ελληνική μουσική
    439 online   ·  210.817 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Σωκράτης Μάλαμας

    Ένα σύντομο οδοιπορικό στη ζωή του Σωκράτη Μάλαμα. Το πρώτο του μπουζούκι, η πρώτη του κιθάρα, η απόρριψη από τη LYRA.

    Σωκράτης Μάλαμας

    Γράφει ο Γιάννης☺ (gjb94)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 16 Σεπ 2010

    Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού.

    Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής. Λόγοι εργασίας των γονέων του τον έκαναν να βρεθεί στη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το μπουζούκι που του έκανε δώρο ο πατέρας του αποτέλεσε το αρχικό του ερέθισμα για τη μουσική. Στα δεκατρία του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα ως επιβράβευση για τις επιδόσεις του στα σχολικά μαθήματα και στα δεκαεφτά του παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, επέστρεψε και πάλι στη Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης. Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του αποφασίζει να επιστρέψει και να πάει για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, μαθητεύοντας δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή. Από τα 23 του αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, εργαζόμενος ως δάσκαλος κιθάρας καθώς και ως τραγουδιστής σε λαϊκά μαγαζιά. Πριν ξεκινήσει την προσωπική του πορεία, υπήρξε κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου.

    Η πρώτη απόπειρα που έκανε στην ελληνική δισκογραφία δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς η δισκογραφική εταιρία Lyra απέρριψε το υλικό του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν εμπορικό. Συνέχισε να παίζει μουσική σε λαϊκά μαγαζιά, προσθέτοντας και κάποια δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα που παρουσίαζε, χωρίς να αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν αυτός που τα είχε γράψει. Μέχρι τη στιγμή που ο Νίκος Παπάζογλου τον άκουσε και διέκρινε το ταλέντο του, οπότε και τον έπεισε να μπει για ηχογράφηση στο στούντιο και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά, με τίτλο «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» το 1989. O Σωκράτης Mάλαμας έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για ένα μεγάλο διάστημα δίδασκε μουσική σε Ωδείο. Σταδιακά η πορεία του καλλιτέχνη έγινε ευρύτερα γνωστή και αγαπήθηκε από το κοινό. Σήμερα διαμένει και δημιουργεί στα Τρίκαλα.

    Έχει συνεργαστεί στη διάρκεια της πορείας του με διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο συνθέτης Nίκος Ξυδάκης, ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος, η ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, ο ερμηνευτής και συνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης , ο συνθέτης Γιώργος Χριστιανάκης, η ερμηνεύτρια Μελίνα Κανά, ο τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης, ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, και με στιχουργούς όπως ο Γιάννης Tσατσόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Γιώργος Aθανασόπουλος, ο Άλκης Aλκαίου, η Φωτεινή Λαμπρίδη, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Mιχάλης Γκανάς, ο Oδυσσέας Iωάννου και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Επίσης, είχε αρκετές συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών, όπως ο Λουδοβίκος των Aνωγείων, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, η Μαρία Θωίδου, ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia (των Active Member), η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μαρία Λουκά, ο Χαλβατζης και οι Χαΐνηδες.

    Έγραψε τη μουσική στην ταινία μεγάλου μήκους «Το Κυνήγι του Λαγού» και ερμήνευσε το τραγούδι «Το χρόνο να λαβώσω» στην ταινία μικρού μήκους «Ύψωμα 33»

     

    Πηγή:Wikipedia





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20933   /   16.09.2010, 00:47   /   Αναφορά
    Ένας και μοναδικός ο Σωκράτης!!!Μπράβο!!Ωραίο άρθρο!!!
    Administrator
    #20934   /   16.09.2010, 01:50   /   Αναφορά
    Εξαιρετικός τραγουδοποιός, μετριότατος τραγουδιστής. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να δίνει τραγούδια σε εξαιρετικούς τραγουδιστές και να σταματήσει να ερμηνεύει ο ίδιος. Μόνο έτσι θα αναδειχθούν πλήρως τα τραγούδια του, μόνο έτσι θα γίνουν "μεγάλα τραγούδια".
    #20935   /   16.09.2010, 03:42   /   Αναφορά
    Πολυ φτωχη η "νεοελληνικη" μουσικη χωρις τον Μαλαμα. Αγαπημενος και μοναδικος.

    Και θα θελα να σχολιασω κατι πανω σ αυτο που ειπε ο Γιωργος.

    Ο Μαλαμας, ειναι ξεχωριστος σαν τραγουδιστης, ( αυτο μπορει να ναι κακο ή καλο) και με τον τροπο που το κανει, ειναι αμιμητος. πχ Ο Νικος Παπαζογλου, αν κριθει απο ειδικους φωνητικης, θα βγει off. Κι ομως, θα μεινει στο αρχειο της ελληνικης μουσικης, και για τη συνθεση, και για τη φωνη του.



    ΥΓ. Αποψε η τελευταια συναυλια του στο θεατρο Πετρας, ηταν μοναδικη.



    Ευχαριστουμε για το αρθρο.

    #20937   /   16.09.2010, 18:15   /   Αναφορά
    Αν μου επιτρεπεται το σχολιο , για μένα δεν πρέπει να λέγεται Μάλαμας , αλλά Μαλαματένιος!!!!!!!!







    Ευχαριστώ για τα θετικά σας σχόλια!!!!!!!!!!!!!!!

    #20941   /   17.09.2010, 14:09   /   Αναφορά
    Για να πω την αληθεια οταν πρωτοακουσα Μαλαμα μου φανηκε βαρυς και μονοτονος...

    Εκανα λαθος φοκους...και το καταλαβα λιγο αργοτερα οταν ακουσα το τραγουδι ''τα παιδια μες την πλατεια''.

    Λιγο μετα του φωναζα ''Σωκρατη σ αγαπαμε μην πινεις'' κι εκεινος μας κοιτουσε ισα στα ματια και μας ελεγε ''πουλακια''!!!!!

    Ο Σωκρατης ειναι μερος της καλλιτεχνικης μας ζωης.

    Ειναι ''δικος μας ανθρωπος'' οπως ηταν ο Λοιζος...

    Δεν αγαπαμε μονο τη μουσικη του,ή το στιχο του, ή τη φωνη του,ή την κιθαρα που παίζει... Ακομα και τα λαθη του μυριζουν χωμα κι ανθρωπιλα.
    #20942   /   17.09.2010, 14:51
    http://www.youtube.com/watch?v=9rRODCQBxik



    Για να τον αγαπησεις περισσοτερο Μιχαλη! :-)

    Θα τα πουμε αποψε!

    #20943   /   17.09.2010, 18:34
    ΕΓΙΝΕ!!!!!!

    #20948   /   18.09.2010, 12:17   /   Αναφορά
    Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πολλά τραγουδια του ...αλλά το καλόκαιρι ήμουν σε μία συναυλία του (λόγω τρέλας του ξαδέρφου μου αν και εγω πήγα για τον Βασίλη Παπακωνσυαντίνου που θα εμφανιζόταν μετα...). Ειλικρινά, πιο πολύ "ρόκαρα" με τον Μάλαμα που ήξερα 2-3 τραγούδια παρά με τον Παπακωνσταντίνου που τον ακουώ πιο πολύ καιρό. Και τώρα έχω κολλήσει με 2 τραγουδια του, την "Νεράιδα" και το "Ασε τα ψέματα"...και τα δύο αριστουργήματα...
    #20954   /   19.09.2010, 23:27   /   Αναφορά
    Eksairetikos mousikos idiofyhs syntheths...omws,opws poly swsta grafei kai o jorje,metriotatos tragoudisths...h ektash ths fwnhs tou kineitai sta plaisia tou mpassou...mia fwnh me omorfo hxoxrwma,alla entelws isws akallierghth...



    Sigoura exei dwsei emfash poly perissotero stis kathares spoudes tou panw sth mousikh thewria,armonia,synthesh,kithara,ktl paragnwrizontas h ypotimwntas ton tomea ''fwnhtikh'' k thewrwntas pws h fwnh tou den exei kai polla perithwria beltiwshs...



    Apo tragoudia tou Malama kskinhsa na tragoudw...me voleyan sthn fwnh giati eimai ki egw vathyfwnos...eixa entelws akallierghth fwnh ki etsi eixa provlhma na tragoudw poly pshla...etsi o ''aposperiths'' h h ''prigkhpessa'' stathikan kommatia afethrias mou panw sto tragoudi...
    #20957   /   20.09.2010, 12:22
    Λαϊκη φωνή με ροκ στίχο. Έτσι θα τον περιέγραφα με δύο λέξεις. Δεν γνώριζα ότι η πρώτη του δισκογραφική απόπειρα, ναυάγησε λόγω αντι-εμπορικότητας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν άξιοι στον χώρο της μουσικής άνθρωποι, που μπορούν να βοηθήσουν όταν διακρίνουν μία μουσική φλέβα.



    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Mixalis-Kleanthis

    #21034   /   06.10.2010, 14:08   /   Αναφορά
    ΈΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ! ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ'ΧΕΙ!ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ,ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ!!!