ελληνική μουσική
    526 online   ·  210.840 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Marvin Gaye - What' s going on

    O Marvin Gaye υπήρξε ένας θρύλος της μουσικής Soul και πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων καλλιτεχνών τόσο με την σημαντικότατη δισκογραφία του και τις ζωντανές του εμφανίσεις, όσο και με τον τραγικό του θάνατο μια μέρα πριν κλείσει τα 45 του χρόνια.

    Marvin Gaye - What

    Γράφει η NantiaP
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 13 Δεκ 2011

    Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται ο Marvin Gaye (στο βάθος δεξιά) στο στούντιο, το 1971

    Αυτός ο Αφροαμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός ο πρίγκιπας της Motown ή αλλιώς o πρίγκιπας της Soul όπως τον ονόμασαν, με την ιδιαίτερη φωνή των 3 οκτάβων περίπου και με τo falsetto του, μας άφησε στην μνήμη μας χαραγμένα τραγούδια που τουλάχιστον οι λάτρεις της Soul μουσικής θα σιγοτραγουδούν για πολλά ακόμα χρόνια. Ποιος δεν θυμάται από την γενιά των 70ς-80ς-90ς  ή δεν έχει χορέψει το πασίγνωστο βραβευμένο με Grammy τραγούδι του 1982 Sexual Healing η τουλάχιστον από τις νεότερες γενιές δεν έχει ακούσει.. ή το mercy mercy me, τo What’s going on του ομότιτλου δίσκου και άλλα πολλά του τραγούδια.

    Ο δίσκος album με τίτλο what’s going on ο οποίος μπορεί επίσημα να  κυκλοφόρησε το 1971 κρύβει μια μεγάλη ιστορία πίσω του- γύρω στο 1970- που εκτός από τα υπέροχα τραγούδια στο σύνολό τους 9(στις επανεκδόσεις προστέθηκαν και bonus tracks), είναι και δίσκος αναφοράς γιατί για πρώτη φορά στη Soul μουσική χρησιμοποιείται έβδομη μεγάλη και μια έβδομη μικρή που μόνο στην κλασσική μουσική συναντάται αρχικά και αργότερα στην cool Jazz μουσική.. και συγκεκριμένα στο ομότιτλο τραγούδι του δίσκου what’s going on.

    Ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας.

    Η Αμερική είδη έχει εμπλακεί στον ψυχρό πόλεμο του Βιετνάμ από το 1959 και από το 1968 ο αμερικανικός λαός παρά την προπαγάνδα άρχισε να καταλαβαίνει τις υλικές και ανθρώπινες απόλυες που έφεραν την καταστροφή τους και ένα τεράστιο πλήγμα στην αμερικάνικη υπερηφάνεια και οικονομία.. Σημαντικά γεγονότα διαδραματίστηκαν το 1968  η κατάρρευση της κυβέρνησης Τζόνσον και οι δυο δολοφονίες των  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του υποψήφιου για την προεδρία Ρόμπερτ Κένεντι, οι οποίοι τολμούσαν να μιλήσουν ανοιχτά υπέρ της ειρήνης τότε. Το 1969 παίρνει την προεδρία ο Ρίτσαρντ Νίξον και παρότι είχε υποσχεθεί  «ειρήνη άνευ όρων» πριν εκλεγεί στους Βιετκόνγκ με την προϋπόθεση να μην υπογράψουν την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός, αυτός ο πονηρός μάγος της πολιτικής και της διπλωματίας όχι μόνο δεν τήρησε τον λόγο του αλλά στα χρόνια του ο πόλεμος επεκτάθηκε στα γειτονικά Λάος και Καμπότζη παραβιάζοντας τα διεθνή δικαιώματα των χωρών αυτών.

    Τον Απρίλιο του 1970 οι εντατικοί βομβαρδισμοί και η επέκταση στην Καμπότζη ξεσήκωσε μεγάλες διαδηλώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και φοιτητές από την εθνοφρουρά.

    Αυτή  την χρονιά ο Αμερικανός Renaldo "Obie" Benson ο οποίος ήταν μέλος στο φωνητικό κουαρτέτο The Four Tops είδε διαδηλωτές κατά του πολέμου να συλλαμβάνονται και να κακοποιούνται από τους αστυνομικούς και βαθιά ενοχλημένος με το περιστατικό γύρισε σπίτι του και έγραψε το τραγούδι what’s  going on καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο την δική του διαμαρτυρία για την βαναυσότητα της αστυνομίας.

    Το τραγούδι αυτό παρουσίασε και στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά εκείνοι δεν δέχτηκαν να το ηχογραφήσουν με τον φόβο ότι θα χάσουν τους θαυμαστές τους ακόμα υπολόγισαν πως ήταν έναν εμμέσως πλην σαφώς πολιτικό αντιστασιακό τραγούδι.

    Η ίδια χρονιά βρίσκει τον Marvin Gaye σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, μια κατάσταση καμπής για τη ζωή του. Η δισκογραφική του εταιρία  Motown έκανε τα πάντα για να τον κρατά από τα όποια προβλήματα του, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντά της με την παραγωγή επιτυχιών. Όμως ο ανήσυχος Μarvin Gaye αισθάνεται η προσωπική του ζωή να μην έχει καμιά σχέση με την φαιδρή πραγματικότητα που κυριαρχεί γύρω του, γιατί ήδη ο αδελφός του έχει καταταγεί στον στρατό και πολεμάει στο Βιετνάμ, βλέπει  την κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, οι φοιτητές επαναστατούν στα πανεπιστήμια, ο κόσμος έχει γεμίσει με αντιπολεμικά συνθήματα, με την οικογένειά του δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις ιδίως με τον πατέρα του, (ο βίαιος θάνατος του καλλιτέχνη προήρθε από τον ίδιο τον πατέρα του όταν τον δολοφόνησε εν ψυχρό πάνω σε έναν διαπληκτισμό που είχαν μεταξύ τους στο πατρικό του σπίτι) η βία, η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού πλέον σε μια χώρα που ξόδεψε τόσα εκατομμύρια δολάρια και έχασε γύρω στις 45.000 Aμερικανούς πολίτες και ο αριθμός όλο αυξανόταν μέρα με την μέρα. Και δεν έφταναν όλα αυτά, χάνει την μάχη με την ζωή η προσωπική του φίλη και σύντροφος του στην σκηνή Tammi Tarrel με την οποία είχαν τραγουδήσει τις μεγάλες επιτυχίες Ain’ t No Mountain High Enough, your precious love και το περίφημο You’ re All I Need To Get By.

    Όλα όμως επρόκειτο αν αλλάξουν και ο Marvin Gaye να βρει την καλλιτεχνική του φόρμα και νέους μουσικούς στόχους όταν ο Renaldo "Obie" Benson  του φέρνει το τραγούδι what’s going on και συγκλονισμένος ο Μarvin Gaye θα θελήσει να το ηχογραφήσει αμέσως. Το τραγούδι ήταν μισοτελειωμένο και ο Μarvin Gaye με όλα αυτά που διαδραματίζονταν γύρω του καθώς και τις απίστευτες ιστορίες που του εξιστόρησε ο αδερφός του για τον πόλεμο, πρόσθεσε μερικούς δικούς του στίχους στο τραγούδι.

    Έτσι μαζί με το ντέμο του τραγουδιού επισκέπτεται την δισκογραφική του εταιρία Motown με σκοπό να αρχίσει άμεσα η ηχογράφηση. Όμως ο Berry Cordy o oποίος ήταν εκτός από το αφεντικό της εταιρίας αλλά και κουνιάδος του Marvin Gaye, (είχε νυμφευθεί  την αδελφή του Anna Cordy το 1961) κρίνει πολιτικό το τραγούδι άρα και αντιεμπορικό για το ρεπερτόριο του Marvin και απορρίπτει άμεσα την ηχογράφηση του τραγουδιού αυτού.

    Ο Μarvin Gaye φανερά προσβεβλημένος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ηχογραφήσει κανένα τραγούδι του με αυτή την δισκογραφική εταιρία, αν δεν επιτρέψει την ηχογράφηση του what’s going on, γιατί με αυτό το τραγούδι αισθάνεται πως εντάσσεται πλέον στην πραγματικότητα των συνθηκών εκείνης της εποχής και σπάει τα δεσμά του από το χρυσό κλουβί που για χρόνια είχε κλειστεί εξαιτίας του εαυτού του και της προστασίας που του παρείχε η εταιρία του για δικό της πάντα εμπορικό και καλλιτεχνικό όφελος.

    Τότε είναι που θέλοντας να κερδίσει το δικό του στοίχημα με την συνείδησή του, βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό του να ηχογραφήσει κρυφά και βραδινές ώρες την μουσική του τραγουδιού what’s going on στο στούντιο της Motown

    Έρχεται σε επαφή με τους μουσικούς Joe Messina, Earl Van Dyke, Robert White στις κιθάρες, Chet Forest στα drums, Bob Babbitt στο μπάσο και τους Eli Fountain, Wild Bill Moore στα σαξόφωνα και αρχίζουν τις πρόβες.

    Ο Gaye ηχογραφεί την προσπάθειά τους και την ώρα που οι μουσικοί του λένε ότι είναι έτοιμοι για ηχογράφηση εκείνος ανακοινώνει προς έκπληξη τους,  ότι δεν χρειάζεται να γίνει η ηχογράφηση, μιας και το υλικό από την ηχογράφηση είναι αρκετό.

    Έτσι με αυτό το μουσικό υλικό της ηχογράφησης συν κάποιες δικές του πινελιές στο πιάνο και αφού περνάει τα φωνητικά μέρη, στις 10 Ιουνίου του 1970  γίνεται η ηχογράφηση στο στούντιο Hitsville U.S.A." και το τραγούδι είναι έτοιμο για να βγει στην κυκλοφορία και να βρει καταφύγιο και αγάπη στους τότε ταλαιπωρημένους αμερικανούς και όχι μόνο.

    Marvin Gaye - What
    Marvin Gaye - What

     

    Το single κυκλοφορεί τελικά στις 20  Ιανουαρίου του 1971 με δική του παραγωγή και κρυφά από τον Berry Gordy και παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο ράδιο παρά την απαγόρευση του και γίνεται ένα από τα πιο καλοπουλημένα singles της Soul για την εποχή εκείνη, φτάνοντας μέσα σε ένα μήνα στο top ten των Billboard Hot 100, και Hot Selling Soul Singles, ενώ επίσης φτάνει στην θέση νούμερο 1 της Rnb και νούμερο 2 στην Pop μουσική σκηνή και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ελάχιστο χρόνο, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί από την προηγούμενη επιτυχία του Gaye I Heard It Through the Grapevine πριν 2,5 χρόνια από τότε.

    Στην πρώτη μεριά του δίσκου ακούγεται το τραγούδι what’s going on ενώ στην δεύτερη πλευρά το τραγούδι "God is Love" το οποίο έγραψε μαζί με την γυναίκα του Anna Cordy και τους James Nyx και Elgie Stover ενώ χρησιμοποίησε τη μουσική από ένα τραγούδι των  The Monitors -Just to Keep You Satisfied

     

    Marvin Gaye – What’s going on single Version

     

    Marvin Gaye – God is Love from the original single

     

    Εδώ ακούγεται το τραγούδι Just to Keep You Satisfied για τους The Monitors που είχε γράψει o Μarvin Gaye τη μουσική το 1968 με τη γυναίκα του Anna Cordy φυσικά οι στίχοι διαφέρουν.

     

    Έτσι αφού δικαιώνεται ο Μarvin Gaye με την καλλιτεχνική του επιλογή, ο Βerry Cordy και η δισκογραφική εταιρία Motown αναγκάζεται να κάνει πίσω και να επιτρέψει στον Marvin Gaye να κάνει την επίσημη ηχογράφηση ενός album, το οποίο περιελάμβανε έναν κύκλο 9 τραγουδιών με ιδιαίτερο νόημα και σειρά καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο.

    Τον Μάρτιο του 1971 ξαναμπαίνουν πάλι όλοι μαζί πλέον στο στούντιο και ηχογραφούν τα τραγούδια χωρίς εμπόδια και τεχνάσματα και ολοκληρώνεται ένα από τα καλύτερα και σπουδαιότερα albums που κυκλοφόρησαν ποτέ με τον τίτλο, what’s going on και που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1971.

    Marvin Gaye - What

    Το album αυτό βέβαια ακολούθησε την μεγάλη επιτυχία του single και έφτασε στο no1 των black albums charts.

    Original LP

    Side one

    1. "What's Going On" (Al Cleveland, Marvin Gaye, Renaldo "Obie" Benson)
    2. "What's Happening Brother" (James Nyx, M. Gaye)
    3. "Flyin' High (In the Friendly Sky)" (M. Gaye, Anna Gordy Gaye, Elgie Stover)
    4. "Save the Children" (Cleveland, M. Gaye, Benson)
    5. "God Is Love" (M. Gaye, A. Gaye, Stover, Nyx)
    6. "Mercy Mercy Me (The Ecology)" (M. Gaye)

    Side two

    1. "Right On" (Earl DeRouen, M. Gaye)
    2. "Wholy Holy" (Benson, Cleveland, M. Gaye)
    3. "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)" (M. Gaye, Nyx)

    Aργότερα έγιναν και άλλες επανεκδόσεις με bonus tracks,  remasters, κλπ ενώ μια σημαντική διασκευή του τραγουδιού what’s going on έγινε από τη Sindy Loper και συμπεριλήφθηκε  στο δεύτερο της  album True Colors, το 1986 -87 ενώ βέβαια έγιναν διασκευές από πάρα πολλούς άλλους διάσημους καλλιτέχνες.

    What's going on - Cyndi Lauper

    Ολόκληρος ο δίσκος What’s going on παρουσιάζει με έναν τρόπο λυρικό γεμάτο ειλικρίνεια και μια δόση πικρίας την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην κοινωνία των ΗΠΑ και τι είχαν να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες που επέστρεφαν σταδιακά από τον πόλεμο του Βιετνάμ που δεν ήταν άλλο από πολιτική αστάθεια, αδικία, βία φτώχια καθώς θα έπρεπε ταυτόχρονα  να αντιμετωπίσουν και τους δικούς τους δαίμονες οι οποίοι έριξαν πολλούς πρώην στρατιώτες στην μάστιγα των ναρκωτικών.:

    Mother, mother
    There's too many of you crying
    Brother, brother, brother
    There's far too many of you dying
    You know we've got to find a way
    To bring some lovin' here today, yeah

    Father, father
    We don't need to escalate
    You see, war is not the answer
    For only love can conquer hate
    You know we've got to find a way
    To bring some lovin' here today

    Κανονικά στο What’s going on λείπει το ερωτηματικό ? όμως όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε πλέον και έτσι ο τίτλος του δίσκου από ερώτημα  γίνεται δήλωση, διαμαρτυρία, επανάσταση αν σκεφτεί κανείς πως το single καθώς και το Lp για πρώτη φορά στην ιστορία της Soul πραγματεύεται θέματα με πολιτικό περιεχόμενο και έτσι ο Marvin Gaye από ένα απλό ερωτικό σύμβολο, γίνεται το επαναστατικό σύμβολο των Αμερικανών κατά του πολέμου με ότι αυτό συνεπάγεται, και δίνει μια γερή γροθιά στο κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει τον λαό προς την κατεύθυνση της αγάπης σαν σκέψη και πράξη για να επιτευχτεί η ειρήνη…

    Στο δεύτερο τραγούδι What's Happening Brother το οποίο είναι η συνέχεια του τραγουδιού What’s going on ακούγεται πάλι ο στίχος What’s going on ενώ τα πράγματα λέγονται πλέον με το όνομά τους…:

    Hey baby, what'cha know good
    I'm just gettin' back, but you knew I would
    War is hell, when will it end,
    When will people start gettin' together again
    Are things really gettin' better, like the newspaper said
    What else is new my friend, besides what I read
    Can't find no work, can't find no job my friend
    Money is tighter than it's ever been
    Say man, I just don't understand
    What's going on across this land
    Ah what's happening brother,
    Oh ya, what's happening my man…

    Από μουσικής πλευράς επίσης το τραγούδι αυτό ακολουθεί τα μουσικά περάσματα του πρώτου καθώς αμέσως ο ακροατής αντιλαμβάνεται την ομοιότητα σχεδόν στην δομή τους.

    Το τρίτο τραγούδι είναι πραγματικά σπαρακτικό γιατί εκεί πλέον αγγίζεται άμεσα το θέμα του εθισμού στην ηρωίνη των παλαίμαχων προερχόμενοι από τον πόλεμο του Βιετνάμ και ακούμε τον Marvin Gaye να τραγουδάει με υπέροχο falsetto τους στίχους:

    And I go to the place where the good feelin' awaits me
    Selfdestruction in my hand
    Oh Lord, so stupid minded
    Oh and I go crazy when I can't find it
    Well I know I'm hooked my friend
    To the boy who makes slaves out of men.

    ή τους απίστευτους στίχους στην αρχή του τραγουδιού

    But I go crazy when I can't find it,
    In the morning, I'll be alright, my friend.
    But soon the night will bring the pains,
    The pain, oh the pain…….

    Το τέταρτο τραγούδι Save the Children κυκλοφόρησε σαν single από την Motown στην Αγγλία και ήταν το πρώτο single που περνάει από τον ατλαντικό και φτάνει στην θέση no41 των αγγλικών charts τον Δεκέμβριο του 1971 με τόση επιτυχία ενώ άλλα είχαν αποτύχει.

    Το θέμα του τραγουδιού είναι τα παιδιά που πρόκειται να δυστυχήσουν κάτω από τις άσχημες συνθήκες που δημιούργησαν οι μεγάλοι και πως θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτά.

    Live life for the children
    Oh, for the children
    You see, let's save the children
    Let's save all the children
    Save the babies, save the babies
    If you wanna love, you got to save the babies
    All of the children

    Βέβαια με μια δόση αμφιβολίας στην αρχή…..

    I just want to ask a question
    Who really cares?
    To save a world in despair
    There'll come a time, when the world won't be singin'
    Flowers won't grow, bells won't be ringin'
    Who really cares?
    Who's willing to try to save a world
    That's destined to die
    When I look at the world it fills me with sorrow
    Little children today are really gonna suffer tomorrow
    Oh what a shame, such a bad way to live
    All who is to blame, we can't stop livin'……

    που στο τέλος του τραγουδιού μετατρέπεται σε προτροπή..
    Who's willing to try
    Yes, to save a world
    Yea, save our sweet world
    Save a world that is destined to die

    Το πέμπτο τραγούδι είναι το τραγούδι "God is Love" το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο single και στο album εντάσσεται πλέον με διαφορετική μουσική και εδώ είναι το αξιοθαύμαστο, γιατί το τραγούδι αυτό προϊδεάζει μουσικά από την εισαγωγή του και μόνο το επόμενο τραγούδι (άκρως αγαπημένο μου οφείλω να  ομολογήσω) το mercy mercy  me….

    Μarvin Gaye – God is love / Mercy Mercy Me (The Ecology)

    Το τραγούδι God is Love είναι ένα μήνυμα αγάπης και ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πατέρα του Μarvin Gaye το οποίο δεν προϊδεάζει μόνο το έκτο κατά σειρά τραγούδι του LP μουσικά αλλά και στιχουργικά.

    Μερικοί στίχοι από το God is Love:
    Don't go and talk about my father, He's good to us,
    God is my friend
    Jesus is my friend
    For when we call in Him for mercy, Mercy Father
    He'll be merciful, my friend
    Oh, yes He will
    All he asks of us, I know, is we give each other love,
    Oh ya
    Και οι στίχοι του τραγουδιού Μercy mercy me όπως ξεκινά το τραγούδι από την αρχή..

    Woo ah, mercy mercy me
    Ah things ain't what they used to be,
    no no Where did all the blue skies go?
    Poison is the wind that blows from the north and south and east

    Το τραγούδι Mercy mercy me είναι ένα τραγούδι αφύπνισης της συνείδησης των λαών προς την οικολογική κατεύθυνση.

    Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω πως στην επιτυχία αυτού του δίσκου συνέβαλε αποτελεσματικά η διεύθυνση και η ενορχήστρωση της μουσικής από τον περίφημο David Vad DePitte που ήταν από το 1968/72 ο επίσημος ενορχηστρωτής της δισκογραφικής εταιρίας Motown και δεν είχε συνεργαστεί μέχρι και το 1970 με τον Marvin Gaye.

    Η δεύτερη πλευρά του δίσκου αρχίζει με το τραγούδι Right On όπου η μουσική του κινείται στο ρυθμό και στους ήχους της Latin Soul μουσικής και μιλά για τον πλούτο την φτώχια το καλό και το κακό αυτές οι αντιθέσεις δηλαδή που συναντώνται στις διάφορες κοινωνίες.

    Στην συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο τραγούδι το Wholy Holy το οποίο αργότερα τραγούδησε η σπουδαία τραγουδίστρια της Soul-gospel Aretha Franklin, και ηχογράφησε μια live εκδοχή του τραγουδιού στον δίσκο Amazing Grace live album καθώς και η Mavis Staples που το τραγούδησε σε ένα επεισόδιο στην τηλεόραση του  The Cosby Show.

    Το τραγούδι μιλά για τον Χριστό και την αγάπη.

    Τέλος ακούγεται  ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του album το "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)" όπου μαζί με αυτό ο Μarvin Gaye δημιουργεί τον προσωπικό του θρύλο ως ένας καλλιτέχνης της Soul που παραμένει για 2 βδομάδες στην θέση no1 hits on Billboard's R&B Singles chart με τρία τραγούδια του και γίνεται από τους λίγους καλλιτέχνες που έχει πάνω από τρία τραγούδια στο top ten των Billboard's Pop Singles.

    Το τραγούδι "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)" διασκευάστηκε από πάρα πολύ γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής όπως Grover Washington, Jr (1972) Sarah Vaughan (1972) The Chi-Lites ( 1972) The Impressions ( 1972) Reuben Wilson (1972) Gil Scott-Heron (1981) και πάρα πολλούς  άλλους ακόμα καλλιτέχνες.

    Έχει γραφτεί επάνω σε funky ύφος στα κρουστά και στο μπάσο και μιλά για τα γκέτο στην καρδιά της Αμερικής, είναι ένα τραγούδι ύστατης κραυγής για την τότε πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε στην Αμερική.

    Μερικοί στίχοι του τραγουδιού τους οποίους θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφερθούν γιατί είναι άκρως διαχρονικοί σε παγκόσμια κλίμακα πλέον και αυτοί είναι οι παρακάτω:

    Inflation no chance ο πληθωρισμός δεν έχει καμία πιθανότητα
    To increase finance για να αυξηθεί η χρηματοδότηση

    Bills pile up sky high τα γραμμάτια φτάνουν στα ύψη
    Send that boy off to die το αγόρι το στέλνουν μακριά για να πεθάνει
    Make me wanna holler με κάνει να θέλω να ουρλιάξω
    The way they do my life με τον τρόπο που μου κατάντησαν την ζωή

    I can't pay my taxes δεν μπορώ να πληρώσω τους φόρους μου
    Oh, make me wanna holler ωωω με κάνει να θέλω να ουρλιάξω

    Crime is increasing η εγκληματικότητα αυξάνεται… κλπ κλπ

    Εν έτη 2011 και βάσει της Ελληνικής πραγματικότητας μην μου πείτε ότι δεν σας θυμίζουν τίποτα αυτοί οι στίχοι η δεν σας αγγίζουν με κάποιο τρόπο…

    Τελειώνοντας την αναφορά μου σε αυτόν το concept πραγματικά album που άφησε εποχή, θέλω να προσθέσω πως η Αμερική μπορεί να μην ήταν πλέον περήφανη για τα πολιτικά της κατορθώματα και για την έκβαση του πολέμου στο Βιετνάμ, όμως σίγουρα θα πρέπει να αισθάνεται εθνική υπερηφάνεια για καλλιτέχνες όπως τον Μarvin Gaye και το μουσικό του επιτελείο, που πρόσφερε στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τέτοιο μουσικό καλλιτέχνημα σαν το album What’s going on…και επίσης θα προσθέσω και μερικούς τελευταίους στίχους  που κλείνουν με την λέξη mother όπως ακριβώς ξεκινά με αυτή την λέξη το πρώτο και ομότιτλο τραγούδι του album What’s going on…

    Mother, mother
    Everybody thinks we're wrong
    Who are they to judge us
    Simply cause we wear our hair long……….

    Νάντια- Αρχοντία -Πετράκη

     

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesJazzLatinPopSoulΚαλλιτέχνες:Aretha FranklinBillboardMarvin GayePoisonGrammy



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23797   /   13.12.2011, 00:43   /   Αναφορά
    Μια παρουσιαση που τιμάει με τον πιο ουσιαστικο τροπο τόσο τον μεγάλο Marvin Gaye όσο και ένα από τα κορυφαία μουσικά έργα του 20ου αιώνα που ακούει στο όνομα What's going on.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και πιστεύω ότι μετά από μια τέτοια παρουσίαση πολλοί να αγοράσουν τον δίσκο αυτό και να ανακαλύψουν την μουσική ποιητική του.
    #23800   /   13.12.2011, 09:45   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια Νάντια για την πρώτη παρουσία σου στον κατάλληλο για σένα χώρο του site. Εδώ είναι ο χώρος που σου ταιριάζει και μπορείς να δραστηριοποιηθείς -σαν μουσικός- προσφέροντας, και το αποδεικνύεις με το πρώτο σου άρθρο.. Καλή συνέχεια, είμαστε σε αναμονή... ;-)
    #23802   /   13.12.2011, 14:50   /   Αναφορά
    Μπράβο σου Νάντια!!!
    #23821   /   15.12.2011, 15:07   /   Αναφορά
    Πολύ καλό άλμπουμ!! Συγχαρητήρια για την ωραία παρουσίασή του, Νάντια!
    #23823   /   15.12.2011, 19:21   /   Αναφορά
    Nαντια συγχαρητηρια....καθομουν το διαβαζα το ξαναδιαβαζα και ειχα μαγευτει οχι μονο απο αυτα που εγραψες αλλα το θεμα που διαλεξες και με τον τροπο το οποιο το παρουσιασες ....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!



    #24583   /   26.04.2012, 13:37   /   Αναφορά

    ...και απο μενα πολλα συγχαρητηρια...καταπληκτικη παρουσιαση μεστη και πληρης !!!