ελληνική μουσική
    537 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Ήλιος κυκλοδίωκτος... Wayfaring Stranger

    Το παραδοσιακό (δημώδες, δημοτικό) αυτό αμερικανικό τραγούδι, έχει τύχει ερμηνείας από κολοσσούς της κάντρυ -μπλουζ ή και ροκ μουσικής.

    Ήλιος κυκλοδίωκτος... Wayfaring Stranger

    Γράφει το μέλος spgodim
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 12 Ιούλ 2011

    Από Johhny Cash, Jo Stafford, Peter, Paul and Mary, Emmylou Harris, Joan Baez, Jerry Garcia, Roger Mc Guinn, HP Lovecraft,   Jimmy Scott, Tim Buckley, Dusty Springfield μέχρι νέοπες όπως Kristin Hersh, Natalie Merchant .

    Το συγκεκριμένο τραγούδι, σε οιαδήποτε έκδοση, ανέκαθεν δημιουργούσε πρωτογενή συναισθήματα συγκίνησης με τον άφθαστο λυρισμό τόσο των στίχων όσο και της μουσικής.

    Η ατελείωτη οδύσσεια του οδοιπόρου, με τις πίκρες και τις δυσκολίες, φαίνεται μόνο να τελειώνει όταν τελικά αυτός ξανασμίξει με τους αγαπημένους του, σε αυτόν ή (μάλλον το πιθανότερο) στον άλλο κόσμο.

    Οι διάφορες εκτελέσεις ελευθεριάζουν και χρησιμοποιούν στο γνωστό στίχο ....I' going there to see my ..... είτε φάδερ, είτε μάδερ, είτε μπράδερ, σέυβιορ, κλπ. κλπ.

    Παλαιότερα με συγκινούσε περισσότερο όταν γινόταν αναφορά στον brother.

    Μετά που απέκτησα παιδιά, με αγγίζει περισσότερο το father, καθώς ξαφνικά αποκωδικοποίησα γιατί ο απλός στίχος ‘’I’m going home to see my father’ μου προκαλεί τέτοια αφόρητη συγκινησιακή φόρτιση …..

    Οι γυιοί μου (οι γυιοί μας), οι κόρες μας -για όσουν μόνον θυγατερογεννούν-  δεν θα προλάβουν   να γνωρίσουν (δια της απ’ ευθείας διαλεκτικής) την κοσμο – θεωρία μας /φιλοσοφία μας, τις προσδοκίες, τα θέλω μας και τα απεχθάνομαι μας, αυτά που δεν κυνηγήσαμε και αυτά που θυσιάσαμε …. Δεν θα προλάβουμε μάλλον να τους τα εξηγήσουμε δια ζώσης, καθώς αυτοί στα πρώτα μετεφηβικά χρόνια περί άλλων (και δίκαια) θα τυρβάζουν, ενώ σίγουρα οι πράξεις μας και τα λεγόμενα μας θα τους προκαλούν, αν όχι την οργή, σίγουρα την αδιαφορία ή την περιέργεια.

    Όταν στα 35 - 45 χρόνια τους, θα αρχίσουν την αναδρομική θεώρηση της πορείας τους, όταν θα είναι συντονισμένοι βιολογικά και πνευματικά με την αντίστοιχη δική μας ηλικία του τότε, όταν μέσα από συζητήσεις και αναμνήσεις ανακαλέσουν το πνεύμα και τις σκέψεις μας, όταν ανακαλύψουν σε αραχνιασμένα πατάρια και αποθήκες τα βιβλία μας και τις μουσικές μας, ….

    …τότε πράγματι θα μας ‘’συναντήσουν’’, όπως ο ήρωας του τραγουδιού, που αποκαμωμένος από τις ‘’περιπλανήσεις’’ του, ανυπομονεί να γυρίσει σπίτι του για να δει τον πατέρα του.

    …δεν έχει σημασία που δεν θα είμαστε φυσικά παρόντες, το σημαντικό είναι ότι επιτέλους θα βρεθούμε...


    Ι am a poor wayfaring stranger
    Wandering [Am] through this world of woe
    But there's no sorrow, toil or danger
    In that bright land to which I go

    I'm going there to see my father
    I'm going there no more to roam
    I'm just a going over Jordan
    I'm only going over home

    I know dark clouds will gather 'round me
    I know my way is rough and steep
    But golden Fields lie out before me
    Where all the saints their vigils keep

    I'm going there to see my mother
    I'm going there no more to roam
    I'm just a going over Jordan
    I'm only going over home

    I'm going there to see my Saviour
    To sing His praise forevermore
    I'm just a going over Jordan
    I'm only going over home

     




    Φωτο από: http://www.aworldonfire.com/wallpaper/apocalyptic-visions-%E2%80%93-page-five/

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε