ελληνική μουσική
254 online   ·  209.851 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Στα χνάρια του καφέ Αμάν

Από το συγκρότημα ΔΗΘΕΝ στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια)

Στα χνάρια του καφέ Αμάν

Τρίτη 11 Οκτ 2011

Το 1843, σύμφωνα με τον λαογράφο Λαίλιο Καρακάση, κάποιος Γάλλος, ονόματι Γκιγιώμ, άνοιξε στη Σμύρνη το πρώτο "καφέ-αμάν" φέρνοντας αρχικά ξένους καλλιτέχνες, στα πρότυπα των "καφέ-κονσέρτ" του Παρισίου. Χαρακτηριστικό τους, η έντονη μουσική ατμόσφαιρα. Η δεξιοτεχνία των παιχνιδιατόρων-μουσικών και η πολυπολιτισμικότητα, ώθησαν στη διαμόρφωση και διάδοση της αστικο-λαϊκής μουσικής της Σμύρνης. Τα "καφέ-αμάν" γίνονται χώροι ζύμωσης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με αυτή των θαμώνων και άλλων εθνοτήτων της Σμύρνης, Τούρκους, Φράγκους, Εβραίους, Αρμένιους, Ρουμάνους.

Το 1870, στην Αθήνα των 60.000 κατοίκων εμφανίζονται μαγαζιά με αλλιώτικο ήχο, ανατολίτικο, τα "καφέ-αμάν" που λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τα "καφέ-σαντάλ". Γρήγορα γίνονται διάσημοι χώροι διασκέδασης με πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο, στο οποίο πλειοψηφούν Γιαννιώτικα, Μωραΐτικα, Κλέφτικα, Σμυρναίικα, Νησιώτικα, Αμανέδες.

Το 1925 ανοίγει το πρώτο "καφέ-αμάν" στη Νέα Υόρκη, στην 34η οδό ανάμεσα στην 7η και 8η λεωφόρο και λεγόταν της Μαρίκας. Ιδιοκτήτρια του η δεξιοτέχνης τραγουδίστρια Μαρίκα Παπαγκίκα  από την Κω. Στην Αμερική μέσω των "καφέ -αμάν" έγινε γνωστή η ελληνική μουσική και η παραμονή Ελλήνων μουσικών εκεί ώθησε στη δημιουργία των περίφημων greek-english τραγουδιών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το μουσικό σχήμα ΔΗΘΕΝ αποτελείται από τους:

Παρασκευή  Βουτσελά: τραγούδι-κρουστά

Γιάννη Καραμάνη: κιθάρα-λαούτο-τραγούδι

Νίκο Μουργελά: κανονάκι-μπαγλαμά

Γιώργο Παππά: ούτι

Δημήτρη Καζάνη: βιολί

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου και για τρεις μόνο εμφανίσεις στις 21.00

Κυριακή 16, 23 και 30 Οκτωβρίου 2011.

Τιμή εισιτηρίου:      15 € με ένα ποτήρι κρασί
ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια)

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑΣ

 

Λόγω περιορισμένων θέσεων και για δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, κρατήσεις  θέσεων στα τηλέφωνα 210 5242211 & 210 5242213, καθημερινά από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 και από τις 18.00 μέχρι τις 22.00.

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε