Η δημιουργία του τραγουδιού και οι τεχνικές παραγωγής του.
|
Λίγο καιρό έπειτα από την εμπορική επιτυχία του album, η εταιρία κυκλοφόρησε το RMX-16 ψηφιακό reverb μια εκ των επιλογών του οποίου, η “Non Lin 2” ήταν η εξομοίωση του ήχου των τυμπάνων αυτών.
Κατά την παραγωγή είχε συμφωνηθεί ότι ο ήχος των τυμπάνων στο δεύτερο μέρος του τραγουδιού θα έπρεπε να είναι ογκώδης και δυνατός ούτως ώστε να ξαφνιάζει η δυναμική αντιδιαστολή των δύο μερών. Ο ήχος αυτός των τυμπάνων είναι, στην πραγματικότητα, μια υπερσύνθεση από κρουστούς ήχους. Στην πραγματικότητα, ο χώρος ηχογράφησης στο Townhouse Studio δεν παρουσίαζε ένα τόσο μεγάλο μέγεθος το οποίο από μόνο του θα δημιουργούσε έναν αντίστοιχου μεγέθους ήχο στα τύμπανα. Αν και διέθετε αρκετό ύψος, στις άλλες δυο διαστάσεις του δεν ξεπερνούσε το μέγεθος υπνοδωματίου. Έτσι ο χώρος μπορεί συνολικά να παρουσίαζε όγκο αλλά δεν παρείχε δύναμη και ενεργητικότητα. Το ταμπούρο και τα τομ μπορεί να παρουσιάζουν έναν τέτοιο χαρακτήρα αυτό όμως ήταν κατ’ ουσίαν αποτέλεσμα της ισχυρής συμπίεσης σημάτων που λήφθηκαν με Noise-gated μικρόφωνα χώρου (ambient mic) τοποθετημένα στην μεγαλύτερη δυνατόν απόσταση. Για την ηχογράφηση των τυμπάνων χρησιμοποιήθηκαν δύο Neumann U87 σε απόσταση 3 έως 4 μέτρων από το σετ των οποίων το σήμα συμπιέζονταν από 1176LN Peak Limiter (UREI 1176 compressor, έκδοση Black Face) της Universal Audio. Το talkback μικρόφωνο ήταν ένα 4021 (“Ball and Biscuit”) της STC το οποίο συμπιεζόταν ισχυρά από τον Buss Compressor της κονσόλας.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ένα Neumann U47 κοντά στην μπότα, ένα Shure SM57 κοντά στο ταμπούρο και διάφορα MD421 της Sennheiser για τα τομ. Κατά τη μίξη η πλειοψηφία του τελικού αποτελέσματος οφείλεται στα μικρόφωνα χώρου με μια ένα ελάχιστο αλλά εμβόλιμο ποσοστό των δύο τελευταίων μικροφώνων που προσέθεταν περισσότερο κροτοειδή χαρακτήρα.
Ο ήχος που τελικά προέκυψε στα τύμπανα αναφέρεται πλέον ως “Gated Drum” και θεωρείται ότι στιγμάτισε τον τρόπο παραγωγής των τυμπάνων στην Pop/rock δισκογραφία της δεκαετίας του ’80 αλλά και μετέπειτα. Η πρώτη εμφάνιση ενός τέτοιου ήχου είχε πραγματοποιηθεί λίγο καιρό πριν, στον ομώνυμο τρίτο προσωπικό δίσκο του Peter Gabriel, κατά τις ηχογραφήσεις του οποίου συνέβη η τυχαία ανακάλυψη που περιγράφηκε παραπάνω. Ο όρος “gated” αναφέρεται στην περαιτέρω επεξεργασία που υπέσθησαν κατά τη μίξη τα κανάλια των τυμπάνων η οποία συνέβη ως εξής: Μια μεγάλη ποσότητα του υπερσυμπιεσμένου σήματος των U87 και του 4021 (ambient mics) μείχθηκε με εκείνα των υπολοίπων (close) μικροφώνων. Το σύνθετο αυτό σήμα οδηγήθηκε έπειτα σε μια μονάδα αποθορυβοποίησης (Noise Gate). Εκεί, ο σύντομος χρονισμός (μερικά δεκάδες ms) και η σχετικά κρίσιμη στάθμη εισόδου που οδηγούσαν τον κύκλο επέμβασης της πύλης, δημιούργησαν τη χαρακτηριστικά απότομη διακοπή της αντήχησης.
![]() |
To MD421 της Sennheiser, ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά μικρόφωνο της εταιρίας. Θεωρείται ιδανικό για ηχογράφηση/ηχοληψία tom. Καρδιοειδές με 5θέσιο επιλογέα εξασθένησης μπάσου |
Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.
Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!
σχολιάστε το άρθρο
#22933 / 21.06.2011, 16:09 / Αναφορά Άρη ευχαριστούμε που εμπιστεύτηκες το MusicHeaven για τη δημοσίευση της τόσο πλήρους έρευνάς σου. Οι λεπτομέρειες που περιέχει το άρθρο πιστεύω θα γίνουν αντικείμενο μελέτης με όλους όσους ασχολούνται με την ηχοληψία και τη μουσική τεχνολογία... Συγχαρητήρια. |
#22934 / 21.06.2011, 16:54 / Αναφορά Mπράβο σου είσαι πολύ κατατοπιστικός... |
#22937 / 22.06.2011, 00:15 / Αναφορά και τους δύο! Επίσης το Musicheaven για τη φιλοξενία και την εμπιστοσύνη του στο άρθρο. Εύχομαι αυτό να επιτύχει το σκοπό του δηλαδή τη ροή της πληροφορίας στους εραστές της μουσικής και της τεχνολογίας της. Επίσης τα μέγιστα στην ιστοσελίδα και στο πολύτιμο έργο που πραγματοποιεί. |
#22940 / 22.06.2011, 10:58 / Αναφορά Πληροφορία το λες αυτό; Υπέροχο, μπράβο! |