ελληνική μουσική
676 online   ·  210.204 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Ένα νέο cd και μια συναυλία...

Από την τελευταία φορά που αποφάσισα "να μοιραστώ μαζί σας κάτι δικό μου"...έχει περάσει αρκετός καιρός. Η παρέα μας εδώ στο MusicHeaven από τότε έχει μεγαλώσει πολύ. Εντυπωσιακά θα έλεγα...Κι η αλήθεια είναι ότι το διάστημα αυτό δεν είχα τον χρόνο να συχνάζω όπως παλαιότερα. Παρ' όλ' αυτά, το δέσιμο μου με το μικρούλη μουσικό παράδεισο, που μέρα τη μέρα μεγαλώνει, είναι πάντα δέσιμο...και για πάντα δέσιμο και δύσκολα το λύνει ο χρόνος κι η απόσταση. Με όλους εσάς που γνωρίζω, τους παλιούς, τους φίλους αλλά και με όσους απο εσάς δεν γνωρίζω, θέλω γι' άλλη μια φορά να μοιραστώ μαζί σας κάτι δικό μου....

Γράφει το μέλος gate / 43 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 29 Απρ 2004

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει η δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζαμε όλο αυτό το διάστημα με τον μεγάλο δάσκαλο και σημαντικότερο εκπρόσωπο της παραδοσιακής μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη και για την οποία, προ καιρού, σας είχα ξαναμιλήσει. Πρόκειται για ένα διπλό cd με τίτλο "ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ..." που θα κυκλοφορήσει από το "μελωδικό καράβι" και τη "SONY" και θα διατίθεται σε όλα τα δισκοπωλεία.
Ο ένας δίσκος θα περιέχει παραδοσιακά τραγούδια και ο άλλος βυζαντινούς ύμνους
, ερμηνευμένα όλα από τον Χρόνη Αηδονίδη και από εμένα. Θα υπάρχει επίσης στο δίσκο με τους βυζαντινούς ύμνους και μια φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Βερύκιου, καθηγητή και διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραία, ο οποίος είναι και ο δάσκαλός μου, καθώς και της χορωδίας του.

Το πρωτότυπο της έκδοσης αυτής είναι ότι καταρχήν για πρώτη φορά ο σπουδαίος δάσκαλος του παραδοσιακού τραγουδιού, ο Χρόνης Αηδονίδης, θα ακουστεί να ψάλλει. Στο cd με τα βυζαντινά, ψάλλει με τη γλυκιά του φωνή και με την εντυπωσιακή του τεχνική από τα πιο απλά μέλη της βυζαντινής μουσικής (όπως αναβαθμοί και κεκραγάρια) μέχρι ορισμένα από τα πλέον δύσκολα (όπως το "εξέδυσαν με.." το δοξαστικό της Μ.Παρασκευής).
Το δεύτερο στοιχείο που νομίζω πως δίνει πρωτοτυπία στη δουλειά αυτή είναι αυτή η "συνάντηση", την οποία υπονοεί ο τίτλος. Ο τίτλος ερμηνεύεται διττά.
Στη δουλειά μας αυτή συναντιούνται καταρχήν οι δρόμοι (δηλαδή οι ήχοι, όπως συνηθίζονται να ονομάζονται στη μουσική ορολογία) των παραδοσιακών τραγουδιών και της βυζαντινής μουσικής, δύο μουσικών με παράλληλη πορεία αιώνων. Ειδικά το παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο της Ανατολικής Θράκης είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τους βυζαντινούς ήχους.
Πέραν όμως από αυτή τη συνάντηση των μουσικών δρόμων, στη δουλειά αυτή συναντιούνται και οι δρόμοι δύο γενεών, της παλαιότερης και της νεότερης, δηλαδή του κ. Χρόνη και της δικής μου. Μια συνάντηση που όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Χρόνης Αηδονίδης στο σημείωμά του στο δίσκο: "όταν γίνεται με αφορμή την ανάδειξη του πλούτου της παραδοσιακής και της βυζαντινής μας μουσικής, έχει και τον ιδιαίτερο συμβολισμό ότι το έργο αυτό διάσωσης και προβολής της παράδοσης του τόπου μας, θα υπάρχει "ες αεί", μεταφερόμενο από γενιά σε γενιά".

Παραπάνω για τη δουλειά αυτή νομίζω πως δεν έχω, προς το παρόν, να πω. Προσπαθήσαμε με πολλή όρεξη και ιδιαίτερη προσοχή να κάνουμε ό,τι καλύτερο και ελπίζουμε να έχει ανταποκρίση από εσάς, να το αγαπήσετε και να το αποδεχθείτε, γιατί αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας.

Πέραν από αυτήν την ανακοίνωση για την επικείμενη κυκλοφορία του νέου μας cd, που τυχαίνει να είναι και το πρώτο προσωπικά για μένα, θα ήθελα να σας ενημερώσω επίσης ότι στις 25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα μουσικό αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην παραδοσιακή μουσική. Στη συναυλία αυτή θα λάβει επίσης μέρος η χορωδία του μουσικού σχολείου Παλλήνης, ενώ θα συμμετέχουν και οι: Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Διονύσης Σαββόπουλος και Δόμνα Σαμίου. Από τους μαθητές του Χρόνη Αηδονίδη θα τραγουδήσουν επίσης ο Βαγγέλης Δημούδης αλλά και εγώ. Σας ζητώ λοιπόν, για ένα λόγο παραπάνω, αφού θα είναι το βάπιτισμα του πυρός μου στη σκηνή, να βρεθείτε τη βραδιά εκείνη κοντά μας όσοι μπορείτε και έχετε όρεξη...Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει στις 4 Μαΐου και καλό είναι, απ' ότι μας πληροφόρησαν από το Μέγαρο, όσοι ενδιαφέρεστε, να πάτε τις πρώτες μέρες, γιατί υπάρχει περίπτωση, αν καθυστερήσετε, να μη βρείτε.
Σας περιμένω να τα πούμε από κοντά...


Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση στο site του Χρόνη Αηδονίδη.

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#529   /   29.04.2004, 01:59   /   Αναφορά
Πολλές πολλές ευχές για καλή επιτυχία!!
#530   /   29.04.2004, 02:27
Σ' ευχαριστώ πολύ Ευτυχία μου για τις ευχές σου!

#532   /   29.04.2004, 04:04   /   Αναφορά
Πολλά και θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου για την ολοκλήρωση του δίσκου που τόσον καιρό περιμέναμε με ανυπομονησία, αλλά και για την επικείμενη συναυλία στο Μ.Μ.Α. Από όσο μπορώ να κρίνω με το ταπεινό αυτί μου, το αποτέλεσμα που έχω ακούσει ως τώρα από την Νεκταρία είναι μαγευτικό. Έχω ακόμα στο νου μου την πρώτη φορά που σε άκουσα στο σπίτι σου από κασσέτα...είχα μείνει άφωνος. Υπηρετείς ένα πολύ δύσκολο είδος μουσικής, αναμφισβήτητα το δυσκολότερο για φωνή (μαζί με το Θιβετιανό μέλος). Εκτός του ότι το ταλέντο ενυπάρχει έμφυτο, πρέπει να τονιστεί η σκληρή δουλειά που το έχει συνοδεύσει και του έδωσε φτερά, ώστε να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί. Τώρα, αν συνυπολογίσει κανείς και την εξω-μουσική σου μόρφωση και παιδεία, τότε τα συγχαρητήρια υπερδιπλασιάζονται. Το να συνυπάρχεις με τόσα ιερά τέρατα του ελληνικού τραγουδιού σε έναν τέτοιο χώρο θα μπορούσε να είναι το ιδανικό φινάλε μιας καριέρας. Και όμως...είναι το βάπτισμα του πυρός! Η συνέχεια ποια θα είναι δηλαδή...Είμαι πεπεισμένος ότι ολόκληρο το Μ/Η θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, τόσο του δίσκου με τον γλυκύτατο κο Χρόνη (ένας τέτοιος δάσκαλος δεν θα μπορούσε παρά να έχει μια τόσο άξια μαθήτρια, οπότε δεν με εκπλήσσει καθόλου) όσο και της συναυλίας στο Μ.Μ.Α.Χαίρομαι διπλά γιατί μ' αυτά και μ' αυτά, θα σε απορροφήσει -μοιραία και απολύτως δίκαια- η μουσική, οριστικά. Έλεος πια με τους νομικάριους! Θα ήταν κρίμα κι άδικο να σε χάσει η Τέχνη!Τα υπόλοιπα από κοντά. ;)
#533   /   29.04.2004, 09:43   /   Αναφορά
Η σπουδαιότητα και η ποιότητα αυτής της δουλειάς είναι ανεκτίμητη. Αν και δυστυχώς...δισκογραφικά, η ποιότητα δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία, παρά ταύτα, το τελευταίο διάστημα, είχαμε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. η είσοδος της Εστουδιαντίνας στο Top Ten.Εύχομαι λοιπόν, αυτή η δουλειά να σηματοδοτήσει την άνοιξη στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική σκηνή. Μια άνοιξη, η οποία θα συνοδεύεται κι από ευρεία ανταπόκριση του κόσμου και από αντίστοιχες πωλήσεις, για να έχετε έτσι περισσότερα ερείσματα ώστε να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας.Κι επειδή οι ευχές από μόνες τους δεν είναι αρκετές, τονίζω πως όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε και υλικά. Γι’ αυτό θα σε παρακαλέσω Νεκταρία, να μας ενημερώσεις όταν κυκλοφορήσει το CD σας, για να σπεύσουμε να προσθέσουμε ένα πολύτιμο κόσμημα στη μουσική δισκοθήκη μας.Πάντα οι ευχές και η αγάπη μας, θα συνοδεύουν τέτοιες αξιόλογες δουλειές, πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από ένα τόσο αγαπητό μέλος της συντροφιάς μας.
#534   /   29.04.2004, 13:39
Τα λόγια σας μου δίνουν μεγάλη δύναμη, έιδικά τις μέρες αυτές που έχω αγχωθεί πραγματικά πολύ.

Γιώργο μου, τα όσα μου γράφεις θα προσπαθώ να τα θυμάμαι τη μέρα εκείνη, λίγο πριν βγω στη σκηνή, για να αισθανθώ την ίδια ψυχική τόνωση που νιώθω τώρα...Αν και θα ήταν προτιμότερο να έρθεις να μου τα πεις από κοντά λίγο πριν...;)Γιάννη εύχομαι οι ευχές σου να πιάσουν τόπο. Έχεις δίκιο για όσα λες για τη δισκογραφική πορεία τέτοιων έργων. Κι εμείς δεν περιμένουμε ασφαλώς κάτι εντυπωσιακό. Δυστυχώς στον τόπο μας, η δική μας μουσική, παραδοσιακή και βυζαντινή, θεωρείται ακόμα είδος παρακατιανό. Κάποιοι μάλιστα - ακόμα και άνθρωποι που υποτίθεται ότι ασχολούνται με τον χώρο της μουσικής, είτε στο ραδιόφωνο είτε στις δισκογραφικές εταιρείες (αν και ειδικά εκεί είναι λάθος να λέω ότι ασχολούνται με τη μουσική), δεν γνωρίζουν καν τι είναι η βυζαντινή μουσική. Για να την παίξουν και να την προβάλλουν ούτε λόγος...Τους πέφτει πολύ βαριά...

Ελπίζουμε όμως ότι θα αλλάξουμε τα πράγματα.

Την ημέρα που θα κυκλοφορήσει το cd μας, θα το ανακοινώσω οπωσδηπότε, Γιάννη, ώστε να γράψω και πέντε λόγια παραπάνω για το περιεχόμενο και το σκοπό της δουλειάς αυτής.
#535   /   29.04.2004, 17:06
Νεκταρία μου τα συγχαρητήριά μου και οι ευχές μου είναι το λιγότερο που μπορώ να σου δώσω και να με συγχωρείς γι’αυτό. Σου αξίζουν πολλά περισσότερα από μερικά μπράβο κάποιου ταπεινού μουσικού- θαυμαστή. Αυτό έχω όμως αυτή τη στιγμή και είναι ντροπή να μην σου το χαρίσω. Το επόμενο που έχω να κάνω και θα προσπαθήσω να το καταφέρω είναι να έρθω να σε θαυμάσω από κοντά στο Μ.Μ.Α. Να είσαι καλά Νεκταρία μου, να πετύχεις αυτά που αξίζεις και να τιμήσεις το δώρο που σου έχει δοθεί. Εγώ απλώς σ’ευχαριστώ για το ότι το μοιράζεσαι μαζί μας.

#536   /   29.04.2004, 17:36   /   Αναφορά
Να, που ήρθε ή ώρα Νεκταρία « να μοιραστείς μαζί…» και τη χαρά όλων μας, εδώ στό μουσικό παράδεισο...

Γιατί… «ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ», συναντιούνται, ο δάσκαλος με τη μαθήτρια, σε ένα συλλείτουργο Βυζάντειου μέλους και ήχου παραδοσιακού, σε διάσταση μέθεξης.

Γιατί… «ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ», συναντιούνται, ο ύμνος της καθ’ ημάς Ορθόδοξης Ανατολής με το τραγούδι της καθ΄ ημάς Ελληνικότατης παράδοσης, σαν σε εξωκλήσσειο πανηγύρι.

Γιατί… «ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ», συναντιούνται, τα πιο Ελληνικά είδη μουσικής (βυζαντινοί ύμνοι και δημοτικά τραγούδια) με την από αιώνων αναμενόμενη ΔΙΚΑΙΩΣΗ…

Αυτό το τελευταίο, στο εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!

#537   /   30.04.2004, 00:24
Γιώργο (Orpheus) σε ευχαριστώ για την αγάπη που εκπέμπουν τα λόγια σου, τα τόσα ζεστά και τόσο σεμνά. Εύχομαι κι εγώ για σένα μέσα στο χρόνο αυτό τα τραγούδια σου, που σιγροτραγουδώ συχνά, να ακουστούν σε πολύ κόσμο και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει.Χρυσόστομε, είναι ανεξάντλητος ο τρόπος που μπορείς με τα λόγια σου να εκφράζεις όσα νιώθεις και σκέφτεσαι ! Και με συγκινεί ο τρόπος που αγκαλιάζεις αυτήν την προσπάθεια. Σ' ευχαριστώ απ΄ την καρδιά μου για τη στήριξή σου.
#538   /   30.04.2004, 11:36   /   Αναφορά
Να ευχηθώ κι εγώ στη Νεκταρία, καλή αρχή στον τομέα της δισκογραφίας (γιατί πιστεύω πως θα έρθουν κι άλλοι δίσκοι)... Πολύ μεγάλη τιμή να συμμετέχεις σε ένα cd μαζί με τον κορυφαίο παραδοσικό μας τραγουδιστή. Θέλω να ελπίζω πως θα έχει μεγάλη απήχηση και θα αποτελέσει μια φωτεινή εξαίρεση μέσα σε όλη τη "σαβούρα" που κυκλοφορεί στις μέρες μας, διότι το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι να βγάλεις ένα cd.

Θα περιμένουμε να μας ενημερώσεις για την κυκλοφορία του cd σας (καθώς και για το πότε θα βγει το επόμενο!)...

Καλή συνέχεια!

#539   /   30.04.2004, 16:46   /   Αναφορά
Νεκταρία μου, συγχαρητήρια μέσα απ'την καρδιά μου! Πραγματικά περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία αυτό το CD το οποίο σίγουρα θα είναι μαγευτικό.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με εξαιρετική ψυχραιμία μας ανακοινώνεις ότι ουσιαστικά θα τραγουδήσεις σε συναυλία πλάι στον Αηδονίδη, το Νταλάρα, το Σαββόπουλο και τη Σαμίου. Τα συγχαρητήρια λοιπόν είναι πολύ λίγα, για έναν άνθρωπο που ανοίγει με σιγουριά τα φτερά του και πάει να κατακτήσει τα όνειρά του!Θα προσπαθήσω οπωσδήποτε να βρω εισιτήρια. Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις έναν οικείο άνθρωπό σου, να τραγουδάει σε μια τέτοια μεγαλειώδη παράσταση.

Νεκταρία μου, σου εύχομαι όλα αυτά να μην είναι παρά μονάχα η αρχή! Να 'σαι καλά!

#540   /   01.05.2004, 11:43
Χαράλαμπε, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ας ελπίσουμε πράγματι ότι έργα σαν κι αυτό αλλά και σαν και τα δικά σας στο Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν μεγαλύτερο κοινό και απήχηση. Ασφαλώς και θα ενημερώσω όταν κυκλοφορήσει το cd. Καλή συνέχεια και στο δικό σας δημιουργικό και πολύτιμο για τη μουσική μας έργο.Παύλο μου, είναι πολύ όμορφο να νιώθω ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μου που μοιράζονται την ίδια χαρά μαζί μου, όπως εσύ. Είσαι κι εσύ καλλιτέχνης και ειδικότερα τραγουδιστής και μπορείς να ξέρεις πώς αισθάνεται κάποιος ενόψει μιας τέτοιας παράστασης. Να είσαι βέβαιος πως δεν είμαι καθόλου ψύχραιμη...;) Υπόσχομαι όμως να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Ελπίζω να βρεις εισιτήριο και να βρίσκεσαι τη μέρα εκείνη εκεί. Θα μου δίνει και μένα δύναμη να βλέπω οικεία πρόσωπα γύρω μου.

#541   /   01.05.2004, 14:44   /   Αναφορά
Λόγω ημέρας(1 Μαίου) και επειδή νιώθω Νεκταρία μου ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προσωπική σου καλλιτεχνική-μουσική άνοιξη δεν θα πω πολλά, θα σου αφιερώσω μια μαντινάδα με όλη μου την αγάπη και την συγκίνηση που πολύ απλά είσαι φίλη μου!Είμαστε ΟΛΟΙ υπερήφανοι για εσένα:)Σήμερα την Πρωτομαγιά

που η φύση όλη γιορτάζει

σου εύχομαι ΟΛΗ η ζωή

με άνοιξη να μοιάζει!Να μας συγκινείς ΠΑΝΤΑ με τέτοιες άνακοινώσεις!
#542   /   01.05.2004, 18:25
...κι εγώ είμαι τυχερή που σε έχω φίλο μου :):)

Σου στέλνω πολλά φιλιά

Administrator
#545   /   02.05.2004, 22:03
24 και κάτι ώρες πριν την προπώληση, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της Νεκταρίας μας, πολλούς μήνες μετά την γνωστοποίησή του σε μένα. Γιατί να περνά τόσο αργά ο καιρός, γιατί;;Νεκταρία μας σου εύχομαι μόνο υγεία. Όλα τα άλλα είναι δεδομένα γιατί έχεις μεγάλες ικανότητες, δουλεύεις πολύ, έχεις μεράκι, τρομερή προσήλωση και υπομονή σε αυτό που κάνεις. Χαίρομαι που θα ακούσει και άλλος κόσμος την τόσο ζεστή και χαρισματική φωνή σου, την οποία σου απέδειξα το Πάσχα πόσο εκτιμώ και θαυμάζω...Ελπίζω αυτή η βραδιά να είναι μοναδική και να μαζευτούμε πολλά μέλη της μουσικής μας κοινότητας για να σε χειροκροτήσουμε. Αναμένουμε λοιπόν :)

#546   /   03.05.2004, 17:31
Σ' ευχαριστώ Γιώργο μου...

Όντως μου το απέδειξες το Πάσχα :)

Θα σας περιμένω με χαρά όλους

Administrator
#554   /   06.05.2004, 10:52
Στο Forum έχει δημιουργηθεί σχετικό topic που μπορούμε να ανταλλάσουμε πληροφορίες για εισιτήρια, που έχει βρει ο καθένας, να κανονίσουμε και για κανένα καφέ πριν την παράσταση κλπ.Το topic είναι εδώ

#2674   /   19.08.2005, 16:14   /   Αναφορά
TO CD SAS ME SINGINISE POLY KAI ME BOHTHISE EINAI ENA CD TO OPOIO TO EIXA KAI TO AKOYGA KATHE MERA APO 2 KAI 3 FORES OPOTE KAI EMATHA NA TRAGOYDO KALA OLA TA TRAGOYDIA KAI FYSIKA TOYS YMNOYS LIPITHIKA POLY OTAN KATASTRAFIKE