ελληνική μουσική
    458 online   ·  211.146 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Στην κατάμεστη Αυλαία, μουσικοί και λάτρεις του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού παρακολούθησαν μία βραδιά αφιερωμένη στον συνθέτη, μουσικό και τραγουδιστή Γιάννη Τατασόπουλο, 10 χρόνια από το θάνατό του.

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Γράφει η Χρύσα (Tropaiatissa)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 16 Νοέ 2011

    Στα πλαίσια του αφιερώματος παρουσιάστηκε και ο δίσκος «Όσα χρόνια κι αν περάσουν», μία δισκογραφική δουλειά που αποτελεί έναν φόρο τιμής του δεξιοτέχνη σολίστα του μπουζουκιού Νίκου Τατασόπουλου προς τον πατέρα του, με συμμετοχές σπουδαίων ερμηνευτών και μουσικών: Γλυκερία, Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμης Αδαμαντίδης, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρης Κοντολάζος, Μαρία Κώττη, Στέλιος Βαμβακάρης, Ζαφείρης Μελάς, Μπάμπης Τσέρτος, Εβελίνα Αγγέλου, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Δημήτρης Μηταράκης, Βασίλης Σκούτας, Ζωή Τηγανούρια, Τάνια Χρυσσού, Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι), Διαμαντής Χιώτης (πιάνο), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι), Γιώργος Αναγνώστου (μπουζούκι), Μπέτυ Φουτούλη (πιάνο), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), Μανώλης Κοντογιώργος (λαούτο), Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Σοφία Μουλακάκη (ακορντεόν), Κώστας Γεράκης (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά) και βεβαίως ο Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι. Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε η ελληνοαμερικάνικη εταιρεία Ellopia Media Group, και τη διανομή του σε Ελλάδα και Κύπρο η Ζεύξις Music.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια της Ellopia Media Group, Αθηνά Κρικέλη, και τόνισε τη σημασία της προβολής και διάδοσης της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι συνεργάτες της Ellopia Media Group, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα, νιώθουν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν και να συμβάλουν σε μία τόσο σημαντική μουσική παραγωγή, τη δική μας υπόκλιση στον Γιάννη Τατασόπουλο και την προσφορά του».

    Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο που επιμελήθηκαν ο Θάνος Κουτσανδρέας και ο Νίκος Τατασόπουλος, με αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε ο  Γιάννης Τατασόπουλος στον Πάνο Γεραμάνη στην εκπομπή «Λαϊκοί Βάρδοι», πριν από 19 χρόνια.

    Στο χαιρετισμό του ο εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι», Γιώργος Κοντογιάννης, έκανε μία σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Τατασόπουλου, καθώς και στον άξιο συνεχιστή του έργου του, τον Νίκο Τατασόπουλο, λέγοντας πως ξεπέρασε τις προσδοκίες του πατέρα του και έγινε ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης και θαυμάσιος καλλιτέχνης.

    Ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Νίκος Τατασόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του Στέλιου Βαμβακάρη και του Διαμαντή Χιώτη, που είναι παιδιά παλιών συνεργατών και φίλων του πατέρα του.

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Στη συνέχεια, μαζί με τους Μαρία Κώττη, Εβελίνα Αγγέλου, Στέλιος Βαμβακάρης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Μπάμπης Τσέρτος, Βασίλης Σκούτας και Γλυκερία και τους μουσικούς Δημήτρη Μηταράκη (ακορντεόν), Θανάση Σοφρά (κοντραμπάσο), Κώστα Γεράκη (κιθάρα) και Γιώργο Αναγνώστου (μπουζούκι) παρουσίασαν μερικά από τα τραγούδια του δίσκου, σε σύνθεση Γιάννη Τατασόπουλου. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, ήταν η ερμηνεία -εκτός προγράμματος- του Θανάση Πολυκανδριώτη στο «Μάγισσες φέρτε βότανα», όπου ο Νίκος Τατασόπουλος τον συνόδευσε στο μπουζούκι!

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Η βραδιά συνεχίστηκε  με τον Σωτήρη Παπατραγιάννη, την Εβελίνα Αγγέλου και τη Μαρία Κώττη σε τραγούδια που ερμήνευσε ή έπαιξε ως μουσικός ο Γιάννης Τατασόπουλος. Ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα, στο οποίο είχαμε και την ευκαιρία να θαυμάσουμε το παίξιμο του Νίκου Τατασόπουλου καθώς και εκπληκτικά ταξίμια!

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

     

    Στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

    Η Μαρία Κώττη στο ομότιτλο «Όσα χρόνια κι αν περάσουν» (στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης):

    Η Σοφία Παπάζογλου στο «Τελευταίο ραντεβού» (στίχοι: Νίκος Ρούτσος):

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

    Τα τραγούδια του δίσκου:

    01. Μελωδίες με μπουζούκι - Διαμαντής Χιώτης (πιάνο) - Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)
    (Ι. Τατασόπουλος)

    Μια ιδιαίτερη και ιστορική μουσική συνάντηση. Δύο φίλοι, γιοί δύο μεγάλων καλλιτεχνών και φίλων, συνεχίζουν στα βήματα των πατεράδων τους.

    02. Μάγισσες φέρτε βότανα - Πίτσα Παπαδοπούλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    03. Όσα χρόνια κι αν περάσουν - Μαρία Κώττη (Ι. Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)

    04. Αφού δεν με θέλεις - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος)

    05. Χαλιμά - Μαρία Κώττη (Ι .Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)

    06. Η λεβέντισσα - Στέλιος Βαμβακάρης - Εβελίνα Αγγέλου - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)

    Το πρωτοτραγούδησε ο Μάρκος Βαμβακάρης στο 1948

    07. Το τελευταίο ραντεβού - Σοφία Παπάζογλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    08. Σπάστα γκρέμιστα κυρά μου - Σωτήρης Παπατραγιάννης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    09. Το πεζοδρόμιο - Μπάμπης Τσέρτος (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    10. Το αρζάν - Βασίλης Σκούτας (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    11. Ο κατάδικος - Ζαφείρης Μελάς (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    12. Το δέκα το καλό - Εβελίνα Αγγέλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    13. Έφυγες μ’ έναν άλλονε - Θέμης Αδαμαντίδης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    14. Χόρεψε κι εγώ πληρώνω - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    15. Δεν την θέλω την ζωή μου - Σοφία Παπάζογλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    16. Παπαδοπούλα - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος - Αντ. Δεληγιαννίδης)

    17. Είναι βαρύς ο πόνος μου - Στέλιος Βαμβακάρης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    18. Στην ταβέρνα του Γιαρέπη - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος)

    19. Ποιος ξέρει αύριο αν θα ζούμε - Βασίλης Σκούτας (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    20. Χανουμάκι μου - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος)

    21. Πολλές μανάδες κλάψανε - Δημήτρης Κοντογιάννης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    22. Χόρεψε το τσιφτετέλι (Το κορίτσι απόψε θέλει) - Δημήτρης Κοντολάζος (Ι. Τατασόπουλος - Χρ. Κολοκοτρώνης)

    23. Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)

    24. Πενιές της Αθήνας - Θανάσης Πολυκανδριώτης (Ι. Τατασόπουλος)




    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23693   /   16.11.2011, 14:49   /   Αναφορά


    23. Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)





    Aυτό .... τι τραγούδι βρε παιδιά, τι αριστούργημα .... Ο Τατασόπουλος δεν ήταν μονάχα βιρτουόζος στο μπουζούκι [από τους κορυφαίους οργανοπαίχτες, άνοιξε πολλούς ορίζοντες σε ό,τι αφορά το παίξιμο του μπουζουκιού] ... έχει αφήσει και ένα σωρό καταπληκτικά τραγούδια !!! Οι μελετητές του ρεμπέτικου τον κατατάσσουν στους "ρεμπέτες" !!! Όμως, ο ίδιος ήταν από τους ... "βασικούς συντελεστές" που "προοχώρησαν" το ρεμπέτικο τραγούδι ακόμη παραπέρα, ανοίγοντάς του νέους δρόμους και ορίζοντες !!! Συνέβαλε, δηλαδή, στη "μετάβαση" από το ρεμπέτικο τραγούδι στο λαϊκό τραγούδι !!! Για παράδειγμα το "Γλυκοχαράζει ο αυγερινός" , που είναι ένα απ' τα πιο αγαπημένα μου ελληνικά τραγούδια [και κατά την ταπεινή μου άποψη ένα από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια που γραφτήκανε ποτέ] : Αυτό γράρφτηκε περί το 1949/1950 !!! Σε αυτό το τραγούδι παρατηρούμε το εξής : Αφενός "πατάει" στο ρεμπέτικο τραγούδι, και μάλιστα στη θεματολογία του "τραγούδια του χτικιού" [όσοι έχουμε ασχοληθεί με το ρεμπέτικο γνωρίζουμε ότι οι μελετητές του έχουν χωρίσει τα τραγούδια του σε "θεματικές ενότητες", αναλόγως του "τι πραγματεύονται] !!! Αφετέρου, όμως, "προετοιμάζει το έδαφος" για τη "διάδοχο κατάστασή" του, που δεν είναι άλλη από το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του '50 !!! Θα πρότεινα να αναζητήσετε το τραγούδι αυτό από την αυθεντική του εκτέλεση, με ερμηνευτή τον [τεράστιο] ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗ !!! Σε αυτήν ο Τατασόπουλος παίζει με το μπουζούκι του όχι μόνο μια καταπληκτική εισαγωγή, αλλά και έεενα ταξίμι προιν την έναρξή του ... άλλο πράγμα !!!



    Και είναι κάτι ακόμη : Παρόλο που ο ίδιος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπουζουκο-δεξιοτέχνες, εντούτοις η δεξιοτεχνία του δεν "έβλαψε" ποτέ το "αίσθημα" που έβγαζε όταν έπαιζε !!! Αυτό έχω διαπιστώσει σε όσες ηχογραφήσεις του έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, και ιδίως σε συλλογές με "ορχηστρικά μέρη", τα οποία έπαιζαν σπουδαίοι μπουζουξήδες μας !!! Την εποχή που πάσχιζα να μάθω κι εγώ μπουζούκι έψαχνα τέτοιες συλλογές μήπως και ... πάρω τίποτε απ' τους δεξιοτέχνες !!! Από αυτές τις συλλογές ξεχώριζα τα ορχηστρικά κομμάτια που είχε επιμεληθεί ο ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ για το λόγο που ανέφερα, επειδή, δλδ, συνδύαζε δεξιοτεχνία plus αίσθημα !!! Φυσικά, δεν κατάφερα ούτε κατ' ελάχιστον να φθάσω τον Τατασόπουλο στη δεξιοτεχνία !!!Όμως ... η επαφή μου με το έργο του και η προσπάθειά μου να εντρυφήσω σε αυτό, όλο και κάποια πράγματα μού άφησε ....



    Γι' αυτό ... μπράβο σε όσους επιμελήθηκαν αυτό το αφιέρωμα !!! Για να γνωρίσει ο κόσμος, και ιδίως όι νέοι άνθρωποι, τους ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΜΑΣΤΟΡΕΣ του ΛΑΪΚΟΥ τραγουδιού μας .... τους αυθεντικούς μπουζουξήδες .... που "σκάρωσαν" μερακλίδικα τραγούδια για να καταγράψουν τις λύπες, τις χαρές και την καθημερινότητα των απλών λαϊκών ανθρώπων .... τραγούδια που έλαμπαν στην απλότητα και στην ταπεινοφροσύνη τους, ακόμη κι όταν οι δημιουργοί τους ήταν ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ του οργάνου, όπως ο Τατασόπουλος !!! Τώρα, πως φτάσαμε στις μέρες μας το δύστυχο το μπουζούκι να είναι ταυτσμένο με τη "νεοπλουτίλα", την " γιάπικη επιδειξιομανία" και άλλα παρόμοια .... αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν έχει σχέση με την παρούσα δημοσίευση ......



    #23694   /   16.11.2011, 15:58   /   Αναφορά
    Θα πρέπει να ήταν πολύ ωραία εκδήλωση με τόσους συντελεστές, και το άρθρο σκέτη πρόκληση για αναζήτηση του δίσκου.



    Κώστα μετά την γλαφυρή περιγραφή σου, βάζω το link του αυγερινού στην εκτέλεση με τον Τσαουσάκη -για όποιον θελήσει να το ακούσει- και νομίζω οτι είναι αυτό με το ταξίμι στην έναρξη



    http://www.youtube.com/watch?v=buZ-jJAfdzw