ελληνική μουσική
    719 online   ·  210.832 μέλη
    Το συγκρότημα Black Sabbath έγινε γνωστό στην Βρετανία με ένα πάρτυ που περιλάμβανε μια δήθεν θυσεία ενός μισόγυμνου κοριτσιού στον σατανά...
    Γράφει το μέλος Χρήστος (κρυφό το έχουμε?) (chrisnetgr)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 28 Μαρ 2004
    Πρόσφατα αγόρασα ένα βιβλίο με στίχους από τους Black Sabbath. Στις πρώτες σελίδες έγραφε μερικά πράγματα για αυτούς...

    Η ονομασία Black Sabbath σημαίνει στα αγγλικά Μαύρο Σάββατο των μαγισσών του Μεσαίωνα και του 16ου - 17ου αιώνα.

    Χρησιμοποίειται ο όρος "Sabbath" αντί του συνηθισμένου "Saturday" που σημαίνει Σάββατο, επειδή οι Αγγλοσάξονες ονόμαζαν "Sabbath" το εβραϊκό Σάββατο.

    Το συγκρότημα Black Sabbath ιδρύθηκε το 1968 από τον Ozzy Osbourne.

    Από κοινού με τα συγκροτήματα "Led Zeppelin", "Deep Purple" και "Uriah Heep", το Black Sabbath εισήγαγε το στοιχείο του μακάβριου στην Heavy Metal. Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο από μερικούς σατανικό ροκ. Το συγκρότημα Black Sabbath έγινε γνωστό στην Βρετανία με ένα πάρτυ που περιλάμβανε μια δήθεν θυσεία ενός μισόγυμνου κοριτσιού στον σατανά. Παρόλο που τα μέλη του συγκροτήματος ισχυρίζονταν ότι η μαύρη μαγεία δεν είναι παρά ένα τέχνασμα για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους το Black Sabbath συνέχισε να παράγει album με αναφορές σε δαίμονες ,μάγισσες, αυτοκτονίες και τα παρόμοια τόσο από άποψη στίχων, όσο και από άποψη απεικονίσεων εξωφύλλων των άλμπουμ τους. "Δεν ήταν παρά ένα ελαφρό συγκρότημα", παραδέχτηκε αργότερα το πρωήν μέλος του συγκροτήματος Ronnie James Dio.

    To Black Sabbath έζησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο "χεβυ μέταλ" συγκρότημα και έγινε ένα από τα "αιωνόβια" γκρουπ του Rock and roll (παρόλο που έχασε δυο από τους κυριότερους τραγουδιστές του ,τον Ozzy Osbourne και τον Ronnie James Dio.

    Στίχοι των τραγουδιών του Black Sabbath όπως: "Έχεις σκεφτεί ποτέ για την ψυχή σου; μπορεί να σωθεί; ή μήπως νομίζεις ότι ,όταν πεθάνεις, θα μείνεις απλώς στον τάφο;... Όταν σκέφτεσαι τον θάνατο σου κόβεται η ανάσα; Θα είμαι έτοιμος όταν θα είσαι μόνος και φοβισμένος, στο τέλος των ημερών σου..." οδήγησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας εφήβους στην Αμερική και στην Αγγλία.

    Όταν το "Μαύρο Σάββατο" συγκροτήθηκε το 1968 χρησιμοποίησε δυνατούς ήχους και αποκρυφιστικά μυνήματα για να προσελκύσει θαυμαστές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ,να δέχεται με το ταχυδρομείο επιστολές και αντικείμενα προερχόμενα από άτομα που είχαν σχέση με τον αποκρυφισμό. Η αντίδραση του γκρουπ ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε σχεδόν επαφή με τους θαυμαστές του, επειδή οι τελευταίοι είχαν απρόβλεπτη συμπεριφορά. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε φήμες ότι το γκρουπ απο μαύρους μάγους. Έτσι τα τραγούδια του ,"Paranoid" (παρανοϊκός), "Sabbath, Bloody Sabbath" (Σάββατο, αιματηρό Σάββατο) ,"Heaven and hell" (ουρανός και κόλαση), έκαναν εκατομμυριούχους τα μέλη του συγκροτήματος.

    Ένα κονσέρτο του γκρουπ στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 1980, περιγράφηκε ως εξής: "O Ronnie James Dio (που έπειτα έφυγε και ίδρυσε το δικό του γκρουπ) περπάτησε πάνω-κάτω στην σκηνή ντυμένος σαν την κινηματογραφική απεικόνιση του Δράκουλα (με μαύρο μανδύα κ.τ.λ.), ενώ η φωνή του συγκλόνιζε το στάδιο και το χέρι του σχημάτιζε συνεχώς την παραδοσιακή ιταλική χειρονομία κατά της βασκανίας (ο αντίχειρας ανάμεσα στον δείκτη και στον μέσο δάκτυλο).Στη διάρκεια του δεύτερου μισού της παράστασης ,η σκηνή τυλίχθηκε με μαύρο ύφασμα. Απόκοσμη μουσική ξεχύθηκε μέσα από τα μεγάφωνα και τα φώτα αναβόσβυσαν, για να μιμηθούν τις αστραπές. Μερικοί θαυμαστές του συγκροτήματος ούρλιαξαν "Σας θέλουμε", μιμούμενοι την φωνή του Όργκαρ, του δαιμονικού "Μπάρμπα Σαμ". ¶λλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: "Πουλήσαμε την ψυχή μας στο ροκ εντ ρολ" (τίτλος τραγουδιού των Black Sabbath) Από το αμερικάνικο μουσικό περιοδικό "The Sweet Potato" (η γλυκοπατάτα)

    Ωστόσο, το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από τον δουλεμένο στίχο των τραγουδιών του, και τον πετυχημένο συνδυασμό των διαφόρων οργάνων στην εκτέλεση των κομματιών του.

    Tags
    Μουσικά Είδη:Heavy MetalMetalRockRock and RollΚαλλιτέχνες:Black SabbathOzzy Osbourne



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #481   /   28.03.2004, 19:34   /   Αναφορά
    Αναμφιβολα ενα απτα κορυφαία και μακροβιότερα (μαζι με deep purple , led zeppelin και uriah heep) hard rock συγκροτήματα. Όντας λίγο πιο πιο δυνατή η μουσική τους απο αυτή των άλλων τριων συγκροτημάτων χαρακτηρίστηκαν heavy metal. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι πρόκειται για ένα 'παρεξηγημένο' συγκρότημα. Ο συχνα μακάβριος ήχος τους και ο αλιγορικός τους στίχος οδήγησαν στην εντύπωση που έχει αφήσει αυτό το γκρόυπ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στίχους που σαρκάζουν τον παραλογισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Θέλωντας να θίξουν αυτόν τον παραλογισμό (πόλεμος, καταπίεση ενστίκτων και δικαιωμάτων σε μια κοινωνία που δηλώνει στόχο την ειρήνη και περιφανεύεται για την ελευθερία της) δημιούργησαν ενα παρανοικό και μακάβριο ύφος.Παράλληλα δημιούργησαν εφιαλτικά τοπία μεσα από την μουσική τους για να τονίσουν τα αδιέξοδα ενώπιον των οποίων κάποια στιγμή βρισκόμαστε όλοι.Tελος κατα κόρον έθιξαν το αιώνιο ερώτημα: ο θάνατος είναι τέλος ή αρχή; ( πραγματικά επικίνδυνο όταν τίθεται σε εφήβους, αλλά τελικά όλα ειναι θέμα παιδείας) Μια πιο προσεχτικη ματια στους στίχους τους δικαιώνει τα παραπάνω.

    -The world is full of kings and queens who blind your eyes and steel your dreams, it's heaven and hell.

    - Νobody will ever let you know, when you ask the reasons why, the just tell you that you are on your own, filling your head all full of lies

    - I'm looking down a hole in the sky, I'm gona search until the end of my life.

    Και τέλος αλίμονο σε όποιον δεν μπορεί να πιάσει τη λεπτη ειρωνία της φράσης: we sold our souls for rock 'n roll η οποία φράση δεν είναι τίτλος τραγουδιού αλλά συλογής τους.

    #15990   /   14.08.2008, 16:13   /   Αναφορά
    θα συμφονησω! παντως οραιο αρθρο! πιστευω οτι ειναι το πιο παρεξηγημενο ροκ συγκροτημα!
    #19210   /   14.11.2009, 22:27   /   Αναφορά
    ...το άρθρο αυτό, εαν εξαιρέσεις την τελευταία παράγραφο, είναι, επιεικώς, απαράδεκτο, και αποτελεί δείγμα τού Αντι-Rock αυνανισμού!!!

    Εκτός και αν, ελπίζω αλλά δεν το νομίζω, ο συγγραφέας του έχει ειρωνική στάση ως προς τα γραφόμενα και δεν το αντιλήφθηκα...

    Ακόμη και οι στίχοι τού τραγουδιού παραποιούνται, καθώς, τα κυριότερα λόγια του είναι : God is the only way to Love!!

    Κρίμα!

    #24203   /   30.01.2012, 22:53   /   Αναφορά
    Δεν διαφωνω πως για την εποχη τους ηταν πιο προκλητικοι. Αλλα, ας γραψει καποιος ενα σοβαρο αρθρο για τους θρυλους κι αν δε ξερετε μη γραφετε! Χωρις αυτους η επιθετικοτητα και η σκληροτητα στο χαρντ ροκ δεν θα υπηρχε. Οι μεταλικα δεν θα εμπναιονταν, ουτε οι αιρον μειντεν. Οι μπλακ σαμπαθαν εισηγαγαν τον σκληρο αποτομο ηχο, το "χτυπημα" του κεφαλιου πανω-κατω. Χωρις μπλακ σαμπαθ το πιο σκληρο κομματι σημερα θα ηταν το (θεικο, δε λεω) smoke on the water των deep purple.