ελληνική μουσική
448 online   ·  210.190 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα

Ένα θεωρητικό άρθρο μουσικής για κουρδίσματα, συγκερασμένα και ασυγκέραστα συστήματα.


Ενότητες
Γενικά για τα κουρδίσματα
Συγκερασμένο Σύστημα (Equal ,Well, True Temperaments)
Ασυγκέραστα Συστήματα (Just , Pythagoras , X- Limit Intonations)
Επίλογος και Συμπεράσματα
Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604) / 125 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 24 Φεβ 2012

Ασυγκέραστα Συστήματα (Just , Pythagoras , X- Limit Intonations)

Just Intonation=J.I (είδος μη συγκερασμένου ή ασυγκέραστου συστήματος κουρδίσματος)
Το ‘’Just Temperament’’ ή πιο σωστά Just Intonation θα το εξηγούσα σαν ‘Ακριβές’ ή πιο φραστικά σαν κούρντισμα ‘’Πιο ευχάριστο με καθαρά ακόρντα΄΄. Δείτε το ΕΔΩ:


Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα

Είναι ένα σύστημα κουρδίσματος για όργανα κυρίως με δόνηση (ακορντεόν ,διατονικές φυσαρμόνικες-όχι χρωματικές….) και για όργανα χωρίς τάστα .Εδώ ο συντονισμός εξαρτάται από την κλίμακα που χρησιμοποιείται και είναι διαφορετικός πχ για τη κλίμακα C και τη D .Στο σύστημα αυτό όλες οι νότες της κλίμακας σχετίζονται με το πηλίκο ακεραίων αριθμών. 

Εδώ εξηγείται με λεπτομέρειες το γιατί το κούρδισμα εξαρτάται από την κλίμακα και το γιατί η σχέση Hz και Cents δεν είναι γραμμική:

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα


Αυτό το J.I σύστημα - μερικώς τροποποιημένο θα αναπτυχθεί σε μελλοντικό μου άρθρο- ισχύει για πολλά μοντέλα διατονικών Marine Band (για Blues) αλλά και στις ειδικές φυσαρμόνικες ΤΡΕΜΟΛΟ και ΟΚΤΑΒΑΣ. Οι περισσότεροι παίχτες (90% των Δυτικών λαών) διατονικής παίζουν σε Cross Harp (Blues, Rock..) και σε άλλες θέσεις ενώ η πλειονότητα των Ανατολικών λαών σε Straight harp .Άρα παίχτες που παίζουν πολλές θέσεις με διατονική φυσαρμόνικα κουρδισμένη για Blues θα έχουν πρόβλημα για άλλες τονικότητες.

Το μέγεθος ενός διαστήματος μεταξύ δύο νοτών μετριέται από το πηλίκο των συχνοτήτων τους. Σπουδαία διαστήματα είναι τα 3:2 (Perfect Fifth=καθαρή 5η ), 4:3 (Perfect Forth= Καθαρή 4η ) .Κάθε just διάστημα (just interval) διαφέρει κατά διαφορετικό ποσό από το ισοδυνάμως πλησιέστερο διάστημα equal (Equal Interval)

Σύγκριση 12 E-T & J-I

Δείτε την ΕΔΩ:

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα
3-Limit Pythagoras Intonation

Πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε με το κούρδισμα των οργάνων.Δείτε περιληπτικά μια περιγραφή ΕΔΩ:

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα

Σήμερα το κούρδισμα Pythagoras intonation χρησιμοποιείται από βιολιστές (βλέπε τέτοια posts στο You Tube)και σε ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (synthesizers , arrangers , el pianos…..) και η διαδικασία αλλαγής κουρδίσματος υλοποιείται από το πάνελ του οργάνου ή μέσω midi. Το πιάνο Garritan Steinway και το Pianoteq έχει preset με κούρδισμα σε Pythagoras Intonation.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια μελωδία για να ηχεί σωστά αν παιχθεί σε just intonation (Pythagoras , 3-limit, 5- limit ……)και ειδικά αν στη μελωδία αυτή οι κλίμακες να αλλάζουν - πολλές φορές και συνεχώς- θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική τεχνική βοήθεια και ο παίχτης ,αν θεωρεί ότι η just του είναι απαραίτητη, να εκπαιδευτεί για να την χρησιμοποιήσει . Αυτό γίνεται στα πληκτροφόρα midi. Επίσης σήμερα σε πολλά ηλεκτρονικά πληκτροφόρα υπάρχει η δυνατότητα μικροκουρδίσματος , όπως πχ στην Αραβική – Κλίμακα (τις ασυγκέραστες-Αραβικές-κλίμακες θα αναλύσω σε μελλοντικό άρθρο μου).

https://www.youtube.com/watch?v=9FMm6PMPHoo&feature=player_embedded#

Το παραπάνω video μουσικής Αραβικού μοτίβου δείχνει ότι ο παίχτης παίζει με το δεξί χέρι και με το αριστερό χέρι αλλάζει τα envelops του ήχου (φίλτρα κλπ) , παίζει όμως χωρίς να αλλάζει κούρδισμα . Έχει όμως τη δυνατότητα με το software να ρυθμίσει τα κουρδίσματα σε cents ή Hertz και να έχει τα επιθυμητά  cents που να αντιστοιχούν στα πραγματικά hertz.Αυτό το software διαφημίζεται με τη φράση: ‘Indian, Chinese and Turkish scales are now easily accessible along with Meantone, Pythagorean, Just and other historic and experimental temperaments’’. Δηλαδή κούρδισμα σ’ όλα τα γνωστά temperaments – αλλά χωρίς να μπορεί να κάνει αλλαγή κουρδίσματος αν στο ίδιο τραγούδι υπάρχει αλλαγή κλίμακας.

Παρακάτω  δείτε παίξιμο βιολιού σε Pythagoras Intonation και παρατηρείστε ότι αν και κουρδισμένο το βιολί κατά just ,δεν μπορεί να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο σε equal –δείτε πόσο ‘φάλτσο’ είναι το παίξιμο στα σημεία που φαίνονται στο video με το κόκκινο απαγορευτικό σήμα.

http://www.wonderhowto.com/how-to-play-pythagorean-intonation-violin-6215/

Παρακάτω δείτε κιθάρα σε Just Intonation: Βέβαια αυτή η κιθάρα με τις παράξενες αποστάσεις (θέσεις τάστων διαφορετικές για κάθε χορδή)  είναι κάτι ξένο στον κοινό κιθαρίστα.

http://cf.unc.edu/our/surfprojects/shepherd10.pdf

Κύκλος των 5ων

Δείτε τον κύκλο των Πέμπτων –Pythagoras Intonation-στον οποίο θα βρείτε και πλήρεις εφαρμογές στις θέσεις (Positions) παιξίματος της φυσαρμόνικας. ( Straight Harp και Cross Harp). 

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα ΣυστήματαΠρακτικό κούρδισμα σε Just Intonation

Συγκερασμένα και Ασυγκέραστα Συστήματα

 

Επόμενο: Επίλογος και ΣυμπεράσματαTags
Μουσικά Είδη:BluesRockΜουσικά Όργανα:βιολίΈγχορδαφυσαρμόνικακιθάραΚαλλιτέχνες:ΟκτάβαΠυθαγόραςΜουσική Εκπαίδευση:κλίμακεςμάθημα θεωρίαςΕταιρίες:KorgΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#24306   /   25.02.2012, 13:34   /   Αναφορά
Πολύ καλό Μπράβο.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι το σημερινό συγκερασμένο σύστημα είναι έργο του Andreas Werkmeister (Musikalische Temperatur) που επεξεργάστηκε ο J. G. Naidhardt (ganzliche erschopfte mathematische Abteilung 1732)

Επίσης πάνω σ' αυτό που αναφέρεις για το κουρδιστήρι, όντως τα έγχορδα πρέπει να χορδίζουν μόνο την μία χορδή και τις άλλες σε σχέσει μ' αυτή. Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος, πως η εξήγηση είναι ότι το κουρδιστήρι "ακούει" τα Herz με ακέραιο αριθμό κι όχι με δεκαδικό επομένως μπορεί να έχουμε μεγάλη απόκλιση στις χαμηλές και υψηλές συχνότητες του οργάνου και να ακούγεται φάλτσο.
#24309   /   25.02.2012, 15:32
Νοιώθω ικανοποιημένος που ένας διπλωματούχος μουσικός βρίσκει το άρθρο καλό.

Ευχαριστούμε για το επιπρόσθετο σχόλιο

#24307   /   25.02.2012, 14:59   /   Αναφορά
Πάρα πολύ καλό.

Ευχαριστούμε και περιμένουμε τα λοιπά άρθρα που αναφέρετε για τα υπόλοιπα intonations.

#24310   /   25.02.2012, 17:52   /   Αναφορά
Θα παρακαλούσα για κάποια παραστατική διευκρίνηση του διακροτήματοςΕυχαριστώ
#24311   /   25.02.2012, 18:12   /   Αναφορά
Beat-less tuning είναι το Just Intonation - πρακτικά με λίγα λόγια είναι το κούρδισμα που ʽικανοποιείʼ το αυτί. Γι αυτό υπάρχουν υποστηρικτές και μη.

•Ειδικά στη φυσαρμόνικα σε ʽτρελαίνειʼ το κούρδισμα αυτό( Ο γνωστός φημισμένος ήχος των Blues – Bluesy Sound)

•Γράψε Beat-less tuning και θα πάρεις 38.400.000 αποτελέσματαΌσον αφορά το διακρότημα από τη φυσική δείτε το παραστατικό διάγραμμα ΕΔΩ:http://www.box.com/s/bji5tol0hru17de97uivΣτη 2η περίπτωση στο διάγραμμα ο ακροατής εκλαμβάνει τις διακυμάνσεις της ηχηρότητας των 2 ήχων σαν διακροτήματα (beats).

Ακούστε πρακτικό παράδειγμα διακροτημάτων ΕΔΩ:http://gkatsikogiorgos.blogspot.com/...g-post_24.html

#24315   /   26.02.2012, 17:17
Ευχαριστώ πολύ

#24314   /   26.02.2012, 17:02   /   Αναφορά
Κον karakashsΜελέτησα λίγο το θέμα που αναφέρεις και διαπίστωσα ότι To Werckmeister's temperament είναι λιγότερο συμμετρικό και ανήκει στα ‘Μη κανονικά ή well temperaments ‘’.Εδώ 2 καλά sites για Werckmeister's temperament :http://en.wikipedia.org/wiki/Werckmeister_temperamenthttp://leware.net/temper/temper.htm

#24316   /   27.02.2012, 01:45
Κον Stefanos604έψαξα να βρω σε side το βιβλίο ''θέματα μουσικής μορφολογίας'' του Τηλέμαχου Τάτσης

(www.scribd.com/doc/48605710/ΘEΜΑΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ)

στη σελ. 49 γίνεται αναφορά για το συγκερασμένο σύστημα.

Επίσης μέσα θα βρείς αναφορές και για πολλά άλλα συστήματα.

Μπορείς να διαβάσεις και τον ''Άτλα της Μουσικής'' ο οποίος με λίγα λόγια κάνει αναφορά σε ότι έχει σχέσει με την μουσική.

Ελπίζω να βρεις και πράγματα που ίσως δεν γνωρίζειςΠάντως το συγκερασμένο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε για να κατασκευάσουν πληκτροφόρα όργανα και αργότερα και πολλά άλλα, είναι ξεκούρδιστο πάντα.

Οι νότες με αλλοιώσεις εμφανίστηκαν με αυτή τη σειρά: Σιb, Φα#, Σολ# και αργότερα Ρε# και Ντο#. Αυτές οι αλλοιώσεις σχηματίστηκαν λόγο έλξεων και για αποφυγή διάφωνων διαστημάτων. Μάλιστα το Ρεb είναι λίγο πιο χαμηλό από το Ντο#, γιατί το Ντο# είναι προσαγωγέας για το Ρε.

Μπορείς να το διαπιστώσεις κι εσύ με τον εξής τρόπο: τραγούδα τις νότες με τη σειρά ντο ρε μι φα σολ λα σι ντο.

μετά ανάποδα ντο σι λα σολ φα μι ρε ντο

θα διαπιστώσεις ότι το Σι όταν ανεβαίνεις (σι-ντο) το τραγουδάς πιο ψηλά γιατί είναι προσαγωγέας για το ντο και όταν

κατεβαίνεις (σι-λα) λίγο πιο χαμηλά όχι στην ίδια συχνότητα, γιατί δεν είναι πλέον προσαγωγέας.

Άρα το να χωρίσουμε τον τόνο σε δυο ίσα μέρη όταν η δημιουργία του νέου αυτού φθόγγου είχε άλλο σκοπό μας δημιουργεί προβλήματα. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν πολλά συγκερασμένα συστήματα.

Τέλος πιστεύω ότι όσο πιο συμμετρικό είναι ένα σύστημα τόσο πιο φάλτσο γίνεταιΓενικά στο συγκεκριμένο θέμα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο πολλές αναφορές

Ελπίζω να μη σε κούρασα

καλή συνέχεια σ' αυτά που κάνεις

#24318   /   27.02.2012, 14:25
ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Με ένα άλλο σύστημα που ασχολήθηκα,το True Temperament για το οποίο έχω αποστείλει σχετικό άρθρο , χρησιμοποιείται επιτυχώς στις κιθάρες με 'παράξενα' τάστα.


#24319   /   27.02.2012, 14:52   /   Αναφορά
Κάτι συναρπαστικό για τους μουσικούς Μπάσσο. Το ‘’Warwick Just Intonation’’:Εδώ ο μουσικός μπάσσο έχει στη διάθεση του , αντί τη χρωματική κλίμακα των 12 νοτών δηλαδή Equal Temperament –, 59 διαφορετικές νότες και ποικιλία τονικοτήτων Ματζόρε – Μινόρε και μυριάδων δρόμων γεγονός που επεκτείνει τη βασική γλώσσα της μουσικής. Δείτε το ΕΔΩ:http://www.hansfordrowe.com/just.html

#24447   /   19.03.2012, 13:40   /   Αναφορά
Δεν το χορταίνω το άρθρο. Τόσες πολλές πληροφορίες δεν μπορώ να τις συγκρατήσω άμεσα αν και ασχολούμαι καθημερινώς μ' αυτές.

Ευχαριστώ που μου άνοιξες έναν νέο ορίζοντα απασχόλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
#24458   /   20.03.2012, 18:53   /   Αναφορά
Σύμφωνα με όσα γράφεις το σημερινό σύστημα είναι το 12-φθογγο.

Υπάρχουν πχ 13-φθογγα ή άλλα;
#24459   /   20.03.2012, 19:30
Η απάντηση βρίσκετε στον πίνακα Pythagoras Intonation.

Μελέτησε τον προσεκτικά μαζί με το επεξηγηματικό κείμενο και θα το καταλάβεις εύκολα.

Τότε η κιθάρα πχ θα έχει τα παράξενου σχήματος τάστα όπως αυτή στο link που δίνω εκεί.

#24460   /   20.03.2012, 19:37
Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση

#24868   /   13.07.2012, 11:35   /   Αναφορά

Ενδιαφέρον άρθρο.


1. σε πρώτη φάση κρατώ αυτό που είναι πέρα για πέρα σωστό: "...Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται το tuner για κούρδισμα όλων των χορδών εγχόρδων..."


το ανθρώπινο αυτί δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση γιατί το "σωστό" κούρδισμα είναι κατι παραπάνω από απότέλεσμα απλών μαθηματικών πράξεων.


2. Αυτό το άρθρο (από την ιστοσελίδα του Π, Αδάμ) αξίζει τον κόπο να το μελετήσει κάποιος http://panadam.wordpress.com/2008/04/29/welltempered/ 


3. θα το διαβάσω πιο προσεκτικά και ελπίζω να τα ξαναπούμε

#24875   /   13.07.2012, 18:16

Πολύ καλό το άρθρο για τα Πρελούδια και τις Φούγκες του Bach


Πιστεύω όμως ότι οι πληροφορίες που δίνω εγώ εδώ , όσον αφορά την Ακουστική , τα Μαθηματικά ,τα Συγκερασμένα & Aσυγκέραστα τα κουρδίσματα ειδικά στις φυσαρμόνικες και πίνακες με άμεσο (τυφλοσύρτης)ασυγκέραστο κούρδισμα άταστων οργάνων είναι πολύ πιο λεπτομερείς και κατανοητές.


Μακάρι να συνεχιστεί η συζήτηση σ' ένα τόσο ''ανοιχτό'' θέμα που είναι άλυτο εδώ και αιώνες.


#26056   /   08.12.2012, 16:27   /   Αναφορά

Ένα άταστο και ασυγκέραστο μουσικό όργανο είναι και το ούτι .


Δείτε μια ωραία εκτέλεση.


http://www.youtube.com/watch?v=APLqh4uG-W8

#26058   /   08.12.2012, 17:23

Πολύ ωραίο. Επι τη ευκαιρία να σημειώσω:


ούτι & λαούτο


Τα δύο αυτά όργανα δεν έχουν καμία σχέση:

Το ούτι είναι κατ΄εξοχήν σολιστικό όργανο και ασυγκέραστο , όπως είπες  (χωρίς τάστα).


ΕΔΩ:  


 ενώ
το λαούτο είναι κυρίως συνοδείας –βέβαια έχω ακούσει και καλούς σολίστες και είναι όργανο συγκερασμένο (με τάστα) .


ΕΔΩ:Ευχαριστώ για το σχόλιο


#29717   /   20.04.2018, 21:19   /   Αναφορά
Έλαβα από τον iereas το παρακάτω μήνυμα:
STEFANOS604,έγραψα ένα σχόλιο στο άρθρο σου "Κουρδίσματα, συγκερασμένα και ασυγκέραστα συστήματα",το οποίο για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται.Δεν ξέρω αν το έσβησε ο διαχειριστής ή αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.Αυτή η συζήτηση για τον συγκερασμό στην ευρωπαϊκή μουσική είναι ιστορική-θεωρητική και δεν έχει καμία πρακτική αξία σήμερα.Το ισοσυγκερασμένο σύστημα έχει ορθώς(κατά την γνώμη μου) υιοθετηθεί εδώ και μερικούς αιώνες.
#29718   /   20.04.2018, 21:34
Σίγουρα και πρακτική αξία. Να και μερικές περιπτώσεις:
https://www.youtube.com/watch?v=uehDWQNActA
https://www.youtube.com/watch?v=iRsSjh5TTqI
https://www.youtube.com/watch?v=QaYOwIIvgHg

Αλλά κι ένα δικό μου βίντεο…. Ο λόγος που κυρίως ασχολήθηκα πρακτικά:

https://www.youtube.com/watch?v=n2nR2i3G2r8

#29724   /   29.04.2018, 06:39   /   Αναφορά
Iereas πολύ σωστά όσα γράφεις και πράγματι σήμερα σχεδόν δεν χρησιμοποιείται.
Απλά να ξανατονίσω ότι με το κούρδισμα JT μπορώ να παίξω σε μία ΜΟΝΟ τονικότητα. Δηλαδή για κάθε τονικότητα απαιτείται διαφορετικό JT κούρδισμα. ( τέλος η κλίμακα Ματζόρε και Μινόρε)
Όποιοι ασχολούνται με το Midi, τους είναι εύκολο όλα τα παρόμοια JT συστήματα κουρδίσματος, διότι όλο το calculation, γίνεται real time από επεξεργαστή. Δεν απαιτείται μηχανική μετατροπή στο μπράτσο κιθάρας ,όπως του βίντεο που παρέθεσα. …και έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν χωρίς έξοδα μετατροπής, αφού το μόνο που απαιτείται είναι διάβασμα και πειραματισμός .
#29730   /   07.05.2018, 12:12   /   Αναφορά
Στέφανε,δεν γίνεται τίποτα.Κουράστηκα...Γράφω το σχόλιό μου εδώ:

Όταν μια χορδή ή στήλη αέρα πάλλεται δεν το κάνει μόνο κατά όλο το μήκος της αλλά συγχρόνως και κατά τα μισά της και κατά τρίτα της και κατά τέταρτά της και πάει ως το άπειρο θεωρητικά.Αυτοί οι διαφορετικοί παλμοί παράγουν διαφορετικούς ήχους με συχνότητες ακέραια πολλαπλάσια της αρχικής συχνότητας (δηλαδή της συχνότητας που αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος της χορδής ή του σωλήνα).Από όλους αυτούς τους ήχους κυριαρχεί (σε dB) ο πρώτος αρμονικός που αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος της χορδής ή του σωλήνα.Οι υπόλοιποι αρμονικοί έχουν πολύ μικρότερη ένταση (μειώνεται κάθε φορά από αρμονικό σε αρμονικό) και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί παρά μόνο συμμετέχουν στο ΗΧΟΧΡΩΜΑ του οργάνου.Το τονικό ύψος κάθε φθόγγου εξαρτάται από την συχνότητα του πρώτου ή θεμελιώδη αρμονικού.Το ηχείο - ανάλογα τα υλικά και την κατασκευή του - ενισχύει κάποιους αρμονικούς και συντελεί στην μοναδική χροιά του κάθε οργάνου.

Η ανάλυση του Πυθαγόρα στηρίζεται στην μαθηματική σκέψη της εποχής του,δηλαδή στις αναλογίες.Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τρόπος να εξακριβωθεί το απόλυτο κούρδισμα μίας χορδής με βάση μία σταθερή συχνότητα,διότι δεν είχαν ανακαλυφθεί να τεχνικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα.Ο Πυθαγόρας,δηλαδή,κούρδισε το μονόχορδό του σε μία τυχαία αρχική συχνότητα.Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και στην σημερινή βυζαντινή μουσική:αν ο αρχικός φθόγγος ενός ψαλμού είναι ο Νη,τότε ο ψάλτης μπορεί να αντιστοιχίσει αυτό το Νη με οποιαδήποτε νότα του πιάνου "βολεύει" την φωνή του.

Από εκεί και πέρα,ανάλογα με το είδος της μουσικής,μπορούμε να χωρίσουμε την οκτάβα (η οποία βρίσκεται στην διπλάσια συχνότητα της αρχικής) σε όσα μέρη θέλουμε.Στο ισοσυγκερασμένο σύστημα,που χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή μουσική εδώ και μερικούς αιώνες,η οκτάβα χωρίζεται σε 12 ίσα μέρη,που σημαίνει ότι κάθε νότα αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη συχνότητα.Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής προόδου,της εξέλιξης της δυτικής μουσικής και της ανάγκης για ομοιογένεια κατά την εκτέλεση μουσικών έργων από πολλά και διαφορετικά όργανα.Έχεις σκεφτεί πώς θα ακούγεται μία True Temperament κιθάρα όταν παίζει μαζί με Equal Temperament όργανα,όπως το πιάνο;Ξέρεις πόσες παράμετροι επηρεάζουν το intonation στην κιθάρα;Ρίξε μια ματιά σ' αυτά τα βιντεάκια:

https://www.youtube.com/watch?v=NEjekEOMWmg

https://www.youtube.com/watch?v=ERF1Kk5kcR8

Το αυτί του κάθε ανθρώπου έχει τις προτιμήσεις του,την ιστορία του,τις ιδιοτροπίες του,τις δυνατότητές του,την εκπαίδευσή του.Τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως "φάλτσο" εξαρτάται από όλους τους παραπάνω παράγοντες.Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι μεγαλώνουν με ακούσματα δυτικής μουσικής αντιλαμβάνονται ως "φάλτσο" το άκουσμα της μαλακής χρωματικής κλίμακας στην βυζαντινή μουσική.Εγώ εξασκώ το αυτί μου σε καθημερινή βάση εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιώντας μερικά προγράμματα στον υπολογιστή.Το αυτί μου έχει συνηθίσει στο ισοσυγκερασμένο σύστημα.Στο βιντεάκι που παρέθεσες με τον βιολιστή,αυτό το σι ύφεση στο έργο του Bach που αυτός θεωρεί σωστό εμένα μου ακούγεται φάλτσο.Έχει τύχει να ακούσω ζωντανά μουσική μπαρόκ από όργανα της εποχής εκείνης με χορδές από έντερο ζώων.Ήταν θεόφαλτσο το αποτέλεσμα!Επίσης,το έργο με το κουαρτέτο εγχόρδων στο ίδιο βίντεο μού ακούγεται θεόφαλτσο!Στα πνευστά όργανα,όπως και στην κιθάρα,υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το intonation.Στο προφίλ σου γράφεις ότι παίζεις τρομπέτα.Δοκίμασε να τραβήξεις την γλώσσα σου προς τα πίσω όταν παίζεις μία νότα να δεις πόσο θα ψηλώσει η νότα αυτή!Μην βασιστείς,όμως,στο αυτί σου για να καταλάβεις την διαφορά.Χρησιμοποίησε κουρδιστήρι.Εγώ όταν μελετάω κοντραμπάσο έχω διαρκώς αναμμένο το κουρδιστήρι στο αναλόγιο.Και,πίστεψέ με,έχω πολύ καλά εκπαιδευμένο αυτί...

Καταλήγοντας,θέλω να τονίσω ότι σήμερα δεν τίθεται πλέον ζήτημα επιλογής συστήματος συγκερασμού στην ευρωπαϊκή μουσική.Έχει υιοθετηθεί επισήμως το ισοσυγκερασμένο σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες.Μπορεί κάποιοι νοσταλγοί άλλων εποχών να το επαναφέρουν συνεχώς στην επικαιρότητα,όμως αυτοί είναι σίγουρα μειοψηφία.Σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζονται κιθάρες,τι ποσοστό της παραγωγής πιστεύεις ότι αποτελούν οι True Temperament κιθάρες;Έχω δει και άταστες κιθάρες.Πόσοι παίζουν,όμως,με αυτές;
#29731   /   07.05.2018, 12:55
Iereas η απάντηση μου , που τη ξαναγράφω για να ταιριάζει στη ροή της συζήτησης........
Πολύ σωστά όσα γράφεις και πράγματι σήμερα σχεδόν δεν χρησιμοποιείται.
Απλά να ξανατονίσω ότι με το κούρδισμα JT μπορώ να παίξω σε μία ΜΟΝΟ τονικότητα. Δηλαδή για κάθε τονικότητα απαιτείται διαφορετικό JT κούρδισμα. ( τέλος η κλίμακα Ματζόρε και Μινόρε)
Όποιοι ασχολούνται με το Midi, τους είναι εύκολο όλα τα παρόμοια JT συστήματα κουρδίσματος, διότι όλο το calculation, γίνεται real time από επεξεργαστή. Δεν απαιτείται μηχανική μετατροπή στο μπράτσο κιθάρας ,όπως του βίντεο που παρέθεσα. …και έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν χωρίς έξοδα μετατροπής, αφού το μόνο που απαιτείται είναι διάβασμα και πειραματισμός .

#29773   /   11.05.2018, 21:07   /   Αναφορά
Κ.Στέφανε το διάβασα το άρθρο όπως και κάποια άλλα. Ωραία δουλειά έχετε κάνει, για άνθρωπος που έψαξε μόνος του.

Μια ερώτηση: μήπως γνωρίζετε τον μαθηματικό τύπο μετατροπής από cents σε Ηz και ανάποδα;;
Τον είχα βρει κάπου, αλλά δεν θυμάμαι πού και δεν τον είχα αποθηκεύσει τότε, δεν ήξερα την αξία του.

Ευχαριστώ!
#29774   /   11.05.2018, 21:21
Η Lee Oscar , στο φυλλάδιο που δίνει στο σετ εργαλείων της , ενώ χρησιμοποιεί την Α440 για Equal Tuning επισημαίνει: "LEE OSKAR HARMONICAS ARE EQUAL TUNED TO A441 TO A442+." = ‘’Οι φυσαρμόνικες Lee Oscar είναι κουρδισμένες σε Equal Temperament (Ισοδύναμος Συγκερασμός) με συχνότητες αναφοράς από Α441 έως Α442+’’.
Ο πίνακας της LEE OSKAR για Equal Tuning δίνει τις αποκλίσεις σε cents για κάθε νότα της φυσαρμόνικας και καμιά απ’ αυτές τις αποκλίσεις δεν είναι μηδέν.
Έτσι δίνει: 1.00Hz=4 Cents , 0.50Hz=2 Cents , 0.25Hz=1 Cent. Αλλά ακόμα και αυτές οι τιμές δεν είναι επακριβείς αλλά κατά προσέγγιση διότι η αξία που έχει ένα Cent σε Hz δεν είναι σταθερή σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων-τονικού ύψους .

#29775   /   11.05.2018, 21:41
Κατάλαβα. Έλεγξα πριν λίγο τις συχνότητες σε σχέση με τα cents και όντως παρατήρησα ότι δεν είναι σταθερή η μεταβολή. Έλεγξα το Λα 440 και μετά το Ντο στα 260 περίπου και παρατήρησα ότι η διαφορά 1 Hz οδηγεί σε διαφορετική αντιστοιχία σε cents. Θα συνεχίσω να ψάχνω όμως για τον μαθηματικό τύπο, γιατί είμαι σίγουρος ότι τον έχω δει κάπου.

Ευχαριστώ πολύ.

#29776   /   11.05.2018, 22:43
Δες κι εδώ:http://www.pianosupply.com/cents-hz/

#29777   /   11.05.2018, 23:34
Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Με βοήθησε πολύ να υπολογίσω κάτι που ήθελα (και θα σχολιάσω στο θέμα Ουσάκ vs Χιτζαζ)