ελληνική μουσική
    452 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Της νύχτας τα μακριά μαλλιά

    Μια με τη μουσική, μια με τα λόγια μέσα στο χιόνι το βουβό του Βερολίνου, χώρεσαν όλα σ’ ένα δωμάτιο όπως και μέσα στα τραγούδια. Το άρωμα της Αφρικής που γνέφει από το νότο, χιονονιφάδες του βορρά, αλμύρα από μικρές μεσογειακές παραλίες, χώμα ξερό δρόμων απροσπέραστων, μονοπάτια μέσα στο δάσος.
    Δώδεκα τραγούδια σε μουσική της Μαρίας Θωίδου και του Θύμιου Ατζακά και στίχους της Μαρίας Θωίδου. Τραγουδάει ο Σωκράτης Μάλαμας και η Μαρία Θωίδου...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 02 Μαΐ 2004
    Μια με τη μουσική, μια με τα λόγια μέσα στο χιόνι το βουβό του Βερολίνου, χώρεσαν όλα σ’ ένα δωμάτιο όπως και μέσα στα τραγούδια.

    Το άρωμα της Αφρικής που γνέφει από το νότο, χιονονιφάδες του βορρά, αλμύρα από μικρές μεσογειακές παραλίες, χώμα ξερό δρόμων απροσπέραστων, μονοπάτια μέσα στο δάσος.

    Όπως γύρω απ’ τη φωτιά, τώρα γύρω απ’ το μικρόφωνο, μαζευτήκαμε να μοιράσουμε παιχνίδια και λέξεις, σκέψεις – ήχους, τη μουσική την καινούργια που γεννιέται όπως όταν τσουγκράς ένα ποτήρι κρασί.

    Ο στίχος ξετυλίγει το κουβάρι της μουσικής, αλλάζει χρώματα, δανείζεται πολλές ψυχές...

    Ιστορίες που ταξιδεύουν στο παρελθόν, ματιές που μεταμόρφωσαν τις στιγμές που πέρασαν, συναισθήματα μεγάλα και αφηρημένα, ένα - δύο - τρία, απλώνονται στον κάμπο του χρόνου, τυλίγονται στα μακριά μαλλιά της νύχτας, ομορφαίνουν στο ερωτικό βλέμμα της νοσταλγίας, περνάνε γεφύρια τραγικών συναντήσεων, σαν όνειρο γλιστρούν ανάμεσα από μάτια που κλείνουν, σα βαρκούλα στο θρόισμα του νερού, σα ζεστό μέλι που καίει.
    Ενορχηστρώνουν και αυτοσχεδιάζουν ο Θ. Ατζακάς και ο Αντώνης Ανισέγκος.


    Το αγαπημένο μας Τετράστιχο
    Στου στερνού το γυμνό γιαλό
    ανθίζει άρωμα απαλό
    μυρίζω κι ανασταίνομαι
    το λησμονώ μαραίνομαι
    (από το τραγούδι "Απ' την ακτή μέχρι το κύμα")

    Τι μας άρεσε
    Οι ενορχηστρώσεις του Θύμιου Ατζακά και οι ζίλιες της Μαρίας Σίμογλου. Η φωνή της Μαρίας Θωίδου στο ομώνυμο τραγούδι και η ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα σε όλα ανεξαιρέτως τα τραγούδια που ερμηνεύει. Οι ψαγμένες και "γεμάτες" εισαγωγές που δηλώνουν πως η δουλειά που έχει γίνει έχει βάθος και κάποιοι κουράστηκαν πολύ για να την φέρουν εις πέρας. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν από το MusicHeaven σε ολη την ομάδα της LYRA για αυτήν την παραγωγή. Έχουμε ανάγκη τέτοιες δουλειές.

    Βαθμολογία που έδωσε το MusicHeaven

    Αγοράστε το CD από το GreekBooks.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #4845   /   10.06.2006, 16:59   /   Αναφορά
    Στον δίσκο αυτό έχω να παρατηρήσω τα εξής. Νομίζω πως γίνεται έντονη χρήση της λαικής παραδοσιακής μουσικής, και είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Μαρία Θωίδου, εξαιρετική φωνή και ερμηνεία....Να πώ τι συναίσθημα έχω όταν ακούω τον δίσκο? Και ειδικά το 2ο κομμάτι "Σαν βότσαλο". Νοσταλγία για τη φύση, για δάση, λίμνες, αεράκι, και τέτοια. Εχω ξεφύγει μαλλον!!

    Μ'αρέσει πάρα πολύ, και μου θυμίζει έντονα, το μουσικό ύφος του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

    Αυτά!