ελληνική μουσική
713 online   ·  210.189 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Ηρακλής Κοντός & Αργοναύτες

Δεν ξέρω αν θεωρείται υπερβολή, αλλά με την πρώτη κιόλας ακρόαση, ο δίσκος μου θύμισε τα πρώτα χρόνια του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα...

Ηρακλής Κοντός & Αργοναύτες

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou) / 52 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 08 Αύγ 2011

Ένας ακόμη πολύ ωραίος δίσκος, που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», έφτασε αυτές τις μέρες στα χέρια μου. Αναφέρομαι στον Ηρακλή Κοντό και τους «Αργοναύτες» και στο cd που φέρει τον τίτλο «Στο δρόμο» . Στο ομώνυμο κομμάτι η μουσική και οι στίχοι είναι του Πάνου Κατσιμίχα. Συμμετέχουν ακόμη τραγουδώντας ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, ο Χρήστος Ζέρβας και ο Πάνος Κολοβός.

1. Στο δρόμο (μουσική-στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας)
2. Παραμύθι δίχως όνομα
3. Γλυκιά συνήθεια
4. Αθάνατο νερό (μουσική: Ηρακλής Κοντός- Δημήτρης Μαρινόπουλος)
5. Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά (Βασίλης Λέκκας) (μουσική: Γιάννης Γλέζος, στίχοι: F.G.Lorca, απόδοση στα Ελληνικά: Λευτέρης Παπαδόπουλος-διασκευή: Δημήτρης Μαρινόπουλος)
6. Αμοργός (εισαγωγή) (αυτοσχεδιασμός: Χρήστος Ζέρβας)
7. Αμοργός (Παντελής Θαλασσινός - Ηρακλής Κοντός)
8. Η σιωπή της αγάπης
9. Χαμένο παιχνίδι (μουσική: Ηρακλής Κοντός- Δημήτρης Μαρινόπουλος)
10. Το τραγούδι της μάνας (Ηρακλής Κοντός - Πάνος Κολοβός)
11. Θάλασσα
12. Νεράιδα
13. Χάρτινα όνειρα
14. Δονούσα (οργανικό)

 

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Αρίων-Δίαυλος. Η ηχοληψία από τον Πάνο Τσεκούρα και το Νίκο Πιτλόγλου. Η επιμέλεια παραγωγής από το Θανάση Συλιβό. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μαρινόπουλου, εκτός από τα «Η σιωπή της αγάπης» και «Θάλασσα» που είναι του Γιάννη Κωνσταντινίδη, στο «Τραγούδι της μάνας» του Ηρακλή Κοντού και Βασίλη Νικολόπουλου, στη «Νεράιδα» και «Δονούσα» του Στέφανου Δεκεριάν και στα «Χάρτινα όνειρα» των Βασίλη Νικολόπουλου και Θέμη Σαλασίδη.

Δεν ξέρω αν θεωρείται υπερβολή, αλλά με την πρώτη κιόλας ακρόαση, ο δίσκος μου θύμισε τα πρώτα χρόνια του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα. Δεν εννοώ βέβαια πως μοιάζουν τα κομμάτια μεταξύ τους, αλλά λίγο οι μελωδίες, λίγο η συμμετοχή του Πάνου Κατσιμίχα, που παίζει και φυσαρμόνικα στη «Θάλασσα», λίγο το γενικότερο ηχητικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται το υλικό των «Αργοναυτών»,  με παρέπεμψε στις όμορφες στιγμές των Κατσιμιχαίων. Στίχοι, μελωδίες, ενορχηστρώσεις και ερμηνείες που ταξιδεύουν τον ακροατή…. Θα ξεχώριζα αρκετά τραγούδια, όπως την εναρκτήρια σύνθεση του Πάνου Κατσιμίχα (με τα φωνητικά της Γιάννας Κατσαγιώργη), την επανεκτέλεση του τραγουδιού του Γιάννη Γλέζου από το Βασίλη Λέκκα, τα δυο μέρη της «Αμοργού», στα οποία υπάρχουν αρκετά στοιχεία από την παράδοση της Ηπείρου,  αλλά και το «Τραγούδι της μάνας» (στο οποίο παίζει Hammond ο Γιάννης Γιοκαρίνης). Όλα αυτά βέβαια χωρίς να σημαίνει πως δεν αξίζουν τα υπόλοιπα τραγούδια.

Στο σημείωμα του δίσκου οι «Αργοναύτες»  σημειώνουν:

«Η μακροχρόνια φιλία και η αγάπη για τη μουσική είναι η αιτία αυτής της δημιουργικής συνεργασίας.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Λέκκα, τον Παντελή Θαλασσινό και το Χρήστο Ζέρβα που με τις χαρισματικές τους φωνές έδωσαν το δικό τους χρώμα σ’αυτή τη μουσική μας άποψη.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Γλέζο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Πάνο Κατσιμίχα για την ευγενική συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Ευχαριστούμε τους φίλους μουσικούς για το μελωδικό κομμάτι της ψυχής τους, που κατέθεσαν στα τραγούδια μας και τους τεχνικούς ήχου Νίκο Πιτλόγλου και Πάνο Τσεκούρα, που με το μεράκι και την ποιότητα που τους διακρίνει, εργάστηκαν με αγάπη για το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα.

Επίσης ήταν μεγάλη μας χαρά που συνεργάστηκαν μαζί μας οι καταξιωμένοι μουσικοί Γιάννης Κωνσταντινίδης και Στέφανος Δεκεριάν.

Ευχαριστούμε τον αδελφικό μας φίλο Νίκο Τσιατά που με το φωτογραφικό του ταλέντο μας χάρισε τις υπέροχες φωτογραφίες του άλμπουμ.

Τέλος ευχαριστούμε τους δικούς μας ανθρώπους.

Καλή ακρόαση

Ηρακλής Κοντός & Αργοναύτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ηρακλής Κοντός είναι τραγουδοποιός και μουσικός (αυτοδίδακτος), παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και τραγουδάει.

Την περίοδο 1984-1985 συγκροτεί ντουέτο με τον Πάνο Κατσιμίχα και παίζουν σε διάφορα clubs. Παράλληλα με τον Πάνο και το Γεράσιμο Ανδρεάτο φτιάχνουν το λαϊκό σχήμα «Εκτός Σχεδίου».

Τα επόμενα δυο χρόνια επιμελείται της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στη μουσική σκηνή «Άλλοθι» με συνεργάτες τους: Γιάννα Κατσαγιώργη (τραγουδίστρια του Mάνου Χατζιδάκι), Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χαρά Αργυροπούλου (συγκρότημα «Αγάπανθος»).

Στη συνέχεια συμμετέχει σε συναυλίες με τους Αδελφούς Κατσιμίχα και το Γιώργο Νταλάρα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 1993, μαζί με το Γιάννη Κωνσταντινίδη, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της μουσικής σκηνής «Αρχιτεκτονική».

Το 1994-1995 γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής και συμμετέχει μαζί με τους Γιάννη Νικολάου («Λαθρεπιβάτες»), Πόπη Αστεριάδη (Νέο Κύμα), Μιχάλη Κακέπη («Σταυρός του Νότου») και την αδερφή του Δήμητρα Κοντού στην επιτυχημένη, την περίοδο εκείνη, μουσική σκηνή «Λαμπιρίδες».

Το 1998 ιδρύει το συγκρότημα «Αργοναύτες». Εμφανίζονται στη μουσική σκηνή «Μέδουσα» με τους Μπάμπη Στόκα και Πάνο Κατσιμίχα. Στη συνέχεια συνοδεύουν τον Πάνο Κατσιμίχα σε συναυλίες (χειμερινές και καλοκαιρινές) σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005.

Το Νοέμβριο του 2005 ηχογραφούν το cd «Αργοναύτες» και εμφανίζονται στη μουσική σκηνή «Συρμός» με τους Σωτηρία Λεονάρδου, Μαρία Ιακώβου και Γιώργο Περαντάκο.

Από το 2006-2008 το σχήμα «Αργοναύτες» γίνεται διμελές (Ηρακλής Κοντός-Δημήτρης Μαρινόπουλος) και παίζοντας με ακουστικό ήχο (unplugged) εμφανίζονται σε διάφορες μουσικές σκηνές με καταξιωμένους φίλους μουσικούς και ερμηνευτές: Γιάννη Κωνσταντινίδη, Σοφία Τσέρου, Γεωργία Γρηγοριάδου, Έλσα Αφεντάκη, Ελεάνα Ζεϊγκίνογλου, Αλέξανδρο Ιακώβου, Γιάννη Καραπάνο («Παίδες Εν Τάξει») και άλλους.

To 2009 ο Ηρακλής Κοντός με τη βοήθεια του συνεργάτη του Δημήτρη Μαρινόπουλου, ολοκληρώνει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Στο δρόμο». Tα τραγούδια του δρόμου χορεύουν ανάλαφρα σε ρυθμούς και μελωδίες, ακούγοντας τη ζεστή ανάσα των ακουστικών οργάνων. Ο στίχος γεννάει αυθόρμητα τη μουσική και αφήνει το συναίσθημα να ταξιδεύει στην ελευθερία και την απλότητα της αλήθειας.

Όλοι έχουμε πιαστεί από τις όμορφες σειρήνες των μουσικών του δρόμου, εκεί που η μελωδία γιατρεύει το άγχος του χρόνου και μας φωτίζει με το φως της αθωότητας των παιδικών μας χρόνων. (1)

 

1: Βιογραφικό σημείωμα του Ηρακλή Κοντού από την επίσημη ιστοσελίδα του Μετρονόμου www.metronomos.gr

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε