ελληνική μουσική
454 online   ·  209.873 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

Μουσική εκπαίδευση - Ο Πέτρος και ο λύκος

Ποιος είναι για … Μουσικές περιπλανήσεις σε ένα από τα πιο γνωστά μουσικά παραμύθια;

Μουσική εκπαίδευση - Ο Πέτρος και ο λύκος

Γράφει το μέλος konstantina (konstantinadask) / 1 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 21 Σεπ 2011

Πώς μπορεί «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Sergei Prokofiev να αποτελέσει την αφετηρία για να περιπλανηθούμε στα μουσικά μονοπάτια της Οργανογνωσίας, της Θεωρίας, της Μορφολογίας και του Τραγουδιού;

Ποιος είναι για … Μουσικές περιπλανήσεις σε ένα από τα πιο γνωστά μουσικά παραμύθια; Πώς μπορεί «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Sergei Prokofiev να αποτελέσει την αφετηρία για να περιπλανηθούμε στα μουσικά μονοπάτια της Οργανογνωσίας, της Θεωρίας, της Μορφολογίας και του Τραγουδιού;

Είναι γνωστό ότι πριν από 75 περίπου χρόνια η διευθύντρια του παιδικού θεάτρου της Μόσχας ζήτησε από τον συνθέτη  Sergei Prokofiev να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. Ο Prokofiev αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση αυτή. Σκέφτηκε ότι μέσα από ένα παραμύθι τα παιδιά θα μάθαιναν με έναν ευχάριστο τρόπο για τα μουσικά όργανα. Άλλωστε τα παραμύθια είναι πάντα αγαπητά στα παιδιά. Ρίχτηκε λοιπόν στη δουλειά και μέσα σε τέσσερις περίπου μέρες ολοκλήρωσε το έργο. Έγραψε και την πλοκή του παραμυθιού και τη μουσική φυσικά.

Μέσα από αυτό το βιβλίο «Ο Πέτρος και ο λύκος-Μουσικές περιπλανήσεις στο παραμύθι του Sergei Prokofiev», περνάμε και σε ένα δεύτερο επίπεδο. Όλες οι παράμετροι που αναδύονται από αυτό το σπουδαίο έργο του Prokofiev ενώνονται για να  αποτελέσουν μια κοινή βάση που ως στόχο έχει να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική μέσα από διαθεματικές και βιωματικές δραστηριότητες. Στο βιβλίο περιέχεται όλη η «ωδειακή» ύλη της Α’ θεωρίας, έννοιες που εισάγουν στη λογική της δόμησης ενός μουσικού έργου (μορφολογία), πληροφορίες για τα μουσικά όργανα (οργανογνωσία) και τραγούδια.

Επίσης, πρόκειται και για μια προσέγγιση του παραμυθιού μέσα από κάποια μαθήματα που τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο: γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, μελέτη του περιβάλλοντος, θέατρο, χορό, εικαστικά.

Το σημαντικότερο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το παραμύθι γίνεται γνωστό στους μαθητές προς το τέλος αυτής της διδακτικής δραστηριότητας. Δεν πρέπει να το ακούσουν πριν διδαχθούν όλα τα κεφάλαια. Κι αυτό γιατί: Κάποια από τα μουσικά αποσπάσματα του έργου θα τα ακούσουν πολλές φορές γιατί θα κληθούν να τα αναλύσουν στη μορφολογία, θα τα τραγουδήσουν, χωρίς όμως να ξέρουν από πού προέρχονται. Απλώς θα τα διδάσκονται στα πλαίσια του κάθε κεφαλαίου. Όταν έρθει η στιγμή που θα ακούσουν το μουσικό παραμύθι, θα αναγνωρίσουν τα κομμάτια επειδή πριν από λίγο καιρό τα είχαν ακούσει, αναλύσει και τραγουδήσει! Έτσι, το καθένα από αυτά θα είναι ένα κομμάτι που όταν το ακούσουν θα ξέρουν και την παραμικρή νότα, θα καταλαβαίνουν πού αρχίζει μια φράση και πού τελειώνει. Το ενδιαφέρον των παιδιών με τον τρόπο αυτό αυξάνεται. Μπαίνουν πιο βαθιά στη μουσική και δεν εστιάζουν μόνο στην πλοκή του παραμυθιού και στο συσχετισμό των ηρώων αλλά στην ίδια τη μουσική σύνθεση!

Εκτός από το βιβλίο του μαθητή, υπάρχει και ένας οδηγός διδασκαλίας, το βιβλίο του δασκάλου. Περιέχει πολύ αναλυτικά τον τρόπο διδασκαλίας όλων των θεμάτων καθώς και επιπλέον πληροφορίες για το κάθε αντικείμενο. Έτσι, ο κάθε εκπαιδευτικός θα μπορέσει να κρίνει και να επιλέξει τι παραπάνω θα πει και με ποιους τρόπους ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών, του σχολείου και των γενικότερων απαιτήσεων. Φυσικά, έχουμε συνεργαστεί με δασκάλους και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε για τη διαθεματική  προσέγγιση.

Ήδη το βιβλίο διδάσκεται σε κάποια σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια) καθώς και σε πολλά ωδεία.

 

www.eftihiatsesmeli.blogspot.com

www.konstantinadaskalaki.blogspot.com

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#23772   /   03.12.2011, 19:28   /   Αναφορά
Το έχω ακούσει σε απόδοση Πέτρου Φιλιππίδη! Η παραστατικότητα του ηθοποιού (απίστευτοι οι χρωματισμοί της φωνής του) ενώ αφηγείται το κάνει ακόμη καλύτερο, ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας!
#24700   /   10.06.2012, 18:18

Ναι, ο Φιλιππίδης είναι φοβερός! Το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ αυτό το CD στο μάθημα και τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί. Τώρα θα δοκιμάσω και κάποιες ιδέες απο το βιβλίο "Μουσικές περιπλανήσεις". Το βιβλίο είναι για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πιστεύω ότι αν ο δάσκαλος το χρησιμοποιήσει σωστά, μπορεί να το κάνει και σε νήπια. Έχει καλή εικονογράφηση


#24699   /   10.06.2012, 18:14   /   Αναφορά

Πολύ καλή δουλειά konstantinadask! Αυτές τις μέρες έψαχνα βιβλία για την καινούρια σχολική χρονιά και είδα στο Νάκα το βιβλίο αυτό. Το καλό είναι ότι έχει και θεωρία και μορφολογία αλλά ο τρόπος που παρουσιάζεται το κάθε μουσικό όργανο είναι αρκετά έξυπνος. Μου άρεσαν τα σκίτσα και πιστεύω ότι οι μαθητές μου θα ενθουσιαστούν πρωτίστως με την εμφάνιση και στη συνέχεια με την παιδαγωγική προσέγγιση. Αυτό που με ενθουσίασε είναι τα τραγούδια που υπάρχουν στο βιβλίο. Οι στίχοι έχουν πολλή πλάκα! Ειδικά το τραγούδι της γάτας και του λύκου!


Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή του! Τέτοιες εποχές που διανύουμε έπρεπε να είναι πιο οικονομικό. Βέβαια, μου είπαν ότι αν αγοράσουμε πολλά (για το σχολείο ή το ωδείο) θα μας κάνουν ειδική τιμή.


Πάντως έχει πολλές καλές ιδέες και με την πρώτη ματιά που του έριξα νομίζω ότι είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πολύ πρωτότυπη ιδέα. Το βιβλίο δασκάλου δεν το αγόρασα (και πάλι λόγω της τιμής) αλλά λίγο που το ξεφύλισσα έχει πολλές προτάσεις διδασκαλίας και γενικά είναι μια προσεγμένη δουλειά.