ελληνική μουσική
    502 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Αναζητώντας τον Αττίκ το καλοκαίρι

    Μια μεγάλη ΅ουσικοθεατρική παραγωγή, φόρο τι΅ής στον ΑΤΤΙΚ, γεννήτορα όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων.

    Αναζητώντας τον Αττίκ το καλοκαίρι

    Κυριακή 10 Ιούν 2012

    (από το Δελτίο Τύπου)

    Ένας 20΅ελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές «αναζητούν τον ΑΤΤΙΚ», το ύφος και το ήθος ΅ιας ολόκληρης εποχής, ΅έσα από ΅νή΅ες και αισθήσεις, κεί΅ενα και τραγούδια που σφράγισαν την ευαισθησία ΅ας.

    Μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής.

    Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την  Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, με τους περίπατους στο Ζάππειο, τις καντάδες και τις μουσικές βραδιές στο αρχοντικό της οικογένειας Τριανταφύλλου. Περνάει στο Παρίσι της Μπελ-επόκ, με την περίφημη Μιστενγκέ να μεσουρανεί στα Follies Bergères και τον νεαρό Κλέωνα στο Ωδείο, τα μουσικά θέατρα και τα καμπαρέ να αρχίζει την καριέρα του ως «Αττίκ» - τραγουδοποιός. Τον ακολουθούμε στις γεμάτες περιπέτειες περιοδείες του σ’ όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι και τη Ρωσία της επανάστασης των Μπολσεβίκων!

    Για να καταλήξουμε στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «Μάντρα»! Η «Μάντρα» υπήρξε ο ναός της τέχνης του Αττίκ και λειτούργησε για μιαν ολόκληρη δεκαετία (1930-1940), συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά! Υπήρξε φυτώριο πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, καθώς και ορισμένων από τους σημαντικότερους στιχουργούς και κονφερανσιέ. 

     

    Mουσική έρευνα – κεί΅ενα:  Λά΅προς Λιάβας

    Σκηνοθεσία – χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

    Στιχουργικά ιντερ΅έδια: Γιάννης Ξανθούλης

    Ενορχήστρωση – ΅ουσική διεύθυνση: Θόδωρος Κοτεπάνος

    Σκηνικά – κοστού΅ια: Λίλη Πεζανού

    Σχεδιασμός Φωτισ΅ού: Γιώργος Τέλλος

    Σχεδιασμός Ήχου: Simon Honywill

    Παραγωγή: Μιχάλης Αδά΅

     

    Στον 20μελή θίασο πρωταγωνιστούν (΅ε αλφαβητική σειρά):

    Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μου΅ούρη, Αλέξανδρος Μπουρδού΅ης, ’γγελος Παπαδη΅ητρίου, ’κης Σακελλαρίου

    Ιδιαίτερα τι΅ητική η παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη

    Μαζί τους ζωντανή ορχήστρα και μπαλέτο.

     

     

    Αποσπάσματα κριτικών για την παράσταση

     

    «…Το θέαμα παρουσιάζεται πολύ καλά “ρονταρισμένο” ακόμα και από την πρεμιέρα. Επιπλέον δεν χρειάζεται να είναι κανείς κριτικός θεάτρου για να καταλάβει ότι υπάρχει “χημεία” μεταξύ σκηνής και θεατών..»

    Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ΒΗΜΑ

     

    «Όταν ένα θέαμα καταφέρνει να κόβει πάνω από 2.000 εισιτήρια κάθε βράδυ στην Αθήνα της κρίσης, τότε αποτελεί σίγουρα μια ειδική περίπτωση... Ο Αττίκ αρέσει γιατί μας ταξιδεύει σε μια εποχή αξιοπρέπειας..»

    Μαργαρίτα Πουρνάρα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

     

    «Ρυθμός που «τρέχει» και δεν σε αφήνει ούτε στιγμή να πλήξεις, μουσικές που εναλλάσσουν διαθέσεις με την αίσθηση της πραγματικής ζωής σε μια παράσταση η οποία αναδεικνύει με φυσικότητα κι εκπληκτική άνεση την αξία ενός γνωστού άγνωστου καλλιτέχνη του Μεσοπολέμου.»

    Γιώργος Χαρωνίτης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

     

    «Ανεβάζοντας το «Αναζητώντας τον Αττίκ!», το Θέατρο Badminton παίζει με την αμεσότητα κι ένα είδος αισθηματικής σπατάλης και θετικών συγκινήσεων που κερδίζουν το πολυάνθρωπο κοινό.»

    Κωστής Παπαγιώργης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

     

    «Παράσταση Εμπειρία!»

    ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

     

    «Έτυχε να δω κατά ριπάς-δύο αλλεπάλληλα βράδια- τον μεν Αττίκ στο Μπάντμιντον, το δε Μαχαγκόνι των Μπρέχτ-Βάιλ απο τους φημισμένους Φούρα Ντέλς Μπάους  στο Μέγαρο. Ξεκάθαρα 1-0.. «Εύγε σε όλους τους –πολλούς και άξιους- συντελεστές για το άρτιο-και μουσικώς- θέαμα.»

    Βασίλης Αγγελικόπουλος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

     

    «Νοσταλγία και χιούμορ ξαναθυμίζουν τον Αττίκ! …το θέαμα διαθέτει αρκετό χιούμορ, γεγονός που ισορροπεί ευχάριστα το νοσταλγικό στοιχείο, προσθέτοντας μια αίσθηση ελαφράδας… Κέφι, νοσταλγία και καλές ερμηνείες θυμίζουν στους παλαιότερους και γνωρίζουν στους νεότερους τον Αττίκ

    Νίκος Α. Δοντάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

     

    «Στην Αθήνα που μετράει τα συντρίμμια της και όπου ο καθένας αναλογίζεται τι θα μας φέρει το αύριο, με την παράσταση Αναζητώντας τον Αττίκ βρήκαμε το φάρμακο που είναι το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, το πηγαίο κέφι που ξεκινά από τη σκηνή και κατεβαίνει στην πλατεία και μας παίρνει μαζί του σε μια εποχή ξεγνοιασιάς που την είχαμε ξεχάσει.»

    Ελένη Μπίστικα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

     

    «Οι θεατές της παράστασης απολαμβάνουν ένα υψηλής ποιότητας θέαμα, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.. “Το σανίδι είναι ιερό”, ακούγεται να λέει ο Αττίκ σε κάποιο σημείο του έργου.. Φρονώ ότι οι συντελεστές της παράστασης ενστερνίσθηκαν πλήρως το νόημα της φράσης..»

    Χρήστος Ζαμπούνης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

       

    Προπώληση: 210 88 40 600 | abcd.gr | viva.gr 13855

    Καταστήματα: public, forthnet


    Tags
    Καλλιτέχνες:Αττίκ



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε