ελληνική μουσική
158 online   ·  208.872 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας

Η μουσική που ακούω με επηρεάζει ψυχολογικα. Γι' αυτό και ακούω  διαφορετικά είδη μουσικής ανάλογα με τη διάθεση μου.

Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας

Γράφει ο Merarxos3 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 06 Νοέ 2012

Κάποιος εντυπωσιάζεται και γεμίζει την ψυχή του ακούγοντας κλασική μουσική, κάποιος άλλος θέλει πιο ηχηρά, έντονα και άγρια ακούσματα.

Όλοι όμως επιζητούν την έκσταση - την μεταφορά σε άλλους κόσμους, ίσως σε κόσμους φανταστικούς, που τροφοδοτούν νου και ψυχή, με ότι ο καθένας μας χρειάζεται.

Η μουσική που ακούμε είναι κατα μεγάλο ποσοστό επηρεασμένη από την γενιά που μεγαλώνουμε και τις επιρροές που στιγμάτισαν την ζωή μας, όπως σχέσεις, σημαντικά γεγονότα στο οικογενειακό μας περιβάλλον ή την ψυχοσύνθεσή μας.


Πώς η μουσική επηρεάζει την υγεία μας;

Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα.

Βλέποντας τη σύνδεση που έχει ο εγκέφαλος με την καρδιά, μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα το πώς η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. 

Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας. Όμως, μπορεί να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.

Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Όταν ακούμε μουσική, τι ακριβώς γίνεται;

Η μουσική αγγίζει και επηρεάζει τον άνθρωπο; Η κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο μουσική, οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης - στη μυϊκή υποτονία και στη συνέχεια στη συναισθηματική ευφορία. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται συναισθηματικά από τη μουσική. Όταν κάποιος ακούει μια μουσική που του αρέσει, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση της τροφής και του σεξ.

Μιλώντας εμπειρικά, αυτή τη συναισθηματική ευφορία που προσφέρει η μουσική, την εισπράττω κάθε μέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μου προσφέρει χαλάρωση και μου δίνει τη δυνατότητα να αποδράσω νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσω το μυαλό μου να ταξιδέψει σε πράγματα και πρόσωπα αγαπημένα. Ιδιαιτέρως όμως η Disco μουσική μου δίνει κίνητρο να γυμναστώ, να περπατήσω περισσότερο, να χορέψω περισσότερο, να κινηθώ περισσότερο και έτσι να ανεβάσω τη διάθεσή μου και να αφεθώ στους δυνατούς ρυθμούς της.

Για όλους εμάς λοιπόν, η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μουσική προκαλεί συναίσθημα ευφορίας, που ευνοεί όμως και μια καινούργια διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Σ' αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει ρόλο θεραπευτικό. Όποια κι αν είναι η αιτία, πάντως, γιγαντιαίες επιχειρήσεις αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν αυτή την επιρροή της μουσικής, η οποία συνοψίζεται σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ευκολία στη μάθηση και τη συγκράτηση της γνώσης, λιγότερο στρες και περισσότερη δημιουργικότητα και ενεργητικότητα.

(διαβάστε και το σχετικό άρθρο Μουσική και Ψυχολογία)


Tags
Μουσικά Είδη:Discoσχόλια (5)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Conqueror Chat
Περαστική Νότα
#25714   /   06.11.2012, 18:20   /   Αναφορά

Η μουσική είναι ενας τρόπος ζωής,ενα μεσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί.Οταν αυτό συμβαίνει επαγγελματικά,τότε υπάρχει αυτή η μεγάλη δυνατότη
τα του τραγουδιστή-στιχουργού να το μοιραστεί με τον κόσμο!

Merarxos Chat
Συγχορδία Μινόρε
#25719   /   07.11.2012, 16:08

Συμφωνω με την άποψη σου Conqueror αλλά πολλές φορές όταν αυτο συμβαίνει επαγγελματικα χάνεται η διάθεση, χάνεται το συνέσθημα, χανεται το νόημα και πλέον όλα γίνονται για το χρήμα


ebletsas Chat
Περαστική Νότα
#25717   /   07.11.2012, 15:07   /   Αναφορά

Πολύ ενδιαφέρον. Η μουσική είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την διαχείρηση της διαθεσής μας και της ψυχολογίας μας! Smile


Ευτύχης

Merarxos Chat
Συγχορδία Μινόρε
#25718   /   07.11.2012, 16:02

Γειά σου Ευτύχη.
Όντως η ψυχολογία μας είναι ένα απ'τα πιο σημαντικά κομμάτια της έμπνευσης και της δημιουργίας μας. Χωρις τη σωστή διάθεση δε μπορούμε να εμπνευστούμε και κατα συνέπεια να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο.


Επειδή βλέπω πως είσαι "διαβασμένος" πανω στο θέμα, περιμένω να δω άρθρο σου περί της θετικής ενέργειας έπανω στη μουσική.


ebletsas Chat
Περαστική Νότα
#25720   /   07.11.2012, 21:19

Είχα κάνει ένα σχετικό βιντεάκι αλλά σκέφτομαι να κάνω και κάτι ακόμα!


http://youtu.be/ihl_3lCRY80
Πρόσφατα σχόλια

Αυτά τα διάβασες;