ελληνική μουσική
566 online   ·  210.203 μέλη

Πώς θα ήταν η μουσική που ακούμε σήμερα αν δεν είχαν προϋπάρξει οι Πατέρες του Rock;

Οι Πατέρες του Rock

Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus) / 220 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 29 Σεπ 2010

Εδώ και πολλά χρόνια, γράφω για το MusicHeaven άρθρα για Ιστορικές Μπάντες, για Τροβαδούρους, για Ποιητές ή για Ξεχασμένους Καλλιτέχνες της Rock Μουσικής, και δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να γράψω ένα άρθρο για αυτούς που ξεκίνησαν και έθεσαν τις βάσεις για όλη αυτή την ιστορία. Θεωρώ τον εαυτό μου απαράδεκτο και σπεύδω με το παρόν άρθρο να διορθώσω την παράλειψη που αφορά στους "Πατέρες" του Rock. Βέβαια, εδώ έχουμε να κάνουμε με τις δεκαετίες του 30, του 40 και του 50 που δεν τις έζησα, δεν τις βίωσα καλλιτεχνικά, δεν είναι οι αγαπημένες μου και δεν δηλώνω ποτέ την επιθυμία να τις ακούσω, γιατί νοιώθω μία περίεργη "κούραση".

Οι καλλιτέχνες αυτών των δεκαετιών  δεν ενδιαφέρθηκαν τόσο για την ποιότητα της παραγωγής και τις ενορχηστρώσεις όσο ενδιαφέρθηκαν για το entertainment. Τα κομμάτια τους ήταν βασισμένα στις Blues συγχορδίες και πολύ συχνά τα περισσότερα είχαν τα ίδια ακόρντα. Οι κιθαρίστες δεν ήταν εξαιρετικοί. Μπορεί κάποιες φορές να υπήρξαν επινοητικοί αλλά ποιος τους μνημονεύει σήμερα; Ακόμα και αν παραδεχθούμε ότι ο Chuck Berry ήταν top κιθαρίστας ποιος συνέχισε να τον βάζει στη λίστα των top μετά την εμφάνιση του Hendrix? Ούτε κι εγώ τον έχω στη λίστα που "τη βρίσκω" με τα κιθαρίσματα του Bill Nelson. Εντάξει δεν λέω, αν βρεθώ σε κάποιο μαγαζί και παίζει π.χ. Chuck Berry δεν θα τον αρνηθώ, αλλά από μόνος μου δεν το κάνω ποτέ.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη η εποχή είχε τις δικές της αξίες και τα δικά της δεδομένα και δεν πρέπει να την κρίνουμε με τα δικά μας τα σημερινά. Εδώ που τα λέμε, οι καλλιτέχνες των 50’s μπορεί για μας να έχουν "ιστορική" αξία, αλλά για την εποχή τους υπήρξαν πολύ σημαντικοί και ήταν αρκετά μπροστά από αυτήν. Για την εποχή τους ήταν "επαναστάτες". Μπορεί να προτιμώ να ακούω Rolling Stones που πήραν το Chuck Berry style και το εξέλιξαν, μπορεί να προτιμώ να ακούω Beatles που έκαναν το ίδιο με το Carl Perkins και το Everly Brothers style, αλλά το κάνω επειδή φυσικά ανήκουν στην εποχή που με μεγάλωσε μουσικά. Όμως, πώς θα ήταν η μουσική που ακούμε σήμερα αν δεν είχαν προϋπάρξει οι "Πατέρες" του Rock? Γι’ αυτό λέω να γράψω λίγα λόγια.  Ενδεικτικά, προτείνω και ένα album από τον καθένα.*** Everly Brothers

Οι Πατέρες του Rock


Ο Don (Isaac Donald, Φεβρουάριος 1937) και ο Phil (Phillip, Ιανουάριος 1939) Everly, ήταν γνωστοί για τις φωνητικές τους αρμονίες και ήταν το πιο επιτυχημένο Αμερικάνικο Rock and roll duo. Υπήρξαν σπουδαία επιρροή για μπάντες όπως οι Beatles, οι Beach Boys και οι Simon & Garfunkel. Η πιο δημιουργική τους περίοδος εντοπίζεται ανάμεσα στο 1957 και στο 1965.

* Album: The Fabulous Style of Everly Brothers (1960)***
Eddie Cochran (Edward Ray Cochran, Οκτώβριος 1938 – Απρίλιος 1960)

Οι Πατέρες του Rock


Αμερικανός crooner, πρωτοπόρος του Rock and roll, με φωνή a la Elvis Presley, που στη σύντομη καριέρα του, εντυπωσίασε και επηρέασε μπάντες όπως οι Beatles και οι Rolling Stones. Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Τα τραγούδια του, με πιο γνωστό το περίφημο 'Summertime Blues', έχουν πολυδιασκευαστεί. Μπορείς να τα ακούσεις και σήμερα από μπάντες όπως οι Who, οι Beach Boys, οι Beatles, οι Blue Cheer, οι Led Zeppelin, οι UFO, οι White Stripes και οι Sex Pistols. Ο Cochran σκοτώθηκε στα 21 του χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια της Βρετανικής του περιοδείας.

* Album: The Memorial Album (1960)*** Bill Haley (Ιούλιος 1925 - Φεβρουάριος 1981)

Οι Πατέρες του Rock


Πρωτοπόρος και αυτός του Rock and roll, φορμάρισε τους Bill Haley & His Comets και έγραψε το περίφημο "Rock Around the Clock" φέρνοντας τα πάνω, κάτω.

* Album: Rock Around The Clock (1992)***
Buddy Holly (Charles Hardin Holley, Σεπτέμβριος 1936 – Φεβρουάριος 1959)

Οι Πατέρες του Rock


Παρ’ όλο που πέθανε και αυτός πολύ νωρίς, αποτέλεσε σχολή για τους Beatles, τους Rolling Stones, τον Don McLean και άλλους. Σκοτώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1959 σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τους Richie Valens & Bopper. Ο Don McLean έγραψε το "American Pie" για τους 3 αγαπημένους του καλλιτέχνες και η ημέρα του θανάτου τους, έμεινε στην ιστορία σαν "the day the music died".

* Album: The Memorial Collection (2009)*** Carl Perkins (Carl Lee Perkins, Απρίλιος 1932 – Ιανουάριος 1998)

Οι Πατέρες του Rock


Ονομάστηκε "King of Rockabilly" αλλά έχασε την ευκαιρία να γίνει ένας άλλος Elvis Presley. Σήμερα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα μουσικά μας πράγματα εάν το είχε κατορθώσει. Βασική επιρροή για τους Beatles και τον Elvis Presley. Ο Elvis, οφείλει πολλά στο "Blue Suede Shoes" που είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Carl Perkins.  

* Album: Boppin' Blue Suede Shoes ()*** Chuck Berry (Charles Edward Anderson Berry, Οκτώβριος 1926)

Οι Πατέρες του Rock


Πασίγνωστα τα "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music" & "Johnny B. Goode". Δάσκαλος για τους Beatles, τους Rolling Stones και άλλους, εξακολουθεί να παίζει live μέχρι σήμερα.

* Album: The Best Of Chuck Berry (1994)*** Elvis Presley (Elvis Aaron Presley, Ιανουάριος 1935 – Αύγουστος 1977)

Οι Πατέρες του Rock


Ο "King of Rock and Roll" ή σκέτο "King", ήταν από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές φιγούρες του 20ού αιώνα. Σπουδαία φωνή και σπουδαία σκηνική παρουσία, με τραγούδια όπως τα "Heartbreak Hotel" & "Blue Suede Shoes", σκανδάλισε τους συντηρητικούς Αμερικανούς της δεκαετίας του 50. Ο "Elvis the Pelvis" όπως τον αποκαλούσαν οι Βρετανοί, που -πριν αρχίσει τις κινηματογραφικές του σάλτσες- ήταν ηγετική φυσιογνωμία για το Rock and Roll, πέθανε στα 1977 σε ηλικία 42 ετών.

* Album: Elvis Gold: The Very Best Of The King (1995)*** Fats Domino (Antoine Dominique Domino, Φεβρουάριος 1928)

Οι Πατέρες του Rock


Ίσως όχι γνήσιος Rock'n'roller, αλλά σίγουρα δημιουργικός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη της Louisiana.

* Album: Blueberry Hill: Greatest Hits (1994)***
Jerry Lee Lewis (Σεπτέμβριος 1935)

Οι Πατέρες του Rock


Ο "άγριος" Jerry, που ήταν από τους πρωτοπόρους του Rock and roll, είδε την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα όταν παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέλφη. Με αρκετή δόση τρέλας ο Jerry, στηνόταν με ένα περίστροφο έξω από το σπίτι του Elvis Presley, θέλοντας να τον δολοφονήσει επειδή τον θεωρούσε προδότη του Rock and roll.

* Album: Finest Performances (1995)*** Little Richard (Richard Wayne Penniman, Δεκέμβριος 1932)

Οι Πατέρες του Rock


Ο χαρισματικός architect of Rock and roll έμεινε στην ιστορία με τραγούδια όπως τα  "Tutti Frutti", "Long Tall Sally" & "Good Golly, Miss Molly" ορίζοντας τον δυναμικό ήχο της Rock μουσικής. Επηρέασε καλλιτέχνες όπως οι James Brown, Elvis Presley, Otis Redding αλλά και πολλούς άλλους. Τον Οκτώβριο του 1957 και ενώ βρίσκονταν στο ζενίθ της καριέρας του, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη μουσική για να γίνει ιεροκήρυκας, πράγμα που έκανε τον Ιανουάριο του 1958. Για αρκετά χρόνια ηχογραφούσε μόνο θρησκευτικά τραγούδια, μέχρι που τελικά κατάφερε να συμφιλιώσει τους δύο του ρόλους.  

* Album: Greatest Hits (1993)*** Muddy Waters (McKinley Morganfield, Απρίλιος 1915 – Απρίλιος 1983)

Οι Πατέρες του Rock


Ο "Father of Blues" σε τραγούδι του οποίου οι Rolling Stones οφείλουν το όνομά τους, υπήρξε μέγιστη επιρροή για τη Βρετανική Blues έκρηξη.

* Album: The Blues (1995)*** Robert Johnson (Robert Leroy Johnson, Μάιος 1911 – Αύγουστος 1938)

Οι Πατέρες του Rock


Ο πιο σημαντικός Blues τραγουδιστής που έζησε ποτέ. Δολοφονήθηκε στα 27 του χρόνια πάνω στο πάλκο, πίνοντας ουίσκι από ένα μπουκάλι που του προσέφεραν. Είχαν βάλει μέσα στρυχνίνη.

* Album: The Complete Recordings (1990)*** Gene Vincent (Eugene Craddock Vincent, Φεβρουάριος 1935 –Οκτώβριος 1971)

Οι Πατέρες του Rock


Αμερικανός, πασίγνωστος για το "Be-Bop-A-Lula". Πέθανε από έλκος στομάχου στα 36 του χρόνια.

* Album: The Gene Vincent 6-Cd Box Set (1987)*** Βιβλιογραφία:

1: Encyclopedia of Rock & Roll (Rolling Stone)
2: Illustrated Encyclopedia of Rock (Salamander)
3: Encyclopedia of Pop, Rock and Soul (Irwin Stambler)

*** Eυχαριστώ για την ανάγνωση…
σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#20998   /   29.09.2010, 11:44   /   Αναφορά
αυτοι διδαξαν........ηταν τερατα μουσικης και εμπνευσης.......εμεις τι κανουμε τωρα??????
#20999   /   29.09.2010, 12:21   /   Αναφορά
Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!

Και σίγουρα άξιζε που έγινε αναφορά σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες...
#21001   /   29.09.2010, 14:55
"εμεις τι κανουμε τωρα"πολύ απλό .... διάβασε ξανά και ξανά τα .... "μαθήματα" που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές αυτοί οι σπουδαίοι δάσκαλοι. Και αφού "διδαχθείς" όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, προσπάθησε όσο μπορείς να φτιάξεις δικά σου πράγματα, καταγράφοντας με στίχους και μουσική τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ καθημερινότητα και τα δικά σου οράματα .... Και .... ποτέ δεν ξέρεις .... ίσως μετά από πολλάααα χρόνια κάποιοι να εκλάβουν κι εσένα σαν "δάσκαλό" τους .....
#21002   /   29.09.2010, 21:11   /   Αναφορά
Πραγματικά οι Πατέρες του ροκ... Αν δεν ήταν αυτοί κανένας δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να ήταν η μουσική σήμερα. Χειρότερη ή καλύτερη άραγε; Νομίζω όλα είναι σχετικά...Πέρα από τα ονόματά τους τη σχετική τους βιογραφία και μερικά τραγούδια δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε άλλον για τον καθένα από αυτούς. Αλλά άμα υπάρχει ένας που να υπερηφανεύομαι ότι γνωρίζω τη μουσική του είναι ο Robert Johnson, που δεν είναι μόνο πατέρας του ροκ, αλλά Ο πατέρας των μπλουζ.Όλοι τους όμως είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί και οποιος θέλει να ξέρει πως είναι να ξεκινάς από χαμηλά να δημιουργείς κάτι δικό σου και να θριαμβέυεις είναι απαραίτητο να πάρει σαν υπόδειγμα τους μεγάλους αυτούς μουσικούς...
#21004   /   01.10.2010, 15:32   /   Αναφορά
Bravo !!!
#21077   /   13.10.2010, 12:27
Όπως πάντα απολαυστικός και με περιεχόμενο.

Μόνο που ξέχασες έναν μύθο της εποχής εκείνης. Τον Ray Charles.

#21079   /   13.10.2010, 14:10   /   Αναφορά
Παρ' όλο που τον Ray Charles τον συγκαταλέγουν στους πρωτεργάτες της Soul Music, ομολογώ ότι έχεις δίκιο!Και ήθελα να βάλω και ένα υστερόγραφο του στυλ: "Όλο και κάποιον θα έχω ...ξεχάσει!"Ευχαριστώ πάντως για όλα τα σχόλια...
#22160   /   17.03.2011, 23:14   /   Αναφορά
Η ίδια μάλλον. (εφόσον έχουμε τη δυτική εκκλησία,την ορθόδοξη και των άλλων μουσικών του κόσμου)