ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Ονειροπόλων μόχθοι από τον Ορφέα Περίδη

    Ονειροπόλημα και ουχί φαντασιοπληξία, το μελωδικό... ημερολόγιο εκ του Ορφέως εκπορευόμενο.

    Ονειροπόλων μόχθοι από τον Ορφέα Περίδη

    Γράφει ο Παναγιώτης Κοτσώνης (travelogue)
    45 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 09 Οκτ 2011

    Το δικό του συνθετικό στίγμα αποτύπωσε ο Ορφέας Περίδης στους μήνες του χρόνου. Σε ένα θέμα που δισκογραφικά έχει αποδωθεί κι από έτερους τραγουδοποιούς στον παρελθόν (Παντελής Θαλασσινός, Το καλαντάρι, 2006).

    Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος στο πολύ καλαίσθητο ένθετο του cd - επιμελημένο από την κυρία Εύη Θέμελη, που με μοναδικό τρόπο σε μία εικόνα κλείνει όλες τις εποχές – η αφορμή δόθηκε το 2000 από ένα αφιέρωμα του περιοδικού ΕΠΤΑ της Καθημερινής για τους μήνες του χρόνου. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκίνησε τη δημιουργία αυτού του μουσικού ταξιδιού μετά από 5 χρόνια και χρειάστηκε άλλα 5 να το ολοκληρώσει. Πρόκειται πράγματι για τους μόχθους ενός ονειροπόλου κι απευθύνεται σε ονειροπόλους που θέλουν να βλέπουν το χρόνο όχι αριθμητικά ως μονάδα μέτρησης της ζωής, αλλά ως εικόνες γεμάτες αρώματα και χρώματα.

    Ονειροπόλων μόχθοι από τον Ορφέα ΠερίδηΟ Ορφέας είτε χρησιμοποιώντας φράσεις των κειμένων που τον ενέπνευσαν είτε επιστρατεύοντας την ποιητική φαντασία του, μας προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση του χρόνου που περνάει. Εικόνες της φύσης, από τα μικρά καθημερινά θαύματά της, που όσοι ζούμε στις μεγάλες πόλεις έχουμε ξεχάσει συνδυάζονται με στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας ή της θρησκευτικής & λαϊκής μας παράδοσης.

    Δώδεκα εικόνες, μία για κάθε μήνα που γεννάνε ακόμα περισσότερες εικόνες όχι μόνο στιχουργικά μα και μουσικά. Η συνθετική ικανότητα και η δεξιοτεχνία του Ορφέα στις ακουστικές κιθάρες, η ενορχηστρωτική εμπειρία και μουσική παιδεία του Γιώτη Κιουρτσόγλου και βέβαια η μουσική εκτέλεση από το σύνολο των Human Touch και άλλων εξαιρετικών μουσικών, συνδυάζονται για να προκαλέσουν την ακουστική και εγκεφαλική μας διάθεση να σταθεί, να προσέξει, να ταξιδέψει στην πολυρυθμία αυτού του ονειροπολήματος. Από κλασσικά τζαζίστικα στοιχεία, αιχμές από την ελληνική μουσική παράδοση, περάσματα σε μπλουζ - ροκ διαδρομές, φιλήσυχες μπαλάντες, ακόμη και μια αίσθηση μουσικού αυτοσχεδιασμού, πράγμα διόλου παράδοξο για ένα τσούρμο μουσικών τόσο καλού επιπέδου.

    Ο ονειροπόλος Ορφέας έκανε το μόχθο του και μας χάρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική εμπειρία. Έναν εξαίρετο χρόνο που το γεγονός ότι χρειάστηκε… δέκα χρόνια για να πραγματωθεί, μόνο ένα ερώτημα μου φέρνει στο νου. Μήπως τελικά, όσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος, τόσο πιο ουσιαστικά βιώνουμε τις στιγμές του και μας επιτρέπει να μην καταφεύγουμε σε στιγμιαίες ευχές, αλλά σε όνειρα που κρατάνε και υπάρχουν γύρω μας  όπως στη φύση, στον ονειρικό τρόπο που αυτή συνδιαλέγεται με τους μήνες, στιγματίζοντάς τους με τα ιδιαίτερα χαρακτηρισικά της;

    Καλή ακρόαση.

    Tracklist:

    1.  Ιανουάριος

    2.  Φεβρουάριος

    3.  Μάρτιος

    4.  Απρίλιος

    5.  Μάιος

    6.  Ιούνιος

    7.  Ιούλιος

    8.  Αύγουστος

    9.  Σεπτέμβριος

    10. Οκτώβριος

    11. Νοέμβριος

    12. Δεκέμβριος


    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσικήΚαλλιτέχνες:Ορφέας Περίδης



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε