ελληνική μουσική
386 online   ·  209.869 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Ελληνική Μουσική: Από το χθες στο σήμερα

Το θέμα που με προβληματίζει είναι γιατί οι σημερινοί Έλληνες έχουν απομακρυνθεί τόσο από την ελληνική μουσική.

Ελληνική Μουσική: Από το χθες στο σήμερα

Γράφει η rapth maria (tinkmary) / 4 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 27 Σεπ 2011

Η σημερινή Ελληνική μουσική όπως όλοι γνωρίζουμε έχει δει και συνεχίζει να βλέπει καθημερινά μεγάλη άνθηση όποιο στυλ και αν διαλέξουμε να δούμε...

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια όπου όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες οι οποίες βασίζονταν στην μόρφωση τα παιδιά διδάσκονταν μουσική και μάλιστα ως ένα από τα πρωτεύοντα μαθήματα τα οποία έπρεπε να παρακολουθήσουν. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε πως οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν μια μεγάλη παράδοση και ιστορία στον χώρο της μουσικής.

Σήμερα τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο διαφορετικά παρότι όπως όλοι θα μου απαντούσαν πως η Ελλάδα ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από τηλε-ριάλιτι τα οποία μας κατακλύζουν με ταλέντα της μιας ημέρας.

Όμως δεν μιλάω για αυτούς, παρότι τυχαίνουν και περιπτώσεις με παιδιά που έχουν πραγματικό ταλέντο και όρεξη για δουλειά και διαλέγουν τον δρόμο της τηλεόρασης ως μια πόρτα η οποία θα τα βοηθήσει να πιαστούν από κάπου.

Το θέμα όμως που με προβληματίζει είναι γιατί οι σημερινοί Έλληνες και περισσότερο η σημερινή νεολαία έχει απομακρυνθεί τόσο από την Ελληνική μουσική.

Δηλαδή η χώρα μας εισάγει μέχρι και την μουσική που ακούει όπως ό,τι μπορεί να βρει κανείς στα ράφια των καταστημάτων; Η βιομηχανία της μουσικής μας είναι ακόμα μεγάλη και αξίζει τον κόπο να της δώσουμε σημασία και να μην την καταδικάσουμε όπως καθετί αλλό που προέρχεται από αυτήν.

Μια φίλη μου μου είπε πως είναι θέμα γούστου, ναι δεν μπορώ να πω πως έχει άδικο, αλλά όλοι ξαφνικά απέκτησαν τις ίδιες προτιμήσεις; Απ'την άλλη δικαίωμα του καθενός είναι στο τι θα ακούει, όμως δεν μπορώ να βλέπω να μιλάνε με εχθρικότητα κάποιοι για την Ελληνική μουσική.

Άλλοι θεωρούν πως και αυτό είναι άλλο ένα αντίκτυπο της δήθεν παγκοσμιοποίησης,εμπορικότητας, διαφήμισης ή όπως θέλετε εσείς πείτε το. Δεν νομίζω όμως πως δεν έχουμε τάσεις αυτών των φαινομένων και στην μουσική μας. Δεν θέλω να καταδικάσω όποιον ακούει ξένη μουσική άλλωστε είμαι και εγώ μια από αυτούς, όμως δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους οι οποίοι αναγνωρίζουν πχ το έργο της Lady Gaga και όχι το έργο του Σωκράτη Μάλαμα.

Εντάξει βέβαια μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα όμως οι περισσότεροι σήμερα δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Σωκράτης Μάλαμας.

Τέλος, πιστεύω πως πρέπει ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε να δώσουμε μεγαλύτεροι βάση στις ρίζες μας διότι είναι από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει.


Tags
Μουσικά Είδη:ξένη μουσικήΚαλλιτέχνες:Σωκράτης ΜάλαμαςLady GagaΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε