ελληνική μουσική
523 online   ·  210.190 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Lexicon Project!

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι ένα Λεξικό μπορεί να μεταμορφωθεί σε συγκρότημα; Αυτό δεν είναι πρόκληση, αλλά ολόκληρο Project.

Συνέντευξη με τους Lexicon Project!

Γράφει ο John Deos (Deos) / 33 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 20 Σεπ 2010

Ο Μιχάλης Κεχαγιάς (φωνή, μπάσο), ο Κοσμάς Μπρούσαλης (τύμπανα), ο Γιάννης Κοκκώνης (κιθάρα, μελλόντικα, φωνητικά) και ο Πάνος Χαραλαμπίδης (κιθάρα, φωνητικά) μας ανοίγουν το Λεξικό τους κι εξηγούν την πορεία του Project.

Υποθέτουμε ότι ένας αναγνώστης της συνέντευξης αυτής, ένας πελάτης σε κάποιο δισκοπωλείο ή ένας περαστικός που κοιτάει μια αφίσσα σας, σας βλέπει για πρώτη φορά.  Δε σας έχει ακούσει όμως ποτέ. Πώς θα περιγράψετε τον ήχο σας, τη φιλοσοφία σας, γιατί να μπουν στη διαδικασία να ακούσουν ένα ακόμη νέο συγκρότημα;
Μιλάμε ελληνικά, παίζουμε με κιθάρες, τύμπανα και μπάσσο, ενίοτε και πλήκτρα, σε ήχο ποπ-ροκ. Μια άμεση διαφορά από άλλα γκρουπ είναι ότι το εξώφυλλό μας είναι το καλύτερο στις νέες κυκλοφορίες, γιατί δε δείχνει εμάς (γέλια).

Ποιες οι κύριες επιρροές σας;
Οι επιρροές έχουν μεγάλο φάσμα. Ακούμε τα πάντα, από ηλεκτρονική μουσική μέχρι Τσιτσάνη, δεν υπάρχει περιορισμός. Ο κοινός μας παρονομαστής όμως είναι το ποπ-ροκ του δίσκου. Ο παρονομαστής αυτός βέβαια μετατείθεται, αλλάζει το κέντρο του κάθε φορά που εμπλουτίζεις τα ακούσματά σου.

Ποια μπάντα έχει ο καθένας ως πρότυπο;
Μιχάλης: Beatles

Πάνος: Pink Floyd

Κοσμάς: The Kinks

Γιάννης: Radiohead.

Ανοίξτε το λεξικό κι επιλέξτε από μία λέξη για να περιγράψετε τη σημερινή μουσική κατάσταση στην Ελλάδα.
Πάνος: Μετριοπάθεια

Μιχάλης: Συνοθύλευμα

Κοσμάς: Αλκοολούχα

Γιάννης: Επικίνδυνη

Αν και αρκετά νέα μπάντα, έχετε το πλεονέκτημα να συνεργάζεστε επί σκηνής με αξιόλογα ονόματα του χώρου σας. Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που ξεκινάει να το κάνει και πώς το καταφέρνει;
Ως μπάντα είμαστε πράγματι νέοι, αλλά ως ατομικοί μουσικοί είμαστε στο χώρο πολλά χρόνια, γεγονός βέβαια που δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να συνεργαστείς με ονόματα. Σίγουρα υπάρχει μια εταιρεία παραγωγής, ένας μάνατζερ που σε βοηθάνε. Έχουμε επίσης φιλικές σχέσεις με ανθρώπους που μας εμπιστεύονται για μια συνεργασία. Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι αναγκαίο να γίνονται συνεργασίες. Γιατί ούτε εκείνοι ούτε εμείς μπορούμε χωρίς συνεργασίες. Για ένα νέο καλλιτέχνη χωρίς κάποια βάση να συνεργαστεί από το πουθενά είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Θα ήταν υγιέστατο να μπορούσε να γίνει, αλλά δυστυχώς δε γίνεται.

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό επί σκηνής που σας έκανε θετική ή ανρητική εντύπωση;
Πάνος: Μου έκανε αρνητική εντύπωση όταν παίξαμε στο φεστιβάλ στην Αγ. Νάπα και υπήρχαν 10 τύποι μπροστά μπροστά και φώναζαν Locomondo όσο παίζαμε εμείς. Είχαν βγει νωρίτερα κάποιες μέταλ μπάντες και οι τύποι περίμεναν πώς και πώς να βγουν στο τέλος οι Locomondo. Λογικό μεν, αλλά μου έκανε αρνητική εντύπωση.

Μιχάλης: Θετική εντύπωση μου έκανε ο Γιάννης Γιοκαρίνης τελευταία βραδυά πριν κλείσει το Koo Koo Club για καλοκαίρι. Κάναμε ελάχιστες πρόβες με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα και ήταν πολύ προσιτός τόσο προς τον κόσμο όσο και προς τα εμάς. Μου άρεσε πολύ η απλότητά του.

Κοσμάς Μπρούσαλης, Deos, Πάνος Χαραλαμπίδης
Κοσμάς Μπρούσαλης, Deos, Πάνος Χαραλαμπίδης

Πώς είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;
Πολύ καλή. Είμαστε ικανοποιημένοι. Θα πρέπει βέβαια να δώσεις κι άλλα για να πάρεις.

Τι να περιμένει κάποιος που σας ξέρει και πώς σας «αγχώνει» για τη συνέχεια;
Να περιμένει καλύτερα κομμάτια, πιο προσεγμένη δουλειά. Όσο περνάει ο καιρός ωριμάζουμε κι εμείς και ξέρουμε καλύτερα το μέσα που μπορούμε να πετύχουμε ένα προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αυτά σε πρώτη φάση, δεδομένου και το υλικό που έχουμε μαζέψει για τον επερχόμενο δίσκο και τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά ηχεί καλύτερα από τον πρώτο δίσκο.

Ποιοι είναι οι συντελεστές στον πρώτο δίσκο;
Όλοι, αλλά κυρίως ο Μιχάλης έχει γράψει τη μουσική και ο Κοσμάς δύο κομμάτια. Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι σε μουσική του Λεωνίδα Μπαλάφα. Οι στίχοι είναι κυρίως του Στέλιου Κάτσαρη, ενώ έχει γράψει και ο Μιχάλης και ο Κοσμάς.

Με ποιον τρόπο γράφετε;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, άλλοτε προηγείται η μουσική και άλλοτε ο στίχος όπου μετά δουλεύεις το ένα πάνω στο άλλο. Η δουλειά μας θέλουμε να αποτελεί ενότητα, ένα ολοκληρωμένο έργο. Ο επόμενος δίσκος θέλουμε να είναι ένα βήμα προς κάπου αλλού.

Όταν γράφετε θέλετε πρώτα να αρέσει σε εσάς το αποτέλεσμα ή προς τα έξω;
Αυτό μάλλον δε γίνεται, γιατί αν ήξερες τη συνταγή πώς να πετύχεις ή ποια κομμάτια θα μπουν στο ραδιόφωνο, θα ήσουν μάνατζερ και όχι μπάντα.

Πόσο καταλυτική είναι η σύμπνοια και η επικοινωνία μέσα σε ένα γκρουπ για να έχει διάρκεια και έργο;
Ουσιώδη και θεμελιώδω, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης γκρουπ.

Η πρωταρχική φιλία είναι τελικά τα θεμέλια για μια σωστή πορεία;
Η φιλία μπορεί να προκύψει στη συνέχεια, αν δεν προϋπήρχε και σίγουρα μπορεί να δώσει πολλά. Βέβαια μπορεί να έχει και παρατράγουδα αυτό, γιατί μπορεί να αναγκαστείς να μπλέξεις δουλειά με φιλία και είναι άσχημο να κοντράρονται αυτά τα δύο.

Τη μουσική την απολαμβάνουμε περισσότερο όταν όλη μας η ζωή βρίσκεται σε αρμονία. Τι κάνουμε όμως με την κρίση; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας και πόσο μας επηρεάζει ψυχολογικά καθημερινά;
Αναμφίβολα η κρίση χτυπάει πρώτα εμάς, τα θεάματα. Η κρίση θα χτυπήσει τους χαμηλόμισθους και το πρώτο έξοδο που θα κόψουν θα είναι η πολυτέλεια της διασκέδασης. Ο αριθμός των ζωντανών εμφανίσεων αμέσως αρχίζουν και συρρικνώνονται. Σαν λύση είναι η ισχύς εν τη ενώσει, με τους καλλιτέχες να πράττουν όλοι μαζί γιατί δε γίνεται διαφορετικά.

Γιάννης Κοκκώνης - Μιχάλης Κεχαγιάς
Γιάννης Κοκκώνης - Μιχάλης Κεχαγιάς

Ανοίξτε πάλι το λεξικό της ζωής μας και διαγράψτε εκείνη τη λέξη που έχετε βαρεθεί περισσότερο.
Μιχάλης: Αχαριστία

Κοσμάς: Προσκόπηση

Πάνος: Καλαμπουρτζιά (γέλια). Και Άγνοια θα έλεγα.

Γιάννης: Εγώ θα σου χρωστάω μία (γέλια)..... Η ευθύνη ίσως.

 

Πείτε μου ένα μεγάλο σας φόβο.
Μιχάλης: Θάνατος. Όχι μόνο ο δικός μου, αλλά και των γύρω μου.

Γιατί σε φοβίζει;
Μιχάλης: Γιατί κανείς δε γύρισε να μου πει πώς είναι.

Γιάνννης: Συμφωνώ κι ενώ ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα έρθει, έχεις το φόβο του αγνώστου. Συμβιβάζεσαι με μια έννοια ανυπαρξίας.

Πάνος: Εγώ φοβάμαι την άνοια, τη νοητική ανεπάρκεια. Να μην μπορώ να σκεφτώ καθαρά όπως σκέφτομαι τώρα.

Κοσμάς: Πνευματική μοναξιά. Μπορεί να είσαι με παρέα κι επί της ουσίας να είσαι μόνος.

 

Πείτε μου κι ένα απωθημένο που έχετε ως στόχο.
Κοσμάς: Θα ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό για κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαι χρόνια ριζωμένος στην Αθήνα και ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμάσω και κάπου αλλού.

Μιχάλης: Εγώ θα ήθελα οικογένεια κάποια στιγμή.

Πάνος: Ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μου. Η ρουτίνα είναι κακό πράμα. Θα ήθελα να αλλάξει μορφή.

Γιάννης: Να είμαι καλά με τον εαυτό μου και να πάω στου Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

 

Τι σχέδια έχετε για την ερχόμενη σεζόν;
Η επόμενη σεζόν ξεκινάει επίσημα 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας.

Παρασκευές και Σάββατα Οκτωρβρίου θα παίζουμε Δίπλα στο Ποτάμι με το Μίλτο Πασχαλίδη και Τρίτες Νοεμβρίου θα παίζουμε στο Σταυρό του Νότου Club για μεγάλο αριθμό παραστάσεων και μαζί μ’αυτό θα υπάρχουν κάποιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, μάλλον κάθε Πέμπτη. Έχουμε γυρίσει ήδη το πρώτο μας video clip το «Ας κάνουμε τη Νύχτα Μέρα» και σύντομα θα γυρίσουμε και δεύτερο, το τραγούδι «Χειμώνας». Αν πάνε τα πράγματα έτσι όπως τα υπολογίζουμε, θα ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε την επόμενη δουλειά κατά το Νοέμβριο.

Ποια είναι η καλύτερη προβολή;
Το ίντερνετ έχει καταλυτικό ρόλο γιατί έρχεται σε προσωπική επαφή ο μουσικός με τον κόσμο, αλλά η καλύτερη προβολή είναι το Live και η διάδοση από στόμα σε στόμα.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες.
Να διαβάζετε τα μέσα που δεν είναι κατευθυνόμενα, να έχετε προσωπική άποψη με γνώση και κριτήριο και να πάρετε το δίσκο μας (υγεία). Αν θέλετε, ανοίξτε τα αυτιά σας και τα μάτια σας περισσότερο γιατί υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες μουσικές εκεί έξω. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Εποχές... λευκώματος
Εποχές... λευκώματος

 

Περισσότερα για τους Lexicon Project:

http://www.myspace.com/lexiconproject

http://www.facebook.com/pages/Lexicon-Project/62740333964?ref=ts&v=wall

Φωτογραφίες: Ιωάννα Χέλμη


TagsΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#20956   /   20.09.2010, 10:48   /   Αναφορά
Το Φεστιβάλ Πέτρας, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, οργανώνει μια ξεχωριστή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του Κοιν. Παντοπωλείου του Δήμου Πετρούπολης.ΤοΚοινωνικό Παντοπωλείο είναι έτοιμο και θα στεγαστεί στην οδό Λεωφ.

Πετρουπόλεως 168 και θα διαθέτει δωρεάν στις φτωχές οικογένειες του

Δήμου,τρόφιμα ...και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.Στην ιδιαίτερη συναυλία συμμετέχουν οι Lexicon Project παρέα με την Ισμήνη Πεπέ (εισ. 5 ευρώ)
#20958   /   20.09.2010, 13:09   /   Αναφορά
Πολύ όμορφη συνέντευξη Γιάννη.Τουλάχιστον εμένα με πληροφόρησες

και με κατατόπισες πλήρως για αυτό το νέο συγκρότημα :-)

Επίσης μου άρεσαν οι ερωτήσεις τύπου "ανοίξτε το λεξικό" χα χα χα!!

Να το κάνεις και σε άλλες συνεντεύξεις!!

Τέλος,θεωρώ πως συναυλίες για τέτοιους σκοπούς, όπως για το

σπίτι που θα ανοιχτεί για την παροχή τροφίμων προς τις φτωχές

οικογένειες,είναι άξιες προσοχής και μίμησης.
#20959   /   20.09.2010, 13:12
Όπως άξιες μίμησης είναι και οι πρωτοβουλίες τέτοιους είδους

από περισσότερους κοινωνικούς φορείς βεβαίως -βεβαίως :-)

#20960   /   20.09.2010, 16:21   /   Αναφορά
Υπέροχοι Lexicon project! :) Πολύ ωραία η συνέντευξή!

Όσοι δεν τους έχετε δει live, μη το χάσετε!! Πραγματικά αξίζουν τα παιδιά! :) :)
#20961   /   20.09.2010, 21:59   /   Αναφορά
Έχω να δηλώσω ότι έχω δει 5-6 φορές αυτά τα τυπάκια κι έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για περίπτωση συγκροτήματος που γουστάρει αυτό που κάνει και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Τόσο στα δικά τους κομμάτια όσο και στις διασκευές τους, είναι εξαιρετικοί!

Εννοείται ότι το "Μαρία" και το "Aς κάνουμε τη νύχτα μέρα" είναι από τα κορυφαία τους...