ελληνική μουσική
498 online   ·  210.190 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στο έργο του συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου.

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης

Γράφει το μέλος ioannakara / 3 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 19 Απρ 2012

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου . Είναι απόφοιτος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Δίπλωμα Κλασικής Κιθάρας, Κλαρινέτου και Θεωρητικών από το Trinity College κι από το Royal Academy of Music του Λονδίνου, καθώς και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και διπλωματούχος Σύνθεσης από το Ελληνικό Ωδείο (καθηγητής: Θόδωρος Αντωνίου).

Παράλληλα έχει μελετήσει παραδοσιακά όργανα όπως πολίτικο λαούτο, ταμπουρά κλπ. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα, για σόλο όργανο, τραγούδια κλπ. Από το 2008 ζει και εργάζεται στον Καναδά.

Το 2003 κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Μια Καθημερινή Μουσική» που περιλαμβάνει 12 μουσικές στιγμές για μικρό σύνολο ή σόλο όργανο και δύο τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά.

video 

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης

Το 2005 βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης που οργάνωσε το Ωδείο Φουντούλη και πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Το 2006 κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά του -μια σύμπραξη με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Μίλτο Παντελιά και Ειρήνη Γκόνου- με τίτλο «Διοσημεία», από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

video 

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης

H τρίτη δισκογραφική του δουλειά (2008) έχει τον τίτλο «Αλ-χαττ, η μαγική γραφή» και περιλαμβάνει 12 «αυτοσχεδιασμούς» με διάφορα όργανα. Οι «αυτοσχεδιασμοί» γράφτηκαν για την ομώνυμη έκθεση της Ειρήνης Γκόνου που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμικό Μουσείο Μπενάκη.

video 

   
Το 2008 η Βουλγάρικη εταιρεία Balkanota εκδίδει την παρτιτούρα του έργου “Latin suite” για δυο κιθάρες, το πρώτο έργο Έλληνα συνθέτη που εκδίδεται από την εν λόγω εταιρεία, μετά από επιλογή και πρόταση της καταξιωμένης κιθαρίστριας Εύας Φάμπα.   

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης
Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε από τη LYRA ο δίσκος με τίτλο «Απ΄τη στεριά, το νερό και το αέρα», που περιλαμβάνει τραγούδια με ανθρώπινες ιστορίες και ήρωες ζώα, που ερμηνεύουν η Σίσσυ Κασσάνδρα, ο Γιάννης Λεκόπουλος, η Μαρία Φωτίου και η Γιολάντα Αθανασοπούλου.
video 

video 

Μιχάλης Ανδρονίκου: Ένας εκλεκτικός συνθέτης
Το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο "Η ορθογραφία της αγάπης" κυκλοφόρησε από το ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ το 2010. Ερμηνεύουν η Σίσσυ Κασσάνδρα, ο Νίκος Αϊβαλής και η Γιολάντα Αθανασοπούλου.
video 

video 

Αξίζει επίσης να αναφερθούν κάποια από τα ανέκδοτα έργα του, όπως είναι το “Ου Τόπος” σε ποίηση του Άδωνη:

video 

Η μουσική για το έργο “Ορέστης” του Γιάννη Ρίτσου σε απόδοση του Νίκου Αϊβαλή:

video 

Εργα μουσικής δωματίου που παρουσιάστηκαν στον Καναδά: http://soundcloud.com/musmich  

Στo “κύκνειο άσμα” της σπουδαίας Λουκίας Ρικάκη, το ντοκυμαντέρ με τίτλο “Το σχέδιο Σωτηρία” ακούγεται μουσική του:

video 

Η τελευταία του υπό έκδοση δουλειά αφορά σε αυτοσχεδιασμούς με μπουζούκι και μαρίμπα.

video 

Από το 2008, συνεχίζει τις σπουδές (διδακτορικό στη σύνθεση στο University of Calgary/Alberta) και την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στον Καναδά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ) και της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνθέτη: http://www.andronikou.gr/

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#24557   /   20.04.2012, 13:19   /   Αναφορά
Το οπτικοακουστικό ταξίδι ήταν τέλειο
#24558   /   20.04.2012, 22:16   /   Αναφορά
Ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα Καρά και το ΜΗ για την όμορφη παρουσιάση!#24617   /   10.05.2012, 08:56   /   Αναφορά

Υπόδειγμα Έλληνα συνθέτη με μουσικό ταλέντο, πρωτοτυπία στη σύνθεση και προσαρμογή στην τεχνολογία του δικτύου, απαραίτητο πλέον όχημα στην διάδοση της όχι εμπορικής μουσικής.


#24618   /   10.05.2012, 10:20

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Κάθε καλό εύχομαι!