνητικά. Ο δίσκος σιγά σιγά δημιουργεί μια ένταση, διατηρώντας την αίσθηση της ζωντανής εμφάνισης – κάποιες φορές εκφράζεται λύπη, κάποιες φορές είναι σαν χαρούμενη γιορτή – μεταφέροντας τον ακροατή στον εξαιρετικό και σπάνιο μουσικό κόσμο αυτού του Αρμένιου στην Αμερική.
    (για τον σόλο δίσκο του “An Armenian in America, Live in Jerusalem”)
    Fransesco Martinelli, Songlines Magazine
    “ Το όνομα του είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Το όνομά του μαθεύτηκε στην Ελλάδα απ’ τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το όνομα του είναι Ara Dinkjian, είναι η ψυχή των Night Ark και ένας από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς παγκοσμίως.”
    Ντίνα Μπατζιά, Τέρυ Μαυρίδης, Music Café
    “Μια έξοχη εμπειρία, εμπειρία ζωής. Τίποτα λιγότερο.
    Αυτές είναι οι λέξεις με τις οποίες μπορώ να περιγράψω την φανταστική συναυλία, η οποία έλαβε χώρα στo Jerusalem Theatre κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ούτι.
    Ο Ara Dinkjian θεωρείται προφήτης αυτού που ονομάζουμε world music. Το συγκρότημα του, οι “Night Ark”,  το οποίο ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, εκπροσώπησαν την σύνδεση μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, δημιουργώντας μια αρμονική μίξη μεταξύ των ήχων της Ανατολής και Δύσης, μαζί με ένα άγγιγμα Jazz.
    Το αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν πολύ δυναμικό.”
    Yon Feder, Ynet.com


    Tags
    Μουσικά Είδη:JazzΜουσικά Όργανα:ΟύτιΚαλλιτέχνες:Ara DinkjianSezen AksuΕλευθερία ΑρβανιτάκηΝτίνα Μπατζιά



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε