ελληνική μουσική
542 online   ·  210.198 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Οδηγός για Χρωματικές Φυσαρμόνικες

Τα μαθήματα Χρωματικής Φυσαρμόνικας που θα εκθέσω στις 4 ενότητες με αρκετές φωτογραφίες και videos, θα εξηγούν σχεδόν τα πάντα που έχουν σχέση με τη χρωματική  φυσαρμόνικα. Πιστεύω ότι μαζί με τα υπόλοιπα δημοσιευθέντα άρθρα να αποδειχθούν ένα είδος οδηγού για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους για όλα τα είδη φυσαρμόνικας.


Ενότητες
Γενικά
Χρωματικές 10-12-16 οπών
Περιοχή
ΤΙΡS για χρωματική φυσαρμόνικα
Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604) / 125 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 20 Σεπ 2012

Χρωματικές 10-12-16 οπών

10 –οπών  χρωματική

Στην 10 οπών κλειδί του C η πρώτη νότα είναι η  middle C. Κυκλοφορούν μόνο  λίγες μάρκες , κυρίως φτηνές (επειδή δεν έχουν βαλβίδες γι αυτό είναι φτηνές) χρωματικές των 10-οπών όπως η SEYDEL-10 Standard και η Chrometta – 10 της Hohner. Αυτές έχουν 2,5  οκτάβες με 40 νότες (4Χ10) - δηλαδή η περιοχή τους είναι όπως η περιοχή του Σαξόφωνου.

12 –οπών  χρωματική

Στην 12 οπών τονικότητας C, η πρώτη νότα είναι η  middle C ,υπάρχουν 3 οκτάβες με 48 νότες(4Χ12) .

Σημειώστε ότι  ανά  4 οπές επαναλαμβάνονται οι ίδιες νότες ,εκτός από την τελευταία οπή DRAW  που είναι  D αντί για C .

Αυτό σημαίνει ότι αν μάθεις να παίζεις  μια οκτάβα οι υπόλοιπες είναι ίδιες απλώς μετακινείσαι 5 οπές πάνω ή κάτω.

Γι αυτούς που πρόκειται να αγοράσουν 12-οπών χρωματική να ξέρουν επίσης ότι:

  • Η χρωματική C Tenor αρχίζει ένα ημιτόνιο χαμηλότερα απ’ ότι το Alto Σαξόφωνο και καλύπτει όλη την περιοχή του.
  • Η χρωματική F έχει την ίδια περιοχή όπως το Soprano Σαξόφωνο και
  • Η χρωματική της υψηλότερης τονικότητας του C έχει την ίδια περιοχή όπως το φλάουτο.

 

Οδηγός για Χρωματικές Φυσαρμόνικες
 

Τα σχέδια από   http://coast2coastmusic.com/chromatic/index.shtml

 

Οδηγός για Χρωματικές Φυσαρμόνικες

 

16 –οπών  χρωματική

Στη χρωματική των 16-οπών  η πρώτη νότα C είναι μια οκτάβα χαμηλότερα, απ’ ότι  σ’ αυτή των 12 οπών .Υπάρχουν 4 οκτάβες με 64 νότες (4Χ16) .

 Η 1η οκτάβα στην 16-οπών είναι δύσκολη για τους αρχάριους γι αυτό προτιμήστε 12-οπών.

Tremolo Chromatic 16-οπών SUZUKI.(Κόστος 1300 $). Ακούστε την εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=GsJ0ZRye-HM

Οδηγός για Χρωματικές Φυσαρμόνικες

 

Επόμενο: Περιοχή


Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#25406   /   21.09.2012, 16:42   /   Αναφορά

Δεν ξέρω πως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Τελικά κάθε άρθρο σας είναι μια νέα πηγή γνώσεων.


Δυστυχώς δεν έχω απορίες μέχρι τώρα που το διάβασα κι έτσι απλά εκφράζω τα συγχαρητήρια μου.

#26674   /   16.02.2013, 12:16

Έχω λάβει το παρακάτω ερώτημα:


Κάπου γράφετε: <<Αν μάθεις να παίζεις μία τονικότητα Χρωματικής φυσαρμόνικας, τότε ξέρεις να παίζεις και τις υπόλοιπες 11 τονικότητες» … Απίθανο !! Ποιες είναι οι υπόλοιπες 11 τονικότητες της Χρωματικής φυσαρμόνικας ;  Σαφής σύγχυση μεταξύ κλίμακας και τονικότητας κλίμακας. Ειδικά η χρωματική κλίμακα είναι μία, περιέχει όλες τις νότες και ΔΕΝ έχει τονικότητες !!!


Απάντηση


Στο άρθρο αναφέρεται: <<Καθώς η χρωματική έχει όλες τις 12 νότες της Δυτικής Κλίμακας σε κάθε οκτάβα, μπορούμε να παίξουμε οποιαδήποτε μελωδία σ’ οποιοδήποτε τονικότητα χρησιμοποιώντας μια και μόνο μια χρωματική. Παρ’ όλα αυτά όμως φτιάχνονται απ' τις εταιρείες χρωματικές σ’ όλες τις τονικότητες (12 keys of chromatic harmonicas) και αυτό μοιάζει εξ αρχής να φαίνεται παράξενο. Οι εταιρείες το κάνουν αλλάζοντας το μήκος και πάχος των γλωσσιδίων της φυσαρμόνικας (τα λεγόμενα reeds) και παράγουν χρωματικές σ' όλες τις τονικότητες στις χρωματικές 12-οπών (όπως οι SEYDEL  , HOHNER , HERING) απλά για να διευκολύνουν τον παίχτη>>.


Η απορία βέβαια είναι εύλογη :


Ας το αναλύσουμε πιο διεξοδικά: Μπροστά από πολλά μουσικά όργανα θέτουμε την βασική τονικότητα: πχ  Eb alto sax, Bb trumpet, Db piccolo…


Όπως έχουμε πει μια χρωματική είναι δύο διατονικές μαζί {πχ η C χρωματική είναι σαν μια διατονική C  (με τον μοχλό της χρωματικής μη πιεσμένο) και μια διατονική C#  (με το μοχλό της χρωματικής πιεσμένο )}.


Ονομάζουμε μια φυσαρμόνικα χρωματική - για να την ξεχωρίζουμε από την διατονική και της δίνουμε το όνομα της διατονικής - χωρίς πιεσμένο το μοχλό.


Έτσι λοιπόν όταν κάποιος λέει ότι έχει μια Bb χρωματική εννοεί ότι χωρίς να πιέζει το μοχλό παίζει την κλίμακα Bb. Με πιεσμένο το μοχλό θα παίζει οποιαδήποτε άλλη κλίμακα.


Άλλα παραδείγματα: << πχ η Χρωματική Φυσαρμόνικα C – C key Chromatic- παίζει  μια μελωδία σε κλίμακα C  άνετα αλλά και όταν υπάρχουν τυχαία σημεία αλλοιώσεως (#,b) στη μελωδία , το ίδιο ή ευκολότερα από τη διατονική C και μπορεί να παίξει και μελωδία σε οποιαδήποτε άλλη κλίμακα >> .


ή ομοίως : << πχ η Χρωματική Φυσαρμόνικα F – F key Chromatic- παίζει  μια μελωδία σε κλίμακα F  άνετα αλλά και όταν υπάρχουν τυχαία σημεία αλλοιώσεως (#,b) στη μελωδία , το ίδιο ή ευκολότερα από τη διατονική F και μπορεί να παίξει και μελωδία σε οποιαδήποτε άλλη κλίμακα >> ……


 


#26676   /   16.02.2013, 18:17

Η φράση "chromatic key" είναι ένα μίγμα 2 ιδεών:  1. Ότι το υπό εξέταση όργανο (χρωματική φυσαρμόνικα) έχει χρωματικές δυνατότητες (ενσωματωμένες) και

  2. Και το pattern των νοτών αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη διατονική τονικότητα ( με το standard να ξεκινά με τη οπή 1 φυσήματος  που θα είναι η τονική και θα καθορίζει την τονικότητα της φυσαρμόνικας)


Έχετε κατά νου ότι μια χρωματική φυσαρμόνικα είναι συνδυασμός 2 διατονικών φυσαρμόνικων που διαφέρουν οι τονικότητες των κατά 1 ημιτόνιο και ένας μηχανισμός ( το slider) επιτρέπει στον παίχτη να διαλέξει όποια διατονική απ' τις δυο επιθυμεί. Επιλέγοντας λοιπόν από 2 τονικότητες ( πχ C – C#) ο παίχτης αποκτά τη δυνατότητα να παίζει χρωματικά ( 12 φθογγη κλίμακα).


Αυτό λοιπόν προφανώς μπορεί να είναι μια σύγχυση για ένα μουσικό που δεν έχει ασχοληθεί με χρωματικές φυσαρμόνικες όχι όμως και για τον παίχτη της χρωματικής.


#29451   /   06.05.2016, 09:44
Μια καλύτερη ανάλυση σύμφωνα με το: ''Θεωρία της Μουσικής Φιλοκτήτη Κ. Οικονομίδη – σελίδα 125''

• Χρωματική Κλίμακα λέγεται εκείνη που αποτελείται μόνο από ημιτόνια διατονικά και χρωματικά.
• Κάθε ματζόρε και κάθε μινόρε κλίμακα μπορεί να μετασχηματιστεί σε χρωματική κλίμακα , αν μεταξύ των φθόγγων, που σχηματίζουν τόνους παρεμβληθούν μεσαίοι φθόγγοι που είναι χρωματικοί.
• Έτσι η χρωματική κλίμακα αποτελείται από 13 φθόγγους που σχηματίζουν 12 ημιτόνια εκ των οποίων τα 7 διατονικά και τα 5 χρωματικά.
• Αφού δε κάθε ματζόρε και μινόρε κλίμακα μπορεί να μετασχηματιστεί σε χρωματική κλίμακα υπάρχουν χρωματικές κλίμακες σ’ όλους τους τόνους.
• Παράδειγμα τέτοιο είναι οι χρωματικές φυσαρμόνικες που παράγονται σ’ όλες τις τονικότητες.
• Οι δε κατασκευαστές δεν δίνουν σημασία στην ορθή γραφή στις αλλοιώσεις (στους κανόνες σχηματισμού των κλιμάκων αδιάφορα αν πρόκειται για ανιούσα ή κατιούσα χρωματική κλίμακα. Ο λόγος είναι ότι στα όργανα αυτά οι εναρμόνιοι φθόγγοι (A#/Bb , C#/Db….) εκτελούνται στην ίδια θέση του οργάνου.

#26737   /   21.02.2013, 18:58

Tip από Βασίλη


Μπορούμε να παίξουμε αμέσως την Am natural στη χρωματική φυσαρμόνικα χωρίς το slider.


 


#26738   /   21.02.2013, 19:07

Να προσθέσω κι εγώ:


Οποιοσδήποτε  mode της C major κλίμακας μπορεί να παιχτεί χωρίς το  slide δηλαδή:


 D Dorian, E Phrygian, F Lydian, G Mixolydian,  A Aeolian (natural minor), B Locrian – και φυσικά η C Ionian.


#25407   /   21.09.2012, 17:00   /   Αναφορά

Ευχαριστώ Giovan


Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι ,όσοι ελιναι γονείς ή άλλοι που θέλουν να κάνουν ένα δώρο η χρωματική φυσαρμόνικα θα ενθουσιάσει τα παιδιά.


έχω τη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα οι παίχτες χρωματικής είναι μετρημένοι στα δάκτυλα (κι αυτό φαίνεται από τα καταστήματα μουσικών οργάνων που διαθέτουν μόνο τις φτηνές χρωματικές).


Πάντως είναι ένα όργανο που αν μαθευτεί είναι κάτι το μοναδικό , μετά την τρομπέτα, στη μουσική jazz.Δυστυχώς εγώ δεν είχα τέτοια ακούσματα και τώρα που ακούω χρωματική σε τέτοια κομάτια μου φαίνεται κάτι το θεσπέσιο.


Γράψτε στο YouTube ''chromatic harmonica jazz music'' και θα το διαπιστώσετε.


Εύχομαι να καταπιαστούν με το θέμα έστω και λίγοι οι δε μελλοντικοί παίχτες που θα ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για τη χρωματική να βρουν τη λύση που εγώ έψαξα για μεγάλο χρονικό διαστημα να βρω.

#25436   /   25.09.2012, 15:17   /   Αναφορά

Αξίζει να δείτε τα δύο video με τους ''Duo de Dos'' : Κώστας Βλαχόπουλος (χρωματική φυσαρμόνικα)  και Λάμπρος Καρκανόπουλος (κιθάρα) , στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης»:


http://www.youtube.com/watch?v=5QYBvwYLuu4&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=Oppi065h2CQ&feature=related

#25442   /   26.09.2012, 14:44

Δείτε και αυτό το ταλαντούχο αγόρι :#25452   /   28.09.2012, 09:35

Πολύ καλοί ο κιθαρίστας με τον παίχτη χρωματικής αλλά πολύ πιο καλός ο πιτσιρίκος.


Τελικά πόσο κοστίζει μια φτηνή χρωματική φυσαρμόνικα;


#25453   /   28.09.2012, 11:41

Πράγματι πολύ καλοί οι Κώστας Βλαχόπουλος (χρωματική φυσαρμόνικα)  και Λάμπρος Καρκανόπουλος (κιθάρα).


Έψαξα να βρω τα e-mail τους , ειδικά του Βλαχόπουλου , να σχολιάσει το θέμα και να μας δώσει τις δικές του εμπειρίες για τη χρωματική αλλά δεν τα βρήκα.


Ο μικρός Κινέζος πράγματι είναι ταλαντούχος και είναι παράδειγμα προς μίμηση για μικρά παιδιά που ξαναλέω ότι θα ενθουσιαστούν με δώρο μια χρωματική. Το έχω διαπιστώσει προσωπικά.


Το κόστος μια κινέζικης (Swan) είναι γύρω στα 30 ευρώ (αν βρεις στην ελληνική αγορά).


Τα μουσικά καταστήγματα στην Ελλάδα έχουν συνήθως τα πιο φτηνά μοντέλα (χωρίς βαλβίδες)  της Hohner και Seydel (γύρω στα 60 ευρώ).


#25456   /   29.09.2012, 08:45

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.


Πράγματι όλα σας τα μέχρι τώρα άρθρα είναι ένα είδος οδηγού για όλα τα είδη της φυσαρμόνικας.


Να πω ότι τελείωσαν ή θα υπάρξουν κι άλλα;


#25458   /   29.09.2012, 16:19

Ευχαριστώ Giovan23 για το ενδιαφέρον σου και θα σου προέτρεπα να ασχοληθείς ή να πείσεις άλλους απ' το περιβάλλον σου ειδικά μικρά παιδιά να ασχοληθούν με τη χρωματική ειδικά με τη μουσική Jazz και τα δικά μας παραδοσιακά δημοτικά.


Ναί υπαρχουν μερικά κεφάλαια ακόμα όπως :


Τα ασεσουάρ της φυσαρμόνικας


Τα εναλλακτικά κουρντίσματα


και μερικές πρακτικές εφαρμογές


#25966   /   30.11.2012, 15:53   /   Αναφορά

έκανα downloading το video με το κινεζάκι ,το έγραψα σε DVD και το έδωσα στο μικρό ξαδερφάκι μου και έμεινε κατενθουσιασμένο και μου ζητά χρωματική.


Ποιά είναι κάποια φτηνή;

#25967   /   30.11.2012, 16:32

Η Κινέζικη swan μπορεί και κάποια άλλη.


Η πιο φτηνή SEYDEL 10 ή Hohner12 χωρίς βαλβίδες και μόνο στην τονικότητα C από 50 - 60 ευρώ.


Ευχαριστώ για το σχόλιο


#27559   /   08.07.2013, 14:44   /   Αναφορά

Μια καινουργια 12τρυπη φυσαρμονικα που "ζευγαρωνει" την χρωματικη με την διατονικη.Εχει το layout μιας 12τρυπης χρωματικης C φ/κας, διχως ομως το slider.Μπορουμε να κανουμε bend(draw & blow) και στiς 12 τρυπες χρωματιζοντας ετσι πληρως την κλιμακα και στις 3 οκταβες.Ολα τα bend γινονται ευκολα μονο 1ημιτονιο χαμηλοτερα(δεν χρειζονται δλδ τα διπλα & τριπλα bend oυτε βεβαια και τα overbends). Κοστιζει περιπου 150-160 ευρω 

#27561   /   08.07.2013, 16:26

Βασίλη ευχαριστώ για την ενημέρωση.


Πάντων την XB-40 που πήρα και διαφήμιζε τα ίδια για το bending τελικά ήταν μύθος εκτός των άλλων λόγω των valves σε κάθε οπή η ενέργεια που απαιτείται είναι διπλάσια και παραπάνω από μια διατονική. Σχεδόν την έχω σε αχρηστία μου κόστισε 90 ευρώ.


https://www.youtube.com/watch?v=mbED-PWnPQo


 


Βέβαια θα μάθω στο μέλλον και τις εντυπώσεις από άλλους.


#27565   /   08.07.2013, 21:35

Γεια σου Στεφανε. Οντως η ΧΒ-40 υπηρξε μια παταγωδης αποτυχια.Δυστυχως την ειχα παρει κι εγω, πριν μαθω τα overblows, αλλα δεν εχει καμμια σχεση με την chromabender. To μεγαλο της πλεονεκτημα ειναι οτι κανοντας bend δεν κατεβαινει κατω απο 1 ημιτονιο και οχι οπως η ΧΒ40 που κανοντας bend δεν εισαι σιγουρος αν κατεβαινεις 1 η 2 (ακομα και 3 ημιτονια στο drawbend της 3ης οπης) με αποτελεσμα πολλες φορες να φαλτσαρεις.  Πιστευω οτι ειναι ιδανικη στο να παιζεις χρωματικα προσθετοντας το bluesy ηχοχρωμα των bendings


#29287   /   22.09.2015, 20:14
• Δείτε πληροφορίες (που δεν αναφέρονται στο άρθρο και στα σχόλια) με φωτογραφίες και πίνακες για χρωματικές για αριστερόχειρες , χρωματικές των 14 οπών , καθώς και ειδική χρωματική C key 12 οπών που όμως αρχίζει από G κάτω από το Cmiddle (C4 ) .
• Οι φυσαρμόνικες αυτές με απλά λόγια σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινάς ένα τραγούδι από πχ το C4 ή υψηλότερα αλλά και να έχεις δυνατότητα να κατέβεις κάτω από το C4 μέχρι το G3 ή το C3 (Ctenor) .
• Δείτε τα ΕΔΩ : https://app.box.com/s/8au3ywad0ry6bv2iefmwut5by7wwnwhd

#29490   /   23.08.2016, 15:26   /   Αναφορά
RIP στον εξαίρετο Toots Thielemans (29 April 1922 – 22 August 2016), εκπληκτικό στην χρωματική φυσαρμόνικα, διάσημο για την ικανότητα αυτοσχεδιασμού.
https://youtu.be/yKnG_9q4crA