ελληνική μουσική
398 online   ·  210.210 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας κάτι δικό μου...

Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας κάτι δικό μου…
Κάτι που μπορεί να έχει ή να μην έχει γενικά σημασία ιδιαίτερη και που μπορεί να σας ενδιαφέρει ή μπορεί και όχι. Είναι όμως κάτι δικό μου, για το οποίο χαίρομαι πολύ. Κι επειδή αφορά στη μουσική, ένα θέμα που χαρακτηρίζει το site και ενδιαφέρει όλους όσους συμμετέχετε εδώ αλλά κι επειδή με τους περισσότερους, σε αυτόν το χώρο, έχουμε κατά καιρούς συνομιλήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσα από το forum, το chat ή και τα κείμενα της Αλόης, αισθάνομαι ότι μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας, περιμένοντας, με τον καιρό, τις κριτικές και τα σχόλιά σας...

Γράφει το μέλος gate / 43 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 23 Νοέ 2003

Αν και είναι δύσκολο να μιλά κάποιος για τον εαυτό του, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει την εντύπωση ότι κάνει επίδειξη αλλά και πάντα υπάρχει - και δικαιολογημένα ο κίνδυνος - να σκεφτεί ο τρίτος που τον ακούει «ποιος είναι τώρα αυτος και τι μας ενδιαφέρει αν έχει κάνει το ένα ή το άλλο στη ζωή του…», ωστόσο νομίζω πως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένας λόγος, για τον οποίο θέλω να κάνω αυτήν την «αυτοπαρουσίαση», ριψοκινδυνεύοντας όλες αυτές τις κριτικές και ευελπιστώντας ότι δε θα υπάρξουν.
Την περίοδο αυτή, κάνω ένα νέο ξεκίνημα, που εύχομαι και ελπίζω να «πιάσει τόπο». Είναι αυτό, για το οποίο θέλω να σας μιλήσω, καθώς χωρίς τη δική σας συμβολή, ως μουσικόφιλου κοινού, σίγουρα δε θα «πιάσει τόπο»…

Αλλά ας ξεκινήσουμε την ιστορία από την αρχή. Κάποτε το όνειρό μου ήταν να γίνω δικαστής…Τώρα που πλησίασα να το αγγίξω, κατάλαβα πως ….δεν κάνω γι’ αυτά. Κάτι άλλο μου αποσπά την προσοχή, τη διάθεση, το ενδιαφέρον και την αγάπη μου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική.
Ευτυχώς, η αγάπη μου για τη μουσική εκδηλώθηκε από μικρή ηλικία και επομένως πρόλαβα να ολοκληρώσω κάποιες σπουδές γύρω από αυτήν. Έμαθα πιάνο και θεωρητικά μαθήματα της ευρωπαϊκής μουσικής αλλά, το κυριότερο, έμαθα τη μουσική που αγάπησα, τη Βυζαντινή Μουσική, παίρνοντας το δίπλωμα το 1999. Ήδη όμως από την ηλικία των 9 ετών, όταν πρωτοξεκίνησα τη μουσική, βρισκόμουν πάντα σε ένα ψαλτήρι και προσπαθούσα να μπω στο κλίμα της μουσικής αυτής, για την οποία καταλάβαινα πως είναι πολύ πιο μαγευτική από ό,τι άκουγα.
Σήμερα βρίσκομαι, ως ψάλτρια, σε ναό της Καλλίπολης του Πειραιά, που ονομάζεται: «Ρόδο το Αμάραντο».

Πριν λίγο καιρό όμως - κι αυτό είναι το σημαντικότερο ίσως της ιστορίας - είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Χρόνη Αηδονίδη, τον γνωστό θρακιώτη τραγουδιστή, που κατάφερε να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες το παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι και να το ανεβάσει από τα καταγώγια, όπου το κατέτασσαν, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Αηδονίδης, με την απλότητα και τη ζεστασιά που τον διακρίνει, φάνηκε σε μένα γενναιόδωρος και θέλησε να με βοηθήσει να προχωρήσω σε αυτό που αγαπώ. Έτσι μου δίνει σήμερα την ευκαιρία να σταθώ πλάι του και να παρουσιάσω τη δουλειά μου σε σας, στον κόσμο που αγαπά την παραδοσιακή μουσική, τη βυζαντινή μουσική αλλά και γενικά την καλή μουσική.

Μέσα στο Δεκέμβριο ξεκινάμε λοιπόν ηχογραφήσεις, ώστε να φτιάξουμε ένα διπλό cd, το ένα με βυζαντινή μουσική και το άλλο με επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια της γης του Ορφέα, της Θράκης. Αυτή θα είναι η πρώτη μας δουλειά μαζί και η πρώτη επίσημη ασφαλώς δική μου εμφάνιση στη δισκογραφία. Και λέω «επίσημη», γιατί μέχρι στιγμής στο ενεργητικό μου έχω 4 δουλειές, οι οποίες ωστόσο διατίθενται από συγκεκριμένες μόνο πηγές και όχι ευρύτερα. Πρόκειται για ηχογραφήσεις Βυζαντινής Μουσικής (η πρώτη το 1993, όταν ήμουν 15 ετών, το 1996 η δεύτερη, το 1998 η τρίτη και το 2001 η τελευταία, ενώ ετοιμάζεται σε λίγο καιρό να εκδοθεί και μια ακόμη, που ηχογραφήθηκε το Μάρτιο του 2002), οι οποίες έχουν εκδοθεί από το μοναστήρι «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» - το μοναστήρι δηλαδή του Γέροντα Πορφυρίου, για όσους γνωρίζουν - και στις οποίες ουσιαστικά συμπληρώνω των υπόλοιπο χρόνο των κασετών, ο οποίος απομένει από το χώρο που καταλαμβάνουν ηχογραφήσεις από ομιλίες ή ψαλμωδίες του Γέροντα.

Γνωρίζω πως το είδος αυτό της μουσικής είναι δύσκολο να γίνει εμπορικό. Και για να λέμε την αλήθεια, δε θα πω ότι αυτό δε με απασχολεί ή δε με ενδιαφέρει. Θα ήθελα πραγματικά το είδος αυτό της μουσικής, τόσο της παραδοσιακής όσο και της βυζαντινής, να αποκτήσει ευρύτερο κοινό. Δεν ξέρω αν μπορώ να συμβάλλω σε αυτό. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Έχω όμως μεγάλη επιθυμία και μεγάλη αγάπη, γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω, για να το προσπαθήσω.
Τα παραδοσιακά τραγούδια ήδη έχουν αρχίσει να αποκτούν τη θέση που τους αξίζει. Ο Χρόνης Αηδονίδης, με την επιμονή του και την αγάπη του για την παράδοση και με τις μεγάλες του προσπάθειες, αυτά τα πενήντα χρόνια που μετρά στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού, κατάφερε να προσελκύσει όχι μόνο το κοινό αλλά και τους συναδέλφους του μουσικούς και τραγουδιστές, ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με το είδος αυτό, το οποίο για καιρό ήταν παραμελημένο. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν και η συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Ross Daly, στ’ «Αηδόνια της Ανατολής», μια δουλειά που ακόμα και σήμερα είναι περιζήτητη, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, καταμετρώνται και οι συνεργασίες του με τον Νίκο Κυπουργό και τον Παντελή Θαλασσινό.

Εκεί όμως που υπάρχει ακόμα δρόμος είναι στη Βυζαντινή Μουσική, που για καιρό έχει παραμείνει ως είδος μουσειακό.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη Βυζαντινή Μουσική και να αναγνωριστεί η αξία της, όπως και στο παραδοσιακό τραγούδι. Να συμβάλλουμε, ώστε να γίνει η μουσική αυτή πιο προσιτή στον κόσμο και να εισχωρήσει σιγά σιγά στην προσωπική δισκοθήκη όλων μας, ξεφεύγοντας λίγο από το πλαίσιο του ψαλτηρίου της εκκλησίας, που αναμφισβήτητα είναι και θα παραμείνει το σπίτι της.

Στόχος μας, με τον κ. Αηδονίδη, είναι να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το παραδοσιακό τραγούδι – με τον ίδιο τρόπου που ξέρει, όλα αυτά τα χρόνια, να κάνει ο Χρόνης Αηδονίδης – αλλά, τώρα πλέον, και τη βυζαντινή μουσική.

Στόχος όμως επίσης είναι, μεταξύ άλλων, και το να μη σταθούμε μόνο στο ήδη υπάρχον υλικό της παράδοσης. (Εξάλλου, πολλά από τα τραγούδια που μέχρι τώρα ο κ. Αηδονίδης έχει ερμηνεύσει, φέρουν τη δική του μουσική ή και στιχουργική συχνά σφραγίδα, παρότι τούτο το άφηνε να περνά απαρατήρητο, όλα αυτά τα χρόνια και δεν έκανε μνεία για την πατρότητα των τραγουδιών αυτών. Είχε εξάλλου τη μουσική ευφυΐα, που του χάρισαν τα 50 χρόνια στο παραδοσιακό τραγούδι, οι ξεχωριστές φωνητικές του ικανότητες και η βαθιά γνώση της μουσικής, ώστε τα τραγούδια αυτά πραγματικά να ξεγελούν και να δίνουν την εντύπωση πως φτιάχτηκαν πολλά χρόνια πριν, τον καιρό δηλαδή που χρονολογούνται και τα λοιπά παραδοσιακά τραγούδια).

Στόχος μας δηλαδή, πέραν των άλλων, είναι να δημιουργήσουμε επίσης ένα νέο είδος μουσικής, που έχει ήδη εγκαινιάσει ο κ. Αηδονίδης, με το τραγούδι του Νίκου Κυπουργού, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου (το «Βλέφαρό μου», από το cd του Νίκου Κυπουργού: «Τα μυστικά του κήπου», 2000). Ένα είδος δηλαδή που θα βασίζεται στην παράδοση και στο βυζαντινό μέλος αλλά θα εκφράζει εμάς, τους ανθρώπους της δικής μας εποχής, συνδυάζοντας τα σύγχρονα μέσα, τη σύγχρονη ενορχήστρωση, τους «έντεχνους» στίχους με την ποικιλία των ακουσμάτων των παραδοσιακών και βυζαντινών δρόμων, που ξαφνιάζουν ευχάριστα τα αυτιά μας.

Το cd που πρόκειται βέβαια να παρουσιάσουμε, δε θα περιλαμβάνει ακόμα αυτού του είδους τα ακούσματα που μόλις ανέφερα. Θα εμμείνουμε στο καθαρό βυζαντινό μέλος και στην καθαρή θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική, έναν πραγματικό θησαυρό και πλούτο της μουσικής μας ιστορίας. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρχει από το μουσικόφιλο κοινό απήχηση, θα προχωρήσουμε ασφαλώς και στο νέο αυτό άνοιγμα, στο οποίο στοχεύουμε, χωρίς πάντως να εγκαταλείψουμε τις βασικές μας αναφορές, το καθαρό είδος βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακού τραγουδιού, που θα αποτελούν πάντα την πηγή έμπνευσής μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς μας, μέσω του Ραδιοφώνου, από τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 FM), μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα ήταν μεγάλη χαρά, κυρίως για εμένα, αν αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και παρακολουθήσετε όσα έχουμε να πούμε. Η εκπομπή στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουμε μεταδίδεται από το σταθμό κάθε Δευτέρα 10 –12 το βράδυ. Ακόμα η ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι να σας την ανακοινώσω, μόλις ενημερωθώ γι’ αυτό.


Νεκταρία Καραντζή


Tags
Μουσικά Είδη:Βυζαντινή ΜουσικήΚαλλιτέχνες:Ross DalyΧρόνης Αηδονίδης


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#295   /   23.11.2003, 23:41   /   Αναφορά
χαίρομαι ιδιαίτερα gate κατ'αρχην που θελεις να μοιραστεις πραγματα και δραστηριότητες που σε ενδιαφερουν,και βεβαια για ολη την διάθεση να υποστηριχθει η ΡΙΖΑ σε ειδη της μουσικης που έχουν παραμεληθει και στερουνται της προβολης που τους αξίζει....

Ευχομαι καθε επιτυχια στη δημιουργικη προσπάθεια!
Administrator
#296   /   24.11.2003, 09:14
Νεκταρία μας,καταρχήν ευχαριστούμε για αυτή την εξομολόγηση. Δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα πόσο ειλικρινής άνθρωπος είσαι και πόσο εκτιμάς και σέβεσαι τον κόσμο που διαβάζει εδώ και τόσο καιρό τα κείμενά σου.Καλή αρχή και να προσέχεις τον εαυτό σου, ξέρεις εσύ ;-)

#297   /   24.11.2003, 11:38   /   Αναφορά
Αγαπητή Νεκταρία,

εύχομαι αυτή η πραγματικά αξιόλογη δουλειά που ετοιμάσατε, να τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα μέλη του ΜΗ, θα υποστηρίξουν τουλάχιστον δισκογραφικά αυτή τη σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της μουσικής μας παράδοσης. Εύχομαι να υπάρξει συνέχεια και στη μορφή που την περιγράφεις, διότι η παράδοση δεν πρέπει να αποτελεί μουσειακό έκθεμα, αλλά ζωντανό κομμάτι που εξελίσσεται και σημαδεύει την καθημερινότητά μας.Κλείνω με τους στίχους της Κατερίνας Γώγου, που έλεγε ότι οι ρίζες είναι καλές όχι για να επιστρέφουμε σ’ αυτές, αλλά για να βγάζουν κλαδιά.Υ.Γ. Εμείς στη Θεσ/νίκη το σταθμό της εκκλησίας της Ελλάδος μπορούμε να τον ακούμε Σαββατοκύριακα σε αναμετάδοση από το σταθμό της μητροπόλεως Λαγκαδά και καθημερινές σε on-line σύνδεση με το site της εκκλησίας της Ελλάδος. Αναμένουμε ενημέρωση για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση της δουλειάς σας.
#298   /   24.11.2003, 13:29   /   Αναφορά
Έφη, Γιώργο και Γιάννη σας ευχαριστώ πολύ που με ενθαρρύνετε με τα λόγια σας να συνεχίσω την προσπάθεια...Όσο για την έκπομπη, μόλις πριν λίγο έμαθα ότι θα μεταδοθεί κοντά στις γιορτές. Οπότε όταν έρθει η ώρα θα σας ειδοποίησω μέσω το forum :)
#299   /   24.11.2003, 16:47   /   Αναφορά
γεια σου gate ή Νεκταρία

εν συνεχεια.....

ακόμα κάτι που θελω να σου πω (ισως σε ενδιαφερει)

σε σχεση με την δουλεια που ετοιμάζετε ,ειναι οτι μπορεις να μου στειλεις το CD και καποια στοιχεια για την δημιουργια της, προκειμένου να την παρουσιάσω και στο περιοδικό που γράφω.

περισσοτερα μπορουμε να πουμε στο προσωπικο μου μαιλ ( υπαρχει στo musicheaven στην αλληλογραφια)

και πάλι καλή επιτυχια!

εφη
#300   /   24.11.2003, 22:20
Έφη σε ευχαριστώ πολύ που έχεις τη διάθεση να διαθέσεις χρόνο και χώρο γι' αυτή τη δουλειά. Μου δίνεις πολλη χαρά. Ασφαλώς και θα επικοινωνήσω μαζί σου για να συνεννοηθούμε

#301   /   25.11.2003, 02:46   /   Αναφορά
Nektaria mou, tha ithela kai egw me tin seira mou na sou euxithw kathe epityxia se auto to neo sou xekinima.Me timaei to gegonos oti se xerw apo konta kai xerw oti auto pou tha kaneis tha to kaneis me oli sou tin psyxi giati apla to agapas!Opote thewrw tin epityxia sou dedomeni!

Tha perimenw kai egw na enimerothw gia tis exelixeis!#302   /   25.11.2003, 03:20
Αντρέα μου σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Ελπίζω να πιάσει η ευχή σου...:)

#303   /   25.11.2003, 11:52   /   Αναφορά
Νεκταρία , το λιγότερο που έχω να κάνω είναι να σου ευχηθώ οτι καλύτερο και ευχές για μια συνέχεια που απο ότι έχει δείξει το ήθος σου μέσα απο το site την αξίζεις. Καλή σου επιτυχία
#304   /   25.11.2003, 15:33
Γιώργο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου. Ελπίζω να έρθω κι εγώ κάποια στιγμή να σε ακούσω στη Θεσσαλονίκη. Εύχομαι και σε σένα κάθε επιτυχία και καλά να περάσετε στη συνάντηση που ετοιμάζετε...:)

#305   /   25.11.2003, 16:38   /   Αναφορά
Αγαπητή Gate, και η παράδοση θέλει το κοινό της...

Γι αυτό είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο που ένας νέος άνθρωπος, όπως εσύ, δίνει τον εαυτό του -απο το πόστο του δημιουργού- για να προσφέρει σε όσους θέλουν -αλλά δεν το ξέρουν- το πιο απολαυστική περιπέτεια (όποιος διαφωνεί οτι είναι περιπέτεια να το πεί). Την επιστροφή στις ρίζες.

Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει επικρατήσει η άποψη οτι καλή μουσική είναι αυτή που μας διασκεδάζει - φτηνά τις περισσότερες φορές- κι οχι αυτή που μας καλλιεργεί την ψυχή και μας γεννά εικόνες και συναισθήματα. Η παραδοσιακή μουσική περιέχει αυτό το ''διεγερτικό'' της ανάτασης και της επανασύνδεσής μας με κάποια αρχέγονα κέντρα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει υποβαθμιστεί ή ακόμα και πολεμηθεί απο άλλα,σύγχρονα ''κέντρα'' που έχουν το πάνω χέρι στην ''διαπαιδαγώγησή'' μας.

Να είσαι σίγουρη οτι η παραδοσιακή μουσική έχει το κοινό της και μπράβο σου που συντελείς στο να σμίξει το ένα με το άλλο.
#307   /   25.11.2003, 17:12
Delcristo συμφωνώ μαζί σου. Η παράδοση έχει ασφαλώς το κοινό της. Και το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια το κοινό της αυτό έχει αρχίσει να απαρτίζεται και από νεαρά ...μέλη.

Η παράδοση δεν είναι μια στατική υπόθεση. Ό,τι μας δίνει, πιστεύω ότι είναι τα θεμέλια για να χτίσουμε πάνω τους. Να δημιουργήσουμε μουσική που θα εκφράζει τη δική μας γενιά αλλά θα κουβαλά πάνω της και τη νοσταλγία και το χρώμα κάποιων παλαιών γενεών που, είτε θέλουμε είτε όχι, τις σέρνουμε στους ώμους μας και είναι κομμάτι αναπόσπαστο όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της ύπαρξής μας. Αυτή η επανασύνδεση με τα αρχέγονα κέντρα, που λες κι εσύ, είμαι σίγουρη πως μπορεί να γίνει με τον καλύτερο τρόπο, αν αξιοποιήσουμε το υλικό της παράδοσης με σεβασμό αλλά και με δημιουργικό πνεύμα και όρεξη και ιδέες εμπνευσμένες από τον δικό μας κόσμο, τις δικές μας εμπειρίες και τις δικές μας παραστάσεις.

Σ' ευχαριστώ που κρίνεις θετικά αυτήν την προσπάθεια. Καθεμιά θετική κρίση νομίζω πως είναι από μόνη της και συμβολή στην προσπάθεια. Γι' αυτό σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως και εσένα και όλους όσους υποστηρίζουν με τον δικό τους τρόπο το είδος αυτό της μουσικής, που για καιρό παρέμενε στα αζήτητα.

#309   /   27.11.2003, 14:28   /   Αναφορά
Αν γνωρίζεις κάποιον από κοντά και γίνεσαι φίλος μαζί του, ε όπως και να έχει θα χαρείς αν κυκλοφορήσει κάποιο δίσκο. Από το "κάποιος φίλος βγάζει δίσκο" μέχρι το "πόσο ωραίος πρέπει να είναι αυτός ο δίσκος", η απόσταση είναι τεράστια. Πιστεύω πως όταν συνδυάζονται τα 2 παραπάνω, τότε έχουμε το ιδανικό. Έτσι νιώθω κι εγώ, και παρόλο που γνωρίζω για την δημιουργία του επερχόμενου δίσκου αρκετό καιρό τώρα και παρόλο που έχουμε μιλήσει κατ' ιδίαν περί αυτού, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια την χαρά μου και να προεξοφλήσω την καλλιτεχνική του αξία, μιας και είμαι από τους τυχερούς που έχουν ακούσει την Νεκταρία. Είμαι βέβαιος πως η προσπάθεια αυτή θα αγκαλιαστεί από το κοινό όπως της αξίζει. Εμείς πάντως από το Μ/Η θα κάνουμε ότι μπορούμε για την κατάλληλη προβολή του δίσκου, επειδή -το τονίζω- είναι κάτι που αξίζει έτσι κι αλλιώς.
#312   /   28.11.2003, 01:31
Γιώργο..!

Ε...τι να πω μετά από αυτά.. Εμείς τα έχουμε πει πολλές φορές. Για μένα η δική σου κρίση είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις μου...Όταν σου πρωτοέβαλα να ακούσεις απόσπασμα από τα τραγούδια του δίσκου, σου φανερώνω σήμερα, ότι είχα μεγάλη αγωνία για το τι θα πεις... Ξέρω ότι θα το θεωρήσεις αυτό που λέω υπερβολικό ή ότι σου το λέω ως ανταπόκριση στα καλά σου λόγια, όμως νομίζω ότι κατά βάθος κι εσύ το ξέρεις ότι το εννοώ, γιατί πριν από όλους, πρώτος εσύ ξέρεις πόσο πολύ σέβεσαι τη μουσική, πόσο καλά την ξέρεις, πόσο σημαντική είναι για τη ζωή σου και πόσο δε θα χαριζόσουν σε κανέναν (ακόμα και στον πιο καλό σου φίλο), αν την άκουγες να κακοπαθαίνει στα χέρια του...Γι' αυτό για μια ακόμη φορά, και από το χώρο αυτό, σε ευχαριστώ που με ενθαρρύνεις να συνεχίσω...:)Όσο για τα παιδιά του ΜΗ, το βλέβπω ήδη ότι χωρίς καν να έχει κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά, έχει ήδη αγκαλιαστεί κι αυτό είναι κάτι που μου δίνει πολλή χαρά. Το χώρο αυτό το νιώθω τόσο οικείο, όσο το σπίτι μου και τους ανθρώπους που ασχολούνται με μεράκι γι' αυτόν τόσο δικούς μου όσο τους φίλους μου. Επομένως ποντάρω σε αυτή τη "χημεία" και για την πορεία αυτής της δουλειάς...

#310   /   28.11.2003, 00:46   /   Αναφορά
Νεκταρία ή gate όπως σε έχω συνηθήσει,δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα όταν διάβασα αυτήν την τόσο όμορφη και ειλικρινή εξόμολόγησή σου, τόσο που θέλησα να σε ευχαριστήσω για αυτό, έστω και λίγο καθυστερημένα.Δεν θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία, γιατί θεωρώ ότι δεν το χρειάζεσαι. Θα πετύχαινες σε ό, τι κι αν έκανες στη ζωή σου, πόσο μάλιστα σε αυτό που αγαπάς περισσότερο. Έτσι, βέβαια, θα βγούμε κερδισμένοι κι εμείς οι διαδικτυακοί σου φίλοι που θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη δουλειά σου. Αν και δεν γνωριζόμαστε κανονικά, αλλά μόνο μέσα από τα κείμενα που εσύ γράφεις, νιώθω πως δεν υπερβάλω καθόλου στα παραπάνω μου λόγια. Δυστυχώς, σπάνια συναντάς μέσα στη δική μας γενιά άτομα με την ευαισθησία, το ήθος και τη συνέπεια που σε διακρίνουν.Θα ήθελα να ξέρεις ότι το είδος που διάλεξες να υπηρετείς δεν ανήκει στις ιδιαίτερες συμπάθειές μου, αν και είχα όλες τις ευκαιρίες να το αγαπήσω-ακόμα και να ασκηθώ σε αυτό, ούτε φυσικά στα είδη που έχω απορρίψει. Οι αιτίες έχουν να κάνουν και με θέμα προσωπικού γούστου, αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες που μου δημιούργησαν αρνητική άποψη για κάθε τι που εξυπηρετεί τη θρησκευτική λατρεία, άρα και την εκκλησιαστική μουσική. Από κει και πέρα, θεωρώ πως μόνο άτομα που εμπιστεύομαι την άποψη και την αισθητική τους και τα θεωρώ ανιδιοτελή, όπως εσύ μπορούν να με φέρουν πιο κοντά στο χώρο αυτό. Επειδή όμως θεωρώ πως και πολλά άλλα άτομα βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τη δική μου, τότε το έργο σου αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Είμαι όμως σίγουρος πως θα τα καταφέρεις, ιδιαίτερα με τη βοήθεια τόσο σημαντικών ανθρώπων.Καλή αρχή, λοιπόν, και περιμένουμε τα νεότερα.
#311   /   28.11.2003, 01:21
Geordan, τα λόγια σου με έχουν συγκινήσει.

Το γεγονός ότι δεν συμπαθείς ιδιαίτερα αυτό το είδος μουσικής, κάνει τα λόγια σου αυτά να ακούγονται με μεγαλύτετη αξία σε μένα. Εύχομαι όταν κυκλοφορήσει η δουλειά, να βρει απήχηση και σε όσους δε βρέθηκαν ποτέ πολύ κοντά σε αυτή τη μουσική. Εσύ έχεις τόσο καλή διάθεση γι' αυτό, ώστε πιστεύω πως ίσως να βρει πράγματι απήχηση σε σένα και ως μουσική, ανεξάρτητα από τον θετικό επηρεασμό που πάντα υπάρχει εξ αιτίας της.... διαδικτυακής επικοινωνίας μας.

Σ΄ευχαριστώ πολύ για όσα τόσο καλά λες για μένα, παρότι ποτέ δεν έχουμε μιλήσει και δεν έχουμε γνωριστεί από κοντά. Μου δίνεις δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω.

Αν εσύ με ευχαριστείς για μια εξομολόγηση που αφορά σε ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή μου, πόσο μάλλον πρέπει εγώ να σε ευχαριστώ, που χωρίς να γνωριζόμαστε, μοιράζεσαι τόσο εγκάρδια μαζί μου τη χαρά μου, σα συγγενικό μου πρόσωπο και πόσο μάλλον πρέπει εγώ να σε ευχαριστώ που επιλέγεις να το κάνεις αυτό τώρα στο ξεκίνημά μου, δίνοντάς μου με τα λόγια σου απίστευτο κουράγιο και δύναμη, για να συνεχίσω σε αυτό που αγαπώ...


Administrator
#313   /   28.11.2003, 10:52
Αγαπητέ Geordan,έγραψες κάπου "...θεωρώ πως και πολλά άλλα άτομα βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τη δική μου...".Απαντώ διότι είμαι και εγώ ένας από αυτούς, που είχαν για αυτή τη μουσική παρόμοια άποψη με τη δική σου ("δεν ανήκει στις ιδιαίτερες συμπάθειές μου").Μέχρι που γνώρισαν τη Νεκταρία.Δεν είχα ούτε και εγώ απορρίψει την παραδοσιακή μουσική. Απλά δεν την είχα γνωρίσει, γιατί πολύ απλά δεν βρέθηκε τόσα χρόνια κάποιος να μου δώσει κάποιο δισκάκι του κορυφαίου εκπροσώπου της παραδοσιακής μουσικής, να μου πάρει εισητήριο για να παρακολουθήσω κάποια συναυλία του, αλλά και να μου τον γνωρίσει προσωπικά. Μιλάω για τον Χρόνη Αηδονίδη, τον οποίο γνώρισα από τη Νεκταρία.Από το απόλυτο τίποτα στο απόλυτο.Αργότερα άκουσα πολλά CDs του κύριου Αηδονίδη, διάβασα άρθρα του και τη βιογραφία του. Δεν λέω οτι είμαι πιστός θαυμαστής και ακροατής της παραδοσιακής μουσικής. Όχι, όχι ακόμα τουλάχιστον.Όμως τη γνώρισα. Με συγκίνησε και τη σέβομαι. Νιώθω σαν να έμαθα περισσότερα πράγματα για την πατρίδα μου και την ιστορία της. ¶κουσα άλλες νότες (τις βυζαντινές), άλλα φωνητικά "γυρίσματα" και όλα αυτά μέσα από την απλότητα και την ηρεμία που σου μεταδίδει αυτό το είδος μουσικής. Και ειδικότερα ο κύριος Αηδονίδης. Ελπίζω σιγά σιγά να ανακαλύψω και άλλα πράγματα.Ευχαριστούμε Νεκταρία!

#314   /   28.11.2003, 14:53
Μόλις διάβασα αυτά που γράφεις Jorge.. (μόλις πριν από λίγο) η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάρω τον κ. Χρόνη να του τα μεταφέρω. Ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στο παραδοσιακό τραγούδι και έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να ανδείξει την αξία του, ξέρει να εκτιμά αυτές τις κριτικές και η χαρά του και η ικανοποίησή του γι' αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, κυρίως όταν οι κριτικές αυτές βγαίνουν από το στόμα της νέας γενιάς. Μεταφέρω εδώ τα πρώτα λόγια του, όταν άκουσε αυτά που έγραψες αλλά και όσα έγραψαν τα υπόλοιπά παιδιά:

"Αυτό θέλω κι εγώ. Να προσελκύσω τα νέα παιδιά. Δε λέω να σταματήσουν να ακούνε τη μουσική που θέλουν, αλλά ας ακούσουν κι εμάς..."Γιώργο κι εμείς σε ευχαριστούμε που βοηθάς πολύ σημαντικά, ώστε να έρθει η μουσική αυτή πιο κοντά στον κόσμο. Όχι μόνο μέσω του site "μας" (εννοώ όλων όσων ασχολούμαστε με αυτό και το αγαπάμε), το οποίο είχες την πολύ όμορφη ιδέα να δημιουργήσεις αλλά και μέσω της προθυμίας σου και της όρεξης που έδειξες να αναλάβεις την κατασκευή της ιστοσελίδας του κ. Αηδονίδη, την οποία σε λίγο καιρό πιστεύω ότι οι φίλοι μας θα μπορούν να επισκέπτονται

Administrator
#315   /   28.11.2003, 15:59
Με τίποτα δεν φανταζόμουν πως όσα έγραψα ήταν άξια "μεταφοράς" στον κ. Αηδονίδη, πολύ ευχάριστη έκπληξη πραγματικά! Και φυσικά μια απάντηση τόσο ειλικρινής και τόσο απλή, όσο αληθινός, οικείος και προπάντων σεμνός είναι ο κ. Αηδονίδης. Όσοι τον έχουν γνωρίσει ή θα τον γνωρίσουν (έχει απίστευτη ενέργεια και διαυγεια παρά τα 75 χρόνια του) από κοντά, θα το διαπιστώσουν.Νεκταρία, αυτά μην τα μεταφέρεις, αλίμονό σου! :)

Είσαι και μαρτυριάρα ;-)

#318   /   29.11.2003, 14:05   /   Αναφορά
Ενημερώθηκα μόλις ότι η εκπομπή που αναφέρω στο κείμενο, θα μεταδοθεί στη Εκκλησία της Ελλάδος (89,5), τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 22:00 -00:00.
#7735   /   28.03.2007, 19:47   /   Αναφορά
Αγαπητή Νεκταρία!

Έκανες πολύ καλά και μας ενημέρωσες για το cd, την δική σου συμμετοχή σε αυτό και για την δραστηριότητα σου γενικότερα!

Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, οφείλεις να το…διαφημίζεις, για να πάει ακόμα παραπέρα….!

Φύγε κι εσύ μαζί του και…καλά ταξίδια!!!

#7739   /   29.03.2007, 00:58   /   Αναφορά
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, Νεκταρία! Σε έχω προσωπικά παρακολουθήσει σε αρκετές συναυλίες, είσαι ένα πολύ χαρισματικό πλάσμα με εξαιρετική φωνή και έκφραση!

Σου εύχομαι τα καλύτερα, να είσαι καλά!
#18108   /   26.03.2009, 01:38
ευχομαι οτι θελεις να το καταφερεις και μαλιστα απο την στιγμη που αγαπας κιολας αυτο που κανεις,ο δρομος σε περιμενει...ειναι ανοιχτος... :)