ελληνική μουσική
    786 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Παρίσι - Αθήναένα

    Ταξίδι στους ήχους της σύγχρονης κλασσικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Πορτραίτο της συνθέτριας Georgia Spiropoulosαπό το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

    Παρίσι - Αθήναένα

    Γράφει το μέλος ramstein
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 01 Απρ 2012

    Συναυλία με το dissonArt ensemble και τον Θεόφιλο Σωτηριάδη

    Η Georgia Spiropoulos προτείνει μία μουσική βραδιά, ένα ταξίδι μέσα από τις μεταμορφώσεις του ήχου και ανάμεσα σε δύο χώρες, την Γαλλία και την Ελλάδα. Ένα ταξίδι σχέσεων και αντιθέσεων, αλλά και με απαραίτητους σταθμούς: μουσικοί περίπατοι του Ferrari, ηχητικές σπουδές θορύβων του Schaeffer, διαλογισμοί πάνω στον χρόνο του Messiaen, φασματικές εμπειρίες του Murail, ακραία ηχητικά φαινόμενα του Xenakis, επίμονοι παλμοί  του Parmegiani, ηχητικές τελετουργίες της Spiropoulos. Οι μουσικοί του dissonArt ensemble και οι ηχητικές προβολές της Georgia Spiropoulos οδηγούν αυτό το ταξίδι μέσα (και ανάμεσα) από οργανικά, ηλεκτροακουσικά και μεικτά έργα.

    Έργα : Georgia SPIROPOULOS : Music for 2?, Oria, Brut, Saksti• Luc FERRARI, Music Promenade• Olivier MESSIAEN, Quatuor pour la fin du temps (απόσπασμα)• Pierre SCHAEFFER : Cinq Etudes De Bruits (απόσπασμα)• Tristan MURAIL, Treize couleurs du soleil couchant• Bernard PARMEGIANI, Dedans-Dehors  (απόσπασμα)• Iannis XENAKIS, Theraps.

    Μουσικοί : Γιάννης Aνισέγκος, φλάουτο• Αλέξανδρος Σταυρίδης, κλαρινέτο• Θοδωρής Πατσαλίδης, βιολί• Μαρία Ανισέγκου, βιολοντσέλο• Γιάννης Χατζής, κοντραμπάσο• Λενιώ Λιάτσου, Πιάνο• Θοδωρής Βαζάκας, κρουστά. Special guest : Θεόφιλος Σωτηριάδης, σαξόφωνο.


    Τρίτη 3.4.2012 - 20:30 • Γαλλικό Ινστιτούτο

    Εισιτήρια: 10 € | 5 € (Club IFA, φοιτητές, άνεργοι)

     

    Διάλεξη - Συζήτηση με το κοινό - Μουσικό happening

    "Σύγχρονη μουσική γραφή - Προφορική παράδοση – Ανθρώπινη φωνή"


    Η συνθέτις παρουσιάζει το έργο της σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό. Μέσα από ηχητικό και οπτικό υλικό θα μιλήσει για τη σχέση προφορικής παράδοσης και σύγχρονης σύνθεσης στο έργο της, αλλά και για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους δουλεύει με την ανθρώπινη φωνή.

    Συμμετέχουν:

    Georgia Spiropoulos, συνθέτις

    Αναστασία Γεωργάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Θεόφιλος Σωτηριάδης, σαξόφωνο


    • Σάββατο 31.3.2012 - 12.00 • Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31

    • Δευτέρα   2.4.2012 - 12:30 • IANOS, Σταδίου 24Είσοδος ελεύθερη

     

    Η Georgia Spiropoulos συνθέτει έργα ακουστικά (οργανικά και φωνητικά), ηλεκτροακουστικά, αλλά και μεικτά στα οποία χρησιμοποιεί τη μουσική τεχνολογία. Συλλαμβάνει τη μουσική της στους ενδιάμεσους χώρους της μουσικής πράξης: μουσικό κείμενο αλλά και προφορική κουλτούρα, μαζί παράδοση και avant-garde. Δουλεύει μέσα από την ιδέα των μουσικών (αλλά και ηχητικών) αρχέτυπων, της συγγένειας μορφών ετερόκλητων αλλά και πάνω στις μεταμόρφωσεις του ηχητικού φαινομένου. Ο μουσικός ήχος - ακουστικός, ηλεκτρονικός, φυσικός - δεν είναι κάτι δεδομένο και άκαμπτο αλλά υλικό με πλαστικότητα. Η έρευνα και η χρήση νέων τεχνικών, οργανικών και φωνητικών στα έργα της βρίσκει επιρροές στη μουσική του 20ού αιώνα, την προφορική παράδοση, αλλά και στις τεχνικές της avant-garde (avant-rock, free improvisation, interdisciplinary art, performance art και turntablism). Αυτή η αναζήτηση την οδηγεί σε μια στενή συνεργασιά με τον ερμηνευτή, συνεργασιά την οποία αποκαλεί "ζωτικής σημασίας" για τη δημιουργία.Η Georgia Spiropoulos σπούδασε πιάνο, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και τζαζ αυτοσχεδιασμό στην Αθήνα με τους Αμάραντο Αμαραντίδη, Βαγγέλη Κοκκόρη και Μάρκο Αλεξίου. Εργάστηκε γιά μια δεκαετία ως μουσικός και ενορχηστρωτής στο χώρο της προφορικής μουσικής παράδοσης. Στο Παρίσι σπούδασε σύνθεση, ηλεκτροακουστική μουσική και ανάλυση φόρμας με τον Philippe Leroux και τον Michaël Lévinas. Στo Cursus του IRCAM εργάστηκε με τους Jonathan Harvey, Tristan Murail, Brian Ferneyhough, Philippe Hurel και Marco Stroppa. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μαστερ πάνω στις φωνητικές τεχνικές της avant-garde στην Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (EHESS). Έλαβε το βραβείο "Villa Médicis Hors les Murs" για τη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως συνθέτης-ερευνητής στο IRCAM. Έργα τής έχουν ανατεθεί από το IRCAM-Centre Pompidou, τα Υπουργεία Πολιτισμού της Γαλλίας και του Baden-Wûrttemberg, τη "Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012", τη Γαλλική Ραδιοφωνία, το Haus der Kulturen der Welt του Βερολίνου. Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σύνολα, σολίστες και χορωδίες (Ensemble Intercontemporain, San Fransisco Contemporary Music Players, L'Itinéraire, 2E2M, Nikel, Smashensemble, Habanera Saxophone Quartet, Prism Quartet, Accentus) και τα έργα της παίζονται σε διεθνή φεστιβάλ (Agora, Tenso Days, Seamus, Extension, In Transit - Berlin, Gegenwelten Festival Neue Musik, Musiques Libres de Besançon, Futura, WhyNote, Hateiva, Sinkro, ICEM, SMC, WFAE, Boston Cyberarts Festival, Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής). Έχει δώσει διαλέξεις στο πανεπιστήμιο Columbia, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Santa Barbara, στο IRCAM, στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, στο Ωδείο του Tel Aviv και στο διεθνές συμπόσιο SMC.

    www.georgiaspiropoulos.com

    Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο πέρα από τα σύνορά της, Με ένα πυρήνα 9 βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών. Το πρόγραμμα του dissonArt ensemble περιλαμβάνει έργα αναγνωρισμένων συνθετών, όπως και έργα συνθετών που αξίζουν περισσότερης αναγνώρισης. Παρότι το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt. Πέραν τούτου, το σύνολο έχει αναπτύξει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα, είτε εκτελώντας έργα φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είτε διοργανώνοντας σεμινάρια για μουσικούς που θέλουν να εντρυφήσουν στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταθερή συνεργασία με το Εργαστήρι Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το έτος 2011 το dissonArt ensemble είναι ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.Στην ως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Klangspuren (Innsbruck, 2007), Milano incontra la Grecia (Μιλάνο, 2009), 4020.mehr als Musik (Linz, 2008), Φεστιβάλ Αθηνών (2007) και σε αίθουσες όπως το WDR της Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Brucknerhaus, Μinoritensaal Graz, Piccolo Teatro κλπ. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Αugustino di Scipio. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η πρόσκληση του ensemble από την Αυστριακή Ένωση συνθετών die Andere Saite με αφορμή την επετειακή συναυλία για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Για το έτος 2011 το dissonArt είναι ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το dissonART ensemble είναι σε διαρκή αναζήτηση ακροατών που αντιλαμβάνονται τη μουσική ως περιπετειώδη αναζήτηση και όχι σαν παθητική συναισθηματική ανταπόκριση.

    http://dissonart.gr


    Tags
    Καλλιτέχνες:Θεόφιλος



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #24506   /   04.04.2012, 11:16   /   Αναφορά
    Θα μπορούσαμε-και μεις της επαρχίας- να ακούσουμε κάποιο απόσπασμα?

    ή να ενημερώσετε το thread αν ανεβεί κάτι στο YouTube ?

    Ευχαριστώ
    #24507   /   04.04.2012, 11:43
    Καλημέρα, μπορείτε να ακούσετε δουλειά της συνθέτριας στο

    http://www.georgiaspiropoulos.com/